Mitévő legyek?

monalisa1 # 2007.11.05. 17:01

Aqua,
javaslom jelentkezz be nála telefonon, aztán egész biztos, hogy e-mailban fogjátok tudni folytatni a diskurzust. (derill@freemail.hu)

burnout # 2007.11.05. 08:53

Menj be a lakóhelyed szerint illetékes anyakönyvvezetőhöz. 10 000 forintos okmánybélyegért cserébe megindítja a névváltoztatási kérelmedet. Arra készülj, hogy utána valamennyi iratodat le kell cserélni.

Bossco # 2007.11.05. 08:07

Üdvözletem mindenkinek!
Valószínű,hogy nem vág ide a kérdésem,de jobb ötletem nem nagyon akadt... A helyzet az,hogy szeretném felvenni párom vezetéknevét az enyém elé,házasság nélkül.Ezt hogyan,hol és mennyiért tehetem meg?
A válaszokat előre is köszönöm.Bossco

Aqua # 2007.11.04. 23:35

monalisa1, nagyon köszönöm!
Nagyon köszönöm az Ügyvédnő elérhetőségét, nem tudom, lesz-e rá lehetőségem, hogy elérjem. Sajnos, korlátozva vagyok bizonyos dolgokban, ügyvédet sem tudok fogadni :(.

Azt elfogadom, hogy egy nagykorú "gyerek" már felelősséget vállal a tetteiért, de hogy egy 14 éves még másként lát dolgokat, az biztos. Szóval, nem tudom megemészteni ezt az akaratát :(.

sinus69, már többször volt ott 4-5 napot is, mint írtam, akkor mehet, amikor akar. Ez lett a vége a korlátlan láthatásnak :(.

sinus69 # 2007.11.04. 23:02

Aqva: én elengedtem, két nap múlva hazajött... Ez volt 5 éve, azóta sincs semmi nagyobb gond, csak a szokásos tini lükeségek, amiktől a szülők haja égnek áll :)

monalisa1 # 2007.11.04. 22:41

Ha valaki menni akar (...), el kell engedni.
De legyen nyítva az ajtó ha netán vissza akar jönni...

Talán egy telefonbeszélgetést megér:

Dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30/381-8350

Több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkezik különösen válási-, gyermekelhelyezési- és gyámügyi dolgokban.

Itt a Fórumon "derill" néven előzőekben nagyon sok hasznos tanácsot, javaslatot adott már a kérdezőknek.

Aqua # 2007.11.04. 21:54

monalisa1! Igen, tudom, tini. De ezt a hátbadöfést nem vártam Tőle, és nem is érdemlem!

Őszinte beszélgetés? Amikor megbeszélünk dolgokat és nem tartják be? Hiába vannak elszólások, letagadják hivatalos helyeken! Akkor van értelme?

monalisa1 # 2007.11.04. 21:33

Tizenéves: konok, dacos, megy a saját feje után, senkivel és semmivel nincs kibékülve a világon. Idővel majd benő a fejelágya - csak ne legyen késő: lásd nemigen tanul...

Talán egy háromfős őszinte beszélgetés, és közben figyelni a mellékmondatokra, mert sokszor ott hangzik el a lényeg!

Aqua # 2007.11.04. 21:18

monalisa1, ebben van valami! Pénz beszél...gyerek költözik. Ez így megengedett?

KBS! Bármikor mehet a másik félhez, akkor mi oka van a költözésre?

És nem szólok bele a dolgaiba, ugyanis egy ideje nem hagyja. De azt talán megkérdezhetem, hogy mi volt a suliban, kapott-e jegyet, miért nem tanul...?

véső, nem hiszem, hogy van jelentősége melyik vagyok, de elnézve.

véső (törölt felhasználó) # 2007.11.04. 21:05

3 nap után hazajött a másik szülőtől, hogy oda akar költözni!
Innen, meg onnan, hogy magyarországon a gyermekelhelyezési perekben 90%-ban az anyánál helyezik el a gyereket.
Ha te a 10%-ban vagy elnézésedet kérem.

monalisa1 # 2007.11.04. 20:59

Lehet hogy a tini fejével "a" pénzhez vonzódik...

Kovács_Béla_Sándor # 2007.11.04. 20:55

Téves a gyermek kérésének azon interpretációja, hogy "nem bír elviselni; rossz lettem". El bír viselni és nem lettél rossz. De egyszerűen nem élhet mind a kettőtökkel, mert elváltatok. És most szívesebben élne a másikkal. Ennyi.

Aqua # 2007.11.04. 20:54

Mondd csak véső, Te vagy az apja? Vagy az anyja? Honnan veszed, hogy az apjához?

monalisa1, köszönöm!

véső (törölt felhasználó) # 2007.11.04. 20:45

De miért is? ” Valószínűleg azért mert azt hiszed hogy a problémát jogi úton kell megoldani.
Egyik napról a másikra hirtelen nem bír elviselni, rossz lettem?” Ha te erre nem tudod a választ, akkor kérdezd meg tőle!
Mintha az olyan könnyű lenne.” Azt elhiszem, szembesülni azzal, hogy valószínűleg valamit nem jól csináltál, és ráadásul az apjához akar menni...

monalisa1 # 2007.11.04. 20:37

Fordulj tájékoztatásért a gyámhatósághoz.

Aqua # 2007.11.04. 20:25

Mintha az olyan könnyű lenne. De miért is? Egyik napról a másikra hirtelen nem bír elviselni, rossz lettem?
Jogilag mit tehetek?

monalisa1 # 2007.11.04. 20:21

Mindentől függetlenül "átmenetileg" engedd az átköltözését - hátha utóbb alábbhagy a jelenlegi buzgalma...

monalisa1 # 2007.11.04. 20:19

A gyámhivatalnak nincs beleszólása?
Mert egy 16 évet betöltött is csak akkor cuccolhat át a másik szülőhöz, ha a gyámügy hozzájárult: előzetes környezettanulmány a másik szülőnél stb., stb.

Csak magamban gépelgettem...

Kovács_Béla_Sándor # 2007.11.04. 20:11

Elengeded.

Aqua # 2007.11.04. 19:48

14 éves gyerekem bejelentette miután 3 nap után hazajött a másik szülőtől, hogy oda akar költözni! Az ok szerinte az, hogy én (mi) beleszólunk a dolgaiba, és itthon nem tud tanulni (inkább nem akar!) Azóta is informálja a másik szülőt telefonon, minden dologban, és egyeztetnek! MIT TEHETEK???

ObudaFan # 2007.09.27. 18:56

Ha lenne vagyoni kár, azt modanám, ugorj neki, de nem vagyoni kárt erre az esetre olyan sokat nem fogsz tudni érvényesíteni. Sőt, véleményem szerint semmit.

kalamalyka # 2007.09.27. 10:17

Kéretlenül: MINDEN TIZSTELETEM AZ ÖNÉ :)!
Kérésre biztosan majd kap jogi válasz.
Mégegyszer: Elnézést a belep....zásért :)

(mindez amolyan „Monalisa ”stílusban, de úgy éreztem ide kell írnom )

zoepit # 2007.09.27. 09:45

Üdv!
Lenne egy igen egyedi problémám...
13 évig éltem együtt férjemmel,majd különváltnuk.Ennek ellenére VÉGIG a legjobb barátok maradtunk.
Õ sajnos ezév februárjában öngyilkos lett,pszichés paranoiás problémák miatt.
Bár 5 éve NEM éltem vele,én lettem lakása KIZÁRÓLAGOS örököse,amit még édesanyja vett neki /anyai haszonélvezettel/SAJÁT örökségéből.
Én erről LEMONDTAM a szülei javára mert nem láttam szép dolognak,lecsapni erre az örökségre,mert nem éltem már a férjemmel,amúgy meg édesanyjával szemben nem tartottam ezt fairnek./mások szerint "jó hülye"voltam:MINDEGY!/
Nem is ITT van a gond!A lakás engem NEM érdekel.
Férjem elég ismert expresszionista festőművész volt.Képei,rajzai,irásai a lakásban maradtak,ezekre igényt tartottam,kaptam is belőle ám a többiből szülei "múzeumot"csinálnak,Laci /férjem/kifestett falú lakásában.

Most szerveztem (VOLNA!)egy emlékkiállitást elhunyt férjem emlékére a VMK-ban(Városi Műv.ház/ ,a NÁLAM és pár barátnál lévő festményeiből,pár személyes tárgyából....stb.
Már minden meg lett beszélve,-mire a "kedves"szülők küldtek nekem egy e-mailt:beszéltek egy művészettörténésszel aki azt javasolja,AZONNAL MONDJAM LE az emlékkiállitást mert majd ÕK meg a város rendeznek egy gyűjteményes kiállitást,jobb helyen,több pénzből,stb.
Én egy TELJESEN MÁS jellegű kiállitást terveztem,afféle "feleség megemlékezik elhunyt festő férjéről"-stilusban,főleg barátok részére....ráadásul én jövő hónapra,ők csak jövőre,igy a kettő NEM üti egymást!
Sajna a szülők ellenzik,emiatt a VMK-mivel ők NEM akarnak botrányt-visszakozott,emiatt a kiállitás meghiúsult-a felekkel beszélni NEM lehet.

Engem emiatt viszont lelki+erkölcsi kár ért,/magyarán:TELJESEN kikészültem idegileg!/mert számomra ez FONTOS,férjem tehetsége előtti ilyenbéli tisztelgés,meg AMÚGY IS:FELESÉGKÉNT és BARÁTKÉNT fontosnak tartom e kiállitást!!!!!!Rengeteget szervezkedtem,e-maileztem,terveztem ezügyben,-anyagi kár ugyan nem ért,viszont lelki az nagy mértékben.,-már testi rosszullétem is volt a hatalmas stressztől amit ez az egész okozott nekem,mivel számomra FONTOS /lett volna/ez a kiállitás,-mint megemlékezés a férjemRÕL-a férjemNEK-TÕLEM!!!!FÉRJEM IS IGY AKARNÁ,tudom,hisz haláláig legjobb barátok maradtunk,tudtam miről hogy gondolkozik.
Szeretném kérdezni:van e jogi út kártéritést kérni,mert-bár papiron szerződés NEM volt-végülis a VMK beleegyezett e kiállitás megrendezésébe,már csak a meghivók nyomtatása volt hátra./ezt ők állták volna/és most visszamondták?
No meg a többi résztvevő ellen akik meghiúsitották+elLEHETETLENITettéK a tervem megvalósitását?
MÁSIK KÉRDÉS:van e lehetőségem visszakövetelni a lakásban maradt képeket,tárgyakat,merthogy a hagyatéki tárgyaláson CSAK az ingatlan jogáról mondtam le,ingóságról nem is volt szó,se pro se kontra,pedig sok kép,mappa volt még ott,+ruhái,irásai,cipői,stb.
Megjeghyzem:bár összejártunk,NEM éltünk már állandóan együtt.
Még valami:mint özvegy,beleszólhatok e ha valaki könyvet ir/kiállitást rendez/szobrot állit...stb.férjemről?
Választ előre is köszi....!

monalisa1 # 2007.09.24. 22:23

szinema,
a végrendeletek nem kis része csak arra jó hogy utóbb megtámadják azt, ki ezért - ki amazért. (Aztán a túlélők jól el tudnak rajta vitatkozni, ergo legyen munkája bíróságnak és megélhetése az ügyvédeknek...)

Tehát a végrendeletről jó lenne többet tudni.

Ami pedig a lakás dolgát illeti, amennyiben a férjeddel fele - fele közös tulajdonotok volt, akkor te megörökölted a férjed tulajdoni részének halálodik tartó haszonélvezetét, a lakásrész-ingatlan vagyoni részét pedig az apósod és/vagy valami nevelt gyerek - egy másik topicban mintha ilyesmi személyről is lenne szó, bár nem tudni kinek a tényleges és/vagy nevelt gyermeke.

Szóval az én olvasatomban az jön le, hogy a dolgok jelen állása szerint a lakásnak kizárólagosan te vagy a bírtokosa - ott az apósod nem rúghat labdába. Vagyis beviheted az élettársadat, ellenben kirakhatod az apósodat. (Ha az öreg nem érti a dolgot gondolom jogtudó felvilágosítja majd őt a dolgok jelen- őrá nézve nem túl rózsás valóságáról.)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.24. 21:44

Ki végrendelkezett és kinek a javára? Mi az, hogy a lakás a férjeddel közös volt? És mi köze hozzá az apódodnak?