Lehet - e közös megegyezés? SÜRGŐS!

nyusz66 # 2008.01.08. 21:06

Azért, ha korán (vagy később) reggel egy jogász is véleményezné az esetet, nagyon hálás lennék!

(Mert úgy tudom, válópernél nem ugyanaz a helyzet, mint más pereknél, pont azért, mert az első elvileg "békéltető tárgyalás". Vagy el vagyok maradva?)

monalisa1 # 2008.01.08. 20:54

Az bölcs megoldás, ha a feleség ír egy pár sort a bíróságnak - megtisztelve ezzel őt -, hogy a tanulmányi elfoglaltsága stb., stb.

monalisa1 # 2008.01.08. 20:52

Lényegében az első tárgyoláson KELL ott lennie mindkét félnek: adatok felvétele és a válási "óhaj" mindkét részről történő kimondása/elhangzása - azt követően akár már otthon is maradhat egyikőjük, másikójuk. (Legfeljebb a jegyzőkönyv tartalma alapján szembesül azzal, hogy okosabb lett volna nem a struccpolitikát választani.)

Én csak egy laikus hozzászóló vagyok - a fórumozó jogászok lehet hogy ma már elmentek aludni -, de azt elég nagy valószínűséggel leírhatom: az apa nem juttathatja a vagyoni részét a feleségének a t.díj ellenében., a gyerektartás a gyereket illeti, de annak ellentételezése lehet az apai vagyonrész. (Az ügylethez elengethetetlenül szükséges a gyámhivatal előzetes jóváhagyása.) Azt követően lehet csak menni bármiféle egyezséggel is a bíróságra.

Holnaputánra még nem várható a válás kimondása...

nyusz66 # 2008.01.08. 20:29

Ezzel sajnos nem vagyok kisegítve :(

Azt szeretném sürgősen tudni, hogy kimondja-e a bíróság a közös megegyezéses válást, ha a felek egyezséget kötöttek, egyszer meg is jelentek, de a második tárgyaláson az alperes nem jelenik meg?

Viszont a közös egyezséget ügyvéd előtt mindketten aláírták, és kérték a bíróságtól, hogy hagyja jóvá.

Akkor most mi van?

Válhatnak holnapután? Mert egyelőre úgy tűnik, feleség moccanthatatlan.

Ui.: Ha netán NEM mondhatja így ki a válást a Bíróság, akkor mit fog tenni? Megszünteti az eljárást, vagy új tárgyalási napot tűz ki? Megoldás lehetne-e, ha a feleség írna egy papírt, amiben kimenti magát a tárgyaláson történő megjelenés alól, mondjuk a közelgő egyetemi vizsgáira hivatkozva?

monalisa1 # 2008.01.08. 19:58

Az ők esetében a házassági vagyonközösséget megszüntető szerződés nem járható út, mert akkor az apának mindvégig fizetnie kellene a tartásdíjat. (A t.díjról az anya nem mondhat le, mivelhogy az nem az ő járandósága.)

monalisa1 # 2008.01.08. 19:54

"Mivel mindenki ismer mindenkit, biztos benne, hogy híre megy." Valószínüleg, de rövid idő múlva már más "szenzációról" fognak beszélni a faluban az emberek.

Vélem a férj részéről kellően nagyvonalúság - a részletek különösebb ismerete nélkül is -, hogy a teljes vagyoni részét hajlandó ott hagyni., bizonyára a feleség tud osztani-szorozni és akkor rájön, hogy a t.díj kellően ellentételezve. Akkor meg ne játsza meg magát...

Igaz, az apa által hátrahagyandó vagyon a gyerekek nevére/tulajdonába kerül: ajándékozás - illetéket kell majd fizetni -, és a feleség nem fér hozzá, mert a gyerekek jussát a gyámhivatal felügyeli majd.

Tehát ha a házasság megromlásában esetlegesen a nő is hibás, akkor váljanak külön az utjaik, mellőzendő az esetleges sárdobálás.

nyusz66 # 2008.01.08. 19:34

Tudom, a "körítése" annak az esetnek, amit leírok, sokakban sokféle véleményt hoz majd felszínre, de konkrétan most az érdekelne nagyon sürgősen (10-én tárgyalás), hogy a következő esetben lehet-e közös megegyezéssel válni:

Barátunk még tavaly beadta a válópert, amihez csatolta a felesége által aláírt szerződés/egyezséget, amiben minden kérdésben megegyeznek. (Pl. a férj lemond a teljes vagyonáról, a 2 gyerek utáni tartásdíj fejében, stb. - de ez most nem lényeges...)
Kiírták a második tárgyalást, ami most lesz 10-én. A feleség viszont most kijelentette, hogy ő nem megy el a tárgyalásra, mert most már nem tetszik neki a dolog.
(Azért nem, mert falun laknak, senki nem tudja, hogy gond van. A feleség szeretett volna titokban elválni, mivel eddig is sokat volt távol a munkája miatt a férj, gondolta fel se fog tűnni. Most viszont közölték vele az első tárgyaláson, hogy a válásról szóló végzést megküldik a házasság helyén lévő anyakönyvi hivatalnak. Ez a lakóhelyük. Mivel mindenki ismer mindenkit, biztos benne, hogy híre megy. Így aztán meggondolta magát.)
Azt mondta, hogy elválhatnak, de ő nem tesz ezért egy lépést sem.
Az egyezséget aláírta, ügyvéd is ellenjegyezte. Most mi van? Lehet így közös megegyezéssel válni?

(Mielőtt bárki a barátunkra támad: az ex kötötte az ebet a karóhoz, és azt akarta, hogy kerüljön minden az ő nevére egy házassági vagyonközösséget megszüntető per során. De, mivel már effektív házasságban évek óta nem élnek - és nem a barátunk hibájából, ezt állíthatom - a férj végül azt mondta, hogy "mindent, vagy semmit". "Vagy a feleségem akarsz lenni, és akkor együtt vagyunk jóban-rosszban, közös vagyonnal, vagy nem, és akkor elválunk." Mivel csak ez a két választás maradt, a feleség azt mondta, akkor váljunk el, de titokban. Ebben meg is egyeztek. Aztán most....)