Teljesen igaz, elnézést. Igazság szerint az ügy jóval bonyolultabb az egyszerűsített leírtnál, hiszen 2 ház szerepel a történetben, haszonélvezeti jogokkal stb. fűszerezve és kellő információ hiányában összemostam a 2 házzal kapcsolatos kérdéseket. Mégegyszer köszönöm.
Hagyatéki+tulajdonjog lemondás
Már elnézést, de ez a testvér csak az idén lett tulajdonos. Hogy jön ide akkor az elmúlt 25 év?
Köszönöm.
És egyébként a házon 25 év alatt végzett állagmegóvó, felújítási munkákat hogyan lehet számszerűsíteni, bizonyítani?
A tulajdoni arányának megfelelően.
A közös tulajdon megszüntetését bármely tulajdoostárs kérheti. Lehetséges az is, hogy eladják a tulajdonrészüket, és a vevő kéri a közös tulajdon mesgzüntetését. Ebben az esetben aharmadik tulajdoostársnak elővásárlási joga van.
(Az előbb már leírtam, de elszállt az egész, remélem, nem jelenik meg kétszer.)
Van egy történetem, örülnék, ha tudnátok segíteni a megoldásban. "A", "B" és "C" testvérek. Az édesapa korábban elhunyt, az édeanya ebben az évben. "A" testvér 25 éve a világ másik felén él, azóta nem járt itthon és semmilyen közös családi költséghez nem járult hozzá. Anno az apa halálakor az apai rész örökléséről lemondott. Az anya halála után az ő részéről már nem hajlandó, ahhoz ragaszkodik. "B" és "C" feltétlenül szeretnék eladni az örökölt házat, viszont "A" semmilyen nyilatkozatot nem hajlandó adni, megkereséskor rendszerint elutasító (sem a megtartásra, sem az eladásra vonatkozóan). "B" és "C" ebben az esetben mit tehetnek? A házat illető állagmegóvó, felújítási és egyéb költségek fedezésébe milyen mértékben vonható be "A"?
Köszi előre is a segítséget!
Azt szeretném megtudni,hogy a temetés költségei kit terhelnek ? Az örökös egyenesági leszármazottjait kizárólag, vagy a házastársat is , mivel ő is örökös (haszonélvezeti)? Milyen arányban ?
Utólag már nem tudod visszautasítani a hagíatékot, de legfeljebb az örökség értékéig felelsz a hagyatéki tartozásokért.
Sziasztok!
Bonyolult kérdésem lenne!Édesapám 3 éve elhunyt, egy kis faluban lakott,semmi értékesnek mondható nem volt a tulajdonában és kb 12 éve nem is láttam halála előtt! Időközben újra is nősült,ez nem tudom lényeges e! Lement a hagyatéki tárgyalás, kaptam levelet,hogy örököltem összesen 11 000 forint értékű földet, erre mivel tanulmányaim miatt nem volt időm foglalkozni azzal az egésszel, befizettem az illetéket stb...megörököltem, a nevemre került stb...Nem is lett volna semmi gond, ha egy idő után nem talál meg néhány közüzemi szolgáltató,hogy az apám nevén van itt meg ott villany stb...tartozás...jó,kifizettem azt is...igazából az érdekelne, hogy nem lehet már esetleg lemondani vagy valahogy eltüntetni hogy én vagyok az örökös? Mert amikor én akarom megtudni,hogy van e a nevén bármi bárhol,akkor az adatvédelmi törvényre hivatkozva nem tudhatok meg semmit! Valószínűleg elrontottam amikor nem foglalkoztam ezzel korábban, de ha van bármi ötletetek hogy mit csináljak légyszi írjátok meg nekem!
Előre is nagyon köszönöm!
Üdvözlettel: Sylvie
Nem. Csak olyan személy javára lehet lemondnai, aki örököl. A házastárs, ha van élő leszármazó, nem örököl.
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni Tőletek,nagyon el vagyok veszve...Nem tudom,milyen lehetőségeim vannak.
A helyzet a következő:édesapám sajnos meghalt.A lakása háromnegyed része a nővérem tulajdonába fog kerülni a közelgő hagyatéki eljáráson,a negyede pedig az én tulajdonomba.Én nem szeretnék ezzel a lakással foglalkozni,és szeretném a tulajdonrészem édesanyámnak adni,azért a haszonélvezetéért cserébe ami az én lakásomon van.A hagyatéki tárgyaláson lemondhatok édesanyám nevére?Hogyan tudjuk egyszerre megírni a papírokat,tehát nekem fontos lenne hogy egyszerre történjen a dolog,én nekiadom a részem,ő pedig lemond a haszonélvezetéről?Milyen eljárást javasoltok nekem,ami a legköltségkímélőbb(gondolok itt az örökösödési illetékre,adózásra,stb...)?
Kérlek segítsetek,nagyon fontos lenne,mert pénteken találkozom édesanyámmal,és akkor már kész tervekkel szeretnék vele beszélgetni.
Köszönöm mindenkinek:
Ági
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02