Egyezség után ? idővell kérhető a kapcs.tart. újraszab.?

Anda666 # 2007.09.27. 12:26

Sziasztok, tisztelt Ügyvédek,

Az alábbiakban kérnék segítséget: folyamatban van a válóperem, egy kétéves gyermekem van. Röviden a válás oka: pl. a gyermek születése előtt 2 héttel fura állapotban jött haza, amikor rákérdeztem ideges lett elment otthonról és 5 napig haza sem jött, utólag bevallotta kokainozott; megcsalások; hazugságok; házépítésre szánt 20 MFt eltünése etc.
1 éve külön élünk. 100e Ft-ot ad havonta, látogatja a gyermeket, de 1 óránál többet sosem tölt vele, ha lehetősége van akkor sem (hirtelen közbejön munka, vagy jaj elfelejtettem h mennem kell anyámhoz, és hasonlók).
Beadtam a válókeresetet, a megbeszéltük h közös megegyezés legyen. Ezt a megegyezést az utolsó napig húzta, és belementem egy olyan megegyezésbe amit nem érzek megfelelőnek. A megegyezésre eljött az egyik barátja (mint kiderült válóperes ügyvéd), én meg egyedül jogi képviselő nélkül. Persze mostmár tudom, h fel kellett vna állnom, de jót akartam, nem akartam vitát, veszekedést, hosszú pert.. A megegyezés nem ügyvéd elött készült, hanem tanuzva van csak.
Lényeg: tnap volt az első tárgyalás, beadtuk az egyezséget, a bírónő jövő év elejére tette a következő tárgyalást. Az egyezséget nem olvasta el.
Változtathatok én ezen az egyezségen? És ha igen „járhatok” rosszabbul?
A láthatás az egyetlen vitás kérdés, meg a tartásdíj (bár ez kevésbé érdekel). A láthatásra a következő van leírva:
A felek úgy állapodnak meg, hogy a közös gyermek 3 éves koráig az apa minden naptári héten szombaton reggel 9 órától 12 óráig jogosult a gyermekkel önállóan kapcsolatot tartani, továbbá minden héten kedd délután jogosult a gyermekért menni a bölcsödébe, vagy az anya lakására 16 órára és a kapcsolattartást 18 óráig gyakorolni.
Az apa ezzel összefüggésben kijelenti, hogy a lehetőségekhez képest a hétközi kapcsolattartásnál gyermek lakóhelyének környékén igyekszik a kapcsolattartást gyakorolni.

• A gyermek betöltött 3 éves korától kezdődően 6 éves koráig a páros heteken szombat reggel 9 órától vasárnap 18 óráig, valamint minden naptári héten kedd délután 16 órától 19. óráig rendes kapcsolattartást gyakorolni az apa a gyermekkel.

Az apa ezzel összefüggésben kijelenti, hogy a lehetőségekhez képest a hétközi kapcsolattartásnál gyermek lakóhelyének környékén igyekszik a kapcsolattartást gyakorolni.

• A gyermek betöltött 6 éves korától kezdődően pedig a páros heteken péntek 18 órától vasárnap 18 óráig, valamint ugyancsak páros heteken hétfő délután 16 órától 19 óráig rendes kapcsolattartást gyakorolni az apa a gyermekkel. Az anya kijelenti, hogy a gyermek életvitelének függvényében ennél gyakoribb kapcsolattartást is biztosít apának, a vele történt egyeztetés szerint. Az apa ezzel összefüggésben kijelenti, hogy a lehetőségekhez képest a hétközi kapcsolattartásnál gyermek lakóhelyének környékén igyekszik a kapcsolattartást gyakorolni.

Apa kijelenti, hogy a heti rendes láthatásról (mind hétköznap,mind hétvége) évi 3 alkalommal lemond anya javára.

A hétköznapokat szeretném kivenni, mivel nem tudhatom mit hoz a jövő, eléggé bekorlátozná az időnket, óvodában, iskolában jönnek a különórák etc. Természetesen én szívesen elengedem vele ha úgy alakul a program, de ezt nem sztném leírni.
A 3 éves korától egy hétvége miatt azért fáj a szívem, mert sosem tölt vele elég időt ahhoz,h ismerje, mit fog vele kezdeni?? Nem hiszem h a gyermeknek szüksége van arra, hogy elvigye az apja egy idegen helyre, és nem ismeri a szokásait, nem tudja kezelni a gyermeket, mivel nem ismeri a reakcióit sem. Szerintetek mit tegyek? Mi jár, mi nem jár, mivel teszek jót és rosszat?
Én értem,h egy gyermeknek szüksége van apára, de milyen áron?
Õ azt várja, h a gyermek beszéljen, nagyobb legyen, s akkor úgyis elmondja h mit akar. De én ezt anyaként másképp látom. Úgy gondolom a mostani kiegyensúlyozott életét ez kibillentené.. Ráadásul nagyon nem érzem biztonságban mellette a gyermeket. Egyszer már volt egy autóbalesetünk, ahol a gyermek is ott volt (nem sérültünk, nem ő volt a hibás, de én úgy érzem, ha kicsit óvatosabban vezet, elkerülhettük vna), többször láttam, h míg a gyermek rohangál, ő leáll telefonálni, és hátat fordít (mint, tudjuk, mindenhez elég egy pillanat egy gyermeknél), legutóbb mikor ott hagytam őket a játszótéren, visszaértemkor azt láttam, h e gyerek a kocsi első ülésén ül, nincs bekötve és furikáznak egy olyan úton ahol pl. buszok is járnak..
Mit tegyek?
Köszönöm előre is..
Anda

amatőr # 2007.09.06. 11:36

Az utolsó előtti mondattal messzemenően nem értek egyet.

Ettől függetlenül pert lehet indítani a gyermekelhelyezés megváltoztatása iránt, amely perben az anya hivatkozhat arra, hogy a korábbi döntés óta a körülményei (munkahely, párkapcsolat, stb.)lényegesen megváltoztak, valamint a gyermekek is elmondhatják, mit szeretnének.

Aztán a bíróság majd eldönti, hogy az elhelyezés megváltoztatása a gyermekek érdekében áll-e.

angéla22 # 2007.09.06. 11:24

Kedves amatőr!
Két gyermekről van szó a lány januárba tölti a 12-t.A fiu idén decemberben a 10-et.
A gyerekek az édesanyjukhoz szeretnének menni,minden bizonnyal.Az anyának nem olyanok a környezeti körülményei ezért, és még más okokból sem nála helyezték el gyermekeit.
Az anya a válás miatt idegileg összeomlott, ezért kórházba is került,ahol kezelték.A lassan 3 év alatt (mint barát szemszögéből) változott rengeteget,rendes munkahelye lett,párkapcsolatban él és próbál mindent megtenni annak érdekében hogy nála helyezzék el gyermekeit.EGY GYERMEKNEK CSAK AZ ÉDESANYJA TUDJA MEGADNI AZT A SZERETETET AMIRE SZÜKSÉGE VAN...Kérem adjon tanácsot hogyan tudná az anya visszakapni a gyerekeit!

nyusz66 # 2007.09.05. 12:14

Valaki írja meg legyen szíves a pontos törvényhelyet - ha létezik ilyen - ami alapján kiderül, hogy a másik szülő ellen hangolás/nevelés a kiskorút veszélyezteti! Előre is köszönöm!

(Bocs, hogy nem nyitok új témát, de valami miatt nem enged.)

amatőr # 2007.09.05. 10:38

Nem.

A Csjt. ezzel kapcsolatban úgy rendelkezik, hogy ha a gyermek a tizennegyedik életévét betöltötte, az elhelyezésére vonatkozó döntés csak egyetértésével hozható, kivéve, ha az általa választott elhelyezés fejlődését veszélyezteti.

Az anya bármikor pert indíthat a gyermekelhelyezés megváltoztatása iránt, a perben a 12 év feletti gyermeket minden bizonnyal meg is hallgatják, de csak 14 éves kor fölött szükséges az egyetértése az elhelyezéséről történő döntéshez (és mint látható a tövényből, még ez alól is van kivétel).

Visszakérdezek: mit szeretene a gyermek? (És mit szeretne az anya?)

angéla22 # 2007.09.05. 09:56

Kedves amatőr!
Lenne nekem is egy kérdésem önhöz!
Elvált szülőkről van szó.
3 éve jogerősen az APÁNÁL vannak a gyerekei.A láthatás kéthetente péntektől vasárnapig tart.Nyáron négy két.
Mi van akkor ha a gyermek 12 éves korát betölti?Milyen jogai vannak?Szabadon dönthet arról hogy kivel akar ezután élni?

nyusz66 # 2007.09.05. 03:52

Jupiter! Ebben egyetértünk. De egy barát ugyebár attól barát, hogy mellette áll - és persze pont azért kérdezek itt ennyi hülyeséget, hogy a kapott válaszokkal, jogi háttérrel megtámogatva megpróbáljam jobbik eszére téríteni. (Aki most hall felőle, el se hinné, hogy egy máskor rámenős, hatékony üzletemberről van szó...)

Jupiter # 2007.09.04. 21:59

Már bocs, de a barátod nem egészen "normális". Egyik nagy hülyeséget a másik után készül elkövetni, csak hogy béke legyen. AZ ilyenkorú gyerekek már MOST simán hétvégén elvivősek. Elkótyavetyélné a házrészét, lemondana erről is. Hát itt anyuka részéről nem hinném, hogy csak elhidegülés van. Mindenesetre anyuka készül őt egy életre tönkretenni éppen.

nyusz66 # 2007.09.04. 18:05

Amatőr, köszi! Ezt pontosan kinyomtatom neki, talán lelket verhetek bele ezzel. (ő tényleg azt hitte, hogy békésen is menni fog, még, ha nagyobb anyagi áldozat árán is. De hát, válásban ismerszik meg az ember - hogy kiforgassam a szólást.)

amatőr # 2007.09.04. 15:07

A vonatkozó jogszabályhely:

149/1997. (IX. 10.) Korm. rend. 27. § (6) bek.:

A gyermek érdekét veszélyeztető felróható magatartás vagy körülmény hiányában a kapcsolattartásra jogosulttól az elvitel jogát is magában foglaló kapcsolattartás nem vonható meg.

Szvsz itt az ideje harcolni.

Zoltán György # 2007.09.04. 14:44

Kér egy ideiglenes intézkedést, ami előzetesen végrehajtható. Tehát a gyereket nem ráncigálják..
Az eljárás alatt pedig majd hoznak valami határozatot.

nyusz66 # 2007.09.04. 11:47

Tehát joggal tarthat attól, hogy 2 évig nem fogja tudni még a minimumot se megítéltetni? Vagy ehhez az anyának bizonyítania kellene, hogy a gyerekek kárára lenne az "elvivős" kapcsolattartás?

ObudaFan # 2007.09.04. 11:36

Az egyezség megváltoztatását két éven belül csak lényeges körülméyn változása, vagy a kiskorú gyermek kifejezett érdeke alapján lehet kérni.

nyusz66 # 2007.09.04. 11:16

(megjegyzés: a "barát" szó jelen esetben baráti batárot jelent, nem az "élettárs" szinonímája.)

nyusz66 # 2007.09.04. 11:15

Makacs, meg kissé élhetetlen is, ha a gyerekeiről van szó, de azért nem teljesen hülye, ezért a kérdés. Mert ezen rágja magát, ha ugyanis nem látja biztosítva az "egérutat", tehát azt, hogy gáz esetén biztosan van esélye, hogy a minimumot megkapja majd, akkor kénytelen nekiállni most harcolni. Meg is fogja tenni - de csak, ha muszály, mert MINDENÁRON meg akarja kímélni a gyerekeket a huzavonától.

Szóval még mindig epedve várja, hogy mi a helyzet, lsd. 1., 2., és 3., kérdések.

Zoltán György # 2007.09.04. 10:52

Ha ilyen makacs a barátod, akkor nincs mit tenni!

nyusz66 # 2007.09.04. 09:35

Barátom válik, egyezséggel szeretne, mindenáron. Nem akarja a gyerekeket kitenni a cirkusznak.

"Kedves" neje jelenleg ragaszkodik ahhoz, hogy a gyerekeket nála bármikor láthatja, le is fixálná, hogy minden hétvégén az egyik nap, és hétközben is heti 1 nap. De semmiképpen nem akarja belevenni az egyezségbe, hogy ottalvósra elvihesse otthonról a 6 éves és a 4 éves lányát.

Apuka nem iszik, nem balhés, felelősségteljes felnőtt.

A kérdése az, hogy, ha úgy döntene - kizárólag a perpatvar elkerülése érdekében - hogy belemegy ebbe az egyezségbe, akkor

1. ha később ez nem működne, akkor mennyi idővel utóbb kérheti bármelyik fél a kapcsolattartás újraszabályozását?
  2. ha az apa kéri, mert szeretné később inkább a törvényileg szokásos kéthetenkénti péntek délutántól vasárnap délutánig elvinni a gyerekeit, akkor mennyire veheti biztosra, hogy azt egy egyezség után utólag is meg fogja kapni?
  3. ha az anya kéri, mert még ennél is szűkebbre szeretné venni, neki mekkora esélye van ezt elérni? (mint mondtam, apuka nem iszik, nem nőzik, nem hagyta el a családot, elhidegülés miatt válnak. Egyetlen kapaszkodója lehet az anyának, hogy a közelmúltban bevitte a rendőrség fémkeresőzés miatt, bár ez is félig műbalhé, eddig félhivatalosan dolgozott a Nemzeti Múzeumnak, hamarosan elképzelhető, hogy régésztechnikusként fog. De a rendőrségi ügynek szerintem nincs hatása a gyerekeiért vállalt felelősségre, hiszen őmiattuk akar minden hülyeségbe belemenni...)