Nem.
Gyerektartás miatt éhenhalok
Ahogy olvasgatom a fórumot egyre több kérdésem van:
Ha létrejön a megállapodásunk, akkor annak át kell mennie a gyámhivatalon.
Az állandó veszekedések ártalmasak a gyerekek fejlődésére, mivel más módon nem tudjuk megoldani a szitut, és a gyerekeknek lenne a legjobb, ha megszokott környezetükben maradnának, ezért jó lenne, ha exem elfogadná az ajánlatot.
Ennek tükrében a gyámhivatal nem tehet valamit azért, hogy a gyerekek érdekében fogadja el ezt a mergoldást? Gondolom nem kötelezheti erre, de valami módon nem szólhat bele mégis, hogy így védje a gyerekek érdekeit? (és segítse a megoldást)
Szvsz csak 18 éves korukig számolj, utána meg legfeljebb majd támogatod őket, de nem az exedet.
Ha közösen vettétek fel a szocpolt, akkor igen.
És a nagymama házának áráról se feledkezz meg:-))
Köszönöm.
Ha számolok, 18 éves orukig számoljak, vagy 24 ? Utóbbiba belevenném hogy jó lenne, ha mindketten egyetemre mennének. Igaz ez nem biztos most, de a gyerekekkel semmi esetre se akarok kiszúrni.
A házon van kb 600.000 Ft szocpol. Ha ez egészben az exé marad, mivel így övé lenne a ház, a felével jogosan növelhetem az összeget, amit kérek tőle?
SadBoy, félreértettél: nem azt mondtam, hogy nem lehet, dehogynem! Teljesen járható út ez, ha ezt szeretnéd! Én csupán annyit mondtam - és elnézést, ha félreérthető voltam -, hogy ha most ezt az ajánlatodat nem fogadja el az exed, abból nem következik az, hogy a perben, amit a közös tul. megszüntetése iránt vele szemben indítasz, ő fogja a perköltséget viselni.
Itt a fórumon is több helyen olvastam ezt a megoldást, és ismerek olyanokat, akik így zárták le végül ezt a kérdést.
Ha ez, mint írtad, "nem törvényben meghatározott mód", van valami hivatalos forrás, amire hivatkozhatok, hogy miért pont ilyen ajánlattal állok elő?
Azon kívül, hogy tarthatatlan az állapot, más megoldás nem jut eszembe, sokan így csinálták... és ha megállapodunk, még mindig jobb, gondolom neki is, mint pereskedni.
Azt sajnos tényleg nem tudom, mit fog lépni. De jó lenne valahogy úgy megírni, hogy nagyon kedvezőnek találja ő is.
Amit még a figyelemedbe ajánlanék az az, hogy ha a vagyonjuttatás mellett döntesz, az semmiféle biztosítékot nem jelent arra, hog a gyermekeid 18 éves koráig soha többet egy fillér gyermektartásdíjat nem kell fizetned.
A számításról pedig annyit, hogy azért a 13 ezer Ft-os alapösszeget talán illik évi 2/3/5 %-kal emelni....
A közös tuljdon megszüntetése iránti perek tekintetében a perköltség viselésére vonatkozó rendelkezést szvsz rosszul olvastad, mert a perköltség viselésének általános szabálya az, hogy a készkiadások megosztása mellett mindegyik fél viseli a saját költségét. Az ettől való eltérés főleg akkor indokolt; ha arra a felek magatartása okot ad. Ennek indoka az, hogy a közös tulajdon megszüntetése mindegyik tulajdonostársnak, de mégis inkább a pert megindítónak az érdekét szolgálja. Ezért ha a perre, illetőleg egyes perbeli lépésekre egyik fél sem szolgáltatott okot a magatartásával, közöttük csak a felmerült szükséges kiadásokat kell megosztani, míg a többi saját költségét mindegyik fél maga viseli. Ha valamelyik fél magatartása ettől eltérést indokol, a magatartások értékelésével kell a perköltség viselése felől határozni.
Hozzátartozik a dologhoz, hogy amilyen megoldást Te felajánlasz neki, az a közös tulajdon megszüntetésének törvényben szabályozott módozatai körében nem is igazán értelmezhető, így én nem keresnék összefüggést az általad felajánlásra kerülő javaslat esetleges el nem fogadása és az általad majdan indítandó perben a perköltség viselése között.
Azt a levelet mindenképpen ajánlott tértivevényként adjad fel, és a másolatát gondosan tedd el.
Hát hogy mit fog rá válaszolni, azt lám még te sem tudod kisakkozni előre...
A perköltségről a bíróság dönt, minden egyes eset más és más. (Lehet hogy tényleg úgy van ahogy alant írtad, ezt én nem tudom, de ha kérdezed erről is az ügyvédedet, ő majd tudni fogja a helyes választ.)
Vitába, veszekedésbe ne menj bele az esetleges "osztozkodáskor", csak egymás idegeit szaggatnátok...
Hétvégén írok neki egy levelet . Szóban nem fog menni ennyi beszélgetés :(
Olyat is olvastam itt valahol a fórumon, hogyha ő ebbe a megoldásba nem megy bele, és emiatt a közös tulajdon megszűntetésére irányuló pert indítanék, annak ő viseli a költségét, mert az ő elutasító magatartása miatt nem tudunk megegyezni. Igaz ez?
Persze kétélű fegyver, mert visszaadhatja az ajánlatomat olyan módosításokkal, amik nekem nem felelnek meg ....
A későbbi vitákat elkerülendő a láthatás/kapcsolattartás dolgát is pontosan le kell szabályozni, írásban, és ezt is jóváhagyatni a bírósággal.
Nem, de ezt meglépned csakis Egyezség és/vagy Megállapodás alapján lehet, amit a gyámhivatallal és a bírósággal jóvá kell hagyatni. És mielőtt bármit is aláírsz ügyvéddel konzultálj!!! A t.díj dolga miatt a tulajdoni részed mindenképpen a gyerekek nevére lesznek bejegyezve a földhivatalban, másként nem megy át a gyámhivatalon.) Tedd meg neki az ajánlatodat!
Ha jól emlékszek úgyis adni akar 4 mFt-ot hogy távozz... (Ha kevés a pénze vegyen fel hitelt és a saját 50%-ára részben tetessen jelzálogot.)
Közösen kérjetek fel egy ingatközvetitőt, hogy becsülje fel a ház értékét.
Az Egyezségeben és/vagy Megállapodásban az esetleges közös ingóságokról is meg kell állapodni, kölcsönös kompromisszummal.
Mindezek előtt aludj a dologra, vagyis oda-vissza gondold át alaposan.
Arra gondoltam, ha ez így vagyonjuttatatással megoldható lenne, én lelépnék, és nem kellene két évig pereskedni.
Végeztem egy kis számítást: ha mindkét gyermekem 18 éves koráig fizetett tartásdíjjal számolok, akkor 4.5 millió Ft-ot fogok kifizetni összesen.
A házunk kb 26 millót ér. Először meg kellene határozni hivatalosan a forgalmi értékét, ha nagyot tévedünnk, akkor mondjuk 20 millióra értékelik. Ennek fele 10 milla, ha ebből levonom a 4.5 M összegyerektartást, az 5.5 M.
Arra gondoltam, ha lemond a tartásdíjról, és adna 5 milliót, akkor lelépnék, övé a ház.
Nagyon irreális az elképzelésem?
http://www.jogiforum.hu/forum/35/12621
Se a Csjt.-ben, se a Ptk.-ban nincs semmiféle szabály, viszont a százalákos marasztalással nyilván nem lehet a számítást elvégezni, csak az alapösszeggel.
Tényleg oda akarod adni még a házrészed is?!
Sziasztok!
Átnéztem a Csjt.-t meg a Ptk. tulajdonjogról szóló részét, meg Nyusz66 nagyon hasonló topikját, de nem sikerült megtalálnom a vagyonjutattás kontra gyerektartás részt. Ha valaki tudja, hol van ,kérlek szépen írjátok meg.
A vagyonjuttatás összegének kiszámolásakor a jelenlegi százalékos gyerektartással, vagy a meghatározott minimum összeggel kell számolni? Erre van valami szabály?
És ha el is hiszed/fogadod amit írtál: miszerint minden helyzetből van kiút, akkor Te már kezdesz JÓ irányba indulni.
Most pedig írány a bírósági panasznap, a vagyonmegosztási keresetlevél jegyzőkönyvbe mondása. És kérjed a költségmentességed - jelen kilátástalan alanyagi helyzetedre hivatkozva -, melyet majd a bíróság elbírál az első tárgyaláskor: igen - nem alapján dönt róla. (Vagy az illetékfeljegyzés lehetőségét, hogy azt a 780 eFt-ot csak utólag kelljen leróni...) A bírósági fogalmazó majd elmagyarázza mindkettőt, valamint a kérelemhez a szükség ürlapot is a kezedbe adja.
Javaslom a költségmentességgel egyidőben kérj a bíróságtól kirendelt ügyvédet, ez költségmenes - a semmminél azért több. (Szerencsés esetben kifoghatsz egy lelkiismeretes ügyvédjelöltet aki a saját önön tanulása érdekében hajlandó lesz beleásni magát az iratanyagba stb., és a tárgyalásra el is megy valamint segítőleg szól az érdekedben.)
És ismét csak leírom, ha tudsz heti néhány napokra tartozkodj máshol. Tehát NEM véglesz jössz el otthonról, nem, hanem mível már elváltatok és semmi érzelmi kötöttség stb., mindkettőtöknek jobb/nyugodtabb a különlét. Egy rokon, egy barát, egy ismerős, vagyis nem okvetlenűl egy felszines kapcsolatba kezdeni.
Nagyon köszönöm a tanácsokat!
Az ember hajlamos a saját problémáját látni a legnagyobbnak a világon, pedig mindig van akinek rosszabb.
ÉS remélem minden helyzetből van kiút.
Neked is könnyű lesz (...) ha heti 4-5 napra a lakhatásodat átmenetileg máshol meg tudod oldani, valamint képes leszel bírni cérnával egy vagyonmegosztási per 1-2 évig tartó cirkuszát. (A per bírósági költségéhez kérhetsz költségmentességet és/vagy illetékfeljegyzés engedélyezését., 13 mFt-nak 6%-a 780 eFt.) És talán lesz olyan ügyvéd aki "utólag" fizetés ellenében is elvállalja a perbeli képviseletedet, kb. 10% ellenében.
Az az ember egy súlyos rokkantnyugdíjas és mégis EMBERILEG képes volt MINDENT ott hagyva EMELT FÕVEL kisétálni a párkapcsolatból.
Én is tudok ilyen emberről. Valószínűleg, ha keresnék fél millát havonta, marhára nem érdekelne se tartásdíj, se fél ház semmi, éljenek boldogan tőlem...
Úgy könnyű
Ember, én nem azt mondtam, hogy életed végéig hajlékszállón huzzad meg magad, nem, hanem hogy ha nincs más, átmenelige még ez is egy megoldás.
Pl. én tudok olyan férjről/nevelőapáról aki 20 évi házasság után gálánsan, nagyvonalúan kisétált a tűrhetetlenné vált párkapcsolatból - ott hagyva mindent a feleségének és a nevelt gyerekeinek. Átmetileg albérlet, és később már alakultak a dolgai.
tehát légy szíves kapd össze magad (...), legfőbb ami a józanul/reálisan próbáló gondolkodást illeti.
Tehát vagy perled az ex-et a vagyoni értéked megkapása miatt vagy mondj le a t.díjról és "dalolva" kezdj új életet. (Ezért irtam: előtte ossz - szorossz, de ne csak és kizárólag az összegszerűségeket nézzed itt.)
A magam részéről pedig befejezve a kettőnk beszélgetését: az hogy a volt feleséged románra tanítja a gyerekeket, hát édes Istenem: az az anyanyelvül! Minden ember annyit ér ahány nyelvet beszél. Amúgy meg nem kell félned, folyékonyan fognak tudni magyarúl is beszélni, mivelhogy magyar ó/iskolai közösség veszi őket körül.
További minden jót, legfőbb önbizalmat.
Itt nem is kell "poénkodni".
Ha tudod, hogy milyen számlákat nyúlt le a kedves exed, azaz kik voltak a számlák kiállítói, akkor jó eséllyel tudsz számlamásolatot kérni azokról a bizonyos számlákról...
Én nekiindulnék az igazamat bizonyítani!
SF
Olvastam egy-pár ilyen hozzászólást.
Tudod, ha építettél egy kertes házat a családodnak, mer bíztál valakiben, akiben nem kellett volna, akkor nem poén hajléktalanszállóra költözni.
A Tv az csak ingyencirkusz...
Régen voltak munkásszállók, ma van - már ahol van - hajléktalan szálló, bár bejutni nem egykönnyü. És hát neked értékes vagyonrészed van...
Jól gondold át: tényleg nincs senki akihez akár csak néhány hónapra is de részlegesen bekültözhetnél? És persze szívességi alapon.
Az a román nő nagyon cseles, nem lesz könnyű tőle szabadulni...
Valahol a csjt. ír a tuljadonrész kontra t.díjról való lemondás esetén a kiskorú/ak/ 18. életév betöltési korhatárról.
És a t.díjról történő esetleges lemondásról ugyanezen családjogi fejezetben éppen néhány nappal ezelőtt flyt a beszélgetés mások hasonló problémájáról., próbálj visszaolvasni és keressed ObudaFan és Tamás_Béla_Sándor jogászok tárgyal kapcsolatos írásait.
Na, a jelen kilátástalanak vélt helyzetedben mások eseteiből sokat lehet(ne) tanulni.
Akkor kérd a közös tulajdon megszüntetését.
Nagyi meg majd tanúskodik a perben és elmondja, hogy a háza vételárát a lakásotok felépítésére költöttétek, amit csak és kizárólag Neked szánt ajándékba, így a Te tulajdoni hányadod az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzett 1/2-nél nagyobb.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02