Jelzálog a lakásra

csildi # 2007.07.21. 20:05

Bocsi palibácsi, de Ti férfiak nagyon meg lettetek vezetve. Dupla palibácsi van nálatok. Gondolom tanultatok belőle.

Palibácsi # 2007.07.21. 18:02

Nagyon köszönöm az értékes tanácsokat
így fogok eljárni.
Csak még felvilágosítás képpen:
az a 250.000Ft-os vételár készpénzbe lett egyszerre kifizetve.
A 60.000Ft-ot pedig kicsalta tőllem különböző
okokkal. Gondolom azt hitte hogy nem tudom ellenőrizni, vagy utánna járni. Az egyetlen hivatalos számla az illetékhivatalból van.
Tehát még kb 45000Ft-ot csalt ki. Nem is a pénz lenne a lényeg hanem most én vagyok a fekete bárány mivel megmertem említeni, kérdezni hogy hol a pénz. A vételár hátralék
pedig nem a mi lakásunkra vonatkozik hanem arra ahol a sógornőm lakik. Ami pedig duplázza a dolgot hogy báttyámat is tehát a férjét is ugyan igy átverte mint engem tehát mi állandóan kétszer fizettünk báttyám és én. Sőt báttyám még az említett 80,000Ft-ot is befizette! Akkoriba ő is külföldön tartózkodott hosszabb időre.
Röviden mostanáig többet fizettünk mint amennyibe a lakáskerült.

csildi # 2007.07.21. 13:11

Kedves Palibácsi!
Szerintem az, hogy a tulajdoni lapon nincs jelzálogbejegyzés, az jó, de azt csakis valamilyen folyamat eredményeképpen írhatják be. Arra valamilyen jogosultságnak kell lennie. Ha pl. be nem fizetett illeték, akkor az illetékhivatal jár el, de ezt ott meg tudják mondani, mármint az illetékhivatalban. A sógórnőtől (aki valóban palira vett bácsi), el kell kérni az örökösödési illeték befizetését igazoló csekket, vagy azt amint be lett fizetve és az nem szólhat, csak a Te nevedre. Ha ilyen nincs, akkor is az illetékhivatal az illetékes és Õk meg is tudják mondani, a Te részedről be lett-e bármi fizetve, ha igen kérj erről igazolást tőlük. Merthogy ez nem adó, hanem illeték! A vételár hátralékkal kapcsolatban, már a 60 Eft-nak is a Te neveden kellene szerepelnie, mint az összes többinek. Az adás-vételibe benne kell lennie, hogy ki mennyivel tartozik, ha ez valamilyen hivatalos szerv vagy társaság felé megy, akkor elméletileg, szerintem az eladó kiköthette, hogy addig nem adható el az ingatlan, tehát valamilyen jelzálog, vagy egyéb joga pl. elidegenítési és terhelés tilalom van az ingatlanon. Az eladót is megkeresném a helyedbe és tisztáznám Vele, ki lett-e fizetve és, ha igen a Te nevedben a Te részed lett-e kifizetve. Erről is kérnék egy papírt. Tehát Én ezt csinálnám: 1) földhivatal, kukucs, mi van a tulajdoni lapon

1. attól függően több verzió a) illetékhivatal b) eladó c) akinek bármilyen joga van az ingatlannal kapcsolatban

Ha minden oké, akkor kérhet amit akar a sógornő, ha megteheted köss egy szerződést a földhivatallal, hogy pár ezer ft-ért értesítenek, ha bármilyen esemény történik a tulajdoni lappal pl. kérelem érkezik, jelzálog teher stb. Akkor muszáj jönnöd és intézni. Ha meg nem kell a tulajdonrészed, mert csak baj van vele, szabadulj meg Tőle.
Azonban, ha a sógórnő akarná megvenni én a helyedben nem egyezkednék vele, ide a pénz és szia. Sok sikert

Palibácsi # 2007.07.21. 11:35

Igen igazad van illene tudnom miért vam tartozásom. Talán egy kicsit vissza mennék 2001-ig Mint már írtam sógornőmet biztam meg a dolgok intézésével azért mert megbíztam benne. Ha ő mondta hogy be kell fizetni valamit én elküldtem a pénzt és el volt intézve minden. Egyszer ismét mondta hogy be kell fizetni 80.000Ft-ot örökösödési adó címen. Megemlítem azt is hogy a lakás mikor meg lett véve azt hiszem 250.000Ft-ba került. De én már fizettem neki kb 60.000Ft-ot, ebból az örökösödési illeték 15000Ft-ba került a többi pénz eltünt.
Ekkor kértem hogy számoljom el az addig kapott pénzel. Küldött nekem négy feladóvevényt amin a befizetési jogcím száma mindenhol azonos és mind a MISKOLCI INGATLANGAZD. RT. nek lett befizetve. Időközben megtudtam hogy ez a jogcím szám az ő lakásukra van kiállítva és ide fizetik ők a vételárhátralékot.
Kb. 6 hete mikor ismét mondta telefonon hogy van tartozásom és jelzálog a lakásra. Kérdeztem hogy hol a kiértesítés vagy felszólítás azt mondta nincs és nem is küldenek. Ezért nemtudom mire kell a pénz. 2004-ben kértem egy Tulajdoni lapot azon semmi bejegyzés nem volt.
Augusztusba fogok haza menni és az lessz az első hogy a Földhivatalból kérek ismét egy új Tulajdonlapot . Ha azon nincs bejegyzés akkor tartozásom sincs vagy ez nem így van?

csildi # 2007.07.20. 21:39

Palibácsi
Ne haragudj, de azért azt illene tudnod, hogy miből keletkezett ez az összeg. Én is úgy tudom, hogy öröklés esetén csak örökösödési illetéket kell fizetni. Ha ezt kifizetted és az anyukéd is rendesen fizeti a költségeket,miből van a tartozás? Szerintem rá kellene szánnon egy kis isdőt, hogy az elejétől - onnan, hogy apukád meghalt és örököltetek -, mi történt. A földhivatalnál ki kell kérni a tuéajdoni lapot. Ha már 2004-ben megvontad a meghatalmazást, akkor azóta nem is intézkedhet. Egyébként szerintem nem a sógornőd az illetékes. Ha kaptál bármilyen infót papíron arról, hogy tartozol, vagy jelzálog van a laakáson, annak van előzménye és min. egy ember aki foglalkozik vele, de az nem a sógornőd.

Palibácsi # 2007.07.20. 21:23

Igen így más a dolog ha van fizetési felszólítás. Én idáig még nem láttam egy felszólítást se. Tudásom szerint csak illetéket kell ilyen esetben mint az enyém (öröklés után) befizetni vagy mi mást kell még?

csildi # 2007.07.19. 18:15

Sziasztok!
A témához annyit, hogy Nekem is volt már nem is olyan régen egy ügyem, ahol fizetési felszólítást kaptam a kk. gyermekem nevén lévő, nagymama által lakott ingatlan tekintetében, mert a nagyszülők 3 éve halmozódó közös költség tartozását nem fizették ki és Én nem is tudtam Róla, hogy tartozás van. Miért? Mert a földhivatalnál a gyerek címe, a vételkori cím volt, vagyis az ingatlan címe. Ide küldözgetett a társasház mindent, amit a nagyi szépen eltett és nem szólt. Rögtön mentem a közös képviselőhöz, de nem tudott megfelelő részletfizetési ajánlatot tenni, így a bíróságon kértem, aki meg is adta. Közben a volt párom és az önkormányzat segítségével (adósságrendezés) sikerült kifizetni. Én letipegtem a közös képviselőhöz és mint a gyerek törvényes képviselője kértem, minden jövőbeni iratot a lakással kapcsolatban az általam megjelölt címre küldjenek. A nagyi és az exem próbálták ezt vissza csinálni, de nem tudták. Ezen kívül, a földhivatalnál is át kellett iratni a gyerek, mint tulajdonos címét, így hivatalosan is minden iratot oda kell küldeniük, ami az ingatlannal kapcsolatban történik. Neked is ezt javaslom.

ObudaFan # 2007.07.19. 09:49

Azért láttunk már olyat, hogy ilyen meghatalmazást nem fogadott el a földhivatal, mert nem elég konkrét. Itt lenne az ideje a földhivatali papírokba betekinteni, mielőtt elúszik a ház.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.18. 16:06

Hááát... Ezzel a meghatalmazással nem hogy jelzálogot lehet felvenni, hanem el is lehet azt a lakást idegeníteni.

Egyébként nem, nem feltétlenül úgy van.

Palibácsi # 2007.07.18. 15:38

A meghatalmazás így hangzik
...sz alatt fekvő ingatlan nevemen álló 1/4 tulajdoni hányadára vonatkozó- annak hasznosításával vagy értékesítésével kapcsolatos- minden eljárásban helyettem és nevemben eljárjon, helyettem és nevemben okiratot aláírjon, helyettem és nevemben bérleti díjat vagy vételárat felvegyen.
Mint már írtam nincs közös költségi tartozásunk, illetve más féle elmaradásunk.
Nem úgy van az, ha valakinek valamit be kell fizetni küldenek egy átutalási szlvényt?
Illetve mielőtt jelzálogot tesznek a lakásra felszólítják a tartozó felet hogy fizessen?

Köszönöm fáradalmukat .

ObudaFan # 2007.07.18. 09:25

Így van, valószínűleg közös költség. Amennyiben ugyanis egy társasházi lakás tulajdonosának hat hónapnál több közös költség elmaradása van, a közgyűlés, vagy az szmsz felhatalmazása alapján a közös képviselő zálogjoggal terhelheti meg a lakást a tartozás erejéig. Valószínűleg itt már nincs más, mint fizetni.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.17. 20:33

Hmm... Milyen terjedelmű v olt az a meghatalmazás?

Palibácsi # 2007.07.17. 19:49

Köszönöm a választ!
A közös költséget Anyu rendszeresen fizeti
ő nincs elmaradva semmivel. Apu halála után felhatalmaztam sógornőmet a felmerülő dolgok intézésére, mivel az átutalt pénzekkel nemtudott elszámolni megvontam a meghatalmazást 2004-ben.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.17. 18:30

MInden bizonnyal hat hónapot meghaladó közös költség tartozás.
Hasznos lenne kijelölni egy kézbesítési megbízottat.

Palibácsi # 2007.07.17. 17:45

Tisztelt Fórum!

Annak idején szüleim vásároltak egy lakást ami kb.50m2. Apu halála után Anyu maradt a lakásban mint haszonélvező és fizeti rendszeresen a felmerülő költségeket. Az Apu részét pedig testvéremmel fele fele alapon örököltük
12,5m2 fejenként.
Az örökösödési illeteket is befizettük akkoriban.
Most sógornőm azzal jön hogy nekem már régen be kellet volna fizetnem kb 15000Ft-ot.
De mire arról fogalmam sincs.
Mivel én külföldön élek, nem tudok személyesen kapcsolatba lépni a hivatalokkal. Állítólag a fent említett összeg már kamattal (napi 300-500Ft )elérte a 80000 Ft-ot. Én idáig semmiféle felszólítást vagy hasonlót nem
kaptam. Állítólag már jelzálogot is rátettek a lakásra.
KÉRDÉSEM: Van-e olyan hogy be kell fizetni valamit és nem küldenek ki semmi féle felszólítást hanem csak nő a kamat?
Illetve ki tehet a lakásra jelzálogot és mikor?
Egyébként az ingatlant tehermentesen örököltük meg.
A haláleset 2001 ben történt 2004 ben kikértem egy Tulajdonlapot amin semmi bejegyzés nincs. Lehetséges az hogy ennyi idő után is be kell valamit fizetni?
Fáradalmukat előre is köszönöm
Pali bácsi
NEM BÍZOM A SÓGORNÕMBEN!