Kiskorú lakhelyének elhagyása...


Attila # 2003.06.13. 06:07

Ha valaki tudna segíteni...
Kb. mennyi idö egy gy.h.-i engedély kiadása és mennyi esélyünk van rá, mire kell odafigyelni? Ha megkapjuk az engedélyt, azzal a szülök felügyeleti joga megszünik? Gondolok itt arra, hogy nyugtunk lesz végre?
A válaszokat elöre is köszönöm!

Attila # 2003.06.10. 11:09

The big cat, köszönöm válaszát, röviden reagálnék is...
A 2. pontban teljesen igaza van, természetesen ezt én is számításba vettem, de nézzük mégis optimistán a dolgokat... Ezen felül nem hiszem, hogy a menekülés lehetosége motiválná, ez a lehetoség csak most merült fel, de akár ezt is bevállalom, nincs mit vesztenem.
A 3. pont ördögi kör, hiszen azt nem lehet az apa tudta nélkül megvalósítani. Ha tudomást szerez róla, ismét verés, stb... Az anya már csak ezért sem állna ki végig mellettünk, valahol meg is értem.
A 4. ponttal kapcsolatban vannak fenntartásaim, hiszen a csjt. 77. paragrafusának 2. bekezdése alapján (ha jól emlékszem) a 16. életévének betöltése után a szülok beleegyezése nélkül is, gyámhatósági engedélyel elhagyhatja a szüloi házat. Indok pedig lehet akár a szülokkel megromlott kapcsolat is. A gy.h.-i engedély igénylésével kapcsolatban rengeteg kérdésem lenne, nem tudom ennek mik a feltételei és mik az esélyek. ...vagy a szülők együttes engedélyével 15 évesen is elhagyhatja a szülői házat???
Igazából most itt próbálom megfogni a dolgot. Ha valaki jártas esetleg ebben a témában, <b>továbbra is szivesen várom hozzászólásaikat!</b>

the big cat # 2003.06.10. 09:27

Itt jónéhány dolog összejátszik:

  1. Kapcsolatotok, még ha szexuális jellegű is, teljesen legális, a törvény kivetnivalót nem talál benne.
  2. Egy 15 éves lány sajnos még biztosan nem tudja, mit akar, személyisége fejletlen és a következő öt évben akár radikálisan megváltozhat, mégha ezt ti nem is szivesen ismeritek be, főleg azért mert a szerelem elvakít. Ezért én úgy gondolom, hogy még adnotok kellene magatoknak pár évet, amíg összeköltöztök. Esetleg elmehetnétek közösen valamiféle családi tanácsadásra, ahol szakember lehetne a segítségetekre. Ez nem jogi, hanem személyiségfejlődési kérdés. És neked, 25 évesen sokkal inkább be kellene látnod ezt, mint azt is hogy 15 évesen a lány talán csak menekülni akar az apja terrorja elől, és te jó kiútnak kínálkozol. Csak gondolj bele, te magad miylen voltál 15 évesen, és azóta mennyit változtál.
  3. Az apja terrorját nem kell tűrnie, a családon belüli erőszak több bűncselekményt is megvalósít, pl. a testi sértéseket, vagy a kiskorú veszélyeztetését. Ezért feljelentést kell tenni a rendőrségen, de készüljetek föl arra, hogy az állításotokat bizonyítani is kell, és ki kell tartanotok az állításaitok mellett. a veréseknek gondolom nyoma van, arról látlelet kell. Fontos, hogy az anyuka is mellettetek legyen végig az eljárás során, és igazolja, hogy mi történt. A rendőrség hajlamos az ilyen ügyeket nagyon hanyagul kezelni.
  4. A korlátozottan cselekvőképes kiskorú elhelyezéséről a szülők közösen döntenek, tehát ahhoz, hogy a lány elköltözzön otthonról az apa beleegyezése is kell. De, ha mondjuk a fenti erőszakoskodás bebizonyosodna, akkor megvonnák a szűlői jogait, és nem volna többé befolyással a lányára.
  5. Ha betölti a 16. életévete, akkor összeházasodhattok, és azzal nagykorúvá válik, így attól kezdve teljesen cselekvőképes. Az iylen házassághoz a szülő belegyezése nem szükséges, de a gyámhivatal engedélye igen, aki meg fogja hallgatni mindkét szülőt döntése előtt. Ha az anya támogatja  aházasságot, és az erőszakról is kitálaltok, a gyámhivatal akár meg is adhatja az engedélyt.

Összefoglalva: Vannak lehetőségeitek, de nagyon sok áll azon, hogy az anya a jogi eljárásokban is hajlandó-e végig támogatni benneteket, másik oldalról viszont javaslom mérlegeld illetve mérlegeljétek közösen, hogy a barátnőd eltökélt ragaszkodása hozzád mennyire a menekülés lehetősége által motivált és mennyire lenne tartós. Vélemáényem szerint egy 15 éves lány még nem érett arra, hogy megalapozot döntéseket hozzon az életével kapcsolatban hosszú távon, de persze akadhat kivétel.

Attila # 2003.06.10. 07:16

Tisztelt jogász urak!
Lehet, hogy gyerekesnek fog hangzani, amit írok, de bízom benne, hogy lesz aki komolyan vesz, és segít nekünk.
2002 Novemberében ismertem meg a barátnomet, aki most 15 éves. Lehet, hogy negatív elöitéletet kelt egyesekben, de hozzá tartozik az igazsághoz, hogy 10 évvel idosebb vagyok nála.
Egy kisvárosban élünk, itt mindenki elfogadja a kapcsolatunkat, a barátnöm édesanyja mindenben támogat bennünket. A gond az apa.
Iszik, veri és terrorizálja az egész családot, engem sem fogad el, a lányát pedig eltiltotta tölem. A kapcsolatunk a barátnömmel rendkivül kiegyensulyozott, mindketten tudjuk mit akarunk.
A körülményekre való tekintettel, szeretnénk összeköltözni, de úgy tudom amíg nincs 18 éves, az apja bármikor hazavitetheti.
Milyen lehetoségeink vannak? Van-e esélyünk erre 18 éves kora elott?
Segítségüket elore is köszönjük!
Attila