Kicsit részletesebben most

kalamalyka # 2007.09.26. 07:30

Másik kérdés, hogy a fiának nem jár a köteles rész? Nem úgy van ez, hogy csak a fele vagyonát írathatja végrendeletben eltartóra? lehet, hogy rosszul tudom.
De ha mégsem, akkor maximum a ház/lakás 1/4 része lehet az eltartóé.
Így szerintem teljesen jogtalan az a hozzááállása, hogy birtokolja önkényesen, meg meghatározza ki mehet oda és ki nem.

Másik, nem jogi, erkölcsi kérdés. Ha nem voltál mellette a férjednek, amikor ápolni kellett............özvegyi nyugdíj??? Jogilag valószínű, hogy megoldható..........

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.26. 06:11

Nem azt kellene adott esetben bizonyítani, hogy nem békültek volna ki - hiszen nem békültek. Azt kellene bizonyítani, hogy kilátás volt az életközösség helyreállítására. Egyébként is tévesen értelmezted, amit írt. Soha nem állították helyre a házassági életközösségüket - ahhoz nem elég átmenetileg egy helyen lakni.

nyusz66 # 2007.09.26. 04:47

Szerintem, mivel a múltban már volt olyan, hogy szétköltöztek, aztán megint kibékültek, ezért nehéz lenne bizonyítani, hogy most viszont már tényleg nem békültek volna ki.
Ami megütötte a fülem:
"nekem volt saját házam ami most feles 50%-50%"
Mitől lett a külön saját ház közös? Ezt fontos lenne tisztázni! Az egész kép másképp festhet tőle!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.25. 18:44

Tulajdonos vagy, azzal osztod meg a tulajdonodat, akivel akarod. Kérj birtokvédelmet.
A többiről, majd akkor, ha kiderül, hogy egyáltalán mi van.

Az özvegyi haszonélvezetről szó lehet, egészen addig, amíg valaki feszegerni nem kezdi, hogy az életközösség már nem állt fenn, és a helyreállítására nem volt kilátás.

szinema # 2007.09.25. 17:42

1991-ben megismertem a férjemet amiböl 1-közös gyermek született:1993-ban.A házaságunk 1999-ben köttötük meg nekem volt saját házam amitt most feles 50%-50% .Sajnos ö lebetegedet 2002-ben és azzota megromlott a viszonyunk én 2006-ban elköltöztem és ö a gyerekekel a közös házban laktak.Elválni nem váltunk el és egy cimen is szerepeltünk az állandó lakcimem a közös lakás.2007 januárjában ujból lebetegedet és én akkor vissza költöztem mert ö a kórházba került ammikor hazza jött ujbol össze vesztünk és igy a gyerekekel az én szüleimnél lakunk jelenleg is.Igy a betegségével a nevelö apja foglalkozott .Sajnos irtak 1-papirt az ház ö ráesö részéröl még nem tudni hogy mit közben 2007.09.07-én meg halt a férjem.A papirt akkor irták amikor a korházi megszakitásbol hazza hozzta mert sugár kezzelést kapott gégerákja volt neki,ezt még márciusba tudta meg.A papirt meg kb:2-hónapja irták meg a nevelö apjával.És a nevelö apja most nem enged be a házba vagyis minkett be enged de a jelenlegi élettársamat nem ö tölle követelhet-e lakbért?És mivel mi nem voltunk törvényesen elválva én kapok e utána özvegységit?És a 14-éves fiát kitagadhatja e a vagyonbol?Ellöre is kösszönöm.