külföldön örököltem

ObudaFan # 2007.10.05. 16:53

Nem járhat el magyar bíróság vagy más hatóság nem magyar állampolgár örökhagyó külföldi hagyatékát érintő hagyatéki eljárásban. Így tehát a magyar közjegyző akkor foglalkozik csak a dologgal, ha magyar állampolgár volt az örökhagyó. És hát magyar közjegyző meg csak akkor fog hagyatéki eljárást indítani, ha van belföldi hagyaték.

monalisa1 # 2007.10.04. 21:07

Nem hinném hogy a hivatalos ügymenetet esetleges saját ügyintézéssel meg tudnád gyorsítatni, sőt, hivatalos papírok kiállítására nincs is jogköröd (...) se itt se odaátról.

Isten malmai lassan örőlnek...

rigo # 2007.10.04. 20:16

monalisa1, köszönöm. Öröklési illetéket akkor is fizetnem kéne, ha itthon öröklök (gondolom, ennek még utána sem néztem).

Esetleg el tudja mondani valaki kicsit részletesebben a rögös utat?

Mo-n bemutatom a papírokat, közjegyző ír egy hivatalos levelet odaátra, onnan kap választ x idő múlva... Hány évig húzódhat, melyik oldalon tudok rajta gyorsítani, ha saját kezembe veszem az ügyintézést?

monalisa1 # 2007.10.04. 19:57

Akkor majd fizetsz öröklési illetéket, de előbb a közjegyzőnek rendeznie kell a tulajdoni viszonyt és arányt. Nem egyik napról a másikra való.

rigo # 2007.10.04. 19:33

és ha nem akarok lemondani róla?

monalisa1 # 2007.10.04. 19:21

Ha nem tartasz igényt az örökségre a hagytéki tárgyaláson lemondasz róla. Talán el sem kell menned személyesen hanem egy tértivevényes levélben ezt közölni a közjegyzővel.

rigo # 2007.10.04. 19:08

Kedves Fórumolvasók!

Erdélyben örököltem egy rendezetlen tulajdonú telket. Valamikor az 1940-es évekből van egy végrendelet, amely szerint az örökhagyóm megkapja a telket. A végrendeletet még nem láttam, a rokonság állítja, hogy létezik. A telek még mindig az 1940-es tulajdonos nevén van (aki rég-rég az égi vadászmezőkön).

Hagyatéki tárgyalás Magyarországon nemsokára lesz. Ilyenkor mit kell tennem? Mutassam be a múlt századi végrendeletet és hivatalból indítanak valamilyen eljárást a román hatóságoknál? Itthon, vagy Erdélyben kell ügyvédet keresnem, ha szükséges lesz?

Segítségeteket előre is köszönöm: rigo