Tudom, a "körítése" annak az esetnek, amit leírok, sokakban sokféle véleményt hoz majd felszínre, de konkrétan most az érdekelne nagyon sürgősen (10-én tárgyalás), hogy a következő esetben lehet-e közös megegyezéssel válni:
Barátunk még tavaly beadta a válópert, amihez csatolta a felesége által aláírt szerződés/egyezséget, amiben minden kérdésben megegyeznek. (Pl. a férj lemond a teljes vagyonáról, a 2 gyerek utáni tartásdíj fejében, stb. - de ez most nem lényeges...)
Kiírták a második tárgyalást, ami most lesz 10-én. A feleség viszont most kijelentette, hogy ő nem megy el a tárgyalásra, mert most már nem tetszik neki a dolog.
(Azért nem, mert falun laknak, senki nem tudja, hogy gond van. A feleség szeretett volna titokban elválni, mivel eddig is sokat volt távol a munkája miatt a férj, gondolta fel se fog tűnni. Most viszont közölték vele az első tárgyaláson, hogy a válásról szóló végzést megküldik a házasság helyén lévő anyakönyvi hivatalnak. Ez a lakóhelyük. Mivel mindenki ismer mindenkit, biztos benne, hogy híre megy. Így aztán meggondolta magát.)
Azt mondta, hogy elválhatnak, de ő nem tesz ezért egy lépést sem.
Az egyezséget aláírta, ügyvéd is ellenjegyezte. Most mi van? Lehet így közös megegyezéssel válni?
(Mielőtt bárki a barátunkra támad: az ex kötötte az ebet a karóhoz, és azt akarta, hogy kerüljön minden az ő nevére egy házassági vagyonközösséget megszüntető per során. De, mivel már effektív házasságban évek óta nem élnek - és nem a barátunk hibájából, ezt állíthatom - a férj végül azt mondta, hogy "mindent, vagy semmit". "Vagy a feleségem akarsz lenni, és akkor együtt vagyunk jóban-rosszban, közös vagyonnal, vagy nem, és akkor elválunk." Mivel csak ez a két választás maradt, a feleség azt mondta, akkor váljunk el, de titokban. Ebben meg is egyeztek. Aztán most....)