élettárs "elküldése", ha nem akar menni

Dr.Attika # 2007.08.19. 14:15

Nekem is a kedvenc filmmem egyike.

monalisa1 # 2007.08.19. 13:34

Köszi.
Amúgy meg jó az azonos című film nagyon.

Dr.Attika # 2007.08.19. 12:18

"mint tű a szénakazalban"- nem szalma.

monalisa1 # 2007.08.17. 20:29

Igazad van.
És ObudaFan néhány napja valamelyik topicban - mint tű a szalmakazalban - éppen ezen vagyonátruházási illetékkel kapcsolatban írt.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.17. 13:03

Mivel vagyonátruházás történik, az illeték megfizetését a jelenleg gyerekek 18 életévének betöltéséig kérelemben el lehet halasztani.

Bocsánat, ebbe a tévedésbe én is beleestem nemrég, akkor megtanultam: ez a kedvezmény csak az öröklésre áll.
(Egyébként itt nem ajándékozás történne, de ez már végképp mellékes.)

monalisa1 # 2007.08.17. 12:35

Van jogi megoldás, alant meg is írták, csak éppenséggel hosszadalmas.

És még egy további lehetőség: ha esetleg fele-fele a lakástulajdon köztetek, a gyerektartásdíjról lemondhatsz (...) és ebben az esetben élettársad az ő tulajdoni hányadát a két gyereknek ajándékozza - ügyvéd közreműködésével és a gyámhatóság engedélyezésével. (Mivel vagyonátruházás történik, az illeték megfizetését a jelenleg gyerekek 18 életévének betöltéséig kérelemben el lehet halasztani.)

Tehát vagy a tulajdoni hányadát váltod magadhoz a távozása végett, vagy nem kell t.díjat fizetnie.

boeszter # 2007.08.17. 10:34

Sziasztok!

Nagyon köszönöm a hozzászólásaitokat.
Szóval az derül itt ki, hogy jogi segítségre nem számíthatok.
Remélem, lesz megegyezés.

Azért köszönöm.

További szép napot!

eszter

C a s a b l a n c a # 2007.08.15. 12:20

Kedves Fórumozók!

Lehet, hogy csak nekem furcsa, de még az életben nem láttam olyat, hogy ha valaki nem kíván együttélni valakivel, ne tudna megszabadulni tőle...

Dr.Attika # 2007.08.14. 11:22

A házastársak és élettársak közötti jogviszony és a közöttük lévő vagyoni jogi jogviszony között az alapvető különbség, hogy a házassági köteléket a jog elismeri és erre külön törvényt alkotott ( Csjt. 1952. évi IV. tv.) míg a házasságon kívüli kapcsolatokra a Polgári Törvénykönyv közös tulajdonra irányadó szabályait rendeli alkalmazni. A gyermekek tartását a Csjt. rendezi élettársi vagy házassági jogviszonytól függetlenül, mert ők nem tehetnek arról, hogy szülőik nem akarták a "jogviszonyukat" megfelelően rendezni.
Összegzés: Ön bontóper nélkül felbonthatja élettársával kötött kapcsolatát. A lakás használatát - házasság nélkül- úgy gyakorolja, ahogy eddig is gyakorolták az élettársával. A jog a gyermekek tartása és elhelyezése kapcsán fog beavatkozni.

monalisa1 # 2007.08.14. 11:10

Legjobb a békés megegyezés.
Hosszadalmas és költséges eljárás bíróságtól kérni a lakás közös tulajdonjogának megszüntetését. Legrosszabb esetben, ha semmiképpen nem akar távozni, a bíróság elrendelheti az ingatlan kényszer árverezését, mivel senki sem ülhet végtelen időkig a másik pénzén, de mindkettőtöknek "félpénze" marad csak.

Ha azért akarod a távozását mert esetleg féled a két kiskorú egészséges lelki fejlődését - pl. lányok a gyerekek és netán "zaklatná" őket - akkor külön is feljelentheted a hatóságnál.

Ha a két gyerek közös, a távozása után tartásdíj fizetési kötelezettsége lesz.

amatőr # 2007.08.14. 11:01

Kinek a tulajdona a lakás? Közös? Fele-fele arányban?

boeszter # 2007.08.14. 10:36

Sziasztok!

Tudnátok abban segíteni nekem, hogy jogilag milyen lehetőségem van, ha élettársamtól külön akarok válni, és azt szeretném, ha elköltözne, nekem és a két gyereknek hagyva meg a lehetőséget, hogy a lakásban maradjunk, természetesen az ő részét kifizetném neki.
Azt mondja, hogy nem akar költözni. Jogilag mit tehetek? Mivel nem vagyunk házasok, válópert nem kérhetek.

Köszönöm előre is.

eszty