Tisztelt Fórum...
Megpróbálom tömören vázolni problémámat, bár most még forr az agyam a dühtől, ugyanis ma kaptam meg a bírósági végzést…
A történetem röviden….
2001. 09.21. kötöttem házasságot Svájcban. Három hónapos terhes voltam amikor hazaszöktem mert férjem nem vitt orvoshoz, ( nehogy a család megtudja) és veszélyeztetett terhesként én is és gyermekem veszélyben voltunk. Mivel én sokat piszkáltam az orvos miatt Õ dühében elköltözött az exéhez, otthagyva pénz és élelem nélkül.
A svájci követség és a konzulátus sem volt hajlandó segíteni a szabadságolások miatt, ezért én 2007 09. hazaszöktem
Gyermekünk megszületett 2003.03 19.
Én szerettem volna beadni a válást, de nem volt egyszerű ugyanis a férjem az exével Magyarországon kötött házasságot, de a válásuk nem volt bejegyezve…- így értettem meg később miért kellett nekünk Svájcban házasodni- ezért nekem előbb a válást kellett elintézni és azután a házasságunk bejegyzését, hogy válni tudjak.
A bejegyzés kb. 2,5 évet vett igénybe. Csak érdekességként, mi 2001.09.21. házasodtunk, az Õ exével a válása 2004 10-vel van bejegyezve.
Most jön a lényeg, amitől dühös vagyok.
2005. nov. adtam be a Főv. Bírósághoz a keresetett válás és gyermektartás ügyben.
Miután tudomást szerzett róla Õ is keresetett indított 2006. márciusában, Svájcban,( mert ott kedvezőbb az elbírálás gyermektartás ügyben) ahol előadta, hogy hűtlenül elhagytam és Katica nevű gyermekünket is magammal vittem.
( megjegyzem ha nem „szökök haza” ma nem élne a gyermekem se és én sem )
Egy alkalommal kaptam francia nyelvű idézést, amit visszaküldtem és magyarul írtam mellé,- mert egy szót sem értettem belőle, nem beszélek franciául - hogy egyedülállóként gyermektartás nélkül gyedből, nem tudom megoldani a kiutazást, szálást, és az ott tartózkodást, nem beszélve a gyermekről, akinek az apa belegyezése nélkül nem tudtam útlevelet készíttetni és nem volt kire hagynom. Csak csendben jegyzem meg itt a magyarhatóságok segítségét. Se a követség, konzulátus se az igazságügy minisztérium nem volt hajlandó segítséget nyújtani, mert hogy ők „magánjoggal nem foglalkoznak”
A magyar bíróság szépen ült a babérjain, ugyanis 2007.júniusában volt az első tárgyalás kitűzve a Szentendrére – megjegyzem, sose laktunk együtt Szentendrén, és ezzel kapcsolatban írtam is a Főv.Bír.-hoz, hogy ne tegyék ki Szentendrére – ahol Õ nem jelent megy csak küldött egy levelet, hogy már van egy svájci határozat, ami 2006 júniusával jogerőre emelkedett. A szentendrei bíróság elutasította a beadványomat, mert hogy már van egy határozat Svájcban, és hogy fogadjam el azt.
A svájci határozattal csak az a bajom hogy:
Én 2005. májusig visszamenőleg kértem a gyermektartást havi 60.000.- összegben, ami teljesen reális az apa (átszámolva) majd 800.000.- Ft-os fizetéséhez.
Ezzel szemben a svájciak megítéltek 2006. júliustól közel 38.000.- Ft-ot ( másik két gyermekére fejenként fizet kb. 120.000 ,- Ft) és visszamenőleg semmit, és a házasság alatt gyűjtött pénzből a kb. 8.000 svájci frankot ezért nem rendelte megosztani, mert ez egy elenyésző összeg és amúgy sincs svájci bankszámlám, a gyermeket nálam helyezte el és a láthatást a svájci iskolai szünethez kötötte.
Nincs munkám, (egzisztenciámat feladtam 2001-ben, azzal hogy kiutaztam) 5 év kimaradással és egyedülállókén kisgyermekkel, nem sok esélyem van, vagyonom nincs ügyvédet fogadni nem tudok…
A kérdésem mit tehetek, van-e esélyem, hogy itt Magyarországon tárgyalják a válást és hozzanak egy kedvezőbb döntést, meghallgatva engem is … mert igen rosszul érzem magam attól, hogy én is, magyarállampolgár vagyok a gyermekem is, a férjem is és mégis a másik országban döntenek, meghallhatás nélkül a fejünk felett és még el is kell fogadnom.