haszonélvezeti jog "kikerülése"

ObudaFan # 2007.09.08. 13:35

Te tudod.

Viliada # 2007.09.07. 19:42

Nem vagyok bizonytalan, csak a legpontosabb ismereteket szerettem volna megszerezni. Sokat segítettetek,köszönöm! Üdv: Viliada

ObudaFan # 2007.09.07. 15:24

Elég, ha írásba van foglalva, de mivel láthatóan bizonytalan vagy, inkább most adj ki egy kisebb összeget ügyvédre, mint később egy nagyobbat szerintem.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.06. 21:03

Azért nem ajánlja, mert nem biztos, hogy abban az időpontban, amikor valemlyikőtök özvegyen marad, ugyanúgy nem lesz szüksége a haszonélvezetre, mint most. És akkor már nem lehet visszacsinálni. Lemondani viszont akkor is le lehetne.

Viliada # 2007.09.06. 20:07

Bocs ObudaFan, most, hogy újraolvastam az írásod, látom, hogy az utolsó kérdésemre már ott volt a válaszod.

Viliada # 2007.09.06. 20:04

A vége lemaradt: milyen címen kell ezt az iratot készíteni? Házassági vagyonjogi szerződés, vagy lemondás, vagy egyezség, netán valami egyéb? Mivel kölcsönösen tesszük, elég egy okirat?

Viliada # 2007.09.06. 20:00

Köszönöm a válaszokat! Most még az érdekelne, hogy ezt a lemondást lehet-e "csak" magánokiratban, esetleg közjegyzővel ellenjegyezve, vagy mindenképpen ügyvédhez kell fordulni vele? Az egész lemondás tulajdonképpen mindkettőnk részéről csak a másik fél különvagyonában levő ingatlan haszonélvezetéről történne, minden egyebünk, értem alatta a házasság alatt szerzetteket, meg ingóságokat, közös maradna. Mivel mindkettőnknek van saját lakása, szerintünk nem kockáztatunk semmit. Miért nem ajánlod ezt az utat, ObudaFan?

ObudaFan # 2007.09.06. 18:09

Ez nem így van, a Ptk. 603. § engedi az örökhagyó életében lemondást a törvényes örökségről, márpedig az özvegyi jog is törvényes örökség.

tomas64 # 2007.09.06. 18:05

Véleményem szerint olyan jogról, amellyel nem rendelkezel, nem tudsz lemondani. Hiszen azt sem tudjátok, ki éli majd túl a másikat. Az özvegyi haszonélvezeti jogról le lehet mondani ellenérték nélkül, majd a hagyatéki eljárás során.

ObudaFan # 2007.09.06. 18:04

Bocs egy részét nem ide akartam. Helyesen:

Kölcsönösen egy okiratban ugyan nem lehet, de külön-külön okiratban lehet ingyenes lemondásról is szerződést kötni.

Aki törvényes öröklésre jogosult, az örökhagyóval kötött írásbeli szerződésben egészben vagy részben lemondhat az öröklésről.
Az öröklésről való lemondás - ellenkező megállapodás hiányában - a kötelesrészről való lemondást is jelenti. A kötelesrészről való lemondás azonban nem jelent lemondást arról, ami a lemondóra más öröklési jogcímen hárul.
A lemondás ellenkező megállapodás hiányában kiterjed arra a vagyonra, amelyet az örökhagyó a lemondás után szerzett, kivéve ha a szerzés az örökhagyó vagyonában olyan rendkívüli növekedést idézett elő, amelynek ismeretében a lemondó nyilatkozatát nem tette volna meg.

Más kérdés, hogy én nem tanácsolom ezt a lemondást, de ti tudjátok.

ObudaFan # 2007.09.06. 18:02

Kölcsönösen egy okiratban ugyan nem lehet, de külön-külön okiratban lehet ingyenes lemondásról is szerződést kötni.
188. § (1) Ha a birtokost birtokától jogalap nélkül megfosztják, vagy birtoklásában zavarják (tilos önhatalom), birtokvédelem illeti meg.
191. § (1) Akit birtokától megfosztanak vagy birtoklásában zavarnak, a jegyzőtől egy éven belül kérheti az eredeti birtokállapot helyreállítását vagy a zavarás megszüntetését.
(3) A jegyző az eredeti birtokállapotot helyreállítja, és a birtoksértőt e magatartásától eltiltja, kivéve ha nyilvánvaló, hogy az, aki birtokvédelemért folyamodott, nem jogosult a birtoklásra, illetőleg birtoklásának megzavarását tűrni volt köteles. Határozatot hozhat továbbá a jegyző a hasznok, károk és költségek kérdésében is.
Aki törvényes öröklésre jogosult, az örökhagyóval kötött írásbeli szerződésben egészben vagy részben lemondhat az öröklésről.
Az öröklésről való lemondás - ellenkező megállapodás hiányában - a kötelesrészről való lemondást is jelenti. A kötelesrészről való lemondás azonban nem jelent lemondást arról, ami a lemondóra más öröklési jogcímen hárul.
A lemondás ellenkező megállapodás hiányában kiterjed arra a vagyonra, amelyet az örökhagyó a lemondás után szerzett, kivéve ha a szerzés az örökhagyó vagyonában olyan rendkívüli növekedést idézett elő, amelynek ismeretében a lemondó nyilatkozatát nem tette volna meg.

Más kérdés, hogy én nem tanácsolom ezt a lemondást, de ti tudjátok.

Viliada # 2007.09.06. 17:52

Tisztelt Fórumozók!
Először is, azt kérném, hogy aki tájékozott a témában, az válaszoljon nekem. Tippeket, talánokat már kaptam, de konkrét választ nem.
Most kötünk házasságot a párommal, mindkettőnknek felnőtt gyermekeink vannak, s mindkettőnk rendelkezik saját ingatlannal. Ha összeházasodunk, a különvagyon (jelen esetben az egy-egy ingatlan) felett a másik félnek haszonélvezeti joga keletkezik, amennyiben az egyik fél elhalálozik. Erről a jogról szeretnénk mi kölcsönösen valamilyen módon lemondani, a gyermekeink megnyugtatása képpen. Milyen lehetőségeink vannak?
Köszönöm a válaszokat előre is!