Kacifántos ügy

Hancikutya # 2008.02.04. 14:38

Sziasztok,

Megkaptam a kinti munkához a munkaszerződést is, április elején kell kezdenem. Az apa továbbra is engedi, hogy kivigyem a lányunkat, erről jövő héten írunk ügyvéd előtt (a keresettel együtt) egy papírt. Nyilvánvaló, hogy ennyi idő alatt nem tudok intézkedni a Gyámhivatalnál az ő engedélyük miatt, de elindítani el tudom a dolgot.
Kérdésem, hogy kint valaki kéri majd a gyámhivatal papírját? Vagy csak viszem a gyerekeket, beíratom őket iskolába, közben pedig intézem az engedélyt? Milyen papírokat fognak vajon kint kérni?

Köszönöm a válaszokat,
A.

ObudaFan # 2008.01.16. 18:25

Ha van megállapodás erről a szülők között, akkor ideiglenesen ki lehet vinni.

Hancikutya # 2008.01.16. 07:38

Köszönöm.
Még kérdés: ha ez a "külföldre költözés" egyelőre nem tudni, hogy végleges-e, akkor is kell? Miért kérdezem: kérnek iskolalátogatásit. Ehhez, feltételezem, már kint kell járnia iskolába. Ha környezettanulmányra jönnek, szintén kint kell már élnünk, mert gondolom, megnézik a gyerek közvetlen környezetét, szobáját. Tehát gyakorlatban hogyan megy ez? Én 1-3 hónapon belül kezdenék az új helyen, Belgiumban. Közben itthon zajlik a válás (addigra kereset be lesz adva, közös megegyezés, apától hozzájárulás, hogy jöhet a gyermek). Vihetem-e őket magammal, amíg csak el van indítva a gyámügyön a dolog? Vagy addig nekik maradniuk kell?

ObudaFan # 2008.01.15. 20:23

Kell.

Hancikutya # 2008.01.15. 19:25

Köszönöm az eddigi válaszokat. Ma voltunk az ügyvédnél és azt mondta, nem elég, ha a férjem hozzájárul a gyermek végleges külföldre távozásához, a gyámhatóság engedélye is kell. Lesz kint környezettanulmány, kellenek dokumentumok, munkaszerződés, befogadó nyilatkozat, stb. Gondolom, elég hosszú az átfutási idő... Gyámhatóság engedélye nélkül valóban nem megy? Míg ez nincs meg, nem is vihetem ki a gyerekeket? Van valakinek tapasztalata hasonló ügyekben?
Köszönöm!

ObudaFan # 2008.01.04. 21:19

Nem kell ügyvédi ellenjegyzés, és ezt akár a gyámhatóság is jegyzőkönyvezi, de a legjobb, ha a perben köttök erről egy (rész)egyezséget.

Hancikutya # 2008.01.04. 14:57

Köszönöm. Hogyan kell az engedélynek kinéznie, kell-e ügyvédi ellenjegyzés? A válókeresettel együtt be kell-e adnom, vagy ez ettől független?
Köszi

Dr.Attika # 2008.01.04. 11:21

Az ügyvéded nem a jogszerű választ adta. Kell engedély az "ex"-től."sengen" nem erről szól.

Hancikutya # 2008.01.04. 10:30

Köszi a választ.
Most voltam ügyvédnél, aki azt mondta, elvileg, mivel már nyitottak a határok, nem is kellene a férjemtől jóváhagyás, de a rend kedvéért mégis kellene írnia 2 tanu előtt egy engedélyt, hogy tartós kiküldetés esetén engedi velem a gyereket. Ez valóban így van?

ObudaFan # 2008.01.03. 14:10

A bontóperben lehet kérni, hogy a bíróság ideiglenes intézkedésben döntsön a gyermek elhelyezéséről és a kapcsolattartásról. Az ideiglenes intézkedés jóval gyorsabb döntés, mint az ítélet lesz. És ebben az ideiglenes intézkedésben a bíróság dönthet úgy, hogy elviheted külföldre a gyermeket, és meghatározhatja, hogy ennek ellenére hogy is történjen a kapcsolattartás. Tehát: minél gyorsabban be kell adni a keresetlevelet, és már abban kérni kell ezt az ideiglenes intézkedést, valamint igazolni kell azt, hogy ott külföldön a gyermek megélhetése biztosítva lesz, hogy indokolt valóban kiutazni, stb.

Hancikutya # 2008.01.03. 10:44

Sziasztok,

Elég - hogy úgy mondjam - sajátos helyzetbe kerültem. Házas vagyok, van egy közös gyermekünk, aki nemrég töltötte be a 3 évet, valamint első házasságomból egy 11 éves lányom. A házasságunk megromlott, el fogunk válni. Külföldre szeretnék költözni a gyerekekkel, de a férjem valószínűleg meg fogja akadályozni. Nekem nagyon jó lehetőségeim vannak munka terén mind itthon, mind kint, ellentétben vele. Anyagilag nem függök tőle, van egy házam (az én nevemen), autóm, háromszor annyi fizetésem, mint neki. Neki van az első házasságából egy lánya, akivel nem foglalkozik, kb 3 éve látta, gyerektartást nem fizet utána. Ezen kívül egy csomó zűrös ügye...
Annak ellenére, hogy házassági szerződést kötöttünk, szeretném kifizetni az ő részét, nem hagynám, hogy üres kézzel elmenjen. Cserébe azt kérem, adja a hozzájárulását ahhoz, hogy a gyerekeket (illetve a közös gyermeket) is kivigyem magammal. Úgy tűnik, külső nyomásra most azon gondolkodik, ebbe nem fog beleegyezni. Van valami lehetőségem? Ideiglenes gyámság esetleg? Mit tudok tenni? Azzal tisztában vagyok, hogy ilyen múlttal a háta mögött a bíróság nem ítélné neki a gyereket, de még mindig tud azzal mahinálni, hogy nem egyezik bele a gyerek kiköltözésébe (tegnap még megbeszéltük, hogy havonta egyszer hazajönnek a gyerekek hozzá).
Mit tud ő tenni, hogy megakadályozza a tervemet és milyen lehetőségeim vannak?

Köszönöm a válaszokat.