végrendelet

mancika # 2007.12.12. 10:59

Mi azért gondoltunk a végrendeletre is, mert ha esetleg arra kerül a sor, hogy az egyedül itt marad otthonba kényszerül, akkor legyen miből fizetnie. Ezek szerint ez a végrendelet dolog nem igazán jó?

gittus # 2007.12.12. 10:11

végrendelet készítése esetén a gyermek kötelesrészre jogosult amit szintén ki kell adni.(végrendelet útján szerzett vagyon után is kell öröklési illetéket fizetni, és mivel Önök nem leszármazói egymásnak ezért várhatóan a magasabb kategóriás illeték alá esnek.)
Házasságkötés esetén örököl a gyermek de a vagyontárgyakat a túlélő házastárs haszonélvezete terheli. Azaz ez esetben nem teheti ki Önt és nem kell kifizetni az örököst sem.

mancika # 2007.12.12. 09:32

Az élettársammal fele-fele részben vásároltunk lakást 12 évvel ezelőtt. Neki van egy fia, (közös gyerek nincs) aki agassztóan kezd úgy viselkedni, hogy elgondolkoztunk végrendelet készítésén, vagy erre a házasságkötés is megoldás lenne? ugyanis a mai jog szerint tudtommal nem örökölnék utána, vagyis el kellene adnom a lakást és kifizetni, és ha nem tudom kifizetni? Mi a helyzet az ingó vagyonnal? azon is osztozkodnom kellene? mindent meg kellene feleznem vele? amink van azt mind közösen szereztük!
Másik kérdésem hamarosan kocsit szeretnénk venni az én örökségemből, ezt csakis az én nevemre érdemes venni? lehet naiv kérdés, csak azért teszem fel mert közös névre szerettük volna. Meg ha házasságot kötünk és utána veszünk kocsit, az is közös vagyonnak számít, így arra is jogot tarthat majd a fia?
Én nem akarom kitúrni a gyereket az örökségből, csak nem szeretném ha zaklatna, perelgetne mindenért, nyugalmas öregséget szeretnék, mert jelenleg sajnos a viselkedése arra utal hogy mindre képes ha pénzről van szó!