köteles rész


ObudaFan # 2011.05.26. 17:03

Sajnos igen.

liba # 2011.05.26. 16:41

Tisztelet Ügyvédúr!Érdeklödni szeretnék , a férjem meghalt.A lakás amiben laktunk a férjem szüleié volt .Ketten voltak testvérek ,és Ők ketten örökölték fele-fele arányban.Én 12 éves élettársi kapcsolatban éltem a párommal.Mitévő legyek? Mert a férjemnek nincs családja ,csak az 1 testvére ,így biztosan Ő örököl.Engem kitehetnek a lakásból,mivel nem voltunk megesküdve?Nagyon szépen kérem adjon tanácsot."Éva"

liba # 2011.04.06. 17:23

Tisztelt Ügyvédúr!Elöször is nagyon szépen köszönöm ,az iddáig nyújtott felvilágositását.De még lenne egy két dolog amire szeretnék választ kapni,ha lenne szíves idöt szentelni rám.Ezek a tények amit itt leirok ,és ezek után mitévő legyek."Anyuék 1986-ban esküdtek meg a ház úgy volt, hogy apu szüleié volt, idős korukra mivel ápolták
őket valami eltartási szerzödés volt. A lényeg, hogy amikor az Öregek meghaltak akkor apu hitelt vett fel a ház
másik felére és anyuval közösen fizették ki. A ház teljes mértékben apu nevén volt, mint
tulajdonilag mint másképp. Anya mikor meghalt semmi sem volt az övé, minden apu nevén volt/van.
Én sem örököltem semmit meg hát nem is akartam.

A kérdések: Apám nővére folyamatosan zaklat a dolgokkal meg most már a férje is, meg előtte
a lánya is.
Folyamatosan SMS-eket írnak, hogy feltétlen keressem meg őket mert különben jogi útra
viszik az "ügyet" csak azt nem tudom milyen ügyet. Mit tegyek én csak annyit akartam, hogy
mindenki békében el legyen. Úgy voltam vele legyen a testvéreké a ház elmondtam mindent,
hogy mi a fizetni való rá meg minden, és egészen addig nem is volt gond míg el nem temették.
A másik két testvér nem problémázik a legidőssebb az akinek volna bármit is joga mondani,
mivel ő fiú testvér, de mégis apám nővére a férje meg a lánya durrognak a nagy semmin.
Nekem a ház nem kell semmiképp sem, egyrészt azért mert van rajta adósság másrész és legfőbbképp
azért mert nem tudnék benne élni, anyagiak nem érdekelnek hisz a szüleim 26 éven át együtt éltek
és dolgoztak a házon, az egy dolog, hogy az én pénzem is oda ment amit kerestem, de én csak
annyit akarok, hogy hadjanak békét, és mindenki menjen a maga útján.

Mit tegyek, hogy békén haggyanak apám nővéréék ?
Én egyáltalán nem vagyok benne a hagyatéki jegyzékbe, kötelezhetnek bármire is ?
Ha továbbra is zaklatnak, fel jelentést tehetek e ellenük ?
Kedves Ügyvédúr!Én élek a világban egyedül testvér nélkül egy nagymamám van és más senkim.Nagy megprobáltatás ért ,hogy ilyen fiatalon ,és ilyen hirtelen mindkét szülömet elvesztettem.Lelkileg nagyon megviselt.Nekem nem kell a ház ,de az 500ezer ft-os adóságot sem válalom be.Az ingoságból a személyes holmiaimat vittem el.és a szobámba levő butoromat. Ha már a nevelő apám után nem is de az Édesanyám után ennyi járna vagy nem?Nagyon várom a válaszát. Nagyon hálás vagyok ,hogy ebben a helyzetben a segitségemre van a tanácsaival.Nem is tudom ,hogyan köszönjem meg. Kivánok Önnek és kedves családjának minden elképzelhető jót ,jó egészséget és sok síkert."Egy árva"

Kovács_Béla_Sándor # 2011.04.04. 16:19

Ennyiből lehetetlen megmondani, hogy közös szerzemény volt-e esetleg az az ingatlan vagy nem. Attól függ, mikor és miből szerezték. Ha közös szerzemény, akkor az 1/2 hányada édesanyádat, a halála után pedig téged illetett.
Ugyanezt lehet elmondani az ingókról is.
Ha viszont nem örököltél, akkor a hagyatéki tartozásokért sem felelsz.

liba # 2011.04.04. 16:00

Tisztelt Ügyvédúr!Én 25 éves vagyok .Az Édesanyám első házaságából születtem.Az Édesanyám másodjára férjhez ment ,és 23 évig élt a nevelő apámmal,megesküdve.Volt egy házuk ,amely a nevelő apám nevén volt,és nem lett közösbe iratva.Meg természetesen az ingoságok. Az Édesanyám meghalt 2010.06.10-én. A nevelő apám is beteg lett ,én ápoltam ,és én jártam látogatni rendszereséggel.Az Édesanyám után 6 hónapra őt is elveszitettem.Végrendelet megirása elmaradt. a nevelő apámnak több gyermeke nem volt,csak ,én mint nevelt gyermek.A szülei már nem élnek,de van 4 testvére. A nevelő apám testvérei temeték el a nevelő apámat,én csak az urnát vettem meg ,és az Édesanyámra lett téve. Most a házból kiköltöztem az Édesanyám anyukájához és oda is jelenkeztem be.Ő a Nagymamám.Igen ám ,de 23 évig az én Édesanyám is dolgozott ,és a nevelő apám testvérei nekem semit nem akarnak adni.Ha most nem lenne nagymamám ,akkor a szó szoros értelmében az utcára kerülnék. Valóban helyesen jártak el velem.Nagyon szépen kérem szíveskedjen válaszolni ,és felvilágositani.Mert az Édesanyám gondolom nem azért dolgozott ,hogy másé legyen minden ,és nem a családjáé. Még annyit hogy maradt 500.ezer ft hitel Azt mondják ezt is én fizesem ki,hát én semit nem öröklök ,még az ingoságaimat sem akarják ide adni ,akkor én miért fizessek?Nagyon várom a válaszát. Előre is köszönöm szémen "Egy árva"

ObudaFan # 2008.03.26. 19:07

Vagy ha kimeríti, de tudja bizonyítani a szerződés színleltségét, hogy egy gyakorlati problémát mondjunk. :)

_Wasp_ # 2008.03.26. 15:54

ha a hagyatékot nem meríti ki az eltartási szerződés, és nincs az unokát megelőző gyermek, akkor jár.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Némber Van # 2008.03.26. 14:34

Köszönöm szépen gyors válaszodat. Azt hiszem nem jól tettem fel a kérdést. Megpróbálom röviden, tömören megfogalmazni. Jár-e köteles rész unokának, ha az elhunyt eltartási szerződét kötött mással?

monalisa1 # 2007.12.30. 14:57

Szívesen.
És még a következő: ami a leendő hagyatéki eljárás dolgát illeti, ha lehet sem te sem pedig a rokonod konkrét számokról ne beszéljetek, mert ha a közjegyzőnek a jegyzőkönyvben rögzitenie kell az összegszerűségeket is, akkor az egyébként kötelezően fizetendő munkadíja - melyől ad áfás számlát -óhatatlanul magasabb díjtételű lesz... Elég az örökrész ill. a kötelesrész pontos és tételes megnevezése.

szizsu # 2007.12.30. 08:37

Nagyon szépen köszönöm a tájékoztatást és a segítséget!

monalisa1 # 2007.12.29. 20:11

Ha nem lenne az a végrendelet, mindent te örököltél volna, de mível édesapád a testvére javára végrendelkezett, így kötelesrész gyanánt mindennek a fele téged illet, mint egyébként örökölted volna. Hagyatéki eljárás lesz majd, melynek keretében a közjegyző kiadja részedre az örökrészedet. Azt követően örökségi illetéket kell majd fizetned. A végrendeleti jogosulttól kérheted a kötelesrészed -lakástulajdonrészed - pénzbeni megváltását., vagy sikerül megegyeznetek v. kénytelen leszel bírósághoz fordulni.

A nevedre szóló életbiztosítás részedről történő megöröklése tiszta ügy, míg a másik életbiztosításnak is fele kötelesrész gyanánt úgyszintén téged illet.

Ha esetleg rosszul írtam, jogász bizonyára kijavít...

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.29. 19:59

Egy csomó igen.
Egyebekben a köteles rész illetékköteles, mértéke az általános öröklési illetékkel azonos. Ha van végrendelet, akkor az örökösön a végrendeleti örököst kell érteni. Már ami az életbiztosítás kedvezményezettjét illeti.

szizsu # 2007.12.29. 18:54

Tájékoztatást és segítséget szeretnék kérni az alábbi üggyel kapcsolatban:
Édesapám meghalt, és egy végrendeletet hagyott maga után (mely ügyvéd által készült) amelyben lakását és ingóságait testvérére hagyta. Kérdésem az lenne, hogy ennek tudatában – mivel én lennék az egyetlen örökös – (édesapám szülei már nem élnek, házastársa nincs, és én vagyok az egyetlen gyermeke) megillet-e engem köteles rész, és ha igen, akkor mekkora a mértéke, kell-e utána illetéket fizetnem, valamint kérhetem-e a köteles rész pénzben történő kiegyenlítését?
Ugyanakkor volt édesapámnak 2 db életbiztosítása is, és az egyik biztosításnál név szerint én voltam a kedvezményezett, a másik esetében pedig az örökösök. Ezzel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy az életbiztosítás részét képezi-e a hagyatéki eljárásnak, valamint ténylegesen kik az örökösök?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.17. 15:18

Az általános elévülési idő, tehát 5 év alatt évül el. Egyebekben is az elévülés általános szabályai érvényesek rá.

stools # 2007.12.17. 13:41

Tanácsot szeretnék kérni: Milyen idő korlátjai vannak a köteles rész érvényesítésének. Elévülhet ez a követelés, járandóság?

ObudaFan # 2007.09.13. 17:26

A gyakorlatban meg úgyis az okiratszerkesztő ügyvéd felelőssége, hogy be legyen adva.

norvikane # 2007.09.13. 11:05

Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.13. 10:54

Illetéket majd a vevő fizet, ha fizet.
A többit meg mondtam: az éves adóbevallásban kell szerepeltetni.
Az eladás tényét általában a vevő, vagy az ügyvéd szokta a földhivatalnak bejelenteni, de ennek meg benne kell lennie a szerződésben.

norvikane # 2007.09.13. 10:41

Igen, öröklés címén került a birtokomba, akkor megfizettem az öröklési illetéket, de most az értékesítés után kell-e még fizetnem valami illetéket.
Az SZJA-t tudom, köszönöm, csak annyit kérdeztem volna még, hogy ezt az eladást nekem be kell-e jelentenem az APEH, Földhívatal, vagy bármi más hatósághoz?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.13. 10:34

Azt akartad mondani, hogy eladtatok egy ingatlant, amelyne 1/4 tulajdoni hányada öröklés címén került a tulajdonodba?
Ez esetben személyi jövedelemadót kell fizetned a szerzéskori érték és az eladási ár különbözete után. (Mínusz az igazolt értéknövelő beruházások ráfordításai.) Az éves adóbevallásban kell szerepeltetni.

Nem kell megfizetni - vagy vissza lehet igényelni - az adót azon összeg után, amelyet az eladást megelőző 12 vagy követő 60 hónapon belül saját vagy közeli hozzátartozó részére lakáscélra fordítasz.

norvikane # 2007.09.13. 10:22

Tudom, hogy nem egészen ide tartozó téma, de az augusztus 8-i témával kapcsolatban szeretnék kérdezni.
Az adás-vételi szerződés alapján megkaptam az apai részemet az ingatlan értékéből (1/4 rész). Ez után már 1997-ben (édesapám halála után) megfizettem az öröklési illetéket. Kérdéseim:

  1. Ezt az ingatlan eladást nekem be kell-e jelentenem valahova?
  2. Kell-e még fizetnem illetéket?
ObudaFan # 2007.08.30. 13:09

Nincs mit.

házacska # 2007.08.30. 08:39

Kedves ObudaFun !Nagyon szépen köszönöm a segítségedet!Házacska

ObudaFan # 2007.08.29. 19:12

Ha az eltartónak nincs olyan jövedelme, amiből el tudná tartani az eltartottat, akkor ez egy színlelt ajándékozás, így az eltartott halála után kötelesrészre perelhető az eltartó. Erre próbáltam az előbbi hozzászólsban utalni.

házacska # 2007.08.29. 19:08

Köszönöm a választ!Vagyis ,ha eltartási szerződést köt,amelyben az eltartásért a házat ajánlja fel,akkor mi egyensági leszármazottjai nem örökölünk a házból csak az egyéb örökségből.De mi van akkor ,ha az eltartónak nincs munkahelye és semmilyen jövedelme?
Ha végrendelet van,akkor mi egyenesági leszármazottjai ennek tartalmáról,létéről hogyan értesülünk (és mikor)?
Gratulálok Önöknek ehhez a honlaphoz,fórumhoz!Nagyon színvonalas!