USA, Magyarorszag

kiskobak # 2008.01.24. 07:13

Köszönöm a választ. Még annyit kérdeznék, hogy mi a helyzet akkor,ha első körben csak pár hónapra viszi ki az anya a gyereket? Apa láthatása hogy biztosított? Az anya azt mondta,hogy a következő tárgyalás után mondja csak el, mit tervez...így a gyerek jó nagy bizonytalanságban éli napjait.

Kiskobak

ObudaFan # 2008.01.24. 17:25

A másik fél kérje, hogy a bíróság ideiglenes intézkedésben rendelkezzen a kapcsolattartásról. Ezek után rövid időre is csak úgy tudja kivinni a másik szülő, ha a kapcsolattartást biztosítja.

csillag99 # 2008.02.20. 08:35

Vegigolvastam a topikot es segitseget szeretnek kerni.

Mindketten magyar allampolgarok vagyunk, amerikaban hazasodtunk, majd otthon honositottuk.

3 eve koltoztunk ki amerika. Van egy 5 eves kisfiunk. A viszony megromlott (szamit az indok?), igy attol tartok felesegem esetleg haza akarna koltozni a gyermekkel. En maradni szeretnek mivel a munkam ide kot es szeretnem ha a gyermek is itt none fel legalabb az elkovetkezendo 3-4 evben.

Mivel felesegem nem dolgozhat, igy nem kezdtem valopert mert az arra kényszeritené, hogy haza kelljen koltoznie Magyarorszagra. Gondolkodtam a "jogi szeparalason" mert ilyen van az amerikai jogban, de nem tudom letezik-e Magyarorszagon.
Amerika jog szerint hazastarsak maradnank, igy ameddig meg nem kapom a zold kartyat Ő is maradhatna itt. Utana ha elvalunk akkor is maradhat ha van kedve.

En szerentem a gyerekfelugyeletet legalabb 80%-ban es 20% lehetne a felesegemnel.

Amennyiben itt kezdodik az eljaras valoszinuleg kell felesegtartast fizetnem, de mivel 10 evnel nem regebben vagyunk hazasok, igy csak veges idoig.

Elinditsam a folyamatot itt meg mielott Ő inditaná esetleg el Magyarorszagon?

Ha Ő inditja el es en itt dolgozom akkor mikent rendelkezik a birosag? Ugye nem kell lemondanom a munkamrol?

Mi az elonyosebb szamomra?

Attol felek, hogy par heten belul hazautazik es megprobal ott kialakitani otthont a kisfiunknak.

Szivesen irnek tovabbi reszleteket kozvetlen emailre amennyiben erre van lehetoseg.

Koszonettel

Csillag

Dr.Attika # 2008.02.20. 08:54

Tekintettel rra, hogy nagyon fontos kérdésről van szó és rövid a határidő és bonyolult nemzetközi magánjogi a kérdés azt javaslom, hogy ne fórumos tanácsadásokkal foglalkozzon, hanem forduljon mihamarabb jogi képviselőhöz.Egyébként is amit leírt kevés a jogi álláspont és jogi lépések megalapozására.

Itt e fórumon valószínűleg kapni fog több ellentétes választ, amivel az idő rövidsége miatt nem nagyon tud mit kezdeni.

ObudaFan # 2008.02.20. 18:05

Az a bíróság, amelyik azt tapasztalja, hogy a másik ország bíróságán már elindult az eljárás, meg fogja szüntetni a saját eljárását. Egyébként a magyar bíróság a kinti ítéletet is el fogja ismerni, ha az születik a korábban megindított eljárásban, de erősen kétséges, hogy a magyar közrendbe ne ütközne, és így elfogadható lenne ez a "szeparálás" a magyar bíróságon, ezért célszerűbb vagy itthon vagy kint, de bontópert indítani, amit aztán az itteni és az ottani hatóságok is azonosan fognak értelmezni.