tartásdíj csökkentése

mano80 # 2019.07.02. 05:26

Jó napot! Tartásdíjat szeretnénk csökkenteni a harmadik gyermek érkezése miatt.Mozaik családról van szó. Anyuka egy hozott gyerekkel, apa egy hozott gyerekkel (rá fizetjük a tartásdíjat) és két közös gyermek van a családban.

Hány tárgyalás szokott lenni ilyen témában?
Az eltartott gyermekbe beleszámít a feleség előző kapcsolatából lévő gyerek is? Őt is fel kell tüntetni eltartottként? vagy nem muszáj?

Van formanyomtatvány (mint a válópernél) vagy saját beadványt kell készíteni?
Miket kell becsatolni?
Mennyi illetéket kell befizetni? Illetve a per végén kell csak fizetni? És kinek?

Köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2007.10.02. 15:55

Ha a másik fél még két gyermeket nevel, az természetesen számít, de ha neki van is miből, az enyhíti ezt.

timcsi0 # 2007.10.01. 17:42

ObudaFan???

nyusz66 # 2007.10.01. 17:39

Mindkét oldalon figyelembe veszik a háztartásban nevelt összes gyermeket. És úgy fognak majd határozni, hogy a különélő féltestvérek anyagi helyzete ne nagyon legyen eltérő.

timcsi0 # 2007.10.01. 17:05

Most 20%-nál fizetünk/fizet a férjem 25ezerFt körül+az egyéb juttatások 20%-a.

Nekik több a havi összjövedelmük,mint a mienk ez biztos.Nagycsaládos,nagyon sok kedvezményt megkap amit mi nem./ingyen tankönyv a gyereknek,adókedvezmény,utazási kedvezmény stb./

Számít az,hogy náluk van még 2gyermek?Az édesanya új házasságából.Jelent ez nekünk negatív irányt?

nagyon köszönöm a gyors válaszokat!

ObudaFan # 2007.10.01. 16:45

Nem számoltatható el.
15% azért egy kicsit kevésnek tűnik, de hát a pontos mérték meghatározásához mindenkinek a jövedelemigazolását kellene látni. Kérni kell a 15%-ot, legfeljebb lesz 18.

timcsi0 # 2007.10.01. 16:37

És nyerhető a per?
Mennyire lehet csökkentetni?Tehát mit kérhetünk ami elfogadható és hajlanak rá esetleg a bíróságon is.pl.15% elfogadható?

Indoklásként feltüntethetők az általam leírt körülmények?Valamint az,hogy a havi juttatásokon kívül 13.és 14.havi fizetésből is kap az édesanya?

Valamint egy kérdésemre amit az elöbb feltettem tudna válaszolni?:a 13.-14.havi fizetésből levont gyerektartást-ami ugye plussz juttatás az édesanyának is-szintén arra költi az édesanya amire szeretné???Nem számoltatható el valamilyen szinten?

ObudaFan # 2007.10.01. 16:31

Kérni kell a csökkentést.
A gyermek elhelyezésének megváltoztatása igen nehéz ügy, nem elég a gyermek nyilatkozata, az kell hozzá, hogy a gyermek érdekeit veszélyeztesse a mostani elhelyezés.

timcsi0 # 2007.10.01. 15:40

Kedves ObudaFan!

Olvastam előző hozászólását:"Gyermektartás ügyben az újonnan született gyermekekre tekintettel szinte mindig kérhető csökkentés, ha a kötelezett vagyoni helyzete nem javult lényegesen, vagy a jogosult helyzete nem romlott, illetve a már eltartott gyermek szükségletei nem nőttek."

A férjemnek van egy 11éves gyermeke előző házasságából,jövedelmének 20%-át fizeti gyerektartásként.Novemberre várjuk közös gyermekünket.A jogosult helyzete javult a válóperük óta,férjhez ment,tehát nem egy jövedelemből élnek,a kötelezett pedig akkor az édesanyjával élt,azóta megnősült,lakáshitelünk van,valamint van egy nevelt lánya is/az én gyermekem/Kérhető-e a gyerektartás csökkentése?

Valamint a 13.-14.havi fizetésből levont gyerektartást-ami ugye plussz juttatás az édesanyának is-szintén arra költi az édesanya amire szeretné???Nem számoltatható el?

Másik témájú kérdés:valóban 12évesen figyelembe veszik a gyermek akaratát arra nézve hol szeretne élni?A gyermek évek óta azt hajtogatja szeretne hozzánk költözni.Mit lehet tenni?

CsipiOlgi # 2007.09.26. 11:21

Köszönöm szépen a pontosítást!

ObudaFan # 2007.09.25. 16:24

az az igazság, hogy ez a topic egy picit megint félrecsúszott. Vné Erzsike biztosan a legjobb szándékkal írta, amit írt, de az biztos, hogy nem jogász. Látott egy ilyen pert, ahol valami történt, aminek az okait sem fogjuk tudni innen kideríteni, mert mi nem láttuk ezt a pert.

Gyermektartás ügyben az újonnan született gyermekekre tekintettel szinte mindig kérhető csökkentés, ha a kötelezett vagyoni helyzete nem javult lényegesen, vagy a jogosult helyzete nem romlott, illetve a már eltartott gyermek szükségletei nem nőttek. Tartásdíjat követelni pedig mindenképpen csak 6 hónapra lehet vissza, kivéve, ha a jogosultat semmilyen mulasztás nem terhelte az igényérvényesítés vonatkozásában.

Vargáné Erzsike # 2007.09.25. 12:14

Ezt sajnos nem tudom megmondani. A férjemnél nem félévet vizsgáltak, hanem az összes eltelt időt. Akkoriban két éve vált el, mind a két évre bekérték a papírokat. Sőt, még az én fizetésemet is jövedlemnek számolták, amit méltánytalannak tartok.
Azért próbálkozni kell, végül mi is jól jöttünk ki az ügyből.

CsipiOlgi # 2007.09.25. 10:53

Köszönöm az infót...nem hangzik valami jól. Én azt gondoltam, hogy az, hogy jelenleg már nem egy, hanem 3 gyermeke van, a fizetése pedig évek óta változatlan, indokolná a t.díj újrameghatározását. A helyzet amúgy hasonló: felesége élettársi kapcsolatban él, amit gondolom letagadna, és a férjem is túl nagylelkű volt a vagyonmegosztásnál.
Igaz az, hogy csak fél évre visszamenőleg vizsgálhatják a jövedelmét, illetve az az alapján fizetett tartásdíj mértékét?

Vargáné Erzsike # 2007.09.25. 09:58

Még valami...

A férjem és előző felesége közös lakással rendelkeztek, melyet OTP-hitelből törlesztettek.
A vagyonmegosztásnál a férjem nem kért semmit. Volt anyósa azonban kifizette számára azt az összeget amivel beszállt a lakás árába, valamint a fizetett részletek felét is kifizette. Aztán a lakást eladták a vásárolt érték kétszereséért. Ebből vették a házat számára.

A tartásdíj csökkentését azzal az utasítással fogadták el, hogy amint munkát kap, kötelezően jelentkezzen az összeg felülvizsgálatára.
Nem könnyű az ilyen ügyeket a férfira kedvezően lezárni. Pedig ezzel az asszonybarát törvénnyel, a második házasságot sújtják, az ott született gyerekekkel.

Vargáné Erzsike # 2007.09.25. 09:47

Kedves CsipiOlgi!

Csak a saját tapasztalatom tudom veled megosztani, nem vagyok jogász.
Az én férjem is elvált és előző házasságából van egy gyereke. Nekünk is két gyermekünk van. Fix összegű tartásdíjat állapítottak meg számára. Miután megszületett első gyermekünk, valamint munkanélkülivé vált, Õ is beadta a módosításra igényét a panasznapon. Mindent mellékelnie kellett. Az addig befizetett csekkeket, előző határozatot, igazolást a munkanélküliségről, valamint az én kereseti igazolásomat és közös gyermekünk anyakönyvi kivonatát. Az ellenfél élettársi kapcsolatban élt, jómódú szülei házat vásároltak számára. Élettársi kapcsolatát letagadta. Mi albérletben laktunk. Az ügyet egy bírónő kapta, és erősen a női fél javára hajlott. Még arról is listát és bizonyítékot kért, hogy a férjem aktívan keres-e munkát?
Szinte eély sem mutatkozott a változtatásra, amíg a férjem első felesége el nem szólta magát az élettársáról. Ekkor, mivel hazugságon kapta a Hölgyet, megrótta és felszólította a közös megegyezésre.
Õ, mivel félt, hogy büntetőjogilag vétett mikor hazudott, hajlandó volt egyezkedni. Ettől kezdve úgy ment, mint a piacon. Egyik mondott egy összeget, a másik is mondott, aztán félúton találkoztak.

Szóval sajna minden adatot be kell vallani, ha arról papír van és a bíróság még akkor is hajlamos a Hölgy számára kedvezőbb megoldást kiróni.

CsipiOlgi # 2007.09.25. 08:12

Kedves szakértők!

Egy problémában kérem a segytségeteket: férjem 2003-ban vált el előző feleségétől, s 1994-ben született közös gyermekük után fizetésének 25%-át fizeti tartásdíjként. (A végzésben szerepel az is, hogy egyéb jövedelmének 30%-át fizesse, amit ebben az évben nem tett meg)
Az elmúlt 4 évben jelentősen megváltozott az életünk. 2 közös gyermekünk született, és csak hitelfelvétellel tudtuk megoldani a nagyobb lakásba költözést. Ennek törlesztése hónapról hónapra igen kemény feladat, s próbálunk spórolni ahol csak lehet.
Szeretnénk csökkenteni a tartásdíjat is, a kialakult helyzetre tekintettel. Mi ennek a korrekt módja? Elég a bíróság panasznapján új t.díj megállapítást kérni? Kiderülhet-e visszamenőleg, hogy az egyéb jövedelmet eltitkoltuk ebben az évben?