végrendelet

monalisa1 # 2008.02.02. 17:46

Alkalmasint "szűkszavúságban" kbs verhetlen...

Beregi # 2008.02.02. 17:37

Jaj, kedves Monalisa1, a háttér, amit én írtam, az természetesen, nem is jogi, hanem társadalmi probléma.
Egyszerűen megragadott a gondolat (főleg a múlt, na, és a „hajlamaim” miatt :)). Imádok írni – mint Te is –, de gyakorolnom kell a szűkszavúságot (és a visszafogottságot). Nem tudok még olyan jól lényegre törni 1 mondatokban, na, de majd a tapasztalat.
Viszont, „szőrözésben” igazán jó vagyok :)!!

ÓbudaFannak köszönöm a figyelmet, igazából tényleg csak a szavakon „lovagoltam”, de a válasz nekem azt jelentette, hogy igen, mert az adott diagnózis megléte=cselekvőképtelenség.

Még egyszer köszönöm!

ObudaFan # 2008.02.02. 10:10

Tényleg nem okoskodni és vitatkozni akarok, de érdekesnek találtam a kategorikus kijelentést, tudom, hogy körültekintően válaszolsz, kíváncsi lennék, ez tényleg ilyen „halálbiztos”?

Nem halálbztos. És annak kell bizonyítania, aki az érvénytelenségre hivatkozik. Tehát attól függ a siker, hogy a szakértő a perben kimondja-e, hogy az örökhagyó cselekvőképtelen állapotban volt a végrendelet megtételekor. Ez akkor nem kell, ha cselekvőképességet kizáró gondnokság alá volt helyezve az örökhagyó.

monalisa1 # 2008.02.01. 21:54

Ameddig a bíróság valakiről jogerősen nem mondja ki: az illető gyilkos, addig ő nem az...

monalisa1 # 2008.02.01. 21:50

Mármint érdekében megtenni a szükséges jogi lépéseket.

monalisa1 # 2008.02.01. 21:47

Lehet hogy valaki elmulasztotta (...) vele szemben megtenni a szükséges jogi lépéseket - érdekében.

monalisa1 # 2008.02.01. 21:46

Kéretlenül:

Édesanyátokról a biróság megállapította-e a cselekvőképtelenséget és egyben gondnokság alá helyezte? Ha nem, akkor csak egy pszichiátriailag kezelt embertársunk - ki tudja hány ilyen van köztünk.

Beregi # 2008.02.01. 20:58

„35 éve skizofréniával kezelt beteg végrendeletét meg lehet-e támadni olyan indokkal, hogy nem volt tudatában mit ír alá?”

Kedves ÓbudaFan!
(… ha szóba állsz velem :), és nem „pofátlankodni” akarok, csupán kérdőjelek vannak …) Ha már ez a skizofrénia téma hirtelen ilyen „népszerűvé” kezd válni, az érdekelne, önmagában a tény, hogy valakit skizofréniával kezeltek, elegendő-e ahhoz, hogy halála után, megállapítsák a cselekvőképtelenségét?
Nem vagyok a téma szakértője, csak valamennyire érintett. (Nem örököltem ugyan semmit, mitlehessentudni, esetleg a hajlamot.)
Azért elgondolkodtató, mert a szüleim válásakor a bíróság „természetesen” édesanyám gondozásába rendelt bennünket, a húgommal.
Akkor már jelei voltak a betegségnek, ezt a bíró nem tudhatta, viszont, mindketten kiskorúak voltunk még, amikor elkezdődött a bizonyos gyógyintézményekbe járás. A családorvos, a tanáraink, a szakorvos, a kis falu minden „elöljárója” tudta, hogy két kiskorú gyerek felügyeletét egy skizofréniás beteg látja el. Soha, senkinek nem jutott eszébe a cselekvőképtelenség. (Nem bánom igazán.)

Nem a legjobb kezelés mellett, változó volt az állapota, de ő is el tudta volna dönteni, kinek mit szeretne hátrahagyni.
A szegényes ismereteim szerinti szakirodalom, pedig arról szól, hogy az ilyen betegek kis %-a magától gyógyul, aki a kezelést és a gyógyszereket nem hagyja abba, tünetmentes marad, akit nem kezelnek, főleg a férfiak (ez érdekes), azoknak az állapota természetesen egyre rosszabb lesz, őket el tudom képzelni cselekvőképtelennek. Akit kezeltek, nagy eséllyel a tünetmentessé váló, társadalomba beilleszkedni képes típus volt. (Ezzel a betegséggel több országban, már nem is elmegyógyintézetben kezelnek, hanem általános kórházi osztályokon.)

Tényleg nem okoskodni és vitatkozni akarok, de érdekesnek találtam a kategorikus kijelentést, tudom, hogy körültekintően válaszolsz, kíváncsi lennék, ez tényleg ilyen „halálbiztos”?
Tisztelettel

ObudaFan # 2008.01.31. 16:58

Igen, cselekvőképtelen személy nem végrendelkezhet.

bojtar_bojtar_bojtar # 2008.01.30. 23:59

Az attól függ....
pl., hogy mikor írta...
...
az eset összes körülménye....

ügyvédet javaslok a konkrétumokkal.

b_b_b

oyabun # 2008.01.30. 23:24

35 éve skizofréniával kezelt beteg végrendeletét meg lehet-e támadni olyan indokkal, hogy nem volt tudatában mit ír alá?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.10. 14:05

Ez a megfogalmazás nem konkrét.

angelinax # 2008.01.10. 13:44

A nagyszülök kirablása és bántalmazása elég sulyos ??A hivatalos megfogalmazás a végrendeletben "lopás és erkölcstelen magatartás"

Kitagadásnak van helye, ha a köteles részre jogosult * az örökhagyó után öröklésre érdemtelen lenne; * az örökhagyó sérelmére súlyos bűncselekményt követett el (A kitagadás megítélése során a súlyos bűncselekmény nem büntetőjogi kategória, így a szülő terhére elkövetett könnyű testi sértést megvalósító tettlegesség a legszorosabb családi kapcsolatra tekintettel a kitagadás szempontjából súlyosnak minősülő bűncselekmény.); * az örökhagyó egyenesági rokonainak vagy házastársának életére tört, vagy sérelmükre egyéb súlyos bűntettet követett el; * az örökhagyó irányában fennálló törvényes eltartási kötelezettségét súlyosan megsértette; * erkölcstelen életmódot folytat"

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.10. 13:21

Fontos, hogy "érvényesen". Igaz, az érvénytelenséget a bíróság csak akkor állapítja meg, ha a kitagadott kéri. De miért ne kérné? Azért nagyon súlyos dolognak kell annak lenni, ami megalapoz egy érvényes kitagadást.

angelinax # 2008.01.10. 13:12

Üdvözlöm!
Megtámadható e a végrendelet és kérhetö e a köteles rész kifizetése ha a végrendeletböl ki lett tagadva valaki és a végrendelet konkrétan tartalmazza a kitagadás okát is?

*„ Nem jár köteles rész annak, akit az örökhagyó végintézkedésében érvényesen kitagadott. A kitagadás csak akkor érvényes, ha a végintézkedés annak okát kifejezetten megjelöli.

Ha jol értelmezem a jogszabályt nem, de kérném segitségüket .
Köszönettel

monalisa1 # 2008.01.09. 16:30

Valóban.
Mondjuk pár tizezer forintért...
Itt meg végül is megkaptad a szükséges választ, bár kbs szerint összekevertem a dolgokat...

Egyrészt elnézést, másrészt kívánok további minden jót.

agin # 2008.01.09. 12:36

Mivel egy családról van szó ez nem teljesen a probléma kikerülése. Egyébként pedig ha tudtam volna a helyes választ nyilván nem teszem fel a kérdést. Én csak találgattam és próbáltam hozzáértő személytől konkrét választ kapni, olyat amit ügyvédhez fordulás esetén Ő is mondana nagy valószínűséggel.

monalisa1 # 2008.01.08. 13:29

agin

Semmi gond. Csupán annyi a megjegyzésem, hogy 01.07. 11:49. kérdésed többek közt arra vonatkozott, hogy ha kiskorú a megajándékozott akkor az illetfizetés kikerülhető-e valahogy...

Egyszerűbb lett volna ezen kérdéset fel sem tenni (...)mert a 01.08. 11:01. beírásoddal önmagadnak adtad meg a helyes választ: az illetéket az ajándékozó fizeti meg.

További minden jót.

agin # 2008.01.08. 10:22

Igen, köszönöm. Jól érted a lényegét az üzenetemnek, pont erről szólt volna. A Te válaszodra voltam kíváncsi elsősorban ( bocs monalisa).

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.08. 10:07

Egyébként én tényleg a törvényi részre vagyok kíváncsi
Arra már elsőre válaszoltam. Nem fogom megismételni csak azért, mert monalisa bekavart.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.08. 10:05

Nem, ha az ajándékozó a szerződésben magára vállalja az illetékfizetést, az nem keletkeztet újabb illetékköteles ajándékozást.

agin # 2008.01.08. 10:04

Egyébként én tényleg a törvényi részre vagyok kíváncsi, nem a gyakorlati megoldhatóságra vagy megoldhatatlanságra. Ha valaki ezzel a dologgal fordul egy ügyvédhez milyen választ, javaslatot fog kapni várhatóan?

agin # 2008.01.08. 10:01

És ha valaki kifizeti helyette? Vagy az már megint ajándékozásnak minősülne?

monalisa1 # 2008.01.07. 18:48

De ha nincs neki MIBŐL fizetni? Akkor jön a késedelmi kamat 5-10-15 évre v. nemfizetés esetén az árverezés?...

Vélem örül az ajándékba kapott ingatlannak, és fizetni is fog amint keresetre/jövedelemre tesz majd szert.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.07. 18:42

Nem arra kell jogszabályhely, hogy a kiskorú az általános szabályok szerint fizeti az illetéket, hanem arra kellene, hogy vele kivételt tesznek. Úgyhogy te jösz.