Gyerektartás miatt éhenhalok

SadBoy # 2007.09.06. 11:24

Még egy két adalék a szituról:
Válás után kb 1 héttel, mielőtt lezárhattam volna a szobámat, exem kirámolta az összes építkezéssel kapcsolatos számlát tőlem, ezeken mind az én nevem voltm az ő neve sehol....
Természesen máig tagadja az egészet.

Nagymamám velünk élt, vidéki házát eladtuk és az összeget a mi házunk építésénél használtuk fel. Persze erről konkrét papír nincs, csak hogy azt a házikót eladtuk, és azt az összeget lefedő számlák az építkezésről ( valahol exemnél). Nagyinak nincs tulajdonrésze a házból. Válás után exem egyszerűen közölte, ahogy nagyinak semmi köze a házhoz, menjen el. Nagyi nem bírta a feszültséget, most hugom családjával lakik egy 50 nmes panelban.

Amatőr ajánlata sem jó sajnos, nem beszélünk egymással egy szót sem.

Brutális ami zajlik, amit leírtam, én nem gondoltamn, hogy ez eddig fog fajulni.
Arra is gondoltam, bemegyek az RTL klubba, elmesélem, mit művel, a Fókuszban szoktak ilyen történeteket leadni.

SadBoy # 2007.09.06. 11:17

A tuladoni hányad 50-50 % , közös tulajdon. A rezsi 1/4-ét kell fizetnem, mivel 4-en lakunk benne.

Elköltözni nem tudok, nincs miből, hova.

Inkább eljönnék csupasz fenékkel, és újrakezdeném, de legalább annyi pénzem lenne, hogy albérletbe mehessek.

Arra vonatkozó jogszabály hol található, hogy a vagyonjuttatás mértékének kiszámolásánál a gyerek 18 éves korát kell figyelembe venni?

Ha ezt felajánlom az exnek, és ő nem fogadja el ( gondolom azért, hogy még jobban tönkretegyen), mit lehet tenni?
Ha hozzájutnék a tulajdoni hányadom értékéhez, könnyebb lenne a helyzetem. Egy 26 milliós családi házról van szó.

monalisa1 # 2007.09.06. 11:16

És ha nem tudjátok vagy nem akárjátok egymást kifizetni, de mível végtelen időkig senki nem ülhet a másik vagyoni értékén, kérni lehet a bíróságot az ingatlan kényszer értékesítésére/árverezésére. De ez egyik félnek sem előnyös...

Nincs senki rokonod-, ismerősöd- vagy munkatársad ahol heti néhány napokra meghúzhatnád magad (?), mert így nem kell nap mint nap hazajárnod. Ugyanakor fontos hogy mégis rendszerességgel "mutasd" magad otthon: hazamész egy egy éjszakát ott aludni, mert így nem állhat elő azzal, hogy kiköltöztél a tulajdoni részedből.

Közben sok gőz menne ki a fejekből, kölcsönösen.

amatőr # 2007.09.06. 11:05

Már leírtam:

A gyermektartásdíj vonatkozásában próbálj meg egyezkedni az exeddel, hogy a jövedelmi viszonyaitok közötti különbségre tekintettel gyermekenként 15 %-ot fizetnél a jövőben. Ha nem megy bele, indíts pert. A gytdíj leszállítása iránti per tárgyi költségmentes, nem kerül pénzbe, legfeljebb csak akkor, ha a volt feleséged ügyvédet fogad.

A közös hitel vonatkozásában is ugyanezt javaslom: az életközösség megszakadását követően általad teljesített törlesztő részletek fele összegének megfizetése irát indíts fizetési meghagyásos eljárást az exeddel szemben.

Vagy próbálj meg oly módon egyezkedni az exeddel, hogy mostantól fizesse ő a hiteltörlesztést és akkor marad a 20-20 % gyt.díj.

monalisa1 # 2007.09.06. 11:03

... bár lehet hogy adott szituációban ez nem "a" jó megoldás.)

monalisa1 # 2007.09.06. 11:02

"Volt feleségem nem akar kifizetni".
Nem tudni hogy a válás okán miként rendelkezett a bíróság az ingatlan tulajdoni hányadáról - ezt nem írtad. Csak azt írtad hogy "zárod" mindig a szobád ajtaját. (Pokoli lehet így élni, én kiköltöznék, bár lehet hogy adott szituációban ez "a" megoldás.

Esetlegesen szóba jöhetne hogy a tulajdoni részedet a gyerekeidre iratod, egyúttal az ex lemond a t.díjról. (Osztani - szorozni kell, valamint a gyerekek jelenlegi életkora is tényező, és itt csak a lendő 18. életévük a meghatározó.)

Ha sikerülne egy ilyen megoldás köztetek, azt jóvá kell hagyni a gyámhatóságnak, és majd jogerőre emeltetni a bírósággal. Mert onnanról a jelenlegi 40% t.díjat nem kell fizetned a továbbaikban...

Igaz, "csupasz" fenékkel távozol el otthonról, mármint ami a vagyoni dolgot illeti.

SadBoy # 2007.09.06. 10:50

Például Te mit csinálnál a helyemben, kedves Amatőr?

amatőr # 2007.09.06. 10:49

Mellesleg semmi esetre se kösd fel magad.

monalisa1 # 2007.09.06. 10:49

Javaslom kérd a bíróságtól a t.díj mérséklését az időközben megváltozott körülményeidre tekintettel - az eljárás díjtalan -, de ahogy amatör írta: a saját megélhetésed rovására is köteles vagy fizetni a t.díjat. És ameddig a bíróság esetleg másképp nem dönt, azt változatlan havi összegben le kell tenned az asztalra.

A még a házasság ideje alatt felvett kölcsönszerződés KÖZÖS fizetése miatt külön keresettel fordulhatsz a bírósághoz. Minden bíróságnak van heti egy nap un. panasznap, amikor is jegyzőkönyvbe lehet mondani a panaszt = mindjárt keresetlevél is. Bírósági fogalmazók segítenek a megírásában, téritésmentes.

Ha a bíróság itéletben kötelezi a volt feleségedet hogy a kölcsön havi törlesztésébe a tovbiakban ő is köteles beszállni, onnantól annyival megmarad neked. Sőt, ha bizonyítani tudod, hogy a válás óta az ex egy fillérrel sem járult hozzá a közös törlesztéshez, az elmaradás kifizetésére visszamenőleg kötelezhetik.

SadBoy # 2007.09.06. 10:49

Egyébként én is olvastam a csjt-t. nem csak egyszer.Valós segítséget szeretnék kérni, mert nem tudom így tovább csinálni.
Igen, nagyon megszívtam. Elvettem egy román állampolgárságú nőt, aki akkor szegény erdélyi magyarnak mondta magát, mikor felépítettem a házunkat, csináltam neki két gyereket, akkor közölte, hoy válni akar, most ő a legnagyobb román, annyira, hogy a gyerekeinket is románul tanítja.
Igen így jártam. Tudom, akkor kellet volna gondolkozni, mikor elvettem, de ezen már nem lehet változtatni.
Segítsetek, kérlek!

amatőr # 2007.09.06. 10:45

Természetesen a faterod a gyermekednek egyenesági rokona, de nem a szülője.

Ha kirúgnak és munkanélküli leszel, akkor a munkanélküli ellátásból fogod fizetni a gyermektartásdíjat.

SadBoy # 2007.09.06. 10:35

Faterom nem a gyerek egyenesági rokona?

SadBoy # 2007.09.06. 10:34

Ha kirúgnak, és munkanélküli leszek, akkor mi lesz a gyerektartással?

amatőr # 2007.09.06. 10:34

A Csjt. 69/A. § a szülő és kiskorú gyermeke viszonylatában tartalmaz rendelkezést, nem a fater és a Te viszonylatodban.

amatőr # 2007.09.06. 10:31

Ha a hitelt akkor vettétek fel, amikor még együtt éltetek (az életközösség fennállása alatt), akkor az közös adósságnak tekintendő. Ha az exed ezzel ellenkező véleményen van, azt neki kell bizonyítani.

A gyermektartásdíj vonatkozásában pedig próbálj meg egyezkedni az exeddel, hogy a jövedelmi viszonyaitok közötti különbségre tekintettel gyermekenként 15 %-ot fizetnél a jövőben. Ha nem megy bele, indíts pert. A gytdíj leszállítása iránti per tárgyi költségmentes, nem kerül pénzbe, legfeljebb csak akkor, ha a volt feleséged ügyvédet fogad.

Az általad írt összegű gytdíj fizetését pedig Te vállaltad - hiszen egyezséget kötöttetek - nem a bíróság kötelezett.

SadBoy # 2007.09.06. 10:31

Csjt. 66. § (1) Nem köteles mást eltartani, aki ezáltal a saját szükséges tartását veszélyeztetné. E szabály alól a törvény kivételt tehet.90

(2) Ha a tartásra köteles ez alól mentesül, a rá eső tartás a vele egy sorban álló kötelezettre, ilyenek hiányában pedig a sorban utána következő kötelezettekre hárul.
(3) A tartást a kötelezett - választása szerint - saját háztartásában természetben vagy havonként pénzben szolgáltathatja. A jogosult kérheti, hogy a kötelezett a tartást pénzben szolgáltassa. A bíróság a felek viszonyainak figyelembevételével a tartás más módját is meghatározhatja

Csjt. 69/A. § (1) A szülő a saját szükséges tartásának rovására is köteles megosztani kiskorú gyermekével azt, ami közös eltartásukra rendelkezésre áll. Ez a szabály nem irányadó, ha a gyermek tartása vagyonának jövedelméből kitelik, vagy a gyermeknek tartásra kötelezhető más egyenesági rokona van.

Igy van, ha az egészet idézed. Ezek szerint faterom is kötelezhető tartásra, ha ő sokkal jobban keres, mint én, és az ő létfenntartását ez nem veszélyezteti?????????

SadBoy # 2007.09.06. 10:19

Miért kötelezett ekkora gyerektartásra a bíróság, amikor tudták az exem jövedelmét is meg az enyémet is, ami nem változott azóta?

SadBoy # 2007.09.06. 10:18

Hogyan tudom bizonyítani, hogy közösen használtuk fel a hitel összegét ? Sehogy.
Szóval felköthetem magam. Az sem érdekli a bíróságot, hogy a gyerektartás összegének csökkentése valószínűleg nem befolyásolja a gyerekek életkörülményét ( ex-nejem összes bevételét nézd), én vizson esetleg nem kötöm fel magam, és akkor 23-24 éves korukig fizetem.

amatőr # 2007.09.06. 10:10

Rosszul tudod, mert a Csjt. 69/A. § (1) bekezdése szerint a szülő a saját szükséges tartásának rovására is köteles megosztani gyermekével mindazt, ami eltartásukra rendelkezésükre áll (kivéve, ha a gyermek tartásának költségei a gyermek vagyonának jövedelméből kitelnek).

Vagyis a gyermektartásdíjat a saját tartásod rovására is köteles vagy fizetni.

Viszont a nevedre felvett és közösen felhasznált hitel havi törlesztő részletének felét az exedtől követelheted.

(Egyébiránt nem ártott volna, ha az egyezségbe, amit a bíróság előtt kötöttetek, ez is belekerül - szavaidból úgy veszem ki, hogy nem került.)

SadBoy # 2007.09.06. 10:01

Kedves Fórum!

Kérlek segítsetek, mit tehetnék. Közös megegyezéssel váltunk, ex-feleségemnél maradtak a kiskorú gyerekek, havi 40% (20-20%) tartásdíjat fizetek. Emellett egy régebbi személyi kölcsön miatt, amit közösen haszáltunk fel volt feleségemmel, de persze a kölcsönt én vettem fel, havi 25.000 Ft-törlesztőt fizetek vissza. Van egy közös tulajdonú családi házunk (tulajdoni lap: 50-50%), amit egy éve árulunk, de nincs rá vevő.
Fél éve váltunk el, eddig próbáltam kigazdálkodni valahogy ezeket az összegeket, de nincs mit eladnom, nem tudok többet dolgozni, nem tudom mit csináljak. Jelenleg 85.000-90.000 Ft nettót keresek, ebből lejön a 36.000 Ft gyerektartás, és a 25.000 Ft hiteltörlesztés. Azaz marad nekem 25-30.000 Ft havonta. Nem tudok megélni, éhen halok, lassan a munkámat sem tudom elvégezni. Volt feleségem fizetése netto 130.000 körül, + családi pótlék + gyerektartás = 190.000 nettó havonta.
Volt feleségem nem akar kifizetni, én nem tudok még egy hitelt felvenni. Most egy házban élünk, mindenkinek van egy lezárt szobája. Borzalmas szitu.
A legszebb az egészben, hogy az exem akart válni évek óta, és a közös megegyezés úgy lett, ahogy ő akarta, hogy simán elváljunk.

Úgy tudom, nem kötelezhet a bíróság olyan összegű gyerektartás fizetésére, amely a saját megélhetésemet veszélyezteti. Ha a hitelt nem vesszük, akkor sem lehet 60.000 Ft-ból megélni. Viszonyítva az exem jövedelméhez ....

Mit lehet ilyenkor tenni?
Ott tartok, hogy belehalok, mert kaját nem tudok magamnak venni, nem tudok bejárni a munkahelyemre...
Segítsetek kérlek!!!!