Kedves ObudaFan!
Nagyon köszönöm a válaszodat.
Még volna az üggyel kapcsolatban néhány kérdésem és a véleményed ill. a tanácsod nagyon érdekelne.
Szeretnék a vidéki bíróságnak egy ajánlott tértivevényes levelet küldeni, amelyben leírnám a mondanivalóimat, többek között azt, hogy viszonylag idős ember vagyok már, de teljes szivemmel kötődöm , ahhoz a nyaralóhoz, ahol a fiatalságomat töltöttem, a szeretett szüleimmel együtt és én is szívesen megvásárolnám a felperes tulajdoni részét, még több pénzt is hajlandó lennék fizetni érte, mint amennyit ő kinált a keresetlevelében.
Nehezen mozdulok ki itthonról, de mindig úgy tervezetm, hogy nyugdíjasként a nyarakat a feleségemmel és a kisunokámmal majd ott töltjük.
A felperes fiatalasszony, a bátyám leánya, ő meg tudna szokni máshol is.
Valószínű azonban, hogy ő sem akarná a részét eladni nekem.
Így én akkor, - másodlagosan a természetbeni megosztást kérném a bíróságtól, hogy mégiscsak azon a telken lehessek öregkoromban.
Az ingatlan kb. 2000 nm-es. Abban a községben, ahol van, 600 nm a legkisebb építési telek nagysága, tehát szerintem megosztható.
A 148.§/2. -re hivatkozva - ráadásul a kisebb ingatlanok nm ára általában magasabb, mint az egyben lévő hatalmas telkeké.
Mit gondolsz, megírhatnám ezeket a bíróságnak és vajon hatna rá a kérésem?
Másik az, hogy télen, jan. végén, esetleg havas, jeges utakon nagyon nehezen tudnék a lakásomtól több mint 200 km-re lévő városi bíróság tárgyalásán megjelenni. Különösképpen, hogy délelőtt 11 órára van kitűzve, amihez hajnalban kéne indulnom, akár vonattal, akár kocsival mennék.
Kérhetném-e a bíróságot, hogy tűzzön ki egy másik tárgyalási napot - esetleg tavaszra, amikor is könnyebben oda tudnék utazni, vagy vajon elfogadja -e a bíróság a személyes megjelenésem helyett az ajánlott, térivevényesen küldött levelemet és ez vajon nem jelent-e hátrányt nekem? Mit gondolsz?
Vajon kérhetném-e a bíróságot, hogy a budapesti bíróságon a bátyámmal szemben folyamatban lévő - szintén az örökségünkkel kapcsolatos - öröklakás ügyében folyó perünk befejezősédéig függessze fel ezt a " közös használat megszüntetése" iránti pert, mert annak a másik pernek a kimenetelétől sok függ. Lehetséges, hogy egyikünk a lakást, másikunk pedig a nyaralót kapja kizárólagosan és akkor fölösleges most az átiratás és az esetleges ingatlan megosztatás.
Erről mi a véleményed?
Vajon, ha mindezet megírom és egyúttal kérem a bíróságot, hogy a januári tárgyaláson való részvételemtől tekintsen el, akkor ér-e valami hátrány, vagy jók az érveim, vagy mivel mással lehetne ezt a tárgyalást és az egész pert elodázni, hiszen én remélem, hogy a másik per kimenetele az egész családi ügyünkre megoldást hoz majd.
Minden ötletnek és segítségnek hálásan örülök és köszönöm.
Szíves válaszodat előre is köszönöm és elnézésedet kérem, hogy a bonyolult és kínos ügyemmel föltartalak.
Üdvözlettel
Barna