SOS!!holnap megyek bíróságra...

ObudaFan # 2007.10.02. 16:12

A Magyarországon lakó tartásra jogosult személy a tartási igényét a tartásdíjak külföldön való behajtása tárgyában New York-ban, az 1956. évi június hó 20. napján kelt (kihirdette: 1957. évi 53. tvr.) egyezmény (a továbbiakban: a New York-i tartási egyezmény) alapján érvényesítheti olyan személlyel szemben, aki az egyezmény tagállamainak valamelyikében lakik.
A New York-i tartási egyezmény lényege az, hogy a tartásdíjra jogosult személy (az egyezmény szerinti ún. hitelező) lakóhelye szerinti állam erre kijelölt illetékes hatóságának (az egyezmény szerinti ún. áttevő hatóság-nak) megkeresésére a tartásdíjfizetésre kötelezett személy (az egyezmény szerinti ún. adós) lakóhelye szerinti állam erre illetékes hatósága (az egyezmény szerinti ún. átvevő intézmény) a saját államában minden szükséges intézkedést megtesz annak érdekében, hogy a tartásdíjra jogosult személy hozzájuthasson az őt megillető tartásdíjhoz (felszólítja az adóst a fizetésre, meghallgatja, pert indít ellene, a behajtást végrehajtás útján is szorgalmazza stb.)
A New York-i tartási egyezmény szerinti eljárásban a tartásdíj érvényesítése iránti kérelmet tartalmazó jegyzőkönyvhöz csatolni kell a hitelező fényképét, és ha lehet, az adós fényképét is.
Ha a külföldi eljárásban a hitelező nyilatkozatára van szükség, a Nemzetközi Jogi Főosztály a bíróságot közvetlenül is értesítheti, és kérheti a hitelező meghallgatása és megfelelő jogi tájékoztatása után állásfoglalásának jegyzőkönyvben történő felvételére. A hitelező meghallgatásáról készült jegyzőkönyvet a bíróság három példányban a bíróság elnökének hitelesítésével ellátva terjeszti fel a Nemzetközi Jogi Főosztálynak.

Tartásdíj iránti igényt Magyarország és az Amerikai Egyesült Államoknak egyes tagállamai között az 1986. január 1-jétől alkalmazásra kerülő viszonossági gyakorlat alapján lehet érvényesíteni. A viszonossági gyakorlat kiterjed a tartási ügyekben (az 1986. január 1-jei időpont előtt is) hozott határozatok kölcsönös elismerésére és végrehajtására, valamint az ilyen ügyekben történő igényérvényesítésre.
A bíróság a nyomtatványokhoz a mellékleteket (így, ha a kérelmező és a kötelezett házasságát a bíróság felbontotta, akkor a jogerős házassági bontóítéletet; tartásdíjat megállapító határozat végrehajtása esetében a tartásdíj-fizetési kötelezettséget megállapító határozatot a jogerő feltüntetésével; tartásdíjnak állam általi megelőlegezése esetén a jogerős végzést; házasságon kívül született gyermek esetében a kötelezett apaságát megállapító jogerős bírósági ítéletet, illetve a Csjt. 37. § alapján tett teljes hatályú apai elismerő nyilatkozat hitelesített fénymásolatát) szintén négy példányban, a kötelezett fényképét, és azokat további eljárás céljából megküldi a Nemzetközi Jogi Főosztálynak.

egyanya # 2007.10.02. 10:19

Mondjuk,ahogy rajtam követelhető minden, én is tisztességes eljárást várnék el.Márpedig amit a törvény előír,rájuk is vonatkozik,nem?
És követelhető.Csak sajnos arra utaznak,hogy az átlagpolgárnak úgysincs pénze Hágáig vinni az ügyét.LEgalaid,vagy hasonló ügyvédi iroda,aki vállalna versus Magyarország ügyeket kártérítéssel,akár százalékos jutalékkal,nem ingyen,meg nem tudom,hány van,de érdekelnének.
Persze azt is az adófizetők,többek közt én is fizetjük ki.Sajnos nincs minőségbiztosítva az egész rendszer,ezért következménye se nagyon van a dolgoknak,így gyakorlatilag nonprof módon járhatnak el és bátran meg is teszik.Ezt nagyon szmorúnak tartom,mert vannak még nálam is sokkal nehezebb helyzetben emberek,akiket meg kéne h védjen a jog,de ehelyett csak követel velük szemben is az államhatalom és kiszolgáltatja őket a valódi bűnözőknek.
De ha így állnak hozzá a dolgokhoz,nem hiszem,h a meghunyászkodás a megoldás.Ha így is ,úgy is letojnak,már elnézést,akkor már nem sokat ronthat a helyzeten ha igenis kiáll az ember a jogaiért.Én így gondolom és örülnék,ha a jövőben megváltozna Magyarországon az egész jogrendszer és eljárásmód,hogy valóban lehessen bízni a törvény erejében,és senki ne szoruljon kétségbeesésében önbíráskodásra,vagy ne kergessék olyan megoldás keresésébe,amivel rákényszerítik,h tv-t szegjen.(mert pl maga a tv őt nem védi meg a gyakorlatban,v még elviekben sem)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.02. 09:59

Tudod, a bírósággal nem kétoldalú szerződésben állsz, a bíróság az államhatalom része.

egyanya # 2007.10.02. 09:51

Az lehet,tudom,a bíróságtól nem illik számon kérni semmit...de tájékoztatást kérhetek,h minek nekik pl.fénykép,hiszen ez adatvédelmi szempontból is érdekelhet.Tájékoztatniuk kell a szükségszerűségről.Hogy miért csak 3 nap múlva adták fel nekem az idézést,úgy,h csak 1 munkanapom legyen a meghallgatás előtt,tudom,azt sem illik megkérdezni...de azért én szerezzek be mindent,amit kérnek.

Szerintem már eleve rossz ómen,hogy így állnak hozzá,mintha ÉN nem fizetném a gyerektartást...

Egy kicsit úgy érzem,sajnos válási procedúra alatt is ez volt a tapasztalatom,hogy a bíróság rengeteget múlaszotott,ami kötelessége lett volna,ugyanakkor tőlem mindig csak követelt,azonnali hatállyal.

Valahol ezt igazságtalannak érzem.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.02. 09:19

A bíróság okiratokra vonatkozó kérését megtagadni már a római augurok szerint is nagyon rossz ómen.

egyanya # 2007.10.02. 09:15

Köszi szépen az infót,valóban külföldi végrehajtás.Azt esetleg nem tudná megmondani,h milyen egyezmény alapján kérnek fotót?
Meg hogy perktgem lesz-é?
kérik a munkáltató igazolását,amit azért nem szívesen adnék meg,mivel tartok attól,h volt férjem/ügyvédje is betekintést nyer majd ezekbe az adatokba és nem szeretném,ha tudná,hol dolgozom-korábbi zaklatások,fenygetések miatt....
valamint a ktgmentesség a béremtől függ?mert ha igen,akkor úgyse kapok.Ha pedig ilyen ügyben alapvetően nincs,akkor minek a munkáltatói és minek kérni a ktgmentességet?
egyanya

amatőr # 2007.10.02. 06:48

Nyilván gyermektartásdíj külföldön történő végrehajtásáról szól az ügyed. Nos, a gyermektartásdíj végrehajtása soron kívül történik, ebből adódhatnak a rendkívül rövid határidők.

A költségmentességi nyilatkozat kitöltése azért kell, mert külföldön más szabályok vonatkoz(hat)nak a gyermektartásdíj behajtásával járó költségek viselésére.

A fényképek benyújtását is a nemzetközi egyezmény írja elő.

egyanya # 2007.10.02. 05:27
Jó napot kívánok, még aug.hó közepén adtam be kérelmet mind a bírósághoz,mind a rendőrségen(ott feljelentésként) gyermektartásdíj elmaradása miatt. A rendőrség már kihallgatott,a bíróságtól tegnap,10.01-én kaptam egy 10.03-ra szóló idézést.a levél szept.24-re dátumozva,postai feladás szept.27,ajánlva,de nem elsőbbségivel. Érdekelne,h jogszerű-e ez az eljárásmód,hogyan ilyen kevés időt hagy a bíróság? szerepel a végzésben,ami egyben idézés is meghallgatásra,hogy ha nem megyek el,az eljárást megszűntetik.Elmegyek,ezzel nincs annyira gond,bár ez már rendszeres,h csak ilyen rövid határidőkkel kapok (válás során is hasonló volt)idézéseket. Másik fontos kérdésem:csatoltak egy perktgmentességi nyomtatványt-ez azt jelentené,h lesz perktgem?Úgy tudtam,gyt elmaradása esetén (édesapa nem fizet)a gondviselő szülő számára nincs perktg. De ha van,ENNYI idő,azaz 1 munkanap alatt,hogy is töltethetném ki a nyomtatványt,amit munkáltatóval ÉS önkormányzattall is ki kéne tölteni?nevetséges Harmadik kérdés:az idézésben kérik,h hozzam magammal a SAJÁT,az ADÓS (APA)és a GYERMEKEM FÉNYKÉPÉT!nem értem,erre mi szükség van(pl.saját fényképem a szmeélyimben van,az adós édesapáról miért kéne feltétlen lennie fényképemnek
  • ÉS minek nekik a gyerek fotója?
Ezt adatvédelmi szempontból aggályosnak tartom és nem is értem a szükségszerűségét.Megtagadhatom,h a gyerekemről pl. fotókat tartson a bíróság ebben az ügyben?talán ő is vádlott??????? Elképesztőnek tartom a bíróság eljárásmódját. ÚGy tudom 8 napot kellett volna hagyniuk a kézbesítéstől a meghallgatásig,vagy ez csak tárgyalásnál van?a bíró rendelkezhet ennélé rövidebb(pl.mint esetemben 1 munkanap)időről és ha igen,milyen indokkal?Gyors,még mai választ köszönném előre is,tekintettel arra, h holnap kell mennem!!! nem tudom,miért érzem úgy,h a bíróság csak le akar rázni...