Sziasztok, tisztelt Ügyvédek,
Az alábbiakban kérnék segítséget: folyamatban van a válóperem, egy kétéves gyermekem van. Röviden a válás oka: pl. a gyermek születése előtt 2 héttel fura állapotban jött haza, amikor rákérdeztem ideges lett elment otthonról és 5 napig haza sem jött, utólag bevallotta kokainozott; megcsalások; hazugságok; házépítésre szánt 20 MFt eltünése etc.
1 éve külön élünk. 100e Ft-ot ad havonta, látogatja a gyermeket, de 1 óránál többet sosem tölt vele, ha lehetősége van akkor sem (hirtelen közbejön munka, vagy jaj elfelejtettem h mennem kell anyámhoz, és hasonlók).
Beadtam a válókeresetet, a megbeszéltük h közös megegyezés legyen. Ezt a megegyezést az utolsó napig húzta, és belementem egy olyan megegyezésbe amit nem érzek megfelelőnek. A megegyezésre eljött az egyik barátja (mint kiderült válóperes ügyvéd), én meg egyedül jogi képviselő nélkül. Persze mostmár tudom, h fel kellett vna állnom, de jót akartam, nem akartam vitát, veszekedést, hosszú pert.. A megegyezés nem ügyvéd elött készült, hanem tanuzva van csak.
Lényeg: tnap volt az első tárgyalás, beadtuk az egyezséget, a bírónő jövő év elejére tette a következő tárgyalást. Az egyezséget nem olvasta el.
Változtathatok én ezen az egyezségen? És ha igen „járhatok” rosszabbul?
A láthatás az egyetlen vitás kérdés, meg a tartásdíj (bár ez kevésbé érdekel). A láthatásra a következő van leírva:
A felek úgy állapodnak meg, hogy a közös gyermek 3 éves koráig az apa minden naptári héten szombaton reggel 9 órától 12 óráig jogosult a gyermekkel önállóan kapcsolatot tartani, továbbá minden héten kedd délután jogosult a gyermekért menni a bölcsödébe, vagy az anya lakására 16 órára és a kapcsolattartást 18 óráig gyakorolni.
Az apa ezzel összefüggésben kijelenti, hogy a lehetőségekhez képest a hétközi kapcsolattartásnál gyermek lakóhelyének környékén igyekszik a kapcsolattartást gyakorolni.
- A gyermek betöltött 3 éves korától kezdődően 6 éves koráig a páros heteken szombat reggel 9 órától vasárnap 18 óráig, valamint minden naptári héten kedd délután 16 órától 19. óráig rendes kapcsolattartást gyakorolni az apa a gyermekkel.
Az apa ezzel összefüggésben kijelenti, hogy a lehetőségekhez képest a hétközi kapcsolattartásnál gyermek lakóhelyének környékén igyekszik a kapcsolattartást gyakorolni.
- A gyermek betöltött 6 éves korától kezdődően pedig a páros heteken péntek 18 órától vasárnap 18 óráig, valamint ugyancsak páros heteken hétfő délután 16 órától 19 óráig rendes kapcsolattartást gyakorolni az apa a gyermekkel. Az anya kijelenti, hogy a gyermek életvitelének függvényében ennél gyakoribb kapcsolattartást is biztosít apának, a vele történt egyeztetés szerint. Az apa ezzel összefüggésben kijelenti, hogy a lehetőségekhez képest a hétközi kapcsolattartásnál gyermek lakóhelyének környékén igyekszik a kapcsolattartást gyakorolni.
Apa kijelenti, hogy a heti rendes láthatásról (mind hétköznap,mind hétvége) évi 3 alkalommal lemond anya javára.
A hétköznapokat szeretném kivenni, mivel nem tudhatom mit hoz a jövő, eléggé bekorlátozná az időnket, óvodában, iskolában jönnek a különórák etc. Természetesen én szívesen elengedem vele ha úgy alakul a program, de ezt nem sztném leírni.
A 3 éves korától egy hétvége miatt azért fáj a szívem, mert sosem tölt vele elég időt ahhoz,h ismerje, mit fog vele kezdeni?? Nem hiszem h a gyermeknek szüksége van arra, hogy elvigye az apja egy idegen helyre, és nem ismeri a szokásait, nem tudja kezelni a gyermeket, mivel nem ismeri a reakcióit sem. Szerintetek mit tegyek? Mi jár, mi nem jár, mivel teszek jót és rosszat?
Én értem,h egy gyermeknek szüksége van apára, de milyen áron?
Õ azt várja, h a gyermek beszéljen, nagyobb legyen, s akkor úgyis elmondja h mit akar. De én ezt anyaként másképp látom. Úgy gondolom a mostani kiegyensúlyozott életét ez kibillentené.. Ráadásul nagyon nem érzem biztonságban mellette a gyermeket. Egyszer már volt egy autóbalesetünk, ahol a gyermek is ott volt (nem sérültünk, nem ő volt a hibás, de én úgy érzem, ha kicsit óvatosabban vezet, elkerülhettük vna), többször láttam, h míg a gyermek rohangál, ő leáll telefonálni, és hátat fordít (mint, tudjuk, mindenhez elég egy pillanat egy gyermeknél), legutóbb mikor ott hagytam őket a játszótéren, visszaértemkor azt láttam, h e gyerek a kocsi első ülésén ül, nincs bekötve és furikáznak egy olyan úton ahol pl. buszok is járnak..
Mit tegyek?
Köszönöm előre is..
Anda