haszonélvezet - tartás - özvegyi jog

Batmen # 2007.12.11. 17:57

Köszönöm a válaszokat.

ObudaFan # 2007.12.11. 17:12

Ptk. 159. § (1) A haszonélvező jogának gyakorlásában a rendes gazdálkodás szabályai szerint köteles eljárni. Viseli a dolog fenntartásával járó terheket a rendkívüli javítások és helyreállítások kivételével; terhelik azok a kötelezettségek, amelyek a dolog használatával kapcsolatosak, és köteles viselni a dologhoz fűződő közterheket.

Jupiter # 2007.12.11. 14:34

A haszonélvező húzza hasznát és fizeti terheit. Szóval ne aggódj, neked semmit nem kell fizetned, csak a haszonélvezőnek.

Batmen # 2007.12.11. 12:48

T. fórumozók, jogi szakértők !
Hagyatéki tárgyalás előtt állok, az alábbi kérdést szeretném tisztázni még előtte:
Egy társasházi lakás 1/6-od részének rövid időn belüli örököseként (egyébként hárman vagyunk örökösök), terhel-e majd engem a társasházi közös költség, illetve az esetleges ingatlanadó (ami vagy van, vagy lesz a jövőben), ha özvegyi jogon ennek a tulajdoni részemnek a haszonélvezője az özvegy. Az özvegy egyébként a lakás 50 %-os tulajdonosa, másik 50 %-nak a haszonélvezője lesz. Nem lakok a lakásban és erre esély sincs. A kérdés tehát az, ha a hasznait nem élvezhetem a lakás 1/6-ának, a terheit viselnem kell-e az özvegy mint haszonélvező helyett ? Van-e jogi megoldás, ha megegyezésre nincs esély ?
Előre is köszönöm a válaszokat.

kicsikacsa76 # 2007.11.11. 10:16

A vételár soványka lesz, de lényeg, hogy nem én fizetek! Nemsok esélye lenne "újra örökölni" azt a házat. Több esélye lenne egy kutyamenhelynek, mint nekem. Azért érdekes, hogy a szülők ki tudják használni arra a jogot, hogyan behúzzák be a saját gyereküket! Tartás alatt + haszonélvezet terhelésével odaajándékozzák a saját gyereküknek nagylelkűen azt, amit egyébként is megörökölnének! Ez akkor most behúzás a négyzeten??!! "Nagykorúságig etettelek, most etessél te engem, külömben irgum-burgum zsarollak!!" Nem baj, hogy élném a sajám életem, meg a semmimet is a gyerekemnek adnám, most gondolkodhatom a sok miérten!!

ObudaFan # 2007.11.10. 09:47

Mondjuk az elég soványka vételár lesz.

tomas64 # 2007.11.09. 19:04

Csak ismételni tudom magam: add el valakinak, aki hajlandó megvásárolni haszonélvezeti joggal terhelten,vagy a hazsonélvezeti jogok pénzbeni megváltását követően.

ObudaFan # 2007.11.09. 17:23

Egy esély van egy kicsit alakítani a dolgon: az özvegyi jog korlátozásának bármikor helye van, a korlátozás azonban csak olyan mértékű lehet, hogy a korlátozott haszonélvezet a házastárs szükségleteit biztosítsa, figyelembe véve az általa örökölt vagyontárgyakat, valamint saját vagyonát és munkájának eredményét is.

kicsikacsa76 # 2007.11.09. 12:24

Köszike, de az ajándékot nem köteles elfogadni, szerinte "hülye lesz majd még fizetni a saját háza után" (illeték). Az egésznek ügynek az a lényege hogy én szí.....jak (bocsi a kifejezésért). Nekik egyszerűen nem tetszik, hogy gyereket mertem szülni és férjhez merek menni agyerekem apjához! Felőlük a rosszindulaton van a hangsúly.
Hogyan és i módon tudják bizonyítani visszamenőleg, hogy nincs tartva nagyanyám? A másik, ami felmerült bennem, hogy lehet egy fiatalkorúbval tartási szerződést kötni a gyámhatóság beleegyezése nélkül? Engem elméletileg nem lehetett volna terhelni akkor sem, ha édesapám (mint gondviselő) bevállalta keresőképességem ideéig.
Ha már keményen szórakoznak velem nem fogom csak úgy odaajándékozni!
Nem kötekedni akarok, csak szeretnék felkészülni a legrosszabbra. Én nem fogom a fejük felől eladni a házat, csak ha nem hagynak békén, és ők lépnek először.
...van egy öcsém, de nem szeretnék ismételten örökösödési adót fizetni.

monalisa1 # 2007.11.08. 23:05

Írtad, hogy legszívesebben "kiszállnál" az ingatlanodból. Nos ennek nincs akadálya: ügyvéd v. közjegyző előtt a tulajdonodban lévő házat ajándékozd a papádnak...

Vagyis ami pénzzel tartoznál a nagymama felé mint tartási kötelezettség elmulasztása (..), azt a fiának ajándékozod vagyoni értékben. /A háznak ne a mai piaci értékét vegyed, hanem hogy "lakott"-tan jóval kevesebbet érhet, valamint hogy még 10-15 évig a haszonélvezet is rajta./ Örülj hogy szabadulsz a háztól - és tőlük is...

Vélem előbb-utóbb ugyis problémás lesz a tetőszerkezet miatt a ház, és mível te vagy a tulajdonos, az építészeti hatóság majd még téged bírságolna.

Ha nincs testvéred, édesapád után majdan visszaöröklöd a házat...

kicsikacsa76 # 2007.11.08. 21:42

Köszönöm ObudaFan, de nem közös tulajdonról van szó, hanem a haszonélvezetekről és egyéb számomra keszekusza kötelezettségekről és jogokról. Legelső hozzászólásomban leírtam a jogi felállásokat.

ObudaFan # 2007.11.08. 20:45

A közös tulajdon megszüntetését bármelyik tulajdonostárs követelheti; az e jogról való lemondás semmis.

A közös tulajdon tárgyait elsősorban természetben kell megosztani.
A közös tulajdon tárgyait vagy azok egy részét - ha ez a tulajdonostársak körülményeire tekintettel indokolt - megfelelő ellenérték fejében a bíróság egy vagy több tulajdonostárs tulajdonába adhatja. Ehhez a tulajdonjogot megszerző tulajdonostárs beleegyezése szükséges, kivéve, ha a bíróság a közös tulajdonban álló ingatlanrészt az abban lakó tulajdonostárs tulajdonába adja, és ez nem sérti a bennlakó méltányos érdekeit.
Ha a közös tulajdon más módon nem szüntethető meg, illetőleg a természetbeni megosztás jelentékeny értékcsökkenéssel járna, vagy gátolná a rendeltetésszerű használatot, a közös tulajdon tárgyait értékesíteni kell, és a vételárat kell a tulajdonostársak között megfelelően felosztani. A tulajdonostársakat az elővásárlási jog harmadik személlyel szemben az értékesítés során is megilleti.
A bíróság nem alkalmazhatja a közös tulajdon megszüntetésének olyan módját, amely ellen valamennyi tulajdonostárs tiltakozik.

kicsikacsa76 # 2007.11.08. 19:55

Köszönöm a választ, de időm várni nemsok van, 20 éves lesz a gyerekem addigra. Ők úgy gondolják, hogy az ajándék 1/2-t visszakérik. Mivel tartani nem tudom nagyanyámat, azt az 1/2-t visszaveszik, vagy bírósági úton kártérítést vagy nem tudom mit kérnek. A tetőteret majd én kifizetem édesapámnak, mert ráépített a tulajdonomra. Nem tudom, mi a legrosszabb, amire jogilag számíthatok, mert szent elhatározásuk, hogy engem kellőképpen megaláznak. Jelzem abszolút rosszindulatból! Beleegyezni semmibe nem fognak, szinte biztos.

tomas64 # 2007.11.08. 18:34

Eladhatadod, ha valaki megveszi a haszonélvezeti jogokkal terhelten - ezt a haszonélvezők nem tudják megakadályozni.

Vagy ha a haszonélvezeti jogosultak belegyeznek, haszonélvezeti joguk pénzbeni megváltásáraa is sor kerülhet az ingatlan adásvételével egyidőben.

Megvárod, míg mindenki kihal belőle, és birtokba veszed.

kicsikacsa76 # 2007.11.08. 18:16

Tisztelt Hozzáértők!

Segítségüket szeretném kérni, hogy az alábbi ingatlannal mit tudnék kezdeni. Édesapámmal és nagymamámmal igencsak megromlott a kapcsolatunk, és én legszívesebben "kiszállnék" a nevemre került ingatlanomból. Most megyek férjhez, van egy pici fiam, még a szocpolt sem tudom felvenni az ingatlan miatt. Arról ne is álmodozzak, hogy én oda valamikor is költözhetek, sőt, pénzt akarnak tőlem kicsikarni. Megpróbálom a legprecízebben leírni a jogviszonyokat, ahogy a tulajdoni lap szemléjén szerepel. A szerződéseket eldugták előlem, akkor még fiatalkorú voltam (1991-ben 15 éves).

1/2 tulajdoni hányadomat ajándékozással kaptam 1991-ben, édesapámnak ezen haszonálvezete van.

1/2 tulajdoni hányadomat tartással negymamám felé kaptam 1991-ben, plusz édesapámnak haszonélvezete van.

Az egészen 1987-től (nagyapám halála óta) nagymamámnak özvegyi joga van.

Édesapám kb. 2000-ben kicserélte rajta a tetőt (más alakzatot kapott a tető), félig kész a tetőtérbeépítés, de semmmiféle engedély, vagy részemről beleegyezés, még tervrajz sincsen róla.

Én nemhogy eltartani nem tudom nagymamámat, hanem mi küzdünk megélhetési gondokkal.

Tanácsot szeretnék kérni, hogy mit kezdjek az ingatlannal, mert ők abszolút elhatározták, hogy engem sarokba szorítanak, ahol csak lehet! Amennyiben ezt megteszik, ha jól tudom, eladhatom a tulajdonrészemet. (bár kósza pénzért) Másrészt a párommal szeretnénk közösen ingatlant vásárolni.

Elnézést kérek az ügy bonyolultsága miatt!

Válaszukat előre is köszönöm!