Özvegyi nyugdij

Veci # 2009.07.10. 20:11

Nem vagyok járatos ebben a témában, de megosztom, amit találtam (bár bizonyára nem új dolgot írok). Akit érint, annak a számára esetleg ez az információ fontos lehet.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója az özvegyi nyugdíjról
http://www.onyf.hu/index.php?…

Üdvözlettel Veci

ObudaFan # 2008.03.13. 19:28

Nincs mit.

szmoj # 2008.03.12. 19:27

Köszönöm szépen a válaszát ObudaFan. Ebben reménykedtem én is.

ObudaFan # 2008.03.12. 18:44

De azt igen, és ők is árvaellátást, ha nappali tagozaton tanulnak és nem töltik be a 25. életévüket.

szmoj # 2008.03.12. 17:27

Kedves fórumozók!
Az lenne a kérdésem,hogy a gyermekeim most Okj-s tanrendszerben tanulnak,és kapok családi pótlékot, illetve özvegyi nyugdíjat is.Ha most szeptemberől felsőoktatási intézményben folytatják a tanulmányaikat,akkor, ha jól tudom családi pótlékot nem kapok,de özvegyit sem?
Kérem segítsnek. Válaszukat előre is köszönöm.

nkriszta # 2008.02.19. 12:05

Kedves Gittus!
Köszönjük a válaszokat!

gittus # 2008.02.17. 08:21

judit111
Ha a házasság megkötésére az elhalt személy öregségi korhatárának betöltését követően kerül sor, akkor házasságkötést követően legalább 5 évi együttélés szükséges. Amennyiben ez az időtartam nem éri el az 5 évet, hozzá lehet számítani az élettársi együttélés tartamát de a kettőnek együtt is el kell érnie az élettársi együttéléshez szükséges legalább 10 évet. Röviden: szerintem nem fog kapni özvegyi nyd-t a barátnője.

nkriszta
nem értem miért a munkahelyen tájékozódtak, amikor pedig nem ott állapítják meg az ellátásokat és köztudott egyébként hogy a halál után szoktak kapni ideiglenes özvegyi nyd.-t.
Ha a férj elhalálozását követő 10 éven belül tehát 2008.májusáig - az özvegyi nyd-ra jogosultság valamelyik feltétele bekövetkezik. (megrokkan, vagy betölti a 62.-t) az özvegyi nyd megállapítható, máskülönben nem áll fenn jogosultság.

üdv
gittus

nkriszta # 2008.02.16. 15:19

Még annyit tudok,hogy csökk.összegű előrehozott nyugdíjjal,ment nyugdíjba 58 évesen(2007.máj.-ban).
Köszönöm

nkriszta # 2008.02.16. 15:08

Kedves Gittus!
A munkahelyén azt a tájékoztatást kapta,hogy ha a 62-t betölti akkor lesz majd jogosult az özvegyi nyugdíjra.Ezek után mi nem is igényeltük,mert addigra a 10 év letelik(2011).Most hallottunk a 15 évre emelésről,(ezért olvasgattam a kérdéseket)így megtudtam,hogy rá ez nem vonatkozik,mert 93 után halt meg a papa.Így/sajnos /belenyugodtunk,hogy lecsúszik róla.Az 55 évről csak itt a fórumon olvastam,ezért nem igazán értettük ,hogy mikor ,kinek, melyik és miért.

judit111 # 2008.02.16. 13:41

Kedves Gittus!
Igen előbb bizonyíthatóan élettársként éltek (4 év),
majd két év házasságban. Amikor összeházasodtak, a férj 75 éves volt
barátnőm pedig 58 éves, jelenleg 60 éves.
köszönöm
judit

gittus # 2008.02.16. 12:55

judit111
Előbb élettársként majd házastársként éltek.
Mennyi idős volt a férj, amikor a házasságot megkötötték?

gittus # 2008.02.16. 12:52

özvegy
Julcsi50 özvegyi (és nem öregségi)nyugdíjkorhatára 55.életév. Obudafan helyesen írta.

nkrisztina
Miért nem kapott ideiglenes özvegyi nyd-t a kedves anyósa.
Egyébként mindenképpen az irányadó korhatár (az elhalálozás időpontjára tekintettel) a 62.életév.

judit111 # 2008.02.16. 06:39

Barátnőm nevében érdeklődök,
Férje nemrég meghalt és 6 évet éltek eegyütt, ebből két évet házasságban.
Kérdésem jár-e barátnőmnek (58 éves)a férje után az özvegyi nyugdij?
köszönöm judit

nkriszta # 2008.02.06. 08:58

Nálunk is az 55 és a 62 okoz problémát,vajon melyik igaz nálunk.Anyósom 2007 májusától nyugdíjas, saját jogon,apósom 98 májusban halt meg(nyugdíjasként). Megilleti-e az özvegyinyugdíj?49-es születésü tehát az 55-t már betöltötte 2004-ben.Ideiglenes özvegyit nem kapott ,a gyerekek már felnőttek voltak akkor.
Köszönöm

Özvegy # 2008.02.05. 11:35

ObudaFan!
Miért 55?

"Az özvegyi nyugdíjra jogosultság további feltételei

Az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követően özvegyi nyugdíjra az jogosult, aki házastársa halálakor

a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt betöltötte, ...
Az özvegyi nyugdíj jár akkor is, ha az erre jogosító említett feltételek valamelyike a házastárs halálától számított tíz éven belül következik be.

Az özvegyre irányadó öregségi nyugdíjkorhatár a hatvankettedik betöltött életév."

nandy # 2008.01.31. 23:15

Ha jól értem, akkor fontos az azonos cím?

monalisa1 # 2008.01.31. 23:05

Ha az élettársi kapcsolatból született közös gyermek, akkor 1 évi együttélés után már megállapítját a jogosultságot, ellenben legalább 10 évi együttélést szükséges bizonyítani. Az okmányiroda lakcimrészlegénél a "tól-ig" igazolás beszerezhető.

pimpinyul # 2008.01.31. 22:44

Szeretném tudni, hogy élettárs halála esetén az ideiglenes özvegyi nyugdíj megállapításához szükséges igazolások között felsorolt hatósági lakcímigazolásra alkalmas-e a régi típusú személyigazolvány helyett annak fénymásolata.Ugyanis a temetkezést végző társaság magánál ezt elkérte tőlem. Esetleg az az igazolás, amit a Nyugdíjfolyosító Ig. küldött az adóbevalláshoz a tavalyi évről megfelel-e lakcímigazolásként?

Az együttélést tanúsító közjegyzői okirat elegendő igazolás?

Az elhunyt nyugdíjába beépített, tudományos fokozat után is jár az ideiglenes özvegyi nyugdíj?

A választ előre is köszönöm.

ObudaFan # 2008.01.06. 09:12

Amikor az 55-öt betöltöd.

julcsi50 # 2008.01.05. 17:20

Érdeklödni szeretnék, hogy az özvegyi nyugdíj mikor éled fel? 50 éves vagyok 1993. májusában halt meg a férjem, és 2005. október 04-ig kaptam özvegyi nyugdíjat,mivel addig tanult a legkisebb gyerek (2 gyerekem van). Meg tudja valaki mondani, hogy mikor fogok ujra kapni, és mikor kell igényelni. Válaszokat ide is, de leginkább a fintorjuli@freemail.hu címre várnék, ott hamarabb látnám. Köszönöm elöre is!! Fontos, és sürgös!

gittus # 2008.01.05. 13:52

szinema
nem csak a fizikai külön lakás a különélés. Az is annak számít ha egy lakásban de külön "háztartásban". Tehát mindenki a maga költségeit fizeti.
Az hogy más mit kap az nem hivatkozási alap.

szinema # 2008.01.03. 09:20

Sajnos az is gond hogy mi igazábol 9-hónapig voltunk külön és volt még 6-hónap ammokor én hazza akkartam költözni csak nem mertem mert megfenyegetett és igy amig megnem halt addig itt pár házal a szüleimel laktam a gyerekekel mert közben ök is itt hagyták az apjukat.Agreszivlet ammiota megtudta hogy gégerákja van és hogy nem sokáig él nem visselt el maga körül senkit már.De tudok elég sokk személyt akik több éven át külön éltek és mégis megkapták.

gittus # 2008.01.02. 20:17

csak akkor minősül különélőnek ha egy évnél régebb óta külön éltek. Ha valóban kilenc hónapja éltek külön akkor az özvegyi nyd szempontjából együttélőnek minőül

szinema # 2008.01.02. 15:24

A férjem szeptemberben meghalt de mi már nem laktunk egy háztartásban az uttobi idökben.Vagyis a halála ellöt 9-hónapig külön éltünk.Csak annyi lenne a kérdésem hogy én 9-hónapig nem éltem vele együtt de (elválni nem váltunk el) és ezért a pár hónap miatt most felül vizsgálják az özvegyi támogatást és ez miatt lehet hogy egyáltalán nem is kapom meg.Az a furcsa csak az egészben hogy vannak olyanok akkik el is váltak és mégis megkapják.Ez hogy lehetséges?Nekem meg bekel bizonyitanom hogy a férjem és én köztem helyre állt az érzelmi életközösségünk a halála ellöt.És csak utána fogják eldönteni hogy kapok e 1-évig vagy nem.