félreérthető volt -elnézést. A szakadt jelző a jelenlegi, igen rossz állapotára vonatkozott. Szerettem az ezt megelőző kétütemű Trabiját is, soha nem hagyott cserben.
Trabant örökösödési illetéke
A négyüteműre aligha.
Te csak ne szóld le a Trabantot, édesapád annak idején évekig várt rá a Merkurnál...
így valahogy. Értem én, csak fel nem foghatom, hogy egy szakadt négyütemű Trabinak több az illetéke (értéke=0), mint egy vadi új Matiznak, vagy valami fullos többmilliós kisautónak.
Köszönöm a hozzászólásokat, ezek szerint fizetnem kell.
Tényleg, a négyütemű Trabantokban a valamikori VW Polo 1000-es motorja van hát így és amiatt a kiszabott öröklési illetéke összege. Tessék részletfizetésre engedélyt kérni, de a fellezési határidőn belül!
Az Itv. szerint gépjármű, pótkocsi öröklése és ajándékozása esetén az illeték mértéke a gépjármű és pótkocsi visszterhes vagyonátruházási illetékének (24. §) kétszerese, azaz köbcentinként 36 Ft.
Vélhetően a Trabid 1000 valahány köbcentis lehet, ezért szabtak ki ennyi illetéket.
Úgy, hogy személygépkocsi esetén az illeték kiszabásának alapja nem a forgalmi érték, hanem a hengerűrtartalom. Méltányossági kérelemmel persze, lehet élni.
Szászani,
javaslom tedd át - ismételt meg - a kérdésedet a Fórum "adózás, illeték és pénzügyek" rovatba, netán kutakodj egy kicsit a http://www.ado.hu/
honlapon.
De személyesen is be lehet menni az adóhivatalba és megkérdezni, hogy a 5-10 ezer forint értékű sz.gépkocsi után hogyan- miként a 37 ezer forintos illeték...
Én érdemben megválaszolni a kérdést nem tudom, de 1. a fellebbezési határidőre nagyon figyelj - ki ne fuss, 2. lehet kérni részletfizetésre kérelmet.
a közjegyző felvette a Trabit értékként (talán 5-10000 Ft) mondván, hogy 300 000 Ft. alatt egyébként is illetékmentes. Fel kellett vennie, különben okmányilag hogyan szabaduljunk tőle? Aztán valahogy még sem lett illetékmentes. Még nincsenek nálam a papírok amik érkeztek, (hétvégén látom majd otthon), csak ez az egész felháborított. Az idő pedig sürget, mert ha nem fizetem be a kirótt adót, akkor borsos kamattal számolhatok...
Szóval valami megoldás?
Utánlövés: amikor kivetik az illetéket, akkor már egyébként is késő lenne egy kicsit.
Talán nem kellene a Trabant 37 ezer forintos illetéke miatt az egész örökséget visszautasítani.
Egy örökségről le is lehet mondani (...) ezt a hagyatéki eljárást lefolytató közjegyzővel kell közölni. A Trabi útja a bontóba vezet, a rendszámot meg le kell adni az Okmányirodában. (Kérdezd majd meg hogy a súlyadó és a kötelező felelősségbiztosítás megszüntetése miatt kinek és hogyan kell eljárni.)
A közelmúltban elhunyt az édesapám, akinek volt egy rozoga négyütemű Trabija. A műszakija lejárt, biztosítás sincs már rá, leadásra kerül a bontóban. (Még itt is mi fizetünk érte...)
Megkaptuk a csekket 37000 Ft-ról, amit a Trabi után kellene befizetnünk. Hihetetlen. Tényleg ennyi? Van rá mód, hogy ne a köbcenti után fizessünk adót? Ha bontóba kerül az autó akkor is ki kell fizetnem?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02