külföldi gyermek - láthatás

hummingbird # 2007.11.23. 13:12

bocsi, az egyezmeny nem Hagai, "csak" nemzetkozi.
strasbourgi.
ettol meg fel lehet nyitni a birok szemet egy kicsit, hogy biz. garanciak mellett erzed a gyereket biztonsagban
kolibri

hummingbird # 2007.11.23. 11:58

Kedves egyanya,
Hasonlo cipoben jarok, bar nekem magyar a ferjem, az USA-ban el, akik a Hagai Egyezmenyt alairtak, de mivel egyszer ferjem mar kint akarta tartani a gyerekeket jogi eszkozokkel, ezert en is felek kiengedni oket az orszagbol, vagy akar felugyelet nelkuli lathatasra. (kulonoskeppen azert, mert az USA viszont nem irta ala azt az egyezmenyt ami szerint a szokasos tartozkodasi helyen kell a gyerekelhelyezesben itelkezni, es ok ugy erzik, hogy van joghatosaguk. Utlevelet ferjem is tudna egyedul csinaltatani, ennek mar utana nezett. Szerencsere az en ferjem Szegedi, az osszes szabadsagat mindig is itt toltotte, itt el edesanyja es az egesz csaladja is, egyelore en sem szeretnem, ha a gyerekeket kivinne. Mindenkivel tartjak a gyerekek a kapcsolatot, ez szamomra is fontos, es szerencses vagyok, hogy minenki itt van Szegeden, de felugyelet nelkul en sem mertem elengedni a gyerekeket 1 eve, amiota az USA-ban akarta oket ferjem tartani.
Nem tudom, hogy keso-e, hogy irok. Utananeztem, hogy milyen jogi utak vannak a garanciakra, hogy a gyerekeket visszakapjam, ha elvinne oket. En szerencsesebb helyzetben vagyok, mert ebbol a szempontbol USA egy civilizaltabb hely, ott viszont elkepeszto dolgokat hitetnek el az ugyvedek a ferjemmel (a penz miatt), ami miatt felek, hogy ferjem kivinne a gyerekeket, es gyermekelhelyezest probalna kerni.
Mar Hagaban is foglalkoztak azzal, hogy milyen garanciat lehet lehet kerni annak fejeben, hogy a gyerekek visszakeruljenek, de ezt az egyezmenyt meg Mo. nem irta ala. A birosagtol en is fogom kerni a kov. egyezmenyben szereplo garanciat, azaz azt, hogy amig mindket allamban nem ismertek el a jogeros gyermekelhelyezest, addig ne vihesse ki a gyerekeket Mo-rol.

http://conventions.coe.int/…Html/192.htm

Ha meg nincs itelet, akkor nezd meg az Article 10. (ha tudsz angolul), hogy esetleg milyen garanciat kernel annak fejeben, hogy a gyereket kivihesse Igaz az egyezmenyt meg nem irta ala Mo. sem, de hivakozz a felelmeidre, kerd, hogy ferjed mutasson be Angliaban egy allando lakcimet ahol lakik, munkaltatoi igazolast, fizetesi kimutatast, tegyen le letetbe valamit, vagy esetleg kiserd el a gyereket addig ameddig kicsi, es nem birna egyedul hazajonni, ha apja esetleg elrabolna. Valamint kerd, hogy a gyermekelhelyezes mind Szudanban, mind Angliaban jogeros itelettel legyen elfogadtatva es ellenorizd, hogy vegrehajthato legyen. Ha nem hajthato vegre Szudanban, akkor szerintem ez jo indok arra, hogy a gyerekek ne mehessenek ki az orszagbol nelkuled, annak ellenere, hogy ez az egyzmeny meg nincs alairva.
Nem biztos, hogy a birobol sikerulne ilyesmit kicsikarni, de ezeken a garanciakon nem hiaba gondolkoztak Hagaban sem, valoban eleg sok nemzetkozi gyermekelvitel tortenik, es ha valoban Szudanba vinne a gyereket, akkor en sem lennek szivesen a helyedben.
Hany eves a kicsi? A tv. pedig valoszinu, hogy mi is alairjuk majd, de mint mas Hagai tv. eseteben is elofordult, hogy majdnem 10 evbe kerult Mo-nak, hogy csatlakozzon a megszuletes utan.
Sok sikert, en neked szurkolok, es teljesen egyutt tudok erezni felelmeiddel.
kolibri

ObudaFan # 2007.09.24. 17:23

Ez is szomorú, meg az is, hogy egyes szülők meg nem biztosítják a kapcsolattartást a másik szülőnek, és adott esetben éppen ilyen érvek jöhetnek elő. Mivel ez is tarhatatlan, ezért a bíróság azt fogadja el, amit bizonyítanak előtte.

egyanya # 2007.09.24. 12:49
Hát igen...most már,több felől érdeklődtem plusz saját tapasztalatom a bíróságról is az,hogy a jog bár a gyermek legfőbb érdekét hangoztatja,pont a veszélynek teszi ki és erre kényszeríti a felügyeletet gyakorló szülőt is.mert én lekövethető,munkával rendelkező,adót fizető áp.vagyok,a külföldi lakhelye lehet változó,stb kintre nincs hatáskör,DE akkor is a gyermek joga,h a szóbeli fenyegetések ellenére átadják apukának... Amíg ő írásban nem nyilatkozza,h:"márpedig én több,mint egy évre-addig még csak visszatartásnak számít,az nem olyan súlyos-elviszem a fiam,vissza se hozom utána se"addig NEM bizonyítható semmi. nem lesz olyan ostoba,hogy kamera előtt,tanúk előtt mondjon ilyet,de az is tuti "csak felindulásában mondta"lenn
  • amíg írásban nem nyilatkozik ilyet,addig én ne feltételezzek.Mindenki csak azt tudja mondani-jogászokra gondolok,bírókra elsősorban-hogy hát ez is benne volt a pakliban,mégha nem is tudta...maga tehet róla" de én a gyermekem nem bánom és nem is fogom bánni soha.szerintem meg a tv védenie kellene az állampolgárokat,magyar szülők is elválhatnak és lehet a gyerekre is fenyegető a volt házastárs,ilyenkor se védi meg a jog a felügyeletet gyakorló szülőt ÉS KÉREM SZÉPEN A GYEREKET SEM--ez a lényeg,nem az,h minek szültél ilyen-olyan embernek.itt a gyereket felejti el megvédeni törvény.EZT tartom ISZONYATOSAN szomorúnak.
ObudaFan # 2007.09.21. 14:39

A Hágai Egyezmény alapján benyújtott kérelmet 6 héten belül tárgyalni kell. Szudán más eset, ha nem tagja az Egyezménynek, ezzel együtt csak azért nem lehet elzárni az apát a gyermekétől, mert szudáni. Egyelőre meg csak ennyi a biztos.

kalamalyka # 2007.09.21. 11:46

Ez olyan, mitha profik vertek volna jól el, és nincs nyoma... nem tudod bizonyítani? Az orvosi látlelet nem mutat semit? Akor nem vertek e!!!!! Mindegy, hogy holnap már lehet, hogy megölnek...de jól csinálták....ügyesen...nem marad utánnuk bizonyítható dolog...Akkor meg??, Téged nem is fenyeget semmilyen veszély!! Légyszíves ne rabold az időnket!!!! majd ha megöltek, akkor "szólj....

kalamalyka # 2007.09.21. 11:42

talán érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy mennyi teret enged a magyar jog ilyen célra.........

kalamalyka # 2007.09.21. 11:41

jelenleg nem tudja bizonyítani a jogalapját, csak érzi, mint gyermekét nevelő szülő. Ez nem jog, hanem ember és társ és gyermek ismerete.
mire jogalapja lesz, és benyújthat valamit, amit talán fél év múlva elkezdenek (!) tárgyalni, akkorára a gyermek már rég túl van árkon-bokron. És nem is akarok belegondoli, hogy mit érzehet egyidegen orszában, idegen kultúrában, anyuka vagy épp az őt nevelő apuka nélkül , egyegdül................mert nem volt jogalapja anno........... Soha többé nem lesz épp, egészséges lelkü ember abből a palántából....
Tudom, lehet ám ezzel vissza is élni, tehát a jogalap az lényeges dolog.............

ObudaFan # 2007.09.20. 16:36

A gyermeknek viszont joga van az apjával való kapcsolattartásra is, és ahhoz is, hogy az apja gyökereit megismerje. És a jelenlegi magyar jog szerint ez előrevalóbb, mint egy olyan feltételezés, aminek egyelőre objektív alapja nincs.

kalamalyka # 2007.09.20. 13:46

Ha ténylegesen csak addig kellett az országunk, hogy kitanulhassanak, vagy épp feketén dolgozhassanak itt, akkor ne szőjjenek kapcsolatokat, nekössnenek házasságokat amiből származó gyermeket oda akarják visszavinni, ahonnan anno ők is menekültek...
csoda, hogy a nevelő szülő ellnekezik????

kalamalyka # 2007.09.20. 12:15

Bocsánat, ha a nevelőszülő azt kéri, maradjon az országon belül.

Bocsánat, ha a nevelőszülő azt kéri, maradjon az országon belül.

SSAKHOGY A LEGKISEBB JELE VALÓSZÍNÛLEG MÁR A LEGNAGYOBB BAJT IS KÖVETI, MIRE AZT A BÍRÓSÁG TÁRGYALNI FOGJA.
Személyes tapasztalatom , hogy T. Bíróság olyannyira elmegy mostanság szegény külön élő szülők és szegény külföldről származó kapcsoalttartók ügyében, hogy csak fölösleges és ellennevelő szándéknak vélik, ha a kapcsolattartó szülő azt kéri , maradjon az országon belül a gyermek.
Pedig ez szerintea alapvető lenne, hiszen a jelenleg különélő szülő ebben az országban telepedett le, s van aki itt is él tovább, vállalva az ország jó és roszz körülményeit.
Talán nem kellett volna anno ide jönni, ha most haza szeretné ráncigálni vagy lopni a gyermekét, aki itt született. Ezek az emeberek nem vállaják fel azt, hogy igen, ők ezt az országot választották, itt alapitottak családot, a másik fél innen van.
A válással pedig szerintem vállalni kellne azt is, hogy esetleg a rokonok is itt láthassák a gyermeküket.

Különben miért jöttek ide,???

ObudaFan # 2007.09.19. 17:18

Ahogy a legkisebb bizonyítható jele lesz ennek a szándékának, máris meg tudod változtattatni ezt a határozatot. Addig nem, mert a gyermeknek joga van az apjával való kapcsolattartáshoz.

monalisa1 # 2007.09.19. 14:57

A magyar jog védi a magyar embert - még az országhatáron kívül is -, de nemigen tud mit kezdeni egy igazhitüvel kötött házaság esetén (...) az ő valláson alapuló törvényei okán. Talán EZT kellett volna annak idején alaposan átgondolni...

Hogy sarkítsam a dolgot - bár kéretlenül könnyű pofázni -, szóval kívánom hogy mielőbb szülessen egy újabb gyermeked, itthonról.

egyanya # 2007.09.19. 05:52

Köszönöm a gyors választ.
Tehát,ha jól értem,ha születik ilyen döntés (még nem született,csak várható),akkor fellebbezhetek-meddig lehet fellebbezni?A bíróság kimondhatja,h további fellebbezésnek helye nincs?
Mert akár Hágáig is elmegyek...
A Hágai Egyezménnyel csak az a bajom,hogy Szudán nincs benne.Az egy "Iszlám Köztársaság", sharia törvény alapján ítélkeznek,ha jól tudom és nem érdekli őket,mi szokás máshol...
Angliában valóban megfogható,de oda erős szálak nem kötik.
Valamint ellophatja a gyereket,egy rokonához viheti Szudánba -ő pedig mindent tagadva éldegél tovább Angliában,nem bánná,ha a gyerek így tőle is távol van,mert "jobb" helyen lenne,muszlim környezetben.Biztos vagyok benne,hogy ezt tervezi.
Sajnos továbbra is úgy érzem a magyar jog nem védi meg a magyar állampolgárokat.
katalin

ObudaFan # 2007.09.18. 17:09

Egyrészt, ha még a kézbesítéstől 15 nap nem telt el, fellebbezésre van lehetőség az ítélet ellen, ami költségmentes. Másrészt ha ez így jogerős lesz, az végrehajtható is lesz, vagyis bírságolható is leszel. Harmadrészt viszont ha nem hozza vissza a gyermeket, a Hágai Egyezmény alapján a visszahozásra kötelezésnek van helye, és ebben az esetben a kapcsolattartás más módon való szabályozása lesz indokolt.

egyanya # 2007.09.18. 12:23

Kedves ügyvéd úr/hölgy,
a következő kérdésem lenne-ha a bíróság úgy dönt,hogy Angliában tartózkodó szudáni áp.volt férjem közös nálam elhelyezett 3 évet betöltött gyermekünket külföldre is viheti láthatás gyanánt,akkor ezt megteheti a beleegyezésem nélkül is?
Mit tesz a Gyámhivatal,ha nem egyezem bele pl.útlevél kiállításába,ezzel akadályozva a külföldre- vitelt?
Megbírságolhatnak,kényszeríthetnek,v a beleegyezésem nélkül is kiviheti?
holott pl ha Szudánba viszi, onnan senki nem hozza vissza...sőt,azt hallottam,h emiatt még hosszabb távon alkalmatlan szülőnek is nyilváníthatnak és a gyermeket nála helyezhetik el?
Így így is, úgy is elérheti a szóban kifejezett célját,h a gyermek vele éljen kizárólagosan és én akár ne is láthassam?
sajnos úgy tűnik a törvény nem véd meg ettől.
arról nem is beszélve,hogy amíg itt nem feltételezhetünk rosszhiszeműséget,addig a szudáni jog szerint a gyermek szudáni áp is,bár ezt a magyar jog nem ismeri tudtommal el,hiszen magyar áp a gyermek.Ugyanakkor a szudáni útlevelébe elég,ha beleragasztja a gyermek fényképét,meg egy lefátyolozott nőét, és elnézést,de a szudáni nagykövetségek bármit beleírnak az útlevelébe pénzért,erről már van tapasztalatom,így akár állíthatja,hogy XY a gyermek anyja és a reptéren se állítják meg,ha elég gyors???
tehát engem,mint megbírságolható,állandó lakcímmel rendelkező személyt a magyar hatóságok "üldözhetnek",amiért a gyermekem szeretném megvédeni attól,hogy örökre elvegyék tőlem.-ugyanakkor,ha baj történne, a magyar,v akár EUs hatóságok csak annyit tudnának mondani,h "sorryka",oda már nincs hatáskörünk...
Úgy tűnik azért egyre több ilyen eset van és ezeket egyszerűen nem fedi le a törvény normálisan.
Nekem a bírónő szó szerint azt mondta a váláskor,h "maga emiatt a gyerek miatt egész életében aggódhat,sem a bíróság,sem a rendőrség nem fogja tudni megvédeni"-a saját állampolgárait!ugyanakkor a külföldi áp.jogai nehogy csorbát szenvedjenek,mégha egyértelmű is a szándéka,amíg ezt nem adja írásba, a kutyát nem érdekli.

egy elkeseredett anya