Mit tehet a gyerek?

ObudaFan # 2007.09.01. 10:38

Önkormányzata válogatja.
A települési önkormányzat a rendeletében meghatározott feltételek szerint temetési segélyt állapíthat meg annak, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy tartására köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti. A jogosultság megállapítása szempontjából figyelembe vehető egy főre számított havi családi jövedelemhatárt az önkormányzat rendeletében úgy kell szabályozni, hogy az az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegénél, egyedül élő esetén annak 150%-ánál alacsonyabb nem lehet.
A temetési segély összege nem lehet kevesebb a helyben szokásos, legolcsóbb temetés költségének 10%-ánál, de elérheti annak teljes összegét, ha a temetési költségek viselése a kérelmezőnek vagy családjának a létfenntartását veszélyezteti.

nyusz66 # 2007.08.31. 22:53

Fordulj az önkormányzathoz temetési segélyért, ha nagyon szűkösek az anyagiak. Nálunk a temetés kb. 80 %-át szokták állni indokolt esetben.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.31. 15:59

Minthogy a kiskorúak nem kötelezhetőek...

sugin # 2007.08.31. 14:52

Köszönm a választ, ez most kicsit megnyugtatott, és ha 2 testvérem még kiskorú akkor az egész temetést nekem kell állnom?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.31. 11:05

Persze, nem. A "helyben szokásos legolcsóbb" temetés költségeit kérhetik számon rajtuk.

ObudaFan # 2007.08.31. 11:04

Azért az nem lesz 4-500.000 Ft.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.30. 19:59

De a temetés költségeinek viselésére a közeli hozzátartozók akkor is kötelezhetők, ha nincs hagyaték.

ObudaFan # 2007.08.30. 19:52

Az örökös a hagyatéki tartozásokért csak a hagyaték tárgyaival és annak hasznaival felel a hitelezőknek. Amennyiben a követelés érvényesítésekor a hagyaték tárgyai vagy hasznai nincsenek az örökös birtokában, annyiban az örökös öröksége erejéig egyéb vagyonával is felel.

Az örökös ráadásul a hagyatéki eljáráson vissza is utasíthatja a hagyatékot.

sugin # 2007.08.30. 14:44

Jó napot!

Nagyon nehéz helyzetbe kerültem az elmúlt napokban, édesapám kórházba került és valószínüleg már nem épül fel. A kérdésem az lenne, hogy van 3 gyereke, akikkel 10 éve nem törödött, sem anyagilag, sem máshogy, öröksége nincs, van viszont 4-500 000 ft adóssága,ami onnan lett, hogy ellopták a szem. ig-t és vásároltak vele, de ezt én nem tudom igazolni, ő meg már nem tudja, kötelezhetnek-e, hogy én fizessem meg az adósságot és a temetést nekem kell-e állnom, 2 testvérem még kiskorú, anyukám már rég elvált tőle, viszont én nem állok úgy anyagilag, hogy vállalni tudnám ezt a költséget!? Úgy érzem, hogy mivel még tartásdíjat sem fizetett, nekem nem lenne ez kötelességem, remélem, hogy törvényileg is így van, vagy valamilyen megoldás létezik, hogy ne kerüljünk csődközelbe olyan miatt, akire mi sohasem számíthattunk.
A választ előre is köszönöm

ObudaFan # 2007.08.26. 09:04

Amíg egyetemre járnak, addig tartásdíjra tarthatnak igényt attól/azoktól a szülőktől, akiknél nem élnek. Mivel élni kell valahol, ha egyik szülőnél sem tudnak lakni, ezt a tényt a tartásdíj mértékénél figyelembe kell venni.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.26. 05:06

Nem, a gyermekek nem tarthatnak igényt a vételárnak még egy részére sem.

Pulu # 2007.08.25. 21:27

üdvözlet!

SZeretném kérdezni, hogy mi a teendő ha a szülők (50-50%os) tulajdonosok s elváltak, eladják a házat. A két tanuló (egyetemista) ott lakó gyermekeket (21-23 évesek) illeti -e valamilyen összeg. Az szülők elváltak; apának van háza, de oda nem lehet költözni, az anya pedig nem igen akar egy fillért sem adni.

köszönettel
Pulu