Eltartási szerzödés

ObudaFan # 2007.09.28. 16:53

Így elsőre nem is hangzik jól. A tartási szerződés megszüntethető is lehet ebben az esetben. Ha már otthonba adjátok, legalább azt mindenképpen nézzétek meg, hogy milyen módon tudjátok legalább egy életjáradékkal javítani a helyzetét, és ezután módosítsátok a szerződést így, közös megegyezéssel, vagy ha ez nem lehetséges, előremenekülés képpen akár bírósági úton is.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.28. 16:04

Részleteiben ismerni kellene azt a szerződést.
Szerintem ez már van olyan komoly, hogy ne vágjatok bele ügyvéd nélkül.

briella # 2007.09.28. 13:48

Légyszi segítsetek!
Édesapám meghalt 98-ban majd a testvére beteg lett, a családja kidobta és a nagymamámhoz költözött.1999-ben a nagyi megkért minket hogy csináljunk eltartási szerződést, felajánlotta a házat aminek egyedüli tulajdonosa volt, viszont beleíratta a szerződésbe hogy ha ő nem tudná gondozni a fiát mi ápoljuk,habár a nagybátyám ezt nem írta alá .A nagybátyám gyerekei azóta alig látogatták az apjukat, nem is foglalkoztak vele.Idén nyáron meghalt a nagyi, és ők rögtön elkezdtek fenyegetőzni hogy megtámadják a szerződést ha otthonba rakjuk a nagybátyámat.A nagyi hirtelen halt meg és épp azon volt hogy elhelyezze őt valahova és sajnos nekünk sincs más választásunk mert a munkánk mellett nem tudjuk őt ellátni!Szerintetek van esélyük hogy megnyerjék a pert ellenünk?Írtó sokat nyeltünk és güriztünk ezért a házért és nem szeretnénk elveszteni!
Köszi a segítséget!

ObudaFan # 2007.09.25. 16:36

Akármi is legyen a kérdés, tessék, a kitagadás szabályai:

Ptk. 662. § Nem jár kötelesrész annak, akit az örökhagyó végintézkedésében érvényesen kitagadott. A kitagadás csak akkor érvényes, ha a végintézkedés annak okát kifejezetten megjelöli.

663. § (1) Kitagadásnak van helye, ha a kötelesrészre jogosult

1. az örökhagyó után öröklésre érdemtelen lenne;
  2. az örökhagyó sérelmére súlyos bűncselekményt követett el;
  3. az örökhagyó egyenesági rokonainak vagy házastársának életére tört, vagy sérelmükre egyéb súlyos bűntettet követett el;
  4. az örökhagyó irányában fennálló törvényes eltartási kötelezettségét súlyosan megsértette;
  5. erkölcstelen életmódot folytat;
  6. jogerősen öt évi vagy azt meghaladó szabadságvesztésre ítélték.

(2) Házastársát az örökhagyó házastársi kötelességet durván sértő magatartása miatt is kitagadhatja.

664. § (1) A kitagadás érvénytelen, ha okát az örökhagyó végintézkedése előtt megbocsátotta, utólagos megbocsátással pedig a végintézkedés visszavonása nélkül is hatálytalanná válik.
(2) Ha a kitagadás érvénytelen, az örökösnek kötelesrészre van igénye. Az utólagos megbocsátással hatálytalanná váló kitagadás esetében az örökös az általános szabályok szerint örököl.

monalisa1 # 2007.09.24. 22:30

A másik topicjában - az arra feltett kérdéseid alapján - kezdett körvonalazódni előttem egy ábra, bár nem biztos hogy jó helyzetértékelés.

Alant pedig én a ki tudja milyen eltartási szerződésükre + kiskorú esetleges érintettsége, valamint a kitagadás szóra koncentráltam rá.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.24. 22:04

De azért válaszoltál neki. :)

monalisa1 # 2007.09.24. 22:03

Ez most nekem szólt?
Én sem értem mit írt le...

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.24. 21:40

Ki akarja kitagadni a fiát? És mi köze annak az eltartási szerződéshez?

monalisa1 # 2007.09.24. 20:46

Ptk. 661-663 §-ok a kötelesrészről és a kitagadásról.

http://www.mhk.hu/hj/200103/4.htm

monalisa1 # 2007.09.24. 20:40

Konkrétumot kellene tudni arról az eltartási szerződés tervezetről (...) melyet aztán a bíróságnak fog kelleni jóváhagyni a kiskorúra való tekintettel, de a gyámhatóságnak is lesz beleszólása a dologba, nagy valószínűséggel. Tehát amit a férjed készített legfeljebb egy szöveg-tervezet, nem több.

A kitagadást a Polgári Törvénykönyv nagyon szigorú feltételekhez köti, ezt jogásszal külön meg kell beszélni.

szinema # 2007.09.24. 19:22

Kérdésem lenne.Ha a férjem készitett a nevelö apjával eltartási szerzödést hogy akkor kitagadhatja-e a kiskorú fiát?