Nem járhat el magyar bíróság vagy más hatóság nem magyar állampolgár örökhagyó külföldi hagyatékát érintő hagyatéki eljárásban. Így tehát a magyar közjegyző akkor foglalkozik csak a dologgal, ha magyar állampolgár volt az örökhagyó. És hát magyar közjegyző meg csak akkor fog hagyatéki eljárást indítani, ha van belföldi hagyaték.
külföldön örököltem
Nem hinném hogy a hivatalos ügymenetet esetleges saját ügyintézéssel meg tudnád gyorsítatni, sőt, hivatalos papírok kiállítására nincs is jogköröd (...) se itt se odaátról.
Isten malmai lassan örőlnek...
monalisa1, köszönöm. Öröklési illetéket akkor is fizetnem kéne, ha itthon öröklök (gondolom, ennek még utána sem néztem).
Esetleg el tudja mondani valaki kicsit részletesebben a rögös utat?
Mo-n bemutatom a papírokat, közjegyző ír egy hivatalos levelet odaátra, onnan kap választ x idő múlva... Hány évig húzódhat, melyik oldalon tudok rajta gyorsítani, ha saját kezembe veszem az ügyintézést?
Akkor majd fizetsz öröklési illetéket, de előbb a közjegyzőnek rendeznie kell a tulajdoni viszonyt és arányt. Nem egyik napról a másikra való.
és ha nem akarok lemondani róla?
Ha nem tartasz igényt az örökségre a hagytéki tárgyaláson lemondasz róla. Talán el sem kell menned személyesen hanem egy tértivevényes levélben ezt közölni a közjegyzővel.
Kedves Fórumolvasók!
Erdélyben örököltem egy rendezetlen tulajdonú telket. Valamikor az 1940-es évekből van egy végrendelet, amely szerint az örökhagyóm megkapja a telket. A végrendeletet még nem láttam, a rokonság állítja, hogy létezik. A telek még mindig az 1940-es tulajdonos nevén van (aki rég-rég az égi vadászmezőkön).
Hagyatéki tárgyalás Magyarországon nemsokára lesz. Ilyenkor mit kell tennem? Mutassam be a múlt századi végrendeletet és hivatalból indítanak valamilyen eljárást a román hatóságoknál? Itthon, vagy Erdélyben kell ügyvédet keresnem, ha szükséges lesz?
Segítségeteket előre is köszönöm: rigo
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02