Nincs mit.
Hagyatéki hitelező követelése
Kedves ObudaFan!
Köszönöm a segítséget.
Amennyiben a végrehajtás már be volt jegyezve az ingatlan-nyilvántartásba az öröklési szerződés földhivatali benyújtásakor, akkor egészen egyszerűen ebben a végrehajtási eljárásban lehet az igényt érvényesíteni. Ha azonban jól értem, itt nem csak a végrehajtási eljárás felfüggesztéséről volt szó, hanem igényperben a foglalás feloldására. Ebben az esetben pedig külön pert kell indítani a relatív hatálytalanság megállapítására. Ha a szerződéses örökös hozzátartozója az adósnak, akkor semmi gond, hiszen neki kellene bizonyítani, hogy jóhiszemű volt. Ellenkező esetben önnek kellene bizonyítani a rosszhiszeműséget, nyilván elsősorban tanúkkal.
2005 évben jogerős bírósági határozattal pert nyertem, amelynek tartalma 2 MFt és járulékai. Ezt követően megindításra került a végrehajtási eljárás az adóssal szemben, mivel a meghatározott határidőn belül fizetni nem akart. Az eljárás során az adós tulajdonában lévő ingatlanra a végrehajtási bejegyzés megtörtént. Az adós a jogerősséget követően örökösödési szerződést kötött, ezzel próbált kibújni a fizetési kötelezettség alól. Majd az örökösödési szerződés várományosa pert indított a végrehajtás törlésére, mint szerződéses örökös. A végrehajtás felfüggesztésre került. Ezen időszak alatt az adós elhunyt, az adott ingatlan az örökösödési szerződés alapján az örökös tulajdonába került. Részemre (mint hagyatéki hitelező) fizetni nem akar, mivel véleménye szerint az öröklési szerződés visszterhes és így nem kötelezhető a hagyatéki hitelezővel szemben a tartozás kiegyenlítésére. De szerintem, ő rosszhiszeműen fedezetelvonó szerződést kötött, (hisz az öröklési szerződés a jogerősség után került megkötésre), így az adósság kifizetésére kötelezhető. Kérdésem, hogyan lehet ebben az esetben a rosszhiszeműséget bebizonyítani? Vagy milyen mást megoldást javasol számomra a hitelezői igényem érvényesítésére?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02