Nekem is a kedvenc filmmem egyike.
élettárs "elküldése", ha nem akar menni
Köszi.
Amúgy meg jó az azonos című film nagyon.
"mint tű a szénakazalban"- nem szalma.
Igazad van.
És ObudaFan néhány napja valamelyik topicban - mint tű a szalmakazalban - éppen ezen vagyonátruházási illetékkel kapcsolatban írt.
„Mivel vagyonátruházás történik, az illeték megfizetését a jelenleg gyerekek 18 életévének betöltéséig kérelemben el lehet halasztani.”
Bocsánat, ebbe a tévedésbe én is beleestem nemrég, akkor megtanultam: ez a kedvezmény csak az öröklésre áll.
(Egyébként itt nem ajándékozás történne, de ez már végképp mellékes.)
Van jogi megoldás, alant meg is írták, csak éppenséggel hosszadalmas.
És még egy további lehetőség: ha esetleg fele-fele a lakástulajdon köztetek, a gyerektartásdíjról lemondhatsz (...) és ebben az esetben élettársad az ő tulajdoni hányadát a két gyereknek ajándékozza - ügyvéd közreműködésével és a gyámhatóság engedélyezésével. (Mivel vagyonátruházás történik, az illeték megfizetését a jelenleg gyerekek 18 életévének betöltéséig kérelemben el lehet halasztani.)
Tehát vagy a tulajdoni hányadát váltod magadhoz a távozása végett, vagy nem kell t.díjat fizetnie.
Sziasztok!
Nagyon köszönöm a hozzászólásaitokat.
Szóval az derül itt ki, hogy jogi segítségre nem számíthatok.
Remélem, lesz megegyezés.
Azért köszönöm.
További szép napot!
eszter
Kedves Fórumozók!
Lehet, hogy csak nekem furcsa, de még az életben nem láttam olyat, hogy ha valaki nem kíván együttélni valakivel, ne tudna megszabadulni tőle...
A házastársak és élettársak közötti jogviszony és a közöttük lévő vagyoni jogi jogviszony között az alapvető különbség, hogy a házassági köteléket a jog elismeri és erre külön törvényt alkotott ( Csjt. 1952. évi IV. tv.) míg a házasságon kívüli kapcsolatokra a Polgári Törvénykönyv közös tulajdonra irányadó szabályait rendeli alkalmazni. A gyermekek tartását a Csjt. rendezi élettársi vagy házassági jogviszonytól függetlenül, mert ők nem tehetnek arról, hogy szülőik nem akarták a "jogviszonyukat" megfelelően rendezni.
Összegzés: Ön bontóper nélkül felbonthatja élettársával kötött kapcsolatát. A lakás használatát - házasság nélkül- úgy gyakorolja, ahogy eddig is gyakorolták az élettársával. A jog a gyermekek tartása és elhelyezése kapcsán fog beavatkozni.
Legjobb a békés megegyezés.
Hosszadalmas és költséges eljárás bíróságtól kérni a lakás közös tulajdonjogának megszüntetését. Legrosszabb esetben, ha semmiképpen nem akar távozni, a bíróság elrendelheti az ingatlan kényszer árverezését, mivel senki sem ülhet végtelen időkig a másik pénzén, de mindkettőtöknek "félpénze" marad csak.
Ha azért akarod a távozását mert esetleg féled a két kiskorú egészséges lelki fejlődését - pl. lányok a gyerekek és netán "zaklatná" őket - akkor külön is feljelentheted a hatóságnál.
Ha a két gyerek közös, a távozása után tartásdíj fizetési kötelezettsége lesz.
Kinek a tulajdona a lakás? Közös? Fele-fele arányban?
Sziasztok!
Tudnátok abban segíteni nekem, hogy jogilag milyen lehetőségem van, ha élettársamtól külön akarok válni, és azt szeretném, ha elköltözne, nekem és a két gyereknek hagyva meg a lehetőséget, hogy a lakásban maradjunk, természetesen az ő részét kifizetném neki.
Azt mondja, hogy nem akar költözni. Jogilag mit tehetek? Mivel nem vagyunk házasok, válópert nem kérhetek.
Köszönöm előre is.
eszty
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02