A gyámhivatal vagyonjogi ügyeket nem dönt el, arra ott a bíróság.
Hagyatéki tárgyalás
De, ha jól tudom, a gyerek nagykorúságáig a gyámhivatal is felügyelheti a gyerek vagyonát nem? És ha ezt teszi, akkor is a szokásos permenet lenne? Nem szólíthatják fel az apukát, hogy na mit képzel, hogy a gyerek vagyonában lakozik?
A gyámhivatalnak nincs hatásköre a "kilakoltatásra", legfeljebb eseti gondnokot rendel ki a kiskorú részére a per megindítására és perbeli képviselete ellátására, ha a szülő mint törvényes képviselő nem járhat el.
Ettől viszont a per nem lesz gyorsabb.
Köszönöm! Gondolom, ha a nagymama a fiam 18 éves kora előtt halna meg, akkor a Gyámhivatal segítene a kilakoltatásban és az gyorsabb lenne?!
Egy per sohasem gyors, de meg lehet próbálni ideiglenes intézkedést kérni.
Köszi Obuda fan!
Gondolom azért lehet cécó, ha ki kell tenni apukát a lakásból.
A jóhiszemű lakáshasználó fogalmát már nem ismeri a gmagyar jog 14 éve, de ez azelőtt sem lett volna jóhiszemű magatartás. A tulajdonos meg egyébként sem baj, ha a haszonélvezővel tartja a kapcsolatot, hiszen a haszonélvezet gyakorlását ellenőrizheti.
A 300.000 Ft alatti ingóságon ha vita van, akkor - ugyanúgy, mint egyébként az e feletti ingóságon, avgy az ingatlanon ha vita van a haghyatéki után - polgári perben lehet dönteni.
Thomas64
Még az is eszembe jutott, hogy anagymama halála után, mi lesz a 300.000,-ft alatti ingósággal, ha pl. nincs gyereke? Akkor senki nincs értesítve, hiszen ki jelentené be, főleg ha nem tudnak a haláláról. Vagy esetleg a temetés miatt felkutatják a hozzuátartozókat, távoliakat is? És, ha azok a rokonok a testvérei ésw mondjuk nem az unokái?
???
Köszike!
És mi van akkor, ha majd a magymama is meghal és pl. nem tudok róla, mert nem értesít az exem. Mondjuk beköltözik a lakásba és éli világát, amíg valahonnan meg nem tudom, hogy a mama meghalt. Akkor aztán kezdődhet a költöz ki, nem költözök. Jó hiszemű lakáshasználó vagyok, stb.?
Akinek nincs ingatlan-tulajdona, vagy legalább 300.000. Ft. értékű ingó vagyona, hagyatéki tárgyalásra halála után nem kerül sor.
Az általad leírt normális eljárásnak tűnik.
Sziasztok!
Mennyire normális eljárás az, hogy az apósom halála után semmilyen hagyatéki vagy egyéb tárgyalás nem volt. A lakás , amiben lakott, a fiam nevén van, Õ és a nagymama haszonélvezők voltak. A mama még él, de n, mint a gyerek törvényes képviselője, nem tudok semmilyen hagyatéki tárgyalástól. A nagypapa halála után egy kb. fél évvel, elmentem az önkormányzatba és kikértem a halotti anyakönyvét, azzal eltipegtem a földhivatalba és töröltettem a haszonélvezetét. Kellett volna valami hivatalos is?
Köszi
Köszönöm a válaszokat.
Így van, és a hagyatéki tárgyaláson az is tisztázható, ha a felek a közös vagyont már megosztották.
Meg az, hogy esetleg tisztázandó, mi az, ami közszerzeményi vagyon - annak ugyanis csak a fele tartozik a hagyatékba.
Az, hogy a közjegyző nem tudja, hogy nem áll fenn az együttélés ennyi ideje. Ezt majd a hagyatéki tárgyaláson lehet tisztázni.
Kedves Fórumozók!!!
Édesanyám hagyatéki ügyének tárgyalására édesapámat is beidézték, annak ellenére, hogy a házastársi életközösség 3 éve már nem áll fenn köztük, így úgy tudom, hogy nem illeti meg a haszonélvezet. Kérdésem, hogy mi lehet az oka annak hogy édesapámat is beidézték a hagyatéki tárgyalásra. A választ előre is köszönöm.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02