Nagyszülőről unokára

ObudaFan # 2007.11.12. 19:59

Lakásnál igen, de ha jól értem, itt építési telekről van szó, ott viszont 2X11% vs 15%.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.11.12. 18:41

Ha egy 18 milliósnál kisebb értékű lakásról van szó, akkor a szülőről gyermekre majd annak gyermekére öröklés illetéke 2*2,5, tehát 5%, míg az unoka közvetlen öröklésének illetéke 6%. Vagy elnéztem valamit?

ObudaFan # 2007.11.12. 18:22

Viszont ha előre gondolkozunk, a nagyszülőről szülőre illeték + szülőről unokára illeték együtt több, mint a nagyszülőről unokára illeték. Az is igaz viszont, hogy mire itt a szülőről unokára bekövetkezik majd, addig változhatnak a szabályok, még akár az is elképzelhető, hogy nem lesz már öröklési illeték. De az is elképzelhető, hogy lesz.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.11.12. 07:12
  1. Az örökhagyó életében, vele kötött szerződésben lemondhat az öröklésről, ekkor a leszármazója lép a helyére a törvényes öröklés rendjében. Ugyanígy akkor is, ha a hagyaték megnyílta (azaz az örökhagyó halála, holtnak nyilvánítása) után visszautasítja az örökséget.
  2. Az unoka öröklési illetéke magasabb. Az értéktől és attól függően lakásról van-e szó másfélszer, két és félszer akkora.
  3. Ha az öröklés illetékére gondolsz, akkor nem igaz.
Gery # 2007.11.11. 19:53

Sziasztok,

A következőkben kérném a segítségeteket:

Megvalósítható-e hogy nagyszülők után ne annak gyermeke hanem egyből az unokája örököljön, és így ne kelljen illetéket fizetni csak az unokának?
Jól tudom, a gyermekük lemondhat az örökségéről az unoka javára és akkor csak az unoka fizet?

Hogy éri meg jobban? Mikor mekkora az illeték?

2.) Ugyan ez lenne a kérdés egy házépítésre alkalmas üres telekkel kapcsolatban.

3.) igaz-e hogyha x időn belül eladásra kerül ez a telek, akkor az illetéket már az új tulajdonos állja?

Köszönet előre is.