Hagyatéki tárgyalás

ObudaFan # 2007.07.23. 08:00

A gyámhivatal vagyonjogi ügyeket nem dönt el, arra ott a bíróság.

csildi # 2007.07.22. 20:13

De, ha jól tudom, a gyerek nagykorúságáig a gyámhivatal is felügyelheti a gyerek vagyonát nem? És ha ezt teszi, akkor is a szokásos permenet lenne? Nem szólíthatják fel az apukát, hogy na mit képzel, hogy a gyerek vagyonában lakozik?

amatőr # 2007.07.22. 17:07

A gyámhivatalnak nincs hatásköre a "kilakoltatásra", legfeljebb eseti gondnokot rendel ki a kiskorú részére a per megindítására és perbeli képviselete ellátására, ha a szülő mint törvényes képviselő nem járhat el.

Ettől viszont a per nem lesz gyorsabb.

csildi # 2007.07.22. 16:36

Köszönöm! Gondolom, ha a nagymama a fiam 18 éves kora előtt halna meg, akkor a Gyámhivatal segítene a kilakoltatásban és az gyorsabb lenne?!

ObudaFan # 2007.07.22. 12:22

Egy per sohasem gyors, de meg lehet próbálni ideiglenes intézkedést kérni.

csildi # 2007.07.20. 12:01

Köszi Obuda fan!
Gondolom azért lehet cécó, ha ki kell tenni apukát a lakásból.

ObudaFan # 2007.07.20. 09:51

A jóhiszemű lakáshasználó fogalmát már nem ismeri a gmagyar jog 14 éve, de ez azelőtt sem lett volna jóhiszemű magatartás. A tulajdonos meg egyébként sem baj, ha a haszonélvezővel tartja a kapcsolatot, hiszen a haszonélvezet gyakorlását ellenőrizheti.

A 300.000 Ft alatti ingóságon ha vita van, akkor - ugyanúgy, mint egyébként az e feletti ingóságon, avgy az ingatlanon ha vita van a haghyatéki után - polgári perben lehet dönteni.

csildi # 2007.07.19. 21:49

Thomas64
Még az is eszembe jutott, hogy anagymama halála után, mi lesz a 300.000,-ft alatti ingósággal, ha pl. nincs gyereke? Akkor senki nincs értesítve, hiszen ki jelentené be, főleg ha nem tudnak a haláláról. Vagy esetleg a temetés miatt felkutatják a hozzuátartozókat, távoliakat is? És, ha azok a rokonok a testvérei ésw mondjuk nem az unokái?
???

csildi # 2007.07.19. 20:30

Köszike!
És mi van akkor, ha majd a magymama is meghal és pl. nem tudok róla, mert nem értesít az exem. Mondjuk beköltözik a lakásba és éli világát, amíg valahonnan meg nem tudom, hogy a mama meghalt. Akkor aztán kezdődhet a költöz ki, nem költözök. Jó hiszemű lakáshasználó vagyok, stb.?

tomas64 # 2007.07.19. 20:11

Akinek nincs ingatlan-tulajdona, vagy legalább 300.000. Ft. értékű ingó vagyona, hagyatéki tárgyalásra halála után nem kerül sor.
Az általad leírt normális eljárásnak tűnik.

csildi # 2007.07.19. 20:07

Sziasztok!
Mennyire normális eljárás az, hogy az apósom halála után semmilyen hagyatéki vagy egyéb tárgyalás nem volt. A lakás , amiben lakott, a fiam nevén van, Õ és a nagymama haszonélvezők voltak. A mama még él, de n, mint a gyerek törvényes képviselője, nem tudok semmilyen hagyatéki tárgyalástól. A nagypapa halála után egy kb. fél évvel, elmentem az önkormányzatba és kikértem a halotti anyakönyvét, azzal eltipegtem a földhivatalba és töröltettem a haszonélvezetét. Kellett volna valami hivatalos is?
Köszi

zselyilevente # 2007.07.18. 10:01

Köszönöm a válaszokat.

ObudaFan # 2007.07.17. 12:38

Így van, és a hagyatéki tárgyaláson az is tisztázható, ha a felek a közös vagyont már megosztották.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.17. 10:22

Meg az, hogy esetleg tisztázandó, mi az, ami közszerzeményi vagyon - annak ugyanis csak a fele tartozik a hagyatékba.

ObudaFan # 2007.07.17. 10:09

Az, hogy a közjegyző nem tudja, hogy nem áll fenn az együttélés ennyi ideje. Ezt majd a hagyatéki tárgyaláson lehet tisztázni.

zselyilevente # 2007.07.17. 09:57

Kedves Fórumozók!!!

Édesanyám hagyatéki ügyének tárgyalására édesapámat is beidézték, annak ellenére, hogy a házastársi életközösség 3 éve már nem áll fenn köztük, így úgy tudom, hogy nem illeti meg a haszonélvezet. Kérdésem, hogy mi lehet az oka annak hogy édesapámat is beidézték a hagyatéki tárgyalásra. A választ előre is köszönöm.