Te tudod.
haszonélvezeti jog "kikerülése"
Nem vagyok bizonytalan, csak a legpontosabb ismereteket szerettem volna megszerezni. Sokat segítettetek,köszönöm! Üdv: Viliada
Elég, ha írásba van foglalva, de mivel láthatóan bizonytalan vagy, inkább most adj ki egy kisebb összeget ügyvédre, mint később egy nagyobbat szerintem.
Azért nem ajánlja, mert nem biztos, hogy abban az időpontban, amikor valemlyikőtök özvegyen marad, ugyanúgy nem lesz szüksége a haszonélvezetre, mint most. És akkor már nem lehet visszacsinálni. Lemondani viszont akkor is le lehetne.
Bocs ObudaFan, most, hogy újraolvastam az írásod, látom, hogy az utolsó kérdésemre már ott volt a válaszod.
A vége lemaradt: milyen címen kell ezt az iratot készíteni? Házassági vagyonjogi szerződés, vagy lemondás, vagy egyezség, netán valami egyéb? Mivel kölcsönösen tesszük, elég egy okirat?
Köszönöm a válaszokat! Most még az érdekelne, hogy ezt a lemondást lehet-e "csak" magánokiratban, esetleg közjegyzővel ellenjegyezve, vagy mindenképpen ügyvédhez kell fordulni vele? Az egész lemondás tulajdonképpen mindkettőnk részéről csak a másik fél különvagyonában levő ingatlan haszonélvezetéről történne, minden egyebünk, értem alatta a házasság alatt szerzetteket, meg ingóságokat, közös maradna. Mivel mindkettőnknek van saját lakása, szerintünk nem kockáztatunk semmit. Miért nem ajánlod ezt az utat, ObudaFan?
Ez nem így van, a Ptk. 603. § engedi az örökhagyó életében lemondást a törvényes örökségről, márpedig az özvegyi jog is törvényes örökség.
Véleményem szerint olyan jogról, amellyel nem rendelkezel, nem tudsz lemondani. Hiszen azt sem tudjátok, ki éli majd túl a másikat. Az özvegyi haszonélvezeti jogról le lehet mondani ellenérték nélkül, majd a hagyatéki eljárás során.
Bocs egy részét nem ide akartam. Helyesen:
Kölcsönösen egy okiratban ugyan nem lehet, de külön-külön okiratban lehet ingyenes lemondásról is szerződést kötni.
Aki törvényes öröklésre jogosult, az örökhagyóval kötött írásbeli szerződésben egészben vagy részben lemondhat az öröklésről.
Az öröklésről való lemondás - ellenkező megállapodás hiányában - a kötelesrészről való lemondást is jelenti. A kötelesrészről való lemondás azonban nem jelent lemondást arról, ami a lemondóra más öröklési jogcímen hárul.
A lemondás ellenkező megállapodás hiányában kiterjed arra a vagyonra, amelyet az örökhagyó a lemondás után szerzett, kivéve ha a szerzés az örökhagyó vagyonában olyan rendkívüli növekedést idézett elő, amelynek ismeretében a lemondó nyilatkozatát nem tette volna meg.
Más kérdés, hogy én nem tanácsolom ezt a lemondást, de ti tudjátok.
Kölcsönösen egy okiratban ugyan nem lehet, de külön-külön okiratban lehet ingyenes lemondásról is szerződést kötni.
188. § (1) Ha a birtokost birtokától jogalap nélkül megfosztják, vagy birtoklásában zavarják (tilos önhatalom), birtokvédelem illeti meg.
191. § (1) Akit birtokától megfosztanak vagy birtoklásában zavarnak, a jegyzőtől egy éven belül kérheti az eredeti birtokállapot helyreállítását vagy a zavarás megszüntetését.
(3) A jegyző az eredeti birtokállapotot helyreállítja, és a birtoksértőt e magatartásától eltiltja, kivéve ha nyilvánvaló, hogy az, aki birtokvédelemért folyamodott, nem jogosult a birtoklásra, illetőleg birtoklásának megzavarását tűrni volt köteles. Határozatot hozhat továbbá a jegyző a hasznok, károk és költségek kérdésében is.
Aki törvényes öröklésre jogosult, az örökhagyóval kötött írásbeli szerződésben egészben vagy részben lemondhat az öröklésről.
Az öröklésről való lemondás - ellenkező megállapodás hiányában - a kötelesrészről való lemondást is jelenti. A kötelesrészről való lemondás azonban nem jelent lemondást arról, ami a lemondóra más öröklési jogcímen hárul.
A lemondás ellenkező megállapodás hiányában kiterjed arra a vagyonra, amelyet az örökhagyó a lemondás után szerzett, kivéve ha a szerzés az örökhagyó vagyonában olyan rendkívüli növekedést idézett elő, amelynek ismeretében a lemondó nyilatkozatát nem tette volna meg.
Más kérdés, hogy én nem tanácsolom ezt a lemondást, de ti tudjátok.
Tisztelt Fórumozók!
Először is, azt kérném, hogy aki tájékozott a témában, az válaszoljon nekem. Tippeket, talánokat már kaptam, de konkrét választ nem.
Most kötünk házasságot a párommal, mindkettőnknek felnőtt gyermekeink vannak, s mindkettőnk rendelkezik saját ingatlannal. Ha összeházasodunk, a különvagyon (jelen esetben az egy-egy ingatlan) felett a másik félnek haszonélvezeti joga keletkezik, amennyiben az egyik fél elhalálozik. Erről a jogról szeretnénk mi kölcsönösen valamilyen módon lemondani, a gyermekeink megnyugtatása képpen. Milyen lehetőségeink vannak?
Köszönöm a válaszokat előre is!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02