Élhetek külföldön a gyerekekkel ha elváltam?

monalisa1 # 2007.09.13. 18:58

Amíg odakint játszi könnyedtséggel és szinte költségmentesen megtanulnak a gyerekek egy világnyelvet, addig itthon nem kevés pénz a magántanár és/vagy a nyelvtanfolyam, melyek költségét lehet az apukának kellene/illene állnia...

Nem utolsó szempont ez akkor amikor a t.díjat sem fizeti rendesen.

ObudaFan # 2007.09.13. 17:28

Nem a gyámhatóságra, hanem a helyi bíróságra kell menni, ott elő kell adni ugyanezt, és a bíróság nemperes eljárásban dönt. Enélkül a döntés nélkül nem érdemes kivinni, mert a Hágai Egyezmény alapján hazahozzák, és még az elhelyezés megváltoztatása sem valószínűtlen.

kalamalyka # 2007.09.13. 15:57

Kedves Vika 73!

Ne kiskaput keress, elég lesz a gyámhivatalhoz bemenned, és előadni a kérdésedet.
Legjobb lenne, ha előttük sikerülne valamiféle kompromisszumra jutni a láthatás bepótolásával kapcsolatosan. Biztosan a volt férjed is engedékenyebb lenne, ha fehéren-feketén leírva látná annak biztosítékát, hogy esetleg a szünidőben több időt töltenének vele a gyerekek.
A gyámhivatal figyelembe fogja venni a gyermekek érdekeit is, nem utolsó sorban a kiutazást, mint tanulási/világ látási lehetőséget.

Hozzáértők valószínű, hogy konkrétabb válasszal szolgálnak, én ennyit tudtam segíteni!

vika 73 # 2007.09.13. 10:48

Üdvözlöm!
Azt szeretném tudni,hogy élhetek-e külföldön hosszabb ideig elvált szülőként a gyerekekkel együtt,ha közben volt férjemnek kapcsolattartási joga van?
Adódott egy lehetőség,hogy az U.S.A.-ban dolgozzak,de a gyerekek nélkül nem megyek.Volt férjem beleegyezésére nem számíthatok,3 éve élünk külön,a bíróság a két gyereket nálam helyezte el,a volt férjem kéthetente és a szünetek felében jogosult a kapcsolattartásra.ehelyett csak havonta egyszer jön értük egy hétvégére és a nyári szünetben is csak 2-szer egy hétre viszi őket.Emellett minden alkalmat megragad,hogy "keresztbe " tegyen nekem,persze nem sok sikerrel.A külfölre költözésünkbe nem egyezne bele,ez ezer százalék.
Viszont mondanom sem kell,hogy a Amerikában többszörösen javulna az életkörülményünk,a gyerekek ott járnának iskolába stb.Természetesen onnan nem tudnánk hazajárni a kapcsolattartásra havonta,de a szünetekben hosszabb időt is tölthetnének apjukkal a gyerekek,ezt biztosítanám.
Tehát az a kérdésem,muszáj a volt férjem beleegyezése?
Mi történik,ha a beleegyezése nélkül költöznénk külföldre?Pénzbüntetést kapnék vagy hazatoloncolnának?Létezik valamiféle megoldás,kiskapu?
Nem tartom igazságosnak,hogy a volt férjemen múljon ez az óriási lehetőség!Egy olyan emberen aki nem is törődik a gyerekeivel,400 ezer forintos gyermektartásdíj hátraléka van,emelletta havi 20 ezer forintért is úgy kell könyörögni,és csak rosszindulatból akadályozná meg ezt a kiutazást.
Tegyük fel ha külföldre mntem volna újra férjhez,azt sem lehett volna?
Nagyon köszönöm és várom a választ!