gyerektartás

bacillus # 2007.11.24. 18:25

Sziasztok
Segítségeteket, és tanácsotokat szeretném kérni.
Barátnőm a kisfiát egyedül neveli. Az ifjú 10 éves.
Azonban 1,5 éve nem fizetnek utána gyermek tartást (munka nélküli, alkoholista apa).
Tudjuk, ez ellen birósági úton gyorsan lehetne tenni,de...
Szóval itt jönn a probléma.

A nagyszülők.

Én úgy gondolom a kedvesemet érzelmileg zsarolják, hogy ne lépjen. Többször a tudtára adták, ha börtönbe kerül a fia, akkor azt a gyereknek meg mondják „Apádat anyád jutatta a duttyiba.”.
Szerintem itt csak a kötelesség múlasztó terhelhető minden következménnyel.
Mi igyekszünk a gyermek érdekeit védeni, ennek megfelelően nem tiltjuk a láthatást. Hisz a fejlődéshez hozzájárul. De a kicsi uszítás nem jó.
Ha meg lesz az illetékes hatóság általi intézkedés, akkor pedig itt lesz feszültség keltés. Sárdobálás.
Hogy lehet igazolni, hogy a nagyszülők károsan befolyásolják a gyermek fejlődését? Mert akkor eltiltható, és igy a közvetlen konfliktus sincs.
Tanácsot várok.
Köszönettel.
Gábor

pumpoka # 2007.11.24. 21:55

Azt nem irtad, hogy van birói végzés a gyerektartásról vagy nincs (el vannak-e válva). Az én exem sem akar(t) fizetni és most lett beadva a válókereset, nekem azt mondta a gyámügy, hogy semmit nem tehetek, ha nem fizet, egyedül a birósági ideiglenes intézkedés van, azután már fizetnie kell. Addig nem is csinálnak vele semmit. De lecsukni akkor sem fogják, csak a gyámügy megelőlegezi (de ezt is kérvényezni kell,stb.) ha azután sem fizet, akkor az állam fizeti helyette.

Bocs, hogy beleszóltam....

Magdolna1 (törölt felhasználó) # 2007.11.24. 22:05

bacillus!

Ha nem fizet és alkoholista, felelőtlenség hozzá engedni a gyereket!

Egy tíz éves gyerek már nem olyan kicsi, merni kell neki mondogatni nagyobb igazságokat is. Ha képmutatásban nevelkedik hosszútávon, az még rosszabb, mert ha nem szellemi fogyatékos, 1-2 éven belül magától is látni fog mindent, jobb ha tőletek tudja meg. Egyedül nehezebben bírkózna meg a nagy szembesülésekkel!

Egyszerűen tudomásul kell vennie (Előbb a kedvesednek) hogy az apja alkalmatlan szülői feladatok ellátására. Meg kell értetni vele valahogy, hogy az bizony nem az ő szégyene, bár a tinik hajlamosak cikinek érezni olyat is, ami valójában nem ciki!

Magdolna1 (törölt felhasználó) # 2007.11.24. 22:14

pumpoka!

Én már túl vagyok ilyeneken.
A GYÁM ügyről folyósított gyerektartás, hívják állami előlegnek is. Az állam nem fizeti helyette, hanem úgymond kölcsön ad neki. Avagy azt az illetékes önkormányzat előbb utóbb behajtja rajta!

A GYÁM ügyön (én másfél év alatt jártam ki) úgy állapítják meg a jogosultságot, hogy előbb az anyán számon kérik a végrehajtásról szóló dokumentumot, ha az anya fél évre visszamenőleg is kérte a tartást, és azt az apa nem fizette meg. A végrehajtás eredménytelenségét kell bizonyítani!

Andy5 # 2007.11.25. 09:11

Kedves bacilus!
Ezen már mi is túlvaagyunk. Az exem 1 évig nem fizetett gyerektartást. Pár hónap múlva jelentettem a bíróságon, mivel csak fél évre visszamenőleg lehet behajtani. NA akkor én voltam anyósom szerint a pénzéhes q.rva. És úgy büntetett, hogy a gyerekeket nem látogatta 1 éven keresztül. Persze a dolgok folytak a maguk medrében. Fenyegetőzések az exemtől, nem is elhanyagolható fenyegetőzések. De neki akkor is kutya kötelessége a gyerekeiről gondoskodni. A bíróságon azt mondták, hogy akár az életszínvonala rovására is köteles. Aztán jött a végrehajtás, árverés kiírása, stb. Már az árverés elmaradt, mert jött az ügyvédje, hogy fizetne. Ha apránként is, de törlesztett, azóta fizet. Talán belátta, hogy fizetne már pedig kell. A gyerek nem egy könyv, amit ha meguntam visszaviszek a könyvtárba. Az egy életreszóló kötelezettség. Szóval ne adja fel a barátnőd. Van már egy szervezet is, olyan anyákkal, akik hasonló helyzetben vannak. Érdemes lenne megkeresnetek.

ObudaFan # 2007.11.25. 10:34

A kapcsolattartásnak és a gyermektartás pontos fizetésének nincs semmi köze egymáshoz, ezért a kapcsolattartást ettől függetlenül természetesen biztosítani kell. Ennek hiányában a gyámhatóság először figyelmeztet, aztán bírságol, végül kiskorú veszélyeztetése miatt büntetőeljárás is indulhat, ha az anya a kapcsolattartást nem biztosítja.

A gyermektartás behajtására háromféle lehetőség van: az első a bírósági végrehajtás, amit a gyermektartás ügyében elsőfokon eljárt bíróságon kell kérni. Ennek sikertelensége esetén lehet a gyermek lakóhelye szerinti gyámhatóságtól a gyermektartás megelőlegezését kérni, a gyh. viszont csak a sikertelen végrehajtást bizonyító végrehajtói jegyzőkönyv birtokában , és csak akkor előlegezi meg a tartást, ha kilátás van arra, hogy az apától előbb-utóbb azt be lehet hajtani. Vagyis ha úgy tűnik, hogy az apa sosem fogja tudni azt kifizetni, akkor a gyámhatóság nem előlegezi meg a tartást. az utolsó lehetőség a tartás elmulasztása miatti feljelentés. Büntetőeljárás akkor indul, ha önhibájából került az apa ebbe a helyzetbe.

Magdolna1 (törölt felhasználó) # 2007.11.25. 13:17

Egy alkoholista, aki anyagilag sem támogatja a gyereket, AZ VESZÉLYEZTETI őt!

Egy felelősségtudattal rendelkező szülő, nem engedi ilyen személy közelébe a gyerekét, akiről ő gondoskodik lelkiismeretesen!

Mint ahogy azért is mindent elkövetünk, hogy egyéb rossz társaságba sem keveredjen a gyerek!

Ahhoz is bírósági végzés kell, hogy felelős szülőt a kapcsolattartás megakadályozásáért felelősségre vonják. Soha napján kiskedden indítanak ellene gyerekveszélyezttetésért eljárást. Megvárjuk, még az alkoholista gyerektartást nem fizető apa ilyen irányú feljelentést tesz!

Ha annyira érdekelné a gyerek lelke, hozzájárulna az ellátásához!

ObudaFan # 2007.11.25. 13:26

A kapcsolattartás rendjét bíróság, vagy gyámhatóság módosíthatja, a szülői felügyeletet pedig bíróság szüntetheti meg. A bíróság erről határozhat ideiglenes intézkedésben is, és akár ügyészi, vagy gyámhatósági keresetre is, tehát nem feltétlenül kell az anyának pert indítania.

Viszont az anya ilyen határozatok nélkül a kapcsolattartást nem tagadhatja meg.

ObudaFan # 2007.11.25. 13:32

17. számú Irányelv
a gyermek elhelyezésével kapcsolatos szempontokról
A gyermeknek az egyik szülőnél történt elhelyezése nem érinti a másik szülőnek azt a jogát és kötelességét, hogy a gyermeket rendszeresen látogassa, szeretetét kinyilvánítsa, a gyermekével való meghitt viszonyt fenntartsa. A gyermek érdekét súlyosan sértő módon jár el az a szülő, aki a gyermeket a másik szülővel való érintkezéstől indokolatlanul elzárja, és ellene hangolja. A gyermek érzésvilágára ez károsan és kiszámíthatatlanul hat, s az is bekövetkezhet, hogy a gyermek szembefordul mindkét szülőjével.
A szülőnek az említett mélyen elítélendő magatartása károsan befolyásolja a gyermek fejlődését, és alapot ad arra a következtetésre, hogy ez a szülő nem alkalmas a gyermek nevelésére. Végső soron az ilyen szülői magatartás a gyermek elhelyezésének a megváltoztatására is vezet.

zzzzz (törölt felhasználó) # 2007.11.26. 12:06

Nekem az kérdésem , mi számít indokoltnak, a következő elvben:"A gyermek érdekét súlyosan sértő módon jár el az a szülő, aki a gyermeket a másik szülővel való érintkezéstől indokolatlanul elzárja, és ellene hangolja."?

Tisztelettel:Bene Magdolna

ObudaFan # 2007.11.26. 17:33

Nagyjából az, ha a másik szülő teljesen nyilvánvalóan kiskorú veszélyeztetése bűncselekményt követ el minden alkalommal, ha a gyermek közelébe kerül. És ebben az esetben is az indokoltságot alá kell támasztani azzal, hogy az anya ezt legalább a gyámhatóság felé jelzi. Ebben az esetben viszont a gyámhatóság azonnal köteles is eljárni, így valójában az anya jogszerűen nem kerülhet olyan helyzetbe, hogy neki kelljen döntenie.

zzzzz (törölt felhasználó) # 2007.11.30. 06:55

Konkrétan mi az, ami "nyilvánvalóan kiskorú veszélyeztetése"? Azon tetten kell érni, vagy elég a feltételezés??

És pontosan hányszor "kell" kockáztatni a gyerek épségét?? (Azt írja "... kiskorú veszélyeztetése bűncselekményt követ el minden alkalommal.")

Ezt is írja: "....az anya ezt legalább a gyámhatóság felé jelzi."
Tudom, hogy a törvény nem ismerete nem ment fel a büntetés alól senkit. Mégis, aki nem tanult jogot, honnan tudja miféle jogai és kötelességei vannak adott helyzetben, mikor nincs idő kideríteni hivatalosan hogyan kell eljárni, pláne előbb utána járni, ki ad hiteles felvilágosítást az ügyben?

ObudaFan # 2007.11.30. 11:03

Nem elég feltételezni, bizonyítani kell tudni.

zzzzz (törölt felhasználó) # 2007.12.01. 07:36

A nyitóüzenetben "bacilus" azt írta, az apa másfél éve nem fizet, alkoholista, az felelősséggel gondoskodó szülő ellen beszélnek a gyereknek a láthatások alkalmával (azaz hazudoznak, alaptalan rágalmazzák a törvényes képviselőt).

Ez elegendő indok, hogy az anya egyszer s mindenkorra, jogi következmények nélkül eltiltsa gyermekét az apától??

(Az én meglátásom szerint már az is elég indok, hogy másfél éve nem fizet gyerektartást! Ki fogja biztosítani a felnövekedéshez szükséges költségeket?? A házasságkötéskor is van egy olyan fogadalom "jóban ÉS ROSSZBAN" aki csak a jóból akarja kivenni részét, jogosult látni a gyereket??)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.01. 07:59

Nem elegendő. Sőt, ahhoz, hogy az egyik szülő önkényesen eltiltsa a gyereket a másiktól, jószerivel semmi nem elegendő. Végrehajtható bírósági határozat kell hozzá.

monalisa1 # 2007.12.01. 13:53

Méghogy a házasságkötéskori fogadalom...
Rosszul választottatok, aztán utóbb a problémák csőstül...

zzzzz (törölt felhasználó) # 2007.12.01. 23:39

Kovács Béla Sándor!

Nekem a Bírónő azt mondta (mikor pereltem a magasabb tartásdíjért, s egyfüst alatt a láthatástól való eltíltást is hivatalosítani szerettem volna), a GyÁM ügyön kell kérnem.

A gyerekek apja nem is tesz lépéseket a gyerekek láthatásáért.
A vele való telefonbeszélgetésektől is eltíltottam a gyerekeket. Véletlen se gondolják, hogy kicsit is tolerálható, ha valaki gyereket vállal, s mikor azok világon vannak, meggondolja magát.

Nem szeretném látni a gyerekeimet, az apjukhoz hasonló felelőtlen felnőttként.

zzzzz (törölt felhasználó) # 2007.12.01. 23:43

monalisa1!

Én téged nem igazán értelek még mindég!

Remélem nem haragszol, de ez a megjegyzésed is olyan, mint egy fusztrált ovodásé!

Nem tünt fel, hogy én itt nem panaszkodom?? Én a tettek embere vagyok.
Azt csak a miheztartás miatt írtam!

kissember # 2007.12.02. 07:30

Álmodtam csupa gyerek formájú fegyverekkel szaladgáló nőket az utcákon. Kalitkában voltak a fegyverek és csak dollár alakú kulccsal lehetett kinyitni amit egy titokzatos idegen küldött titokzatos piros borítékban. "Fizess és tűnj el" meg "ha gyereket akartam akkor tarts el bennünket" tacepaók sokaságával hömpölygött a női tömeg és jöttek a női rendőrök és azt mondták hogy most ez forradalom és kalitkába dugták a férfiakat is és aztán Jézus is nő lett és csupa női nevűek lettek az utcák is és nők építették a házakat és a férfiak otthon mosogattak rabláncon és szoptatták a gyerekeket mert velük a forradalomban nem foglalkozott már senki...

zzzzz (törölt felhasználó) # 2007.12.02. 09:06

kissember!

Bár én nem vagyok pszichológus, azért szerintem ha nappal is elevenek az ilyen jellegű gondolataid, orvoshoz kellene fordulnod, talán megszabadítana az alaptalan félelmeidtől!

Mellesleg itt nem igazán ártatlan, "szegény apa"-król írkálunk, akik nem érdemlik meg az úgymond sorsukat.

Itt az "áldozat" anya és gyereke, olvasd a nyitóüzenetet!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.02. 09:08

Nem is a topiknyitótól vannak kissembernek ilyen álmai, hanem miattad.

bacillus # 2007.12.02. 09:20

Sziasztok
Köszönöm a tanácsokat mindenkinek.
Kedvesem a gyerektartásért a folyamatot el indtotta.
Ideje volt.
Bár a nagyszülök segitettek hozzá nagy darabon :-). Egy alalommal történt beszélgetés során azt a meg jegyzést tették, hogy fizetgetni kellene az apjának. Mert úgy néz ki ez egyénileg eldönthető a részére, akarom, vagy nem?
Na de ez van. A olgok meg indultak. Ez a lényeg.
Üdv

kissember # 2007.12.02. 10:39

KBS köszönöm:)

kalamalyka # 2007.12.02. 11:04

"Nekem a Bírónő azt mondta (mikor pereltem a magasabb tartásdíjért, s egyfüst alatt a láthatástól való eltíltást is hivatalosítani szerettem volna), a GyÁM ügyön kell kérnem.”"

zzzzzzzzzMagdolna1

_Wasp_ # 2007.12.02. 11:09

kissember # e-mail 2007.12.02. 08:30

Kissember: ez nagyon jó volt... Grat.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása