Bírósági eljárás

ObudaFan # 2007.11.25. 10:40

Akkor az eredeti kérdésre:
a bíróság az ítélet kihirdetésétől számított 15 nap alatt foglalja írásba az ítéletet, további 15 napon belül küldi vissza az elsőfokú bíróságnak, az elsőfokú bíróság postára adja, és még a posta is eltölthet vele 4-5 napot, mire megérkezik.

Leó # 2007.11.24. 20:24

Újonc vagyok, már átéltem néhány jogi ügyletet az ex-emmel, és azt hittem, csak én vagyok ilyen hihetetlenül ügyetlen, vagy peches, mert hasonló tapasztalatokat szereztem.
Már olvastam a többiektől is több olyan esetet, ami még az enyémeket is felülmúlja. A kezdeti tévelygés, főleg a jóhiszemű, jó sok tanulópénzébe kerül az embernek. Mintha mi lennénk a Jarndyce-örökösök.

Bóden # 2007.11.24. 17:38

Ha már duplán sikerült témát indítanom, és ez a második úgyis feledésbe merül, kiírom magamból a bosszúságaimat. Előre bocsátom, kivételek mindíg vannak, kérdés, milyen irányú kivételek, és hol.

Emlékszem, néhány helyen olvastam már itt a Fórumon, hogy az illető forduljon ügyvédhez, ha fordult, akkor ne kérjen másoktól tanácsot, ha nem jó az ügyvéd cserélje, stb. Olyan tanács is volt, hogy ne a fórumon keressen ügyvédet valaki, mert ez bizalmi dolog, jobb, ha ismerősöktől gyűjt ajánlásokat.
Először ajánlások alapján, beszéltem 5-6 ügyvéddel. Egyikük meghallgatott, majd közölte, zavaros a dolog, egyezkedjek a másik féllel, ha dűlőre jutunk, közös megegyezéses válásban, stb., szívesen segít, de ő csak ilyet vállal. A következő csaknem a torkomnak ugrott, mert a gazember férfiak nem képesek belátni, hogy a nő nem lehet gonosz, ha megszülte a gyermekét, akkor anyatigrissé kell válnia. Szó szerint ezt mondta, de persze vállalja az ügyet. Kiderült, a férje nemrég hagyta el egyedül neveli a gyerekét. Köszönettel nem kértem. Végül egy szimpatikus fiatal ügyvédet megbíztam, addigra a tájékozódási óradíjakra elment csaknem 90e Ft.
Ügyvéd az első tárgyalásra nem jött el, tárgyalás előtt 20 percre ígérte az érkezését, még csak nem is szólt, hanem küldött egy „gyakornokot” maga helyett, aki 15-20 percet késett a tárgyaláshoz képest, majd cetliken végig levelezte velem a tárgyalást, mert nem tudta, miről van szó. A következő beadványomat nem készítette el határidőre, de minden érdeklődésemre – napokon át - azt mondta, már átküldte e-mailben. Végül telefonáltam, érte megyek, mikor megérkeztem, akkor írta. A címem zártan kezelését kértem a felperes tettlegességei miatt, ő figyelmetlenül ráírta a beadványra, majd megküldte a másik félnek. A beadványhoz „véletlenül” csatolta azt a piszkozatot, amin a saját feljegyzéseim voltak, nem a másik félnek, kizárólag neki szánva.
Ügyvédet váltottam.
30-as nő, állítólag szinte mindent megnyer, még Amerikában is tanult, barátom barátja.
2. tárgyalás előtt újabb nagy összegű munkadíj + 1 tárgyalás díja. Tárgyalás előtt átadtam neki a bizonyítékokat a felperes állításainak megdöntéséhez, felkészítettem mit fog hallani. A tárgyaláson belezavarodott a mondandójába, majd azt mondta, innen folytassa személyesen az ügyfele, mert ezt a dolgot nem ismeri pontosan. Azt sem tudtam, hol tartunk. A felperes előhozakodott a valótlan állításaival, ügyvéd, kezében a bizonyítékkal: bizonyítási indítványunk nincs. (a folyosón megmagyarázta, ha a másik a gyereket betegnek hazudja, nem tiltakozhatok, mert ez rám vet rossz fényt, a bevetett magániskolát úgysem fogadják el, a bíróság nem „hülye”). A végén, a másik fél kérte, hogy a lányokat nála helyezzék el. Az ügyvédem azt mondta, fogadjam el, ez ésszerű, ne huzakodjunk, így szokás a gytdíj megállapításánál, de úgyis közös lesz a szülői felügyelet, mert semmi nem szól ellene, különben is hova vinném őket, albérletbe? Nem tudta, hogy pl. a közös szülői felügyelet a másikon múlik és nem a bíróságon? Azt sem, hogy ideiglenesen is el lehet őket helyezni? Hittem neki, elfogadtam az egyezséget. Aki tudja, ez az egyezség a későbbiekre nézve mit jelent, az érti, hogy most a hajam téphetem.
Bíróság perköltség megfizetésére kötelezett. Kérdeztem az ügyvédet, a kereseti kérelemben az van, erre nem tartanak igényt, ki kell fizetnem? Válasz: igen. Nem kellett volna, az ítélet is téves volt. (Most visszakaptam.)
Ítélet, magasabb összegről, mint a felperes által ajánlott egyezség, amit magabiztosan utasítottunk vissza a folyosón (joggal). Közös szülői felügyelet elutasítva, téves perköltség megfizettetése, indoklás a meghatározott gytdíjról: mert ennyi szükséges és elégséges. Ügyvéd most: szerinte ez nem rossz. Fellebbezni szeretnék. Jaj, ő még soha nem volt fellebbviteli eljáráson.

Újabb ügyvéd: két egymásnak ellentmondó kérelmet/keresetet nyújt be, határidőből kicsúszik, hívásra nem válaszol, beadványt a bíróság, mint nem megfelelőt – hiánypótlásra való felszólítással – visszaküldi. Megtudom, a többi érintett kapott értesítést. Várok, semmi, az egy hónap lejár, de nem hív, nem tájékoztat. Az „ellenfél” már rég ismeri a helyzetet, én (általa) nem. Megelégelem, „sztárügyvéd” következik, már rég többet fizettem ki mint az Ő honoráriuma. Megnézi az iratokat, igazat ad, titkárnak sem alkalmazná a 3 ügyes elődöt, azt mondja ilyen kivételes pech nincs. Előző ügyvédhez vissza, üvölt, sikerdíjat követel (válókereset, vagyonmegosztás, a megbízásban sikerdíj), Ő ugyan nem hibázott, én elszámoltam, még van 1 napja a határidőből, nem volt köteles szólni nekem, az alatt az 1 nap alatt pedig még pótolhatja a hiányosságokat. Megkérem, ne tegye, nem bízom benne, több, egyéb hibát is elkövetett, mást bízok meg. Elzavar, másnapra jöjjek vissza. Viszek írásos felmondást, felsorolom benne a szerződésszegéseit. Előre félek a veszekedésétől, ha nem hajlandó a megbízást visszaadni, mit csinálok? Az irodában az orrom alá dugja az aznap reggel – a határidő utolsó napján – a felszólításom ellenére, nevemben benyújtott hiánypótlását. A házasság megromlásának okait megkérdezésem nélkül, saját kútfőből írta meg a nevemben. A hiányzó papírokat, amik másolatához az illetéket is elkérte, most sem csatolta be. Ezután lemondott a megbízásról, sikerdíj nélkül.
Írjam tovább?
Hogy az eljárás közben mik történtek, nem is részletezem. Tehát, ha magad nem jársz utána, nem írod meg, nem ragaszkodsz ahhoz, amiről kiderítetted, hogy jogos, hiába a szakember megbízása. Az megint más kérdés, hogy előfordul, az ügyvédem nem adna be semmit, végül én összeszedem az anyagot, ő pedig sértődötten azt mondja, ha jobban tudom, nem képvisel tovább. Szerencsére később elolvasta és jónak találta. Viszont én közben frászt kapok. Mindegyik szakemberben megbíztam. Meddig kísérletezhetnék?
Hol van az a Petrocelli-szerű ügyvéd, akiről valaki itt olyan jókat írt? A lelkesedés nem kifizetődő vagy törvényszerűen elvész az idővel?
Ami az egyiknek munka és pénz, a másiknak jóval több ennél. Nna, jó hosszú lett.

Bóden # 2007.11.23. 15:46

Tudna-e valaki információt adni arra vonatkozóan, hogy az ítélethozatal utáni határidők hogyan alakulnak, ill. milyen módon lehet elérni, hogy a meghozott ítélet – a végrehajtáshoz - időben eljusson az érintettekhez.
Nov.6-án zárult a II. fokú tárgyalás, ítélet a havi 100 e Ft-os gyt-at 80e-re módosította, azonban 460e Ft túlfizetés keletkezett.
A túlfizetés beszámítása dec-től havi 20e Ft-tal kezdődne. A bíró még semmit (nincs jkv., írásbeli ítélet) nem adott le/ki, a munkáltatónak azonban hó végéig kellene az írásbeli utasítás.

Személyesen érdeklődtem, azt a választ kaptam, amíg a bíró nem adja le, nincs mit keresnem, különben is, először még az I.fok-hoz kerül, onnan várhatjuk.
Lehet valahogyan sürgetni, személyesen megkapni?

Nyílván az sem mindegy, karácsony előtt 60, v. 100.e Ft-ot fizetek, de okom van a feleségem viselkedésétől tartani. Minden lehetőséget megragad, hogy a lányaimat és az ismerősöket félretájékoztassa a megfelelő rokonszenv-ellenszenv kialakításához. Már az ítélethozatal napján(!) azzal fogadta a gyerekeket, hogy semmire nem lesz pénzük, mert az apjuk csak 60 ezret fizet majd, ez sajnos nem elég a megélhetésre, majd egyikükkel azonnal felhívatott, hogy kérjen 15e Ft-ot táborra, havi 10e Ft zsebpénz kiegészítést, ill. ígérjem meg, hogy a tábor másik felét is fizetem. (Albérletbe menekültem, a nettóm 200e, az albérlet mellett, a lakásunk rezsijét azóta is az édesanyámmal együtt fizetjük a feleségem helyett, minden hétvégén mi etetjük a lányokat, a feleségem pedagógus.)
Az ítélet szerint 80-at fizetek, eddig 100-at kaptak, a lányok most mégis haragszanak, mert 60-ról tudnak. Ha a munkáltató a decemberi túlfizetést januárban fogja levonni, a feleségem a januári 20 e Ft-os átutalással fogja bizonygatni boldog, boldogtalannak, milyen szemét vagyok. (Ez a szokása) A gyerekek minden hétvégén találkoznak velem, de családi dologról nem lehet velük beszélni, kőbe vésett szentírás az anyjuk minden szava. Nincs értelme mást bizonygatni, ki kell kerülnöm minden támadási lehetőséget. (Pszichológus szerint a gyerekekkel ne próbáljak ellenkező dolgokat elhitetni, mint a másik szülő, ha nagyobbak lesznek, majd látják a különbséget.)
Köszönöm a segítséget!