Elnezest, ha duplan kuldom veletlenul, de az elsot nem talaltam a lsitaban...
Ferjemmel NY-ban ismerkedtem meg, es ott kotottunk hazassagot 2001-ben. Mindkettem magyar allampolgarok vagyunk. Gyermekeink 2002-ben es 2005-ben Washington DC-ben szulettek, ok kettos allampolgarok. Mar az elso gyermekunk szuletese utan is ketlaki eletet eltunk (en es a gyerekek), hiszen ferjem rengeteget dolgozott/dolgozik, es sosem volt ideje a csaladra. Mindig csak igeretet kaptam, hogy ennek egyszer vege lesz, es neha legalabb arra lesz ideje, hogy a furdetesben, vagy altatasban reszt vegyen. Miutan 2.gyermekunk is megszuletett, tarthatatlan volt az az allapot, es mivel ferjem meg abba sem egyezett bele anyagi okok miatt, hogy a nagyobbik gyeremekunket oviba irassuk Marylandben, igy megegyeztunk, hogy Magyarorszagon jaratjuk oviba, ami a kintivel szemben ingyenes. Vettunk lakast is, es igy kezdett el fiam 2005 novembereben oviba jarni Mo-on. En pedig elkezdtem egy posztgradualis kepzest, amit most fejeztem be oktoberben. 2006 nyaran ferjemmel megbeszeltuk, hogy elvalunk(ferjem a latogatasok alatt verbalisan is fizikalisan is bantlmazott, amit orvosi latlelet is bizonyit, es volt hogy a bantalmazasok a kisfiunk elott tortentek), es a valopert Mo-on folytatjuk le, hiszen itt nem annyira koltseges. Ferjem 180 ezer Ft gyerektartast igert a 2 gyerek utan, amit el is kezdett kuldeni. Aztan ra par honapra ferjemet meglatogattuk Marylanben-hiszen en is szerettem volna, ha a kapcsolata a gyerekekkel nem szakad meg- es ekkor ferjem Marylandben beadta a valopert, es kerte, hogy a gyerekeket helyezzek el nala. A lakasberletet is felmondta, uj berlok jottek nezegetni a lakast, mig o elkoltozott egy masik lakasba, es abba sem ment bele, hogy egy kinti ugyvedet finanszirozzon nekem is, holott tudta, hogy mindig csak a gyerekeket neveltem, megtakaritott penzem nem volt. Azonnal hazajottem a gyerekekkel, es o meginditotta a jogellenes gyermekelviteli pert Mo-on, amit el is vesztett. Azonban a marylandi birosag kimondta a joghatosagat, csak eppen "inconvenient" forumnak tartotta magat, es a biro ugy hatarozott, hogy a szegedi birosagon follyon le targyalas. Korabban a szegedi birosag az idobeli hataly miatt az en kesobb beadott valokeresetemet izedes nelkul elutasitotta, de masodfokon a fenti biroi iteletnek es a fellebezeseknek koszonhetoen megallapitotta joghatosagat es targyalast tuzott ki.
Ferjem 3 honapig nem kuldott gyerektartas, miutan a latogatasbol hazajottunk tavaly, majd utana 60 ezer, par honap mulva pedig 100ezer Ft-ot kuldott.
Ferjem fizetese kb.10 ezer dollar havonta, es ebbol 500-at kuld a 2 gyereknek, azaz 5%-ot. Tudom, hogy sokan meg ennyit sem kapnak 2 gyerek utan, de ugy gondolom, hogy ferjem fizetese meglehetosen magas, es a gyerekek korabbi eletvitele is indokolja a magasabb gyerektartast, nem beszelve arrol, hogy ferjem maga is tobbet igert es kuldott eleinte. Kb. mennyi gyerektartast lehetne kerni?
Mennyi asszonytartast kerhetek, ha en elso diplomam utan utaztam ki az USA-ba, ahol rogton meg is ismerkedtzem ferjemmel, munkavallalasi engedelyt is mar csak akkor kaptam, amikor gyermekeink megszulettek, es ferjem akkor adta be a valopert, amikor meg GYES-en voltam. A kislanyom utan jaro GYES januarban fog lejarni, de fiam tartos betegsege miatt meg vagy 5 evig kapnam, ha nem mennek el 8 oraban dolgozni. Szegeden az allaspiac katasztrofalis, gyakorlati tapasztalatom nincsen, mikozben tulkepzett vagyok, es tul a 35-on mar START kartyat sem kapok, ami a palyakezdoket nagyban segiti. Az elso targyalas januarban lesz, addigra esetleg lesz munkam. Visszamenoleg lehet-e kerni asszonytartast 2006 nyaraig, amikor az osszes hitelkartyamat letiltotta, es csak a gyerekeknek kezdte el kuldeni a penzt? Es ha nem kapok munkat? Mire szamithatok?
Lathatas: ferjem az elmult 1 evben 5-szor latogatott haza, de csak az en jelenletemben mertem biztositani a gyereklathatast, hiszen tobbszor is kijelentette, hogy mindent megtesz annak erdekeben, hogy a gyerekek az USA-ba visszakeruljenek, masreszt semmifele tapasztalata sem volt soha a gyerekekkel, es a nagyobbiknak sulyos etelallergiaja van es raadasul hiperaktiv is. A Marylandi biro viszont biztositott neki felugyelet nelkuli lathatast (az elso 3 nap lenne november 18-tol), anelkul, hogy vizsgalta volna, hogy milyen a kapcsolata a gyerekekkel. Elvittem oket egy pszichologushoz, aki megallapitotta, hogy egyelore sok lenne a 3 nap is, fokozatossagot ajanlott, de egyelore o is a felugyelet melletti lathatast javasolta. Felek, hogy ha a lathatast csak felugyelet mellett biztositom, a kinti biro esetleg bemergesedik, hogy nem az o iteletenek megfeleloen cselekszem, es esetleg elrendeli az ideiglenes elhelyezest az apanal, hiszen azt az eljarast meg nem szuntette meg, es ferjem ilyen jellegu kerese bent van abironal. Ha ilyet tenne a kinti biro, akkor mit tenne ilyen helyzetben a Szegedi birosag, aki elismerte mar a joghatosagat, de a kinti biro meg azt az eljarast nem szuntete meg, hiszen a megszuntetes feltetele volt, hogy a szegedi birosag elfogadja a joghatosagot, de meg a marylandi Pro Bono-s ugyvedeimnek meg el kell fogadtatniuk, hogy a forditas kolseget vallalja a ceg, es csak utana tudjak bekuldeni a birosagra, es meg akkor is a bironak idobe telik meghozni a dontest.
Az itthoni latogatasokon kivul ferjem nyaranta 6 hetre szeretne a gyerekeket ellatni USA-ban. Szerintem ez tul korai, es a kesobbiekben is rettenetesen soknak tartom a hat hetet. Ferjem az ido alatt valoszinu dolgozna (hiszen szabadsagat Magyarorszagon toltene) es majdnem 70 eves edasanyjara bizna a felugyeletuket, aki viszont meglehetosen sokat betegeskedik. Mit varhatok a lathatastol, ha ferjem kulfoldon dolgozik? Mi szokott ebben az esetben a biroi gyakorlat lenni?
Koszonom valaszat, tisztelettel:
hummingbird