végrendelet

monalisa1 # 2008.01.07. 18:38

Béla

Már pedig egy kiskorúnak - úgy általában - nincs saját jövedelme, sőt akár egy csecsemő is kaphat már ajándékba ingatlant.

Így vitatom a hozzászólást, mert én úgy tudom, hogy ebben az esetben legkésőbb 20 éves korig kell megfizetni az illetéket.

Ha mégis rosszul tudnám - és ismerve az adott esetben a "szűkszavúságodat -, kérlek a konkrét jogszabályhelyet idézzed be.

Köszönettel.

agin # 2008.01.07. 16:58

Köszönöm a gyors választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.07. 16:56

Hogy nem kap halasztást a nagykorúságig, monalisa összekeverte az örökléssel.

agin # 2008.01.07. 16:53

Ezt mire érted KBS?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.07. 13:59

Nem, az az öröklésnél van.

monalisa1 # 2008.01.07. 12:57

Nagykorúságáig, illetve saját jövedelemmel való rendelkezésig fizetési halasztást kap - de kérvényezni kell.

agin # 2008.01.07. 12:49

Köszönöm KBS! Még annyi lenne a kérdésem, hogy akkor is van ajándékozási illeték ha a megajándékozott még kiskorú? Ha igen, kikerülhető-e ez valahogy?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.07. 10:47

Meg; igen; ha a hagyaték az ingyenes juttatás követő 15 éven belül nyílik meg. (Értsd: akkor hal meg az örökhagyó.)

agin # 2008.01.07. 10:30

Sziasztok! Azt szeretném megtudni, hogy ha valaki özvegyi haszonélvezeti joggal rendelkezik egy lakásra és a tulajdonrészét átiratja másra akkor a haszonélvezeti joga megmarad-e? Továbbá ebben az esetben van-e ajándékozási illeték (persze annak aki kapja a tulajdonrészt)? Valamint az aki egyeneságon örökölte volna ezt a tulajdonrészt az illető halála után igényt tarthat-e a kötelesrészre, vagy az csak végrendeletben másra hagyott örökség esetén van? köszi a válaszokat előre is.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.07. 10:09

Nyílt örökbefogadás esetén a gyermek és a vérszerinti rokonai között fennmarad az öröklési kapcsolat.

angelo # 2008.01.07. 09:36

Szüleim másfél éves koromban ( 40 éve ) váltak el.
Nevelőapám négy éves korom óta él velünk 14 éves koromban hivatalossan is adoptált és a nevére vett.
Vér szerinti apám lemondott rólam és még a gyerektartást sem kellett ezután fizetnie.
Az elmúlt évtizedek alatt összesen egyszer találkoztam vele, kapcsolatunk nincs egymással.
Azt sem tudom hogy volt -e azóta másik saját gyermeke.
Kérdésem az lenne, hogy hivatalossan jár-e örökség a halála után vagy a lemondó nyilatkozatával erről is "lemondatott" engem.

Köszönettel: Angelo

monalisa1 # 2008.01.06. 19:07

Ha legalább annyit tudsz, hogy hol él az édesapád, az önkormányzat jegyzőjének írhatsz egy levelet., röviden felvázolod, hogy sajnálatosan nem vagytok beszélő viszonyban sem vele sem a jelenlegi családjával, de azért szeretnéd tudni: él-e még v. esetleg elhunyt-e már. (Tehát nem a végrendelet stb. érdekel, hanem az életbenléte.)

fánika # 2008.01.06. 18:54

köszi a válaszokat

monalisa1 # 2008.01.06. 18:32

Illetve, előfordulhat, hogy bár nem hagyott rád semmit - vagy eleve nem is örököltél semmit -, de azért azt kiköthette a végrendeletben, hogy legalább a haláláról kötelesek tájékoztatni téged.

monalisa1 # 2008.01.06. 18:29

Nem.

fánika # 2008.01.06. 18:28

abban az esetben ha már édesapám elhunyt, és volt végrendelete,mégha én nem is szerepelek benne,akkor is behívnak hagyatéki targyalásra

monalisa1 # 2008.01.06. 18:24

Ha készült végrendelet és ha azt közjegyzőnél helyezte levétbe - az ország bármelyik közjegyzőjénél is -, akkor arról mindenképpen kapsz értesítést. És ebben az esetben lesz hagyatéki eljárás, melynek keretében amennyiben édesapád a végrendeletében valamit rád hagyott, azt a közjegyző részedre mindenképpen kiadja (Az más dolog, hogy utóbb a családtagok/rokonok esetlegesen elpereskednek egymással különböző okokból.)

Ha édesapád végrendelkezés nélkül hal meg, és volt a nevén ingatlan ill. ingóság és/vagy értékpapír stb., az örökséget a hagyatéki eljárással akkor is meg kell kapjad.

Tehát nem tudják eltitkolni előlled az elhalálozását, mint sajnálatos tényt, legfeljebb a temetésről "elfelejtenek" tájékoztatni...

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.06. 18:17

Nincs.

fánika # 2008.01.06. 17:59

nem vagyok beszélőviszony apámmal sem, de nem ártana tudnom hogy végrendelkezett-e. Más módja nincs,hogy megtudjam?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.06. 17:38

Hogyne. Kérdezd meg tőle!

fánika # 2008.01.06. 17:05

Üdvözlöm!

Kérdésem a következő lenne:
Édesapám életében van-e módom arra, hogy megtudjam az állítólagos végrendeletét hol helyezte letétbe?
Honnan tudom meg a médián kívül hogyha elhúnyt? Az új családjával nem vagyok beszélőviszonyban.

Válaszait előre is köszönöm. Fánika

ObudaFan # 2007.12.13. 17:56

Öröklési szerződéssel az örökhagyó arra kötelezi magát, hogy a vele szerződő felet tartás vagy életjáradék fejében örökösévé teszi.

mancika # 2007.12.12. 21:53

Öröklési szerződés? ez mit takar? a házasság eddig csak lustaságból, kényelemből nem történt meg! :-( de már most tudom hogy mégis csak fontos az a papír!

ObudaFan # 2007.12.12. 17:43

A kötelesrészt kizáró megoldás az öröklési szerződés megkötése. Akkor viszont nem célszerű házasodni. Mondjuk a kocsi miatt egyébként sem, inkább végrendelet házasság nélkül.

gittus # 2007.12.12. 11:33

én csak a tényeket vázoltam, nem azt hogy mi jobb vagy mi kevésbé.
Ha mindenképpen ki akarja zárni a gyermeket, akkor a házasságkötés és a végrendelkezés együtt. Így az illeték is kedvezőbb.