rémült anya - elvehetnek mindenemet?

ObudaFan # 2007.10.02. 15:56

Elsősorban ott kell megoldani a gyermek elhelyezését, ahol eddig is élt.
A gyermeket is meg fogják kérdezni, de nem az ő véleménye lesz a döntő, hanem a szakértőé.

Szomorufűz # 2007.10.02. 06:25

Köszönöm a válaszod! Azt még nem mondtam, hogy van egy lakásom is, de nem ott lakunk. Örököltem. Ilyenkor is a bíróság a házamat a férjemnek ítélheti mivel a gyerek ott lakik meg hej de jó a gyereknek a családi ház (a tulajdonjogot is?), vagy megtarthatom a házat és megelégszik a bíróság hogy a lakásomat ítéli a férjemnek? A lakás 1 szobás.
Milyen szempontból ítélheti a bíróság a gyereket az apjának? Mert nálunk kb annyi esélye lenne ha a gyerektől kérdezik, hogy több kézpénze van, meg jobban tud focizni.. de ez elég komoly indok egy 12 éves gyereknek sajnos..

ObudaFan # 2007.10.01. 14:12

Ha nem sikerül megegyezni, akkor arról is a bíróság dönt, hogy ki maradhat bent, és ezt akkor is a gyermek érdekeinek megfelelően kell megítélni, ha ezáltal nem a tulajdonos házastárs marad bent.

Szerintem itt lenne az ideje megpróbálni egyezséget kötni.

Szomorufűz # 2007.09.30. 13:55

Ja, értelek! Köszi hogy elmagyaráztad! Inkább fizetek neki, mint hogy kitegyen a saját házamból..

ObudaFan # 2007.09.30. 09:08

Encsi!
Kérd, hogy a bíróság ideiglenes intézkedésben már most szabályozza a kapcsolattartás kérdését. az hamarabb megvan, mint az ítélet, és akkor lesz hivatkozási alapod. Egyébként egy 2 hónapos gyereket még nem kell, hogy elvihessen magával a másik szülő. Majd úgy egy-másfél évesen megteheti.

ObudaFan # 2007.09.30. 09:06

Szomorúfűz!
Akkor ő követelheti tőled a lakás értékének a rá eső részét, plusz ekkor is követelheti a lakáshasználati jog ellenértékének rá eső részét.

Encsi # 2007.09.29. 20:11

sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni!!!!
20 éves anya vagyok,a kisfiam most 2 hónapos.(Magántanulóként folytatom a tanulmányaimat,és közben nevelem a picit)Az apával szétmentünk,és ő szeretné elvenni tőlem!(Jó egzisztenciájú családból származom,és egyedül látom el a gyermeket.)Folytonos fenyegetésben érzem magam!Engedem,h a gyermeket minden nap látogassa,naponta többször is(délután séta,este fürdetés,néha még délelőtt is..),ez kezd egyre terhesebb lenni számomra,hisz folyton ki-be mászkál az életembe.Semmit nem tudok csinálni.Mi az,amit biztosítanom kell számára a láthatásnál?Sajnos állandóan azt hangoztatja,h neki vannak jogai.Nem voltunk házasok,csak apaság nyilatkozat van.Folytonos téma,h a gyermeket vigyük át hozzájuk a szüleihez,ez a konfliktusok fő forrása.Mondtam,h szeretettel vároma szüleit,de ők alig jönnek,csak az a fontos mi menjünk,h a gyerek "oda szokjon"!Én nem szívesen hurcibálom,hisz még elég kicsi,ráadásul nem szívesen megyek.Fogalmam sincs mihez van joga,ő úgy tesz,mintha az apai jogok korlátlanok lennének.Már beadtam a gyermekelhelyezési kérvényt.Addig is viszont szeretném,ha leírnátok nekem mit követelhet az apuci.előre is köszönöm

Szomorufűz # 2007.09.29. 17:57

Újabb kérdés.. mi van akkor, ha eladom a házat? Még nem adtuk be a válópert.
Ha eladom és a bankszámlámon van a pénz, neki itélik a gyereket, olyankor mi van?

Szomorufűz # 2007.09.29. 17:53

Köszönöm szépen! Most már értem miért ragaszkodik ennyire a gyerekéhez..

ObudaFan # 2007.09.29. 12:34

Mondom, a használat és a tulajdonjog az kettő. Ha a másik félnél lesz a gyermek, akkor nagy valószínűséggel akkor is bent maradhat, ha nem az övé az ingatlan. Ekkor ő köteles lesz a beköltözhető és a lakott forgalmi érték különbözetének 1/3-át megfizetni, és használati díj fizetésére is kötelezhető lesz, persze ez utóbbi meg jóval kevesebb lesz, mint a gyermektartás, amire meg ő tarhtat igényt, így aztán sok haszon ebből sem lesz.

Végül, lehet kérni a közös tulajdon megoztását, és ekkor a bíróság , ha ő, a bent lakó nem tudja megvenni lakott értéken az ingatlan nem rá eső részét, árverést rendelhet el, de ekkor is a bentlakás értékcsökkentő voltát nem csak ő fogja viselni.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.29. 10:06

Ítélkezzen az Öregisten - meg a tekintetes jársbíróság. Én csak buzgón helyeseltem ahhoz, amit Ön mondott. Hogy tudniillik nem érti "ezt a házasságdolgot".
Sok szerencsét, nem kívánok Önnek egy olyan partnert, aki szintén nem érti...

Szomorufűz # 2007.09.29. 10:00

Köszönöm a gyors válaszát!
Sajnos ezt a második részt nem teljesen értem.
Valami hasraütögetős példával nem tudná elmagyarázni?
Csak körül-belül? Nagyon fontos lenne tudnom mire számíthatok :-(
A ház kb 30M-t ér. Vegyünk mondjuk 5M-nak azt az összeget, amivel a férjemnek tartozok a másik ház ráépítése miatt. Tegyük fel, hogy neki itélik a gyereket. Engem kiraknak a saját házamból? A férjemnek ki kell fizetnie? Vagy nem? Vagy most mi van? :-)

Sándor: a gyerek sem bírja elviselni, van hogy sírva az mondja nem bírja elviselni az apját. Aki egyébként volt hogy bele is rúgott a gyerekbe, mert amikor az agresszív oldala erősebb, mindenbe beleköt. Az utóbbi egy hétben mikor éjszaka is dolgoztam, a gyereknek elkezdte bemagyarázni hogy nem vagyok jó anya mert én ennyit dolgozok és különben is biztos van valakim, ő pedig mindig ott lesz vele. Nem hinném hogy hosszú távon befolyásolni tudja a gyereket mert sajnos nemsokára úgyis megint "bekattan" és a gyerek megint utálni fogja.
A lényeg, hogy nem kéne egyből ítélkezni mikor valaki nem ismeri a körülményeket.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.29. 09:06

Kedves Szomorúfűz!
Tudom, hogy ez nem jogi probléma, de nem tudom megállni. (Három okból nem, amelyből kettő a leküzdhetetlen pedagógia késztetésem, a másik pedig az emberek nevelhetőségébe vetett - bevallom fogyatkozó - hitem.)
A depresszió betegség. Erre hivatkozva hagyni el a házastársunkat olyan, mintha azért tenné, mert egy vétlen baleset miatti folyamatos ápolásra szorul - és Ön ezt már "nem bírja elviselni". (Érdekes módon az elvileg sokkal kisebb lelki teherbírású kamaszgyermek képes elviselni.)

Nem bánom, ha konzervatívnak tart; azt, hogy a családnak talán túlzott értéket is túlajdonítok, büszkén vállalom. Hogy hogyan lesz ebből férfisovinizmus, azt nem nagyon értem. Hacsak úgy nem, hogy a "nőtudományok" művelői számára minden hímsovinizmus, amit egy férfi mond, és nekik nem tetszik.

ObudaFan # 2007.09.29. 08:37

Két külön dolog az ingatlan tulajdonjoga és a használati jogosultság. A tulajdonjog tekintetében annak a felére tarthat arányosan igényt, amennyit az örökséghez képest még az együttélés alatt az előző ingatlanra ráfordítottatok, ez pedig minimális hányad lesz. Ugyanakkor a használat rendezése ahhoz fog igazodni nagy valószínűséggel, hogy kinél marad a gyermek. Ha nála, akkor az sem elképzelhetetlen, hogy a te tulajdonodban álló ingatlanban ő maradhat benn. Azt pedig a leírtakból nem lehet megítélni, hogy vajon kinél lesz a gyermek.

A lakásból távozó házastárs a lakáshasználati jog ellenértékének rá eső részére jogosult.
A lakáshasználati jog ellenértéke - közös tulajdonban vagy valamelyik házastárs tulajdonában álló lakás esetén - a lakás beköltözhető és lakott forgalmi értékének különbözete. Bérlakás esetén a lakáshasználati jog ellenértéke legalább a hasonló önkormányzati bérlakásra - a szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetése esetére - az önkormányzat rendeletében meghatározott pénzbeli térítés mértékének megfelelő összeg, függetlenül attól, hogy a távozó házastárs milyen lakásba költözik.

A távozó házastárs a használati jog ellenértékének arra a részére tarthat igényt, amely őt a visszamaradt volt házastársra és a lakáshasználatra jogosult gyermekek számára figyelemmel, arányosan megilleti. A távozó házastárs igényelheti az értéknövelő - meg nem térült - ráfordítások költségét is, ha a ráfordítás a használati jog ellenértékében nem fejeződik ki. A jogosultnak járó összeg - különös méltánylást érdemlő esetet kivéve - a használati jog ellenértékének egyharmadánál kevesebb nem lehet, kivéve, ha a bíróság az egyik házastárs különvagyonában levő lakás vagy szolgálati lakás elhagyására kötelezte a másik házastársat, vagy ha a lakásnak a házasságkötést megelőzően önálló bérlője a lakásban maradó házastárs volt.
Ha a lakásban maradó házastárs az ellenérték megfizetésére nem képes, illetőleg erre a célra felhasználható különvagyona nincsen, vagy egyébként, ha kéri, a házastársi közös vagyon rá eső részét az ellenérték összegével csökkenteni kell.
A használati jog ellenértéke a lakás elhagyásával egyidejűleg esedékes.

Szomorufűz # 2007.09.29. 08:19

Felelőtlen vagyok, mert nem bírom elviselni a férjem mániákus depresszióját amit rajtam tölt ki, és a passzív-agresszív pszichopátiáját? (papír van róla)
A család csak azt látja, milyen jól megvagyunk. Mert szépen tudok mosolyogni és jól sikerülnek az összebújós családi képek.
A gyerek azt vágja a fejemhez, hogy milyen anya az, aki estig dolgozik. Biztos ennek is én vagyok az oka "kedves" Sándor.

Ettől féltem egyébként, hogy egy hasonló típusú férfisoviniszta bíró lesz majd a perben..

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.29. 08:05

Én nem értem ezt az egész házasság dolgot különben..
Milyen igaz, ebből is látszik: „Miért nem lehet a mai világban büntetlenül azt mondani, hogy ennyi, vége

Azért azt a házat olyan nagyon nem kell félteni. A legrosszabb, ami bekövetkezhet, hogy a férj közszerzeményi vagyon címén kap egy kisebb tulajdoni hányadot, és a használat jogát, ha a gyermeket nála helyezik el.
Az nem ötlött fel még Önben, hogy a gyermeket nem a férje hangolja Ön ellen, hanem a saját magatartása? Hogy talán mégis az "egész családnak" van igaza, és nem Önnek egyedül? Hogy tényleg Ön a felelőtlem?
Kevesebb romantikus regényt kellene olvasni, és nem nézni "szinglifilmeket".

Szomorufűz # 2007.09.29. 07:20

Kedves Ügyvéd úr!
Kétségbe vagyok esve, kérem segítsen!
13 éve vagyok házas, egy gyerek van, ő 12 éves múlt. Házasságom előtt volt egy lakásom (örökség), abból a házasságom alatt vettem egy házat 1/1 tulajdonban, a házat felújítottuk közösen. Mégegyszer örököltem, egy nagyobb összeget, azt is a házra költöttem, a felújításra. Végül azt a házat eladtam (11 évig volt az enyém), vettem egy újat tavaly, ez is 1/1-ben az enyém. Itt már a férjem semmit nem segített, sem anyagilag, sem munkában. Most pedig válni szeretnék. Utánanéztem a jogi dolgoknak a neten, és úgy olvastam, hogy amit örököltem az az enyém. Lenne pár kérdésem ezzel kapcsolatban, kérem egy igen-nem válasszal segítsen ki! Nagyon félek mert a férjem egyre kegyetlenebb lesz, és a végén elvesz mindenemet. Tegnap azt találta ki, hogy ha válni akarok, költözzek el én. A házamból. Ja, és a fiam vele marad. A gyereket már kezdi ellenem fordítani, attól félek őt is meg akarja szerezni. A kérdéseim:
1-ha az előző házat eladtam, és az új is 1/1-ben az enyém, akkor is kell foglalkozni azzal, hogy milyen munkákat végeztünk az előző házon?
2-ha igen, mit kell és hogyan kiszámítani? amikor vettem az előző házat, 4 millió forint volt, de akkoriban, 12 éve ez átlagos ház árnak számított. 31-ért adtam el. Ugye nem így kell kiszámítani a különbözetet? Az új ház pont annyiban van, nem vettem ki belőle pénzt, és kb ennyit is ér (számít egyáltalán a mostani házam?)
3-az előző házon nagyon sok pénzt a második örökségemből csináltattam meg, bár ebben fizikailag a férjem is sokat segített. ilyenkor mi a helyzet?
4-mi lesz, ha a gyereket teljesen ellenem fordítja és majd vele akar maradni? ha a gyerek azt mondja vele akar maradni, akkor neki fogják ítélni? én legalább egy közös felügyeletet szeretnék. lehet hogy csak az anyagiak miatt akarja a gyereket a férjem? akkor többet szerezhet meg a házamból?
5-a férjem kitalálta hogy van valakim (nincs) és hogy emiatt nem járok haza (12 órát dolgozom), emiatt lehet hogy szintén neki ítéli a bíróság a házamat?

Én nem értem ezt az egész házasság dolgot különben.. mi értelme valamit ennyire megnehezíteni? Nem történt semmi szörnyűség a családban, egyszerűen csak el akarok válni mert már nem bírom a férjemet, eléggé idegesítő típus. Más baj nincs. Az egész család ellenem fordult hogy milyen szemét vagyok amiért szegény férjemet otthagyom. Miért nem lehet a mai világban büntetlenül azt mondani, hogy ennyi, vége, váljunk el barátságban? Ha azt mondanám hogy megütött, akkor persze mindneki mellettem állna. Most kezdjek el szemétkedni majd a bíróságon? Megütött-megerőszakolt-iszik? Jó lenne tudni mire számíthatok és minél gyorsabban elválni. Nem szeretném kizsákmányolni a férjem, de azt sem szeretném hogy elsétáljon a házammal, gyerekemmel.. Hogyan lehet igazságosan kiszámítani, hogy mi az ami jár neki és mi az ami nem?
Válaszát nagyon-nagyon köszönöm és nagyon várom!!!