lemondás visszavonása


Kovács_Béla_Sándor # 2021.12.22. 11:26

Tartok tőle, hogy nem jó ez a kérdés.
Öröklésről lemondani az örökhagyóval még életében kötött szerződésben lehet. Ha valóban ez történt, akkor a szerződést - mint minden más szerződést is - egyező akarattal a felek felbonthatják. Ugyanazon formaságokkal, amelyekkel megkötni lehetett.

De ha az örökösök egymással állapodtak meg a várt örökségről, akkor eléggé más a helyzet.

Blero04 # 2021.12.22. 11:19

Visszavonható-e az ügyvéd előtt kötött örökségről lemondó nyilatkozat?
A külföldön élő lányunk mondott le a teljes örökségéről a Magyarországon élő testvére javára 2014-ben, a mi kérésünkre.

Hogyan lehet ezt a lemondást semmissé tenni? Ügyvéd kell hozzá, vagy elég, ha a férjem és én új végrendeletet írunk, melyben nyilatkozunk fentiek érvénytelenségéről?

ObudaFan # 2007.09.20. 16:31

Ha német állampolgár is, mivel itthon van az ingatlan, a vele való rendelkezéshez a gyámhatóság hozzájárulására szükséged lesz.

cseri67 # 2007.09.20. 13:25

na ugylátszik akkor nem kell idegeskedjek
mert a fiamé lesz. Eladni ugysem akartam.

A fiam német állampolgár ilyenkor mit tud a magyar gyámhivatal csinálni?

Egyjogász # 2007.09.20. 13:03

Bárkinek felajánlhatja, de az már élők közötti ajándékozásnak minősül.
(Visszautasítani ugyanis valaki javára neme lehet.)

monalisa1 # 2007.09.20. 13:01

Nem tudom, csak jut eszembe: és ha az örökrészét felajánlja valamiféle közalapítvány stb. részére, akkor nem szabadul az örökségtől?

Egyjogász # 2007.09.20. 12:54

Ha valaki lemond az öröklésről, vagy visszautasítja az örökséget, kiesik az öröklésből. (Ptk. 600. §)

Az öröklésből kiesett gyermek vagy távolabbi leszármazó helyén a kiesett gyermeke örököl. (ptk. 607. § (3)bek.)

cseri67 # 2007.09.20. 12:45

@ egyjogász
"Nekem is volt hasonló esetem, ahol az örökös tett visszautasító nyilatkozatot, de aztán rájött, hogy nem kellett volna (azt hitte, ha visszautasítja, nincs tovább gondja az üggyel, csak arra nem gondolt, hogy az örökrésze továbbszállt kiskorú gyermekeire...)."

jol értem? mivelhogy lemondtam az örökségemröl az automatikusan átszáll a fiamra(6 hónapos)?

monalisa1 # 2007.09.20. 11:56

Nekem éppen a napokban volt dolgom közjegyzővel, igaz magánokiratok stb., és maximálisan elégedett voltam a korrekt munkájával.

monalisa1 # 2007.09.20. 11:52

Értem és köszönöm, egyben elnézést amiért azt írtam az elején amit...

Próbáld a testvéreid részét kivásárolni ha neked fontos a bírtok - akár hitelt felvéve rá -, mert mint olvaslak elsősorban nekik viszket a markuk...

Javaslom hivatalos levélben kérdezd meg az önkormányzat jegyzőjét a hagyatéki tárgyalás helyéről, időpontjáról., ha az illetékes közjegyzőtől el is megy neked az értesítés, de mível külföldön élsz, könnyen előfordulhat hogy téves a címzés stb.

Egyjogász # 2007.09.20. 11:52

Szerintem keresd meg az ügyben az eljáró közjegyzőt, alapvetően tőle függ hogy hogyan értékeli a nyilatkozat megtételének körülményeit.

Nekem is volt hasonló esetem, ahol az örökös tett visszautasító nyilatkozatot, de aztán rájött, hogy nem kellett volna (azt hitte, ha visszautasítja, nincs tovább gondja az üggyel, csak arra nem gondolt, hogy az örökrésze továbbszállt kiskorú gyermekeire...).

ObudaFan által hivatkozott PK. alapján én is azt mondtam, hogy ez nem fog menni, a kiskorúak miatt ilyenkor belép a gyámhivatal is , stb., de azért hívjuk fel a közjegyzőt.

A közjegyző közölte, hogy semmi gond, annyit írjon, hogy a visszautasító nyilatkozatot annak jogkövetkezményeit nem ismerve, tévedésből tette, és jöjjön el a hagyatéki tárgyalásra.

Ez így szerintem sem volt szabályos, de több kolléga is mondja, hogy a közjegyzők legtöbbjével azért meg lehet beszélni a dolgokat.

Nekem konkrétan volt olyan ügyem, ahol az egyik örökös írásban bejelentette a közjegyzőnek a végrendelet megtámadását, mivel úgy gondolta, akkor többet tud szakítani.

A közjegyző közölte, hogy akkor az ingatlant 3-4 évig biztos nem adhatják el az örökösök (úgy hogy a megtámadó sem jut addig semmi pénzhez), de most 10 percre ki kell ugrania, gondolja át mindenki, a megtámadó nyilatkozatot pedig odaadta az azt beadónak, hogy majd ha visszajön adja oda neki újra.

Mikor a közjegyző visszajött, megkérdezte, hogy na akkor megbeszélték a dolgokat, akar valaki beadni végrendeletet megtámadó nyilatkozatot?

Nem akart senki...

cseri67 # 2007.09.20. 11:20

@ Monalisa1
én minden hétvégén felhivtam apámat de ö soha nem mondta hogy milyen beteg. persze hallottam hogy köhög rá is kérdezten nem egyszer de ö soha nem mondta meg hogy mi a baja. a mostohaanyámat is kérdeztem a testvéreimet is ök meg azt mondták hogy nincs semmi baja csak szimulál.Mikor már nagyon rosszul lett (nem kapott levegöt) akkor is azt mondta a mostohaanyám hogy csak "bepánikolt"de azért hivták a mentöket.

én nem "éhességböl" akarom vissavonni a lemondásomat hanem azért metr azóta sok minden történt és sok minden kiderült. Az öcsém szarik a birtokra(szántó,legelö,erdö)inkább kocsmázik a hugaim mindent el akarnak adni és öszintén megmondva én nem szeretném
hogy minden ellegyen kotyavetyélve amit apám sok-sok év munkájával épitett fel.

a kérdésem mé ki fognak engem értesíteni hogy mikor lesz a hagyatéki tárgyalás?

ObudaFan # 2007.09.19. 17:13

A Legfelsőbb Bíróság PK 261. számú állásfoglalása szerint az örökséget visszautasító nyilatkozatot az érdekelt másik félnek arról való tudomásszerzése előtt sem lehet visszavonni, de az érdekeltek közös megállapodással utóbb hatályát is megszüntethetik.
Magától értetődik, hogy az érdekelt a nyilatkozatát, mégpedig mind az örökséget visszautasító egyoldalú, mind az egyéb kétoldalú nyilatkozatát megtámadhatja az általános ügyleti megtámadási alapokon (pl. jogellenes fenyegetés, tévedés címén) is.

monalisa1 # 2007.09.19. 16:10

Miért, szerinted nincs igazam?
Az esetek sajnálatos nagyrészében az örökösök közt vita támad az örökrész miatt - köztudomású.

vzoli # 2007.09.19. 15:50

/OFF/

A konc, a juss, meg a marok.

Monio Lisone elveszettnek hitt filmje. Merész képzettársítások, lelki ostorpattogtatás, fogcsikorgató empátia. Erős felindulásból elkövetett forgatókönyv alapján.

Tartalom: három szavadból megmondom ki vagy, és mi az, ami miatt úgy kivagy. Előbb megtaposlak, majd segítek neked, ha beledöglesz is! Érted haragszom nem ellened. Majd kapsz egy kis kellemet, de előbb egy haragvó szellemet!

/OFF/

monalisa1 # 2007.09.19. 15:07

Mondjuk ha úgy hetente rácsörögtél volna az édesapádra (...) akkor nem egy "családlátogatás" alkalmával szembesülsz azzal hogy szegény súlyos nagybeteg - így nem ér váratlanul a sajnálatos bekövetkezés.

Nagykönyvszerű: amig élt különösebben nem érdekelt (...)de most hogy elhunyt a koncból a jussért mégis csak tartanád a markodat.

És hogy valami jogi is legyen a beírásomban: próbálj arra hívatkozni hogy a számodra váratlan halál miatti erős felindulásból a nem kellően átgondolt lemondásod, bár azóta már hónapok teltek el...

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.19. 06:12

Nem lemondás az, hanem az örökség visszautasítása. Szerintem nem tudod visszavonni.

cseri67 # 2007.09.19. 05:10

Jó reggelt
A következö problémával fordulok hozzátok.
az édesapám ezév májusában meghalt (éppen otthon voltam családlátogatáson németországban élek)senki nem mondta nekem, hogy nagyon beteg és ez engem nagyon váratlanul ért.
Bánatomban és haragomban mindenröl lemondtam de nem közjegyzö elött.(utlevelemet lefénymásoltam é arra irtam a lemondásomat a testvérim javára. 3 féltestvérem van).
Az a kérdésem lenne, hogy ezt a lemondást vissza tudom-e
vonni?
ki fognak értesiteni a hagyatéki tárgyalásrol?

elöre is köszönöm a válaszokat

cseri67