A hozzászólás a felhasználó kérésére törölve.
Svájci válási határozatot el kell e fogadnom
- 1
- 2
ObudaFan
Köszönöm az emilt...
Én is írtam, mert a helyzet teljesen meg változott és minden borul...
A francia válási papír teljes fordításra került és sok uj info derült ki amitől szinte reménytelennek látom a dolgot...
Várom válaszodat
pamutmaci!
Email ment.
nyusz66
válásukat 2004 otóberével bejegyeztettem... így most már elváltak... dehogy ami házasságkötésünk idején mi volt a helyzet azt nem tudom... de lehetett valami gáz mert az exem ragaszkodott a kinti házasságkötéshez tudván hogy itt kérik a válási papirokat ott meg csak egy nyilatknia kellett, meg a családnak se beszélt a házassákötésünkröl, az anyós meg próbálta őket újra összeboronálni és ezért mindent meg is tett :-)
Mióta hazajöttem Õ nem mert Magyarországra jönni vagyis hülyeségeket beszélek 1X volt...gyermekünk akkor volt 8 hónapos... eljátszotta, hogy megőrül nélkülünk menjek vissza... igaz hogy nem laknánk édes 3ban, mert lakik vele 1 Lengyel ikerpár akik a barátnői... de sebaj mert ha visszamegyek a lányok vigyáznak a gyerekre míg én elmegyek dolgozni ugyanis a lányok nem kapnak munkaválalási engedélyt... nah én erre csak megkérdeztem hogy anyukája amúgy hogy van???!!
Mivel nemet mondtam a kapcsolat elmérgesedett...
amúgy se volt jó mert mikor én hazaszöktem Õ az exéhez volt költözve már 2 hete és amikor nem talált otthon...rám telefonált hogy jobb ha visszamegyek mart a határrol visszavitet... nah én addigra már Bécsben voltam...nem tehetett semmit, de elötte viszont tett, visszavonatta a tartózkodási engedélyemet májusban, amiről nem tudtam és mikor naivan megakartam hosszabbítatni kiderül... nem is járult hozzá a hosszabításhoz, ezért is kellet hazzajönnöm meg azért mert veszélyeztetett terhes voltam és nem vitt orvoshoz
( a válási papírba az szerepel, hogy olyan követelésem volt amit nem tudott teljesítani- ó szegény - ezért hagytam el őt).. nah mind1 mert forr az agyam tőle...
Szóval bigámiával már nem megfogható, de semmi mással mert a magyarok azt mondják svájci, foglalkozzanak vele azok, a svájciak meg hogy magyar foglalkozzanak vele a magyarok... így azt csinál amit akar és ezt ő nagyon jól tudja :-(
A bíróság minden gond nélkül elfogadta a kinti határozato mert idéem a bírónőt: " egy házasságot nem lehet 2X felbontani" szerinte idézés nélkül megkellett volna szüntetni a kersetemet.
Taylor
A bírónő semmi kifogást nem talált, szerinte a " megtagadási okok egyike sem áll fenn...
Hivatkozik egy halo §-ra amit én hiányos jogitudásommal nem értek, nem is tudom mit tartalmaz
Pl.
Tvr 74.§ (1), 72.§ (1) 70.§ 71.§ a)b)c)d), Tvr 62/B§ (a), Tvr.73.§ (2) , "Tvr. 72.§ (2) bekezdésben foglalt oka sem áll fenn, ezért a bíróság a svájci bíróság határozatát elismerte és a Tvr. 63.§-a folytán a továbbiakban a polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény (Pp.)rendelkesései alapján járt el."
Pp.229.§ (1), Pp. 157.§(a), 130.§ (1) d), Pp. 290.§ (1), (Csjt.) 69.§ (1) 69/B. §…
Taylor, ha értesz ezekből valamit, légyszi magyarázz az én buta, dühös fejemnek…
Pamutmaci!
Az exed Svájcban elvált az előző feleségétől? És csak itthon nem volt bejelentve?
Mert, ha nem, akkor bizony tényleg bigámia.
(És ebben az esetben jó eséllyel meg fogod tudni őt győzni egy számodra és a gyerek számára igen előnyös közös megegyezésről, ha "megemlíted" neki a bigámiát, amit nem óhajtasz firtatni, ha egyezséget köttök...)
És a beidézett 1979. évi 13. tvr 72. § (2) d)-re való tekintettel szerintem nem is érvényes a svájci bírósági határozat.
Mint 1000%-ban laikus: nincs olyan tiltás, hogy amennyiben egy adott ügyben már folyik bírósági eljárás (itt a feleség előbb beadta a válókeresetet itthon, mint a férj svájcban)akkor másik bíróság nem tárgyalhatja azt az ügyet? Mert itthoni ügyeknél ez a szokásos - ilyenkor elutasítják a később érkezett keresetet, és az illető beszállhat a már folyó ügybe mondjuk ellenkeresettel. Akkor viszont a svájci bírósági eljárás teljesen érvénytelen, nem?
Egy-két adat hiányzik, de ha jól értem: a férjed magyar állampolgár, de Svájcban él. Ebben - de csak ebben - az esetben a válást kimondó határozat itthon is hatályos.
Ettől független kérdés a gyermektartás. Szerintem ott akkor jársz a legjobban, ha egy gyermektartás felemelési pert indítasz itthon.
Persze az igazán korrekt válaszhoz legalább a magyar bírósági határozatokat látni kellene.
Tisztelt Fórum...
Megpróbálom tömören vázolni problémámat, bár most még forr az agyam a dühtől, ugyanis ma kaptam meg a bírósági végzést…
A történetem röviden….
2001. 09.21. kötöttem házasságot Svájcban. Három hónapos terhes voltam amikor hazaszöktem mert férjem nem vitt orvoshoz, ( nehogy a család megtudja) és veszélyeztetett terhesként én is és gyermekem veszélyben voltunk. Mivel én sokat piszkáltam az orvos miatt Õ dühében elköltözött az exéhez, otthagyva pénz és élelem nélkül.
A svájci követség és a konzulátus sem volt hajlandó segíteni a szabadságolások miatt, ezért én 2007 09. hazaszöktem
Gyermekünk megszületett 2003.03 19.
Én szerettem volna beadni a válást, de nem volt egyszerű ugyanis a férjem az exével Magyarországon kötött házasságot, de a válásuk nem volt bejegyezve…- így értettem meg később miért kellett nekünk Svájcban házasodni- ezért nekem előbb a válást kellett elintézni és azután a házasságunk bejegyzését, hogy válni tudjak.
A bejegyzés kb. 2,5 évet vett igénybe. Csak érdekességként, mi 2001.09.21. házasodtunk, az Õ exével a válása 2004 10-vel van bejegyezve.
Most jön a lényeg, amitől dühös vagyok.
2005. nov. adtam be a Főv. Bírósághoz a keresetett válás és gyermektartás ügyben.
Miután tudomást szerzett róla Õ is keresetett indított 2006. márciusában, Svájcban,( mert ott kedvezőbb az elbírálás gyermektartás ügyben) ahol előadta, hogy hűtlenül elhagytam és Katica nevű gyermekünket is magammal vittem.
( megjegyzem ha nem „szökök haza” ma nem élne a gyermekem se és én sem )
Egy alkalommal kaptam francia nyelvű idézést, amit visszaküldtem és magyarul írtam mellé,- mert egy szót sem értettem belőle, nem beszélek franciául - hogy egyedülállóként gyermektartás nélkül gyedből, nem tudom megoldani a kiutazást, szálást, és az ott tartózkodást, nem beszélve a gyermekről, akinek az apa belegyezése nélkül nem tudtam útlevelet készíttetni és nem volt kire hagynom. Csak csendben jegyzem meg itt a magyarhatóságok segítségét. Se a követség, konzulátus se az igazságügy minisztérium nem volt hajlandó segítséget nyújtani, mert hogy ők „magánjoggal nem foglalkoznak”
A magyar bíróság szépen ült a babérjain, ugyanis 2007.júniusában volt az első tárgyalás kitűzve a Szentendrére – megjegyzem, sose laktunk együtt Szentendrén, és ezzel kapcsolatban írtam is a Főv.Bír.-hoz, hogy ne tegyék ki Szentendrére – ahol Õ nem jelent megy csak küldött egy levelet, hogy már van egy svájci határozat, ami 2006 júniusával jogerőre emelkedett. A szentendrei bíróság elutasította a beadványomat, mert hogy már van egy határozat Svájcban, és hogy fogadjam el azt.
A svájci határozattal csak az a bajom hogy:
Én 2005. májusig visszamenőleg kértem a gyermektartást havi 60.000.- összegben, ami teljesen reális az apa (átszámolva) majd 800.000.- Ft-os fizetéséhez.
Ezzel szemben a svájciak megítéltek 2006. júliustól közel 38.000.- Ft-ot ( másik két gyermekére fejenként fizet kb. 120.000 ,- Ft) és visszamenőleg semmit, és a házasság alatt gyűjtött pénzből a kb. 8.000 svájci frankot ezért nem rendelte megosztani, mert ez egy elenyésző összeg és amúgy sincs svájci bankszámlám, a gyermeket nálam helyezte el és a láthatást a svájci iskolai szünethez kötötte.
Nincs munkám, (egzisztenciámat feladtam 2001-ben, azzal hogy kiutaztam) 5 év kimaradással és egyedülállókén kisgyermekkel, nem sok esélyem van, vagyonom nincs ügyvédet fogadni nem tudok…
A kérdésem mit tehetek, van-e esélyem, hogy itt Magyarországon tárgyalják a válást és hozzanak egy kedvezőbb döntést, meghallgatva engem is … mert igen rosszul érzem magam attól, hogy én is, magyarállampolgár vagyok a gyermekem is, a férjem is és mégis a másik országban döntenek, meghallhatás nélkül a fejünk felett és még el is kell fogadnom.
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02