Különvagyon hozama

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.02. 17:04

No, ott már el lehet vitatkozgatni.
Ha a bankszámlára tett majd onnan kivett különvagyont képező pénzösszegből - mondjuk, épp 200 ezer forintból - bizonyíthatóan valamely dolgot - mondjuk, egy laptopot - vásároltál, az is különvagyon. Ha azonban az ezen a pénzen vett valami a mindennapi élet szükségleteit szolgáló közszerzeményi dolog helyébe lépett (például a tönkrement közös tévét cseréltétek le belőle), akkor maga is közszerzemény lesz - feltéve, hogy a házassági életközösség legalább 15 éves.
Szóval ez már tényleg bonyolult, illetve bonyolítható.

De mi is a konkrét kérdésed?

viktor99 # 2007.12.02. 12:45

Egyszerű úgy ahogy leirtad, csak esetünkben kevesebb pénz van a számlán, mint kezdetben.
Köszi.

viktor99 # 2007.12.02. 12:42

Márcsak azért sem mindegy, egy közel hasonló példát említve : 1mFt lekötött betétje van az embernek , és 7 év alatt a hozama kb. legyen 700Ft. Elköltenek belőle 900eFt-ot,(az 1.7mFt-ból) akkor gondolom nem az 1mFt-ból gazdálkodnak elsősorban ,hanem a hozamokból. Lehet akkor, hogy a példánál maradva a fennmaradó 800eFt-ból a 700eFt-nak a felére igényt tartson a feleség közös hozam néven ?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.02. 12:41

Miért kell azt bonyolítani, ami egyszerű?
A házassági vagyonközösség kezdetén volt x forint különvagyonod kápé. Beraktad a bankba. Ha a számlán y>x forint van, akkor y-x közös.
Lehet, persze, csűrni-csavarni. Csak értelme nincs.

viktor99 # 2007.12.02. 12:32

Igen, közben már rájöttem én is, hogy a CSjt-ben van.
Most a kérdés az, hogy amit a különvagyoni számlámról felvettünk pénzt az elsősorban a hozam, vagy a különvagyonom, mert nem mindegy. Az ügyvédje állítása szerint nem feltétlenül a hozamot éltük fel. Erre kerestem valamit a neten, és ezt találtam:
(1) A vagyonközösséghez tartozó tárgyak fenntartásával és kezelésével járó költségeket, a közös háztartás költségeit, a házastársak és a közös gyermek
megélhetéséhez, felneveléséhez szükséges kiadásokat elsősorban a közös vagyonból
kell fedezni.
(2) Ha a közös vagyon az (1) bekezdésben megjelölt költségeket és kiadásokat nem
fedezi, azokhoz a házastársak különvagyonaikból, azok arányában kötelesek
hozzájárulni. Ha csak az egyik házastársnak van különvagyona, a költségek
kiegészítéséhez szükséges összeget neki kell rendelkezésre bocsátania.

ObudaFan # 2007.12.02. 09:51

A Ptk-ban nincs A házastársi közös vagyon és a különvagyon cím, a Csjt-ben van.

Nem kell szakértőt kirendelni semmire, a különvagyon hozama mindenképpen közös vagyon.

viktor99 # 2007.12.01. 07:49

Azt értelmezem ebből: amit az évek alatt felvettünk a bankszámláról pénzt az elsősorban a különvagyonom hozamjai, mivel azok közös vagyonhoz tartoznak, és csak másodlagosan a különvagyonom.Javítsatok ki ha tévedek.Olyat, hogy a házasság ideje alatt 1 szakértő megállapítja, hogy mennyi volt a hozam, és csak azt vizsgáljuk, előfordulhat ? Megjegyzem, hogy volt 1 közös bankszámlánk amire a fizetés érkezett, amiből éltünk. Amiről eddig beszéltem az az én saját külön bankszámlám volt még 1992ben nyitottam.

viktor99 # 2007.12.01. 07:36

Pontosan arról van szó, hogy a házasság ideje alatt voltak befektetések, betétlekötések a bankban amely , már a házasság előtt is léteztek. A hozamuk viszont közös, de mint általában az ember nem 20évre köti le a pénzét,és itt is lejártak a lekötések a házasság ideje alatt aminek a kamatai közösek arányosan.A PTK-ban találtam " A házastársi közös vagyon és a különvagyon "
fejezetben :3:40§(2) A vagyonközösség fennállása alatt akár a közös vagyonra, akár valamelyik
házastárs különvagyonára vonatkozó kötelezettség teljesítéséről azt kell vélelmezni,
hogy a teljesítés a közös vagyonból történt.
Meg a következő:3:44. § [Költségek és kiadások viselése]
(1) A vagyonközösséghez tartozó tárgyak fenntartásával és kezelésével járó
költségeket, a közös háztartás költségeit, a házastársak és a közös gyermek
megélhetéséhez, felneveléséhez szükséges kiadásokat elsősorban a közös vagyonból
kell fedezni.
(2) Ha a közös vagyon az (1) bekezdésben megjelölt költségeket és kiadásokat nem
fedezi, azokhoz a házastársak különvagyonaikból, azok arányában kötelesek
hozzájárulni. Ha csak az egyik házastársnak van különvagyona, a költségek
kiegészítéséhez szükséges összeget neki kell rendelkezésre bocsátania.

amatőr # 2007.11.29. 19:31

viktor99,

szvsz az a legvalószínűbb, hogy erre nézve nem is folytat le a bíróság bizonyítást, mivel - Csjt. 31. § (2) bek. : -

A közös életvitel körében elhasznált vagy felélt különvagyon megtérítésének csak különösen indokolt esetben van helye.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.11.29. 18:53

Most mit mondjak erre? Tőled elnézést kérek, de a jövőben mégis inkább a törvényt idézd.

viktor99 # 2007.11.29. 18:38

Azt meghatározni,hogy miből gazdálkodtunk a folyószámlán lévő különvagyonból,mert volt ilyen, vagy a hozamból, hát véleményem szerint nagyon nehéz lesz.Véleményetek szerint,hogy fog ez kinézni ?

viktor99 # 2007.11.29. 18:33
viktor99 # 2007.11.29. 18:31

Eszembe nem jutna ilyen .

Kovács_Béla_Sándor # 2007.11.29. 18:21

Az nem lenne baj. De ha már nem hiszel három jogász egybehangzó állításának, akkor tiszta forrásból informálódj. Az meg maga a törvény.
("A törvény a tiszta beszéd.")

Arra gondolni sem merek, hogy esetleg hibásan másoltad át dr. Nagy mondatát.

viktor99 # 2007.11.29. 18:14

Ezek állítások csak, mint minden más. Kiollóztam csak,már az is baj ha próbálok informálodni.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.11.29. 17:55

Ejnye, viktor99. Dezinformálásért a héten már tiltottak le felhasználót.
Csjt. 27. § (1) [...] „Közös vagyon a különvagyonnak az a haszna is, amely a házassági életközösség fennállása alatt keletkezett[...]”.

viktor99 # 2007.11.29. 17:49

Tisztelt Sasanya!
Különvagyon az, amelyet a házasfelek valamelyike "bevisz" a házasságba, vagy a házasság időtartama alatt örököl vagy ajándékba kap. A különvagyon hozama vagy az annak helyébe lépő vagyontárgy is különvagyonnak minősül.
A fentiekből is látható, hogy nem feltétlenül lehet megvalósítani a tervüket... ha nincs különvagyona a vásárlónak, akkor az általa megvásárolt ingatlan akkor is közös tulajdon lesz, ha az ingatlan-nyilvántartásban csak Ő jelenik meg.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu
ingatlanjog.hu-rol másoltam be:

Kovács_Béla_Sándor # 2007.11.29. 17:38

Nocsak. Közgazdasági Fórum?

viktor99 # 2007.11.29. 17:34

Hozam: Egy befektetés megtérülését jelző szám, amelynek segítségével általában lehetővé válik az összehasonlítás más befektetésekkel. Általában éves szintre számítva és százalékban adja meg, hogy egységnyi befektetés mennyi bevételt hoz az eredeti tőke visszafizetésén felül, de megadható forintban is.

Az ingatlan is befektetés .

Kovács_Béla_Sándor # 2007.11.29. 17:25

A fenét. A kamat egyértelműen hozam - ergo közös vagyont képez.

viktor99 # 2007.11.29. 16:45

A betétlekötések kamatai akkor hova tartoznak? Hiszen eladom a pénzem egy előre meghatározott időre.Ugymond, "elcserélem"(idő-pénz).

ObudaFan # 2007.11.29. 13:40

Ami tényleg a különvagyon hozama, az közös vagyon (pl. különvagyaoni ingatlan bérbeadásából származó jövedelem, stb.)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.11.29. 08:12

Szerintem a különvagyonba tartozó dolog eladásából befolyó összeg az nem "hozam", hanem a különvagyonba tartozó dolog helyébe lépő érték. Az pedig továbbra is különvagyon. Mintha elcserélted volna egy másik ingatlanra.

viktor99 # 2007.11.29. 04:45

Lemaradt : erre van valami törvény, és azt hol találom ?

viktor99 # 2007.11.29. 04:44

Konkrétan, házasság előtt szerzett ingatlanrol van szó, amit a házasság ideje alatt lett értékesítve.Arra gondoltam, hogy az ingatlan ára 1998-ban becslés szerint(házasságkötés ideje) mondjuk 2millió, és a vételára 2001-ben 3millió. Ilyen esetben fennáll a "különvagyon hozama közös" megállapítás, és az 1millón osztozni kell?