Adósság átszállhat adós halála nélkül?

Peachez # 2007.11.20. 13:32

(=O)

Köszönöm az eddigieket...

Peachez

Kovács_Béla_Sándor # 2007.11.20. 08:00

Ezért kár volt ilyen hosszút írnod, én sem mondtam mást: tévedtél, mert nem az eltűntté nyilvánítással, hanem a holttá nyilvánítással nyílik meg a hagyaték. S minthogy a kérdező az öröklés után érdeklődött, az eltűntté nyilvánítást fölösleges volt még említened os.

kismukk # 2007.11.20. 07:50

KBS

A nemperes eljárás megkülönbözteti a holtnak nyilvánitást és az eltűntnek nyilvánitást.
Lásd pl. az alábbi közérthető sillabuszt:

HALÁL TÉNYÉNEK BÍRÓI MEGÁLLAPÍTÁSA
Akkor van rá szükség, ha biztos, hogy valaki meghalt, de nem tudják igazolni. Pl. felismerhetetlen, vagy nincs holttest, de biztos, hogy meghalt, pl. rajta volt a szerencsétlenül járt repülő utaslistáján. Nincs időbeli korlátozás, bármikor előterjeszthető a kérelem. Nincs szükség hirdetmény kibocsátására, ha köztudott baleset, stb. a halál oka. A bíróság végzést hoz: megállapítja a halál napját és a halál tényét és okát.
ELTŰNTNEK NYILVÁNÍTÁS
Itt nincs családjogi, öröklésjogi vonzat, mint az előző kettőnél. Azért van rá szükség, mert valamilyen társadalombiztosítási juttatás járna. (Lement gyufáért, és azóta sem látták, ott maradt a feleség három gyerekkel…) Hozzátartozói nyugellátás (özvegyi nyugdíj, stb.), árvaellátás, stb. járna utána, mintha meghalt volna, az egyedülállóság így igazolható.
Bármikor kérhető, nincs időbeli korlátozás. Nyilvánvaló okoknál kimondja a bíróság. Hirdetmény csak akkor kell, ha nem egyértelmű az eltűnés. Végzéssel határoz a bíróság, kimondja az eltűntnek nyilvánítást. Hatályon kívül kell helyezni a végzést, ha előkerül.
(tovább olvasható: www.tapi.hu/…peresora.doc)

És ugye, fórumtársunk csak eltűnésről beszélt, a halált nem vélelmezte...
(egyebekben meg én tévedtem, amikor az eltűntnek nyilvánitással kapcsolatba hoztam az öröklést, merthogy ezexerint nem áll)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.11.20. 05:37

...ha megtérül... ha meg nem, akkor marad a tartozás. Arról nem is beszélve, hogy valószínűleg lízing volt az - akkor pedig az autó nem fedezet, mert mindig is a banké volt.

És nem eltűntté nyilvánítás, hanem holttá...

kismukk # 2007.11.20. 03:28

Ha a tartozás bankhitel, amelynek fedezete volt az az autó, akkor nemfizetés esetén a bank a kocsit visszaveszi, elárverezi és a kapott összegből megtérül neki a hitel, - ami gyakorlatilag általában kevesebb, mint a kihelyezett hitel. A fennmaradó összeg lesz a behajtandó adósság.

Hogy mi van, ha behajthatatlan?
Egy ideig kerestetik az adóst, ha nem találják, már nem is fogják keresni.
Nagyobb baj nem lesz belőle, nálunk ugyanis nincs adósok börtöne...
Kérdésedre: öröklés csak halál vagy eltüntnek nyilvánitás esetén van, az örökös akkor is csak az örökölt vagyon erejéig kötelezhető az (örökölt) adósság megfizetésére.

Peachez # 2007.11.19. 20:54

Kedves hozzáértők,

Story röviden az lenne, hogy vkinek van egy autó tartozása, amit nem fizet, mert nem áll módjában.
Az autó már rég a banké, de a fent maradó tartozás csak gyűlik, és már behajtó cégnek is át lett adva.

Neki semmilyen vagyona nincs, a nevén egy mobil telefon van csak max.
Behajtók nem találják, leveleket nem vesz át.

Kell-e félnie gyermekének, hogy ezt a halmozódó (jelenleg is több milliós) adósságot egyszer örökli majd? Gyerek most 16.
Feleség gondolom nincs a képben, mert már elváltak az autó visszavétele előtt.

Köszönöm,
(=O)

Peachez