?zvegyi jog

Andis # 2007.10.29. 13:32

Kedves Monalisa1!
Nos igen, egyre több ismerősöm, köztük orvosok is azt mondják, hogy nagyon sok hiba történt. Ahogy írod, egyszerű vízhajtással vagy folyadék leszívással megoldható, megmenthető lett volna az Édesapám. Ha tudnád, vagyis remélem nem tudod meg sohasem, hogy milyen kegyetlenül fáj ez!
Úgy gondolom, hogy egyik beteget sem kell(ene), hogy érdekeljen, a sok kifizetett járulék után, hogy ki, honnan érkezik ügyelni. A kórháznak kutya kötelessége, a megfelelő orvosi, ápolói személyzetet biztosítani. Édesapám is nem azért fizetett 42 évig TB-t, hogy amikor szüksége van a konkrét ellátásra, szakértelemre cserbenhagyják! Megtudtuk, vagyis a kezelő orvosa is azzal védekezik, hogy az ügyeletes orvos nem a kórházban dolgozik, csak ügyelni jár ide. Úgy érzem, ez nem lehet kifogás a szakmai hozzá(nem)értés tekintetében. Milyen dolog az, hogy egy speciális tüdőkórházban, esetleg nem tüdőgyógyász ügyel. Lehet ilyet tenni?
A szenvedésről pedig csak annyit, hogy szerintem az egyik legborzasztóbb érzés lehet megfulladni! Tulajdonképpen 5 órán át fuldoklott. Nem hiszem, hogy ez gyorsnak és emberségesnek mondható halál lenne.
Szia
Andis

monalisa1 # 2007.10.27. 17:43

Az egyik ismerősöm onkológiai osztályon dolgozik, diplomás ápoló. Mondja, hogy életmentőleg akár a műszakos nővérek is elvégezhették volna a tűdővizenyő leszívását: torkon keresztül gumicső le a tüdőbe, és vákummal kiszívni a némi felgyűlemlődött váladékot. (Mentségül felhozza: délutáni/éjszakai műszakonként egy-egy ápolóra akár 40-50 beteg is jut, tehát van dolguk elég.) De akkor is...

Ami az ügyeletes orvost illeti, lehet hogy nem is tüdőszakorvos (...), hanem mivel az orvosok havi ügyeleti óraszáma nagyon behatárolt, lehet hogy egy másik kórházból "áthaknizott" egy doki némi többletpénz okán, és így már nem "a" saját állományból való - hát csak ügyelgessen... (Ha valami gáz adódik, az ügyeletes nővér majd riasztja az otthon készenléti időn/béren lévő valamelyik osztályos orvost.)

Véleményem szerint többszörös mulasztás is történt, de ezt csak én mondom! Azért nem ártana kivizsgáltatni, még így utólag is...

Ami pedig a kártérités dolgát illeti, dologi kár a netán bebizonyosodó orvosi műhiba miatt a temetési költség, valamint nem vagyon kár címén a mindnyájatok által lelki trauma.

Dr. Lak Edit is foglalkozik műhiba perekkel:
http://www.lakedit.hu/

És végezetül: édesapátok a 62 életévével akár élhetett volna még, de legalább sokáig nem szenvedett!...

Andis # 2007.10.27. 12:07

Kedves Monalisa1!
Köszi a választ és az együttérzést. Sejtheted, hogy romokban heverünk. Miért így, és miért nekünk? Mégcsak 62 éves volt. És az a szörnyű, hogy nem a betegségében halt meg, hanem a figyelmetlenség miatt. Tényleg igaz annak a régi könyvnek a címe: Kik vagytok Ti, Istenek?
Hát kb. ezt játszák, és mi pedig ki vagyunk Nekik szolgáltatva. Bízunk bennük, hiszen régen ez így volt helyes. De manapság?...
Majd megnézem az ügyvéd honlapját, azt hiszem jól jön egy jó ügyvéd. Igen ám, csak gondolom elég vaskos a tarifája... Se az én családom, se Édesanyám nem úgy áll, hogy szórhatnánk a pénzt. Mindenesetre azért egy megbeszélést biztosan megér.
Most már tényleg nem tudom mi is az igaz, mindenki mást mond az özvegyi nyugdíjjal kapcsolatosan. Sok helyen azt mondják, hogy 1 évig jár az ideiglenes 60%-os, majd utána a 30%-os. Megpróbálok még utána járni.
Kiváncsi vagyok, hogy az ügyvéd vajon mit mond. Nem is annyira a kártérítés, lehet, hogy annak majd nem is ugrunk neki, hanem, hogy egy ilyen "orvos" ne mehessen többet emberek közelébe, ennyivel tartozunk embertársainknak.

ObudaFan, Neked is köszi, hogy írtál.

monalisa1 # 2007.10.27. 09:18

Igaz,
tévedtem, elnézést kérek...

ObudaFan # 2007.10.26. 19:15

Andis!

A hatvanszázalékos mértékben megállapított özvegyi nyugdíj helyett harmincszázalékos mértékű özvegyi nyugdíjat kell megállapítani attól az időponttól, amelytől az özvegy saját jogú nyugellátásban részesül.

monalisa1 # 2007.10.26. 15:55

A Google keresőbe írd be az orvosi műhiba kifejezést, és ott majd megtalálható az iroda legfelül.

monalisa1 # 2007.10.26. 15:53
monalisa1 # 2007.10.26. 15:50

Kedves Andis!

Előszőr is fogadd őszinte részvétemet, ismeretlenül is együttérzésemet.

Valószínűleg hibázott az orvos már akkor amikor "megvizsgálta" Édesapádat, a későbbiek pedig egy tragikus folyamat.

Amennyiben feljelentést kívántok tenni ellene, a talán legjobb műhiba peres/kártérítéses ügyvédi iroda a Budapesti 384. számú Ügyvéd Iroda, melyet dr. Ádám György vezet.

htt.//www.384ugyvediiroda.hu/

Javaslom vedd fel vele a kapcsolatot.

És köszönöm hogy leírtad a történteket, ezzel egy kicsit talán megkönnyebbültél. De a szegény édesanyád...

Kívánok mindannyiótoknak lelki békét, megnyugvást.

Muri1984 # 2007.10.26. 15:49

Köszönöm a válaszodat ObudaFan!

Andis # 2007.10.26. 06:48

Szia Monalisa!
Köszi a választ. Én is megnéztem a honlapjukat, ott is 1 évet írnak. Ezért nem is értettem, amit Anyukámnak mondtak. No mindegy, majd kiderül.
Akkor röviden vázolom, mi is történt Édesapámmal. Áprilisban le kellett venni a jobb tüdejét daganat miatt a Korányiban. Szuperül sikerült, az orvosunk csodálatos munkát végzett. Hamar felépült, áttétek nem voltak, a véráramba sem került be a kórság. Májusban már pihenni vittük őket. Szóval gyorsan javult. Persze megtámogattuk némi alternatív szerekkel a szervezetét. Ők a második emeleten laknak, a műtét előtt, még 2 tüdővel sem tudott Apukám egyszuszra felmenni. Szeptemberben, sőt a halála előtti napon is "dicsekedett", hogy simán feljött. Mindennap sétálgatott, tornázott, stb. Egy szó, mint száz kitünően volt. 6-án, szombat reggelre elkezdett fulladni. Bevittük a T.bálinti tüdőkórházba, ahol a műtét után feküdt utókezelésen. Az ügyeletes orvos megvizsgálta, megröntgenezte és megállapított, hogy tüdőgyulladása van. Néztünk bután, hiszen láza sem volt. Azt mondta az orvos, hogy biztosan valami virusos ügy. Rákérdeztem nála, hogy nem vizes-e a tüdeje, mert hát, ha tüdőgyuszi akkor előfordulhat. Azt válaszolta nem, nem teljesen tiszta a tüdeje. Bent tartotta, és azt mondta kap antibiotikumot és némi vízhajtót, hogy a szivét ne terhelje annyira a fulladás, éjfélre már jól lesz Apukám. Bekötött neki fél liter fiziológiás vizet, bár elég bénácskán, mert nem branült tett be, hanem sima tűt, ami mondanom sem kell kicsúszott. Mindez délután fél 5-kor volt. Ekkor láttuk a doktornőt utoljára. Sajnos Apukám nem tudott elfeküdni az ágyán, mert nagyon szédült, ha eldőlt. Ülve kapta meg az infúziót is, ami kis idő után megállt, mert kicsúszott a kezéből a tű. Senki sem jött vissza ellenőrizni, hogy megy-e az inf., vagy esetleg már lement. Én mentem ki szólni, hogy jöjjön valaki, mert megállt az inf. BÁRCSAK NE TETTEM VOLNA! Ekkor egy ápoló a másik kezébe betett egy branült és abba kötötte be. Apukám csak nem akart jobban lenni, már alig kapott levegőt. Nagyon zihált szegény. Többször kimentem a nővérpulthoz, ahol vagy találtam valakit, vagy nem szólni, hogy nem jól van, szédül, stb. Azt mondta a nővér, hogy az oxigénhiány miatt van így, majd jobb lesz. Este 9-kor azt mondta az Apukám, hogy menjünk haza (a férjemmel voltunk együtt) a kisfiunkhoz, ne nézzük, ahogy kínlódik, most már hamarosan biztosan jobban lesz. A párom azt mondta, ha így akarja, akkor menjünk, a lehető legjobb helyen van, hiszen ez egy tüdőkórház. Negyed 10 magasságába jöttünk el Tőle. Egy óra múlva csörgött a telefonom, hogy Apuci meghalt. Gondolhatod mit éreztem. Azt mondtam, hogy ez tévedés, hiszen én nem halálos betegként hagytam ott az Apukámat. Mondtam az orvosnak, hogy még most visszamegyünk a kórházba, mert biztosan tévednek. Ő azt mondta ráérünk, én ragaszkodtam hozzá, hogy még aznap este bemegyünk. Visszamentünk, de sajna az orvos még arra sem méltatott, hogy elénk álljon és elmondja mitörtént. A 2 ápoló széttárta a kezét, hogy nem tudják mi volt. A szobatársa, egy fiatalember azt mondta, hogy Apukám egyszercsak elájult, ő azonnal csengetett az orvosért, de senki sem jött. Kirohant a pulthoz, ahol senki sem volt. Visszament Apuhoz, majd ismét csengetett, ismét senki. Megint kiszaladt és ekkor a folyosón megtalálta az egyik nővért, aki épp egy új beteg felvételével foglalkozott, akit mentősök hoztak be. A nővér és a mentősök bementek Apukámhoz, és a fiatalember elmondása szerint csak tanakodtak, hogy mit is tegyenek. NEM ÉLESZTETTÉK ÚJRA! Az ügyeletes orvos ekkor sem volt ott. Nem tudni miért nem adták meg neki ezt az esélyt, hogy megpróbálják visszahozni! Hétfőn a kezelőorvosával beszéltünk, aki úgyszintén nem volt a toppon, csak kertelt, hogy ő nem volt bent, stb. Az ügyeletes orvos nem is dolgozik a kórházban, csak ügyeletet szokott vállalni. Arra kértük, hogy szerdára, amikor megyünk a papírokért egyeztessenek és konkrét válaszokat kérünk mi is tötént Édesapámmal. Kérjük a boncolását, amin a doktornő eléggé elcsodálkozott. Szerdán a patológus elmondta, hogy a halál kiváltó oka: tüdővizenyő! Azt hittem helyben elájulok. Hiszen az ügyeletes orvos a kérdésemre állította, hogy nincs víz a tüdejében. Tulajdonképpen megfulladt szegénykém. A kezelőorvosa is elismerte, hogy a kolléga hibázott, és belső vizsgálat lesz ellene, valamint, hogy többet nem fog náluk ügyelni. Erre én azt mondtam, hogy rendben, de ez az Édesapám életébe került. Romokban heverünk. Orvos ismerőseink azt mondják, hogy egy "egyszerű" vízhajtással, amit ugye ellenőrziznie kellett volna az orvosnak, hogy megindult-e a víz, vagy pedig nem, ma is köztünk lehetne Apukám.
Szóval ezért orvosi hiba. Több helyen is vétet az ügyeletes orvos.
Ne haragudj, hogy ilyen hosszúra sikeredett a levelem. Csak a mélységes fájdalmunk mellett, jó nagy adag harag is van bennünk, ami még elviselhetetlenebbé teszi az ügyet.
Mindenki azt mondja, lépjünk fel a doktornő ellen, ilyen orvos ne praktizálhasson tovább, nehogy mások életét is elvegye. Tegyük meg a többi emberért.
Mi a véleményed?
Szia

monalisa1 # 2007.10.25. 17:36

Andis,
én az ideiglenes özvegyi nyugdíj időtartamát 12 hónap időtartamra tudom, a 6 hónap az valami időközbeni új jogszabály lehet - majd még utána olvasok a NYUFIG honlapján.

Azt hogy érted, hogy orvosi műhiba miatt?!
Ha jogos a vélelem, járjatok utána - bár az édesapád elvesztésén sajnos ez már nem változtat.

Az egy temetés költség valóban nem kevés költség, szuper üzlet a válalkozó(k)nak..., mindenki fizet és senki sem alkudozik.

Remélve édesanyád megbírkódik majd a magára maradtsággal, és idővel halványul a szívének jelen szorító fájdalma. Fontos, hogy legyen mindig valami elfoglaltsága.

mint te is tudod, az önkormányzatok csak mint segély tudnak némi költséghozzájárulást adni a temetéshez - van nekik kifizetni valójuk minden hónapban éppen elég más.

ObudaFan # 2007.10.25. 17:17

Kizárhat a lakásból bármikor, más kérdés, hogy te pedig kérheted a bíróságtól, hogy az a haszonélvezetét olyan mértékűre korlátozza, amire neki szüksége van, és ettől kezdve nyilván te is kaphatsz egy szobát, ha erre alkalmas a ház, de csak egy ilyen per után. Amíg ez nincs, addig valóban nem vagy köteles hozzájárulni a közüzemi díjakhoz, de ő meg mondhatja, hogy ha nem járulsz hozzá, akkor ne is lakj ott.

Az ingatlant értékesítheted az ő hozzájárulása nélkül is, de csak az ő haszonélvezetével terhelten, és erősen kérdéses, hogy úgy kell-e valakinek. Mivel arra meg nem tudod kényszeríteni, hogy ő mondjon le a haszonélvezetéről, így teljesen megválaszolhatatlan az a kérdés, hogy vajon ha ő lemond,, és így adjátok el az ingatlant, hogy is osztozkodjatok, mert ő bármekkora árat kiköthet, és azt is mondhatja, hogy semmi pénzért.

Muri1984 # 2007.10.25. 16:33

Szisztok!

Segítségeteket, hozzászólásotokat kérném tulajdonjog kontra özvegyi haszonélvezettel kapcsolatban.
Itt a fórumon ugyan találtam nagyon sok ilyen jellegű témát és magyarázatott, de konkrétan olyat mint ami ebben az esetben felmerült nem, így nem tudom, hogy pontosan hogyan is alakulnának a dolgok. (ill. néhány magyarázat részben vagy egészben ellentmond egymásnak ugyan arra a kérdésre...)

A történet:
Édesapám elhunyt 1996-ban. Az örökösödés a következő képpen zárult - én mint egyedüli fiú örökös örököltem mindent (100%-ban) apukám után (telek és a rajta álló családi ház). Édesanyámnak pedig az egészre haszonélvezeti joga van. (nem tulajdonosa az ingatlanak)
Az illetéket természetsen nagykorúvá válásomkor én fizettem be.

Na most az a sajnáltos probléma alakult, hogy édesanyámmal folyamatos a vita a közüzemi számlákkal kapcsolatban. Ez néha „hangos” vittákba torkolik amit a mai napon megelégeltem. (szerintem ő is)

Legutoljára azzal fenyegetözött, hogy kizár a házból! Na most szerintem nem gondolta komolyan, visszont nem veszem viccre.

A nagy kérdés az az, hogy kinek milyen joga van az ingatlanhoz?

Amit eddig elvileg tudni vélek
a közüzemi számlákba ill. egyéb álatalános fenntartási kötelezetségbe nem is kellene beszállnom.
én az eladásról nélküle dönthetek - vele ellentétben (ekkor - ha jól tudom - az ő haszonélvezetével adhatok túl az ingatlanon)

További kérdéseim:
- megállják-e a helyüket a fent említettek?
- megteheti-e azt, hogy kitesz az utcára? (nincs lehetőségem máshol lakni)
- eladásnál milyen jogai vannak a vételárral szemben illetve ha megtörténe az eladás - akár az ő belegyezésével akár anélkül - az anyagiakat hogyan kellene rendezni?
- akadhat-e egyéb felmerülő kérdés az eladásnál ill. bármilyen egyéb kérdés az ingatlannal kapcsolatban?

További részletek:

• az örökösödéskor még kiskorú voltam. (12 éves)
  • időközben 1 évvel édesapám halála után élettársi viszonyt folytat.
  • az élettárs ugyan nem szól bele eme dologba - nincs is bejelentve az ingatlanra - viszont édesanyám mellett áll. (lehet-e neki valamilyen későbbi szerpe?)
  • édesanyám 53 éves. ( 42 éves volt, amikor az örökösödési tárgyalás lezajlott)

Ha a problémák nem oldodnak meg és szabadulni akarunk egymástól a célom a következő:
Az ingatlant kb. 15-20 millió Ft.-ért el lehetne adni.(feleznék is vele ha törvény máshogy nem szól bele az anyagiakba)
Én min. 7,5 MFt-ból új életet kezdenék albérletben -plusz képeztetném magam, hogy jobb állás reményében a későbbiekben könnyebben jussak saját ingatlanhoz vagy külfödön keresnék állást -, visszont édesanyám mindeáron - érthető módon - külön, saját ingatlant akar. (másfél szobás lakást)
Ezért ő - véleményem, szerint irrelálisan magas áron - 30MFt-ért adna túl az ingatlanon, majd azt elfelezné velem.
Ha ez így bekövetkezne a leírtak szerint - akár ~20MFt-os vagy a 30MFt-os áron -, akkor én vagy ő jönne-e ki rosszabul az anyagiakat tekintve a törvény értelmében(?) a felezés után?
Na és persze egyáltalán lehetséges-e, törvényes-e ez a fajta eladás, anyagi osztozkodás?

Andis # 2007.10.25. 14:23

Kedves Monalisa1!
Nagyon köszönöm, hogy válaszoltál, szántál rám az idődből.
Anyukám azt az infot kapta a nyugd.biztnál, hogy fél évig kaphatja az Apukám nyugdíjának a 60%-át majd utána a 30%-át. Látom, hogy Te 1 évet írsz. Akkor most vajon melyik a helyes?
Nos, sajna mi is úgy hallottuk, hogy hosszú hónapokba telik ameddig ezt elintézik. Csak kérdezem én, addig miből éljenek az emberek, amíg ők papírt tologatnak?
Az jó hír, hogy legalább visszamenőleg megkaphatja az emelést.
Az önkormányzatunknál leadtuk a segély iránti kérelmünket. Ismerősöktől megtudtuk, hogy pár ezer forinttal fogják csak kiszúrni Édesanyám szemét. Megalázó. Utána néztem és egy 1993-as tv-ben úgy írják, hogy a helyben szokásos legolcsóbb temetés minimum 10%-a amit adnia kell az önkormányzatnak. Nos nem tudjuk mi a legolcsóbb, Édesapámé majdnem félmillió volt. Szerintem nem sok embernek van kedve ilyen helyzetben "árajánlatokat" kérni. Majd meglátjuk, ha közli velünk az önkorm. az összeget hogyan tovább.
Nagyon féltem Édesanyámat, Apukámmal együtt végig dolgozták az életüket 42 szolgálati év fejenként, és tessék, ezt kapják a végére. Csak annyit kívánok, hogy akik ilyen törvényeket hoznak, éljenek ők ennyi pénzből pár hónapig. Majd meglátjuk aláírnak-e mégegyszer ilyet.
Bocsi, hogy hosszúra nyúlt a levelem, de tele vagyok keserűséggel, haraggal és fájdalommal. Sajnos Édesapámat orvosi hiba miatt veszítettük el.....
Szia
Andis

monalisa1 # 2007.10.24. 17:05

http://www.onyf.hu/

Ezen a honlapon minden információ részletesen megtalálható, a szükséges igénylőlap kinyomtatható.

Az ideiglenes özvegyi nyugdíj az elhunyt nyugdíjának 60%-a, egy évig, majd a végleges özvegyi nyugdíj az elhunyt nyugdíjának 30%-a, a jogosult mindenkori saját nyugdíján kívül.

Sajnos mire egy özvegyi nyugdíj-ügy elbírálásra kerül 2-3 hónap is eltelhet.., akkor egyösszegben megküldik a pénzt.

És úgyszintén megküldésre kerül majd édesapád január - október hónapokra eső nyugdíjemelés százalékos összege is, sajnos az is csak a fenti 2-3 hónap elteltével.

A temetési költséggel kapcsolatban ezen címen segélyt lehet kérni az önkormányzattól.

ObudaFan # 2007.10.24. 16:08

1. Ha elérte az öregségi nyugdíjkorhatárt, vagy rokkant, akkor folyamatosan, ha nem érte el, akkor egy évig, de ha 10 éven belül eléri az öregségi nyugdíjkorhatárt, vagy megrokkan, ez a joga feléled.

Andis # 2007.10.24. 14:57

Szép napot! 2 kérdéssel fordulnék hozzátok.

1. Édesapámat nemrég temettük el, nyugdíjas volt. Szeretném megkérdezni, hogy Édesanyámat, aki szintén nyugdíjas milyen mértékben és mennyi ideig illeti meg az özvegyi nyugdíj?
  2. Mostanság szó van az idei nyugdíjemelés visszamenőleges kifizetésére. Édesapám visszamenőleges nyugdíjkiegészítését hogyan érinti az elhalálozása?

Sajnos szörnyű ilyenkor az anyagiakról beszélni, de Édesanyám nagyon nehéz helyzetben maradt, szeretnék neki segíteni. A temetést is hitelből fedeztük.
A segítséget előre is nagyon köszönöm
Üdv
Andis

ObudaFan # 2007.10.19. 18:22

Nem juthatsz a haláláig.

A házastárs haszonélvezetének korlátozását csak a leszármazók kérhetik.
A haszonélvezet korlátozásának bármikor helye van, a korlátozás azonban csak olyan mértékű lehet, hogy a korlátozott haszonélvezet a házastárs szükségleteit biztosítsa, figyelembe véve az általa örökölt vagyontárgyakat, valamint saját vagyonát és munkájának eredményét is.

viktor99 # 2007.10.19. 17:43

Köszönöm a válaszokat.Már bíróságon van az ügy,és a kérdésem második felében szeretnék tisztán látni :Bankbetét különvagyona fellet bejegyzet haszonélvezeti jognál ,nem juthatok az örökségemhez az özvegy haláláig , vagy elég megvárni a lekötés végét?

monalisa1 # 2007.10.18. 13:45

Értem, köszönöm.
Máshol is el?fordulós?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.18. 13:36

OFF
Azért írt úgy - én is - mert azzal kevésbé rontotta el a motor délelőtti hibája a szöveget.
ON

monalisa1 # 2007.10.18. 12:35

Viktor99.
Akár már 2-3 ezer forintért lehet kapni magyar ábécé-képes sz.billentyüzetet.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.18. 05:59

úgy értette az örökhagyó házastársi életközösség előtt szerzett különvagyona. Azon pedig az özvegy csak haszonélvezetet kap.

C a s a b l a n c a # 2007.10.18. 05:49

Kedves Viktor!

Igen, a hagyateki eljarast jobb ha megvarod, addig minden felett az ozvegy rendelkezik.
Azt bizonyitani, hogy mennyi penz volt a bankszamlan, hat eleg nehez lesz reszedrol...
A hazassag elotti vagyonhoz pedig Neked nincs kozod, az kizarolagosan az ozvegyet illeti meg.

viktor99 # 2007.10.18. 03:51

Mindazon hagyaták amit nem az örökös örököl afelett bejegyzett haszonélvezeti jog . Most ez olyanra is érvényesíthető amit a házasság előtt szerzett az elhunyt ? Bankbetét különvagyona fellet bejegyzet haszonélvezeti jognál ,nem juthatok az örökségemhez az özvegy haláláig , vagy elég megvárni a 2hónapos lekötés végét?