Aqua,
javaslom jelentkezz be nála telefonon, aztán egész biztos, hogy e-mailban fogjátok tudni folytatni a diskurzust. (derill@freemail.hu)
Mitévő legyek?
- 1
- 2
Menj be a lakóhelyed szerint illetékes anyakönyvvezetőhöz. 10 000 forintos okmánybélyegért cserébe megindítja a névváltoztatási kérelmedet. Arra készülj, hogy utána valamennyi iratodat le kell cserélni.
Üdvözletem mindenkinek!
Valószínű,hogy nem vág ide a kérdésem,de jobb ötletem nem nagyon akadt... A helyzet az,hogy szeretném felvenni párom vezetéknevét az enyém elé,házasság nélkül.Ezt hogyan,hol és mennyiért tehetem meg?
A válaszokat előre is köszönöm.Bossco
monalisa1, nagyon köszönöm!
Nagyon köszönöm az Ügyvédnő elérhetőségét, nem tudom, lesz-e rá lehetőségem, hogy elérjem. Sajnos, korlátozva vagyok bizonyos dolgokban, ügyvédet sem tudok fogadni :(.
Azt elfogadom, hogy egy nagykorú "gyerek" már felelősséget vállal a tetteiért, de hogy egy 14 éves még másként lát dolgokat, az biztos. Szóval, nem tudom megemészteni ezt az akaratát :(.
sinus69, már többször volt ott 4-5 napot is, mint írtam, akkor mehet, amikor akar. Ez lett a vége a korlátlan láthatásnak :(.
Aqva: én elengedtem, két nap múlva hazajött... Ez volt 5 éve, azóta sincs semmi nagyobb gond, csak a szokásos tini lükeségek, amiktől a szülők haja égnek áll :)
Ha valaki menni akar (...), el kell engedni.
De legyen nyítva az ajtó ha netán vissza akar jönni...
Talán egy telefonbeszélgetést megér:
Dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30/381-8350
Több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkezik különösen válási-, gyermekelhelyezési- és gyámügyi dolgokban.
Itt a Fórumon "derill" néven előzőekben nagyon sok hasznos tanácsot, javaslatot adott már a kérdezőknek.
monalisa1! Igen, tudom, tini. De ezt a hátbadöfést nem vártam Tőle, és nem is érdemlem!
Őszinte beszélgetés? Amikor megbeszélünk dolgokat és nem tartják be? Hiába vannak elszólások, letagadják hivatalos helyeken! Akkor van értelme?
Tizenéves: konok, dacos, megy a saját feje után, senkivel és semmivel nincs kibékülve a világon. Idővel majd benő a fejelágya - csak ne legyen késő: lásd nemigen tanul...
Talán egy háromfős őszinte beszélgetés, és közben figyelni a mellékmondatokra, mert sokszor ott hangzik el a lényeg!
monalisa1, ebben van valami! Pénz beszél...gyerek költözik. Ez így megengedett?
KBS! Bármikor mehet a másik félhez, akkor mi oka van a költözésre?
És nem szólok bele a dolgaiba, ugyanis egy ideje nem hagyja. De azt talán megkérdezhetem, hogy mi volt a suliban, kapott-e jegyet, miért nem tanul...?
véső, nem hiszem, hogy van jelentősége melyik vagyok, de elnézve.
„3 nap után hazajött a másik szülőtől, hogy oda akar költözni!”
Innen, meg onnan, hogy magyarországon a gyermekelhelyezési perekben 90%-ban az anyánál helyezik el a gyereket.
Ha te a 10%-ban vagy elnézésedet kérem.
Lehet hogy a tini fejével "a" pénzhez vonzódik...
Téves a gyermek kérésének azon interpretációja, hogy "nem bír elviselni; rossz lettem". El bír viselni és nem lettél rossz. De egyszerűen nem élhet mind a kettőtökkel, mert elváltatok. És most szívesebben élne a másikkal. Ennyi.
Mondd csak véső, Te vagy az apja? Vagy az anyja? Honnan veszed, hogy az apjához?
monalisa1, köszönöm!
„De miért is? ” Valószínűleg azért mert azt hiszed hogy a problémát jogi úton kell megoldani.
„Egyik napról a másikra hirtelen nem bír elviselni, rossz lettem?” Ha te erre nem tudod a választ, akkor kérdezd meg tőle!
„Mintha az olyan könnyű lenne.” Azt elhiszem, szembesülni azzal, hogy valószínűleg valamit nem jól csináltál, és ráadásul az apjához akar menni...
Fordulj tájékoztatásért a gyámhatósághoz.
Mintha az olyan könnyű lenne. De miért is? Egyik napról a másikra hirtelen nem bír elviselni, rossz lettem?
Jogilag mit tehetek?
Mindentől függetlenül "átmenetileg" engedd az átköltözését - hátha utóbb alábbhagy a jelenlegi buzgalma...
A gyámhivatalnak nincs beleszólása?
Mert egy 16 évet betöltött is csak akkor cuccolhat át a másik szülőhöz, ha a gyámügy hozzájárult: előzetes környezettanulmány a másik szülőnél stb., stb.
Csak magamban gépelgettem...
Elengeded.
14 éves gyerekem bejelentette miután 3 nap után hazajött a másik szülőtől, hogy oda akar költözni! Az ok szerinte az, hogy én (mi) beleszólunk a dolgaiba, és itthon nem tud tanulni (inkább nem akar!) Azóta is informálja a másik szülőt telefonon, minden dologban, és egyeztetnek! MIT TEHETEK???
Ha lenne vagyoni kár, azt modanám, ugorj neki, de nem vagyoni kárt erre az esetre olyan sokat nem fogsz tudni érvényesíteni. Sőt, véleményem szerint semmit.
Kéretlenül: MINDEN TIZSTELETEM AZ ÖNÉ :)!
Kérésre biztosan majd kap jogi válasz.
Mégegyszer: Elnézést a belep....zásért :)
(mindez amolyan „Monalisa ”stílusban, de úgy éreztem ide kell írnom )
Üdv!
Lenne egy igen egyedi problémám...
13 évig éltem együtt férjemmel,majd különváltnuk.Ennek ellenére VÉGIG a legjobb barátok maradtunk.
Õ sajnos ezév februárjában öngyilkos lett,pszichés paranoiás problémák miatt.
Bár 5 éve NEM éltem vele,én lettem lakása KIZÁRÓLAGOS örököse,amit még édesanyja vett neki /anyai haszonélvezettel/SAJÁT örökségéből.
Én erről LEMONDTAM a szülei javára mert nem láttam szép dolognak,lecsapni erre az örökségre,mert nem éltem már a férjemmel,amúgy meg édesanyjával szemben nem tartottam ezt fairnek./mások szerint "jó hülye"voltam:MINDEGY!/
Nem is ITT van a gond!A lakás engem NEM érdekel.
Férjem elég ismert expresszionista festőművész volt.Képei,rajzai,irásai a lakásban maradtak,ezekre igényt tartottam,kaptam is belőle ám a többiből szülei "múzeumot"csinálnak,Laci /férjem/kifestett falú lakásában.
Most szerveztem (VOLNA!)egy emlékkiállitást elhunyt férjem emlékére a VMK-ban(Városi Műv.ház/ ,a NÁLAM és pár barátnál lévő festményeiből,pár személyes tárgyából....stb.
Már minden meg lett beszélve,-mire a "kedves"szülők küldtek nekem egy e-mailt:beszéltek egy művészettörténésszel aki azt javasolja,AZONNAL MONDJAM LE az emlékkiállitást mert majd ÕK meg a város rendeznek egy gyűjteményes kiállitást,jobb helyen,több pénzből,stb.
Én egy TELJESEN MÁS jellegű kiállitást terveztem,afféle "feleség megemlékezik elhunyt festő férjéről"-stilusban,főleg barátok részére....ráadásul én jövő hónapra,ők csak jövőre,igy a kettő NEM üti egymást!
Sajna a szülők ellenzik,emiatt a VMK-mivel ők NEM akarnak botrányt-visszakozott,emiatt a kiállitás meghiúsult-a felekkel beszélni NEM lehet.
Engem emiatt viszont lelki+erkölcsi kár ért,/magyarán:TELJESEN kikészültem idegileg!/mert számomra ez FONTOS,férjem tehetsége előtti ilyenbéli tisztelgés,meg AMÚGY IS:FELESÉGKÉNT és BARÁTKÉNT fontosnak tartom e kiállitást!!!!!!Rengeteget szervezkedtem,e-maileztem,terveztem ezügyben,-anyagi kár ugyan nem ért,viszont lelki az nagy mértékben.,-már testi rosszullétem is volt a hatalmas stressztől amit ez az egész okozott nekem,mivel számomra FONTOS /lett volna/ez a kiállitás,-mint megemlékezés a férjemRÕL-a férjemNEK-TÕLEM!!!!FÉRJEM IS IGY AKARNÁ,tudom,hisz haláláig legjobb barátok maradtunk,tudtam miről hogy gondolkozik.
Szeretném kérdezni:van e jogi út kártéritést kérni,mert-bár papiron szerződés NEM volt-végülis a VMK beleegyezett e kiállitás megrendezésébe,már csak a meghivók nyomtatása volt hátra./ezt ők állták volna/és most visszamondták?
No meg a többi résztvevő ellen akik meghiúsitották+elLEHETETLENITettéK a tervem megvalósitását?
MÁSIK KÉRDÉS:van e lehetőségem visszakövetelni a lakásban maradt képeket,tárgyakat,merthogy a hagyatéki tárgyaláson CSAK az ingatlan jogáról mondtam le,ingóságról nem is volt szó,se pro se kontra,pedig sok kép,mappa volt még ott,+ruhái,irásai,cipői,stb.
Megjeghyzem:bár összejártunk,NEM éltünk már állandóan együtt.
Még valami:mint özvegy,beleszólhatok e ha valaki könyvet ir/kiállitást rendez/szobrot állit...stb.férjemről?
Választ előre is köszi....!
szinema,
a végrendeletek nem kis része csak arra jó hogy utóbb megtámadják azt, ki ezért - ki amazért. (Aztán a túlélők jól el tudnak rajta vitatkozni, ergo legyen munkája bíróságnak és megélhetése az ügyvédeknek...)
Tehát a végrendeletről jó lenne többet tudni.
Ami pedig a lakás dolgát illeti, amennyiben a férjeddel fele - fele közös tulajdonotok volt, akkor te megörökölted a férjed tulajdoni részének halálodik tartó haszonélvezetét, a lakásrész-ingatlan vagyoni részét pedig az apósod és/vagy valami nevelt gyerek - egy másik topicban mintha ilyesmi személyről is lenne szó, bár nem tudni kinek a tényleges és/vagy nevelt gyermeke.
Szóval az én olvasatomban az jön le, hogy a dolgok jelen állása szerint a lakásnak kizárólagosan te vagy a bírtokosa - ott az apósod nem rúghat labdába. Vagyis beviheted az élettársadat, ellenben kirakhatod az apósodat. (Ha az öreg nem érti a dolgot gondolom jogtudó felvilágosítja majd őt a dolgok jelen- őrá nézve nem túl rózsás valóságáról.)
Ki végrendelkezett és kinek a javára? Mi az, hogy a lakás a férjeddel közös volt? És mi köze hozzá az apódodnak?
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02