Valós félelem, hogy a férjnek ítélik a gyereket?

kerdezo70 # 2007.08.29. 15:18

Sziasztok!
Van egy kedvesem, aki már jóval a megismerkedésünk előtt is (mások is megerősítették) egy nem működő házasságban élt. Gyermeke most 5 éves. Azóta már határozottan válni szeretne, de fél, hogy elperlik tőle a gyermeket.
Pozitívumok: Rendezetten él. Nincs káros szenvedélye. Amennyit – elég kemény munkája enged – naponta, illetve szabadnapokon rendszerint a gyermekkel tölti. Esti, reggeli feladatokat szinte kivétel nélkül ő látja el. Fix állása van, a napokban középvezetővé is előléphet. A lakás, ahol élnek, a szüleié.
Negatívumok: A hűtlensége bizonyítható. Havi egy-két alkalommal a gyermekével közös programon én is részt veszek. Havi egy-két alkalommal az estét is velem tölti.
Kérdés: Jogos-e a félelme, hogy közös megegyezés híján elperli Tőle a férj a gyermeket? Milyen szerepem van az esetleges perben?
Köszönöm/köszönjük a válaszokat!

kalamalyka # 2007.08.29. 15:50

Kedves kérdező70!

Ha jól értem, most került válásra a sor. A leendő ex-nem elvileg ugyanolyan jogai vannak egy gyermekelhelyezési pernél mint az anyának.
Nyilván ezek a pozitívumok, + ha tényleg nem marasztalható el az anyuka semmiben, ami a gyermek egészséges testi-lelki fejlődésével kapcsolatos, akkor igen kevés az esélye annak, hogy a gyermeket az apánál helyezik el.
Szerintem a házzasság megromlásához vezető okokat érdemes feltárni, amennyiben az az anya "hűtlenkedése" megértéséhez szükséges.
Pusztán ezért azonban, kétlem, hogy a gyermeket ne neki ítélnék. Pláne nem elmarasztalható azért, mert barátjával kapcsolatot tart, vagy összeismertette gyermekét.

Szerintem.

kerdezo70 # 2007.08.29. 16:00

Kedves Kalamalyka !

Nem most került sor a válásra, hanem még nem került sor a papír beadására sem, mert az alább írt félelem az uralkodó.
Másik: A házasság megromlásához vezető okok... megfoghatatlannak érzem... Nem?
Én, mint elvált apuka csak annyit éreztem, hogy nem a megfelelő társ mellett vagyok. mert nem vagyok boldog, kevés a közös élményünk, témánk, mindennapunk, stb... Sorolhatnám, sorolhatnánk. Itt is ez a helyzet. Nem lehet konkrét okokat, eseteket felróni az Apának. És így?
Köszönöm.

_Wasp_ # 2007.08.29. 16:28

Szerintem van esélye az apának. Főleg, hogy a törvény kommentárja is nevesíti ezt az okot.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2007.08.29. 16:32

(mint a gyermek nevelésére való alkalmatlanság jelét)

Én az apa helyében (ha biztosra tudnám, hogy az asszony válni akar) azonnal beadnám a válópert, és elköltöznék a gyerekekkel együtt.
Az anya helyében pedig megpróbálnám "kierőszakolni" a közös megegyezéses válást, az a legbiztosabb.

_Wasp_

és felesleges megoldása

kerdezo70 # 2007.08.29. 16:32

Kedves _Wasp_!
Hogyan érted ezt?
Lécci kicsit bővebben! Talán megértem, de nem ismerem a jogot, a törvényeket...
Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.29. 16:32

A házastársi hűtlenséget? Na ne ...

_Wasp_ # 2007.08.29. 16:33

pill, nézem a tv-t...

_Wasp_

és felesleges megoldása

kerdezo70 # 2007.08.29. 16:33

Egyszerre írtink. Mármint a "nevesíti". Ezt hogyan értsem?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.29. 16:37

:) Csak nyugodtan.

kerdezo70 # 2007.08.29. 16:39

Kedves "Kovács_Béla_Sándor"!
:) Csak nyugodtan... :)
Szerinted? Hogyan érdemes?

_Wasp_ # 2007.08.29. 16:45

Csjt. 24. § A házastársak hűséggel tartoznak egymásnak és egymást támogatni kötelesek.

(a kommentárban most nem leltem, még keresem, de:)

A házastársak hűséggel tartoznak egymásnak, és egymást támogatni kötelesek. A házastársi hűséget sértő magatartás akkor értékelhető a gyermek elhelyezése körében, ha az a családdal szembeni felelőtlenséget, önzést, közömbösséget juttatja kifejezésre. A családi élet felelőtlen megbontása, a házastárs, a gyermek indokolatlan elhagyása kétségessé teszi, hogy ez a szülő rendelkezik-e a gyermek neveléséhez szükséges személyi, erkölcsi tulajdonságokkal.

_Wasp_

és felesleges megoldása

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.29. 16:52

Hmm... ez bizony nem a szexuális hűségről szól. A gyakorlatban még a kifejezetten promiszkuitív magatartást sem igen értékelik az anya gyermeknevelésre való alkalmatlanságaként.

kerdezo70 # 2007.08.29. 16:55

Köszi _Wasp_!
"önzés, közömbösség" abszolút nem igaz a Kedvesemnél! Nem bontotta meg a családi életet, (nincs igazán mit megbontania, ha köznapi értelemben jól értem, hogy a családi közösség nullához közelítő voltát nehéz megbontani... El nem költözött, feladatait ellátja, 10-ből 10-szer a mi rovásunkra, mint a gyermekére...)
Nem velem akar élni (egyelőre), hanem elválni szeretne, és a gyerekével maradni. Ennyi.
Előzmények az első hozzászólásban.
???

kaisha # 2007.08.29. 16:56

Tudtommal, a bírói gyakorlat az esetek túlnyomó többségében az anyának itéli a gyereket, mivel a gyerek érzelmileg is jobban kötődik az anyához, illetve hagyományosan az anya játszik döntő szerepet a gyermekek nevelésében. Csak nagyon nyomós ok esetén ítléik az apának a gyereket.
Pláne ha a bírótok nő.

Így szerintem a válasz: nem valós.

_Wasp_ # 2007.08.29. 16:58

Sajnos nem emlékszem, hol olvastam, de pont ilyen esetet hoztak fel, miszerint az anya többször nem is aludt otthon, és ennek kapcsán fejtették ki a dolgot.

Más kérdés, hogy a bíróságok hagyományosan szélsőségesen anyapártiak, azonban a legutóbbi időben jelentős elmozdulás tapasztalható az apák javára (ha küzdenek a gyermekért), átlagosan 40% körüli esélyük van. Még egyszer hangsúlyozom, a legutóbbi években tapasztalható ez.

Másszóval a leírt esetben (információhiány), simán elképzelhető, hogy az apához kerüljenek a gyerekek.

_Wasp_

és felesleges megoldása

kerdezo70 # 2007.08.29. 16:59

Kedves "Kovács_Béla_Sándor "!
Köszönöm a választ.
Tanult vagyok, de sok tekintetben tudatlan... :)
"promiszkuitív" - az mi? Tudsz válaszolni, vagy utánanézzék? :)

kerdezo70 # 2007.08.29. 17:00

Kedves _Wasp_!

Információhiány. Tudom, sms szinten minden infót megadni nem tudok, de segíthetnél, hogy HOL van az infohiány???!!!
Köszi!

kerdezo70 # 2007.08.29. 17:05

Utánanéztem.
Abszolút nem promiszkuitív!
Ezért is egyértelmű otthon a helyzet.

kerdezo70 # 2007.08.29. 17:29

Egy kis provokáció...

Milyen szerepe lehet ebben az ügyben a családtagoknak (pro és kontra), illetve nekem, az én családomnak? (Az én családom - Anyukám, volt feleségem, gyermekeim ismerik a helyzetet...)
/Persze az előző gondolatokat is folytathatjátok, sőt, kérem is, hogy folytassátok!!!/
Köszönöm.

_Wasp_ # 2007.08.29. 17:55

kerdezo70 2007.08.29. 19:00:53 e-mail

Te egyoldalról ismerve, elfogultan, és néhány mondatban vázoltál egy jogesetet, amit szakértők és bírók több tucat oldalban boncolgatnak majd.

Egy szót sem írtál arról, kihez kötődnek inkább a gyerekek (persze ezt nem is tudhatod), mit csinált az apa azidó alatt, amíg az anya a családjával volt, apa lakhatása megoldott-e, stb.

KBS által írt promiskuitás témának kevés a jelentősége. Viszont, ha a nőci lelép otthonról pasizni, miközben a gyerekeket az apára hagyja, annak sokkal inkább lehet.

De ez összetett dolog, és egy per MINDIG kétesélyes.

_Wasp_

és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2007.08.29. 18:00

itt a vonatkozó jogszabályhely:

17. számú Irányelv
a gyermek elhelyezésével kapcsolatos szempontokról

1. A Csjt. 24. §-a szerint a házastársak hűséggel tartoznak egymásnak, és egymást támogatni kötelesek. A házastársi hűséget sértő magatartás akkor értékelhető a gyermek elhelyezése körében, ha az a családdal szembeni felelőtlenséget, önzést, közömbösséget juttatja kifejezésre. A családi élet felelőtlen megbontása, a házastárs, a gyermek indokolatlan elhagyása kétségessé teszi, hogy ez a szülő rendelkezik-e a gyermek neveléséhez szükséges személyi, erkölcsi tulajdonságokkal.

Ennek az elvnek a helyes érvényesülése érdekében azonban a bíróságnak törekednie kell annak felderítésére, hogy milyen előzmények vezettek az életközösség megszakadására. Ha ugyanis a visszamaradó házastárs szeretet nélküli, tűrhetetlen magatartásával, netán tettlegességgel vagy esetleg a házastárs számára elviselhetetlen más magatartással (pl. sorozatos megaláztatás, megszégyenítés, kíméletlen önzés) maga idézte elő a házasság megromlását, a másik házastárs távozását, ez éppen ennek a szülőnek a nevelésre való alkalmatlanságára szolgálhat - az összes körülmények körében terhére mérlegelendő - bizonyítékul.

_Wasp_

és felesleges megoldása

Dr.Attika # 2007.08.29. 18:02

A gyermek elhelyezése nem nő-férfi kérdés. Elsődlegesen a szülőknek kell megállapodni a gyermek elhelyezése tárgyában. A megállapodás létrehozásakor kellene a gyermek érdekeire tekintettel lenni. A mai gyakorlat szerint a nők erre nincsennek tekintettel.

kerdezo70 # 2007.08.29. 21:35

Szia _wasp_!

Az Apa 85-15%-ban hagyja este, éjszakára magára a gyereket az Anyához képest! És ez az összmennyiséget tekintve havi 2-3 alkalom!
Kihez kötődik a gyerek? (nem gyerekek, gyerek, egy 5 éves.)
Anyához nagyon-nagyon. Tudom. Éreztem. Láttam.
Apához? Apához is kötődik. Teljesen normális viszony a kötődés szempontjából a gyerek szempontjából.
(szerintem amennyire csak lehet nem vagyok elfogult, mert szívemből a legjobb megoldást akarom az Anyának, a gyereknek, és persze - utolsósorban, és nem csupán szubjektívitásból - magamnak is!)

kerdezo70 # 2007.08.29. 21:38

_Wasp_!

Visszaolvastam. Apa lakhatása jelenleg nem teljesen megoldott, de mióta a távozása szóba került, komolyan-nem komolyan (nem tudom biztosan) tesz a megoldás érdekében...