élettárs+vagyonmegosztás


Fabyen82 # 2015.05.03. 17:50

Köszönöm, ez nem túl jó hír, mert így nekem kb, semmi sem marad, ha minden igaz. A gyereknek nyilván nincs szüksége a 100nm melléképületre, és én megváltottam volna a részét, amiből vehetett volna maguknak egy házat, de neki nem kellett. Nyilván tudta, hogy az egészet megkaphatja, mert nála van a gyerek. A gyerek lakhatását biztosítottam volna, de így neki jut a 15-20 milliós ház, nekem meg, ha nem tudok kiszállni, még a fele hitel is a nyakamon marad, ami még vissza van..

ObudaFan # 2015.05.03. 20:33

100 nm-nél azért már nem lakott forgalmi értékről, hanem részben lakottról beszélünk.

munkásnő (törölt felhasználó) # 2015.05.04. 11:05
@@@ Tisztelettel kérném a választ ! @@@...Házasságban élők egyike elhunyta utáni teendő....!....§§§§§......Kérdésem: ha házasságban, a férjem meghal, mi a teendőm-kié-mi,mit kell intézni ha az én nevemen nincs tulajdonjog és haszonélvezet sem,csak a férjemén
  • Maradhatok e a családi házban,kitehetnek e ha van gyereke a férjemnek,nekem is van de nyilván azok nem örökölhetnek innen,vagy írassam magamra a haszonélvezeti jogot,esetleg a tulajdon felét megosztva,ez így jobb-biztonságosabb??? Melyik...??? Hosszú ideje vagyunk együtt,rengeteg pénzt tettem-bele a ingatlanba,felújítás,stb...és ha valami baj lenne,akkor nem szeretném azt,hogy olyanok,akik semmit sem csináltak,/ családtagok/ csak a halál utáni hozományra várnak,kifordítsanak mindenemből,ez érthető igaz...??????!.....Köszönöm a választ !!!
Fabyen82 # 2015.05.04. 12:00

Köszönöm ObudaFan, ez kicsit megnyugtató, bár ez csak a melléképületek alapterülete,a vállalkozáshoz, jelenleg nincs használatban,és van egy ház is, de az csak kb. 75 nm.

munkásnő (törölt felhasználó) # 2015.05.04. 12:42

@@@ Tisztelettel kérném a választ ! @@@...Házasságban élők egyike elhunyta utáni teendő....!....§§§§§......Kérdésem: ha házasságban, a férjem meghal, mi a teendőm-kié-mi,mit kell intézni ha az én nevemen nincs tulajdonjog és haszonélvezet sem,csak a férjemén
Maradhatok e a családi házban,kitehetnek e ha van gyereke a férjemnek,nekem is van de nyilván azok nem örökölhetnek innen,vagy írassam magamra a haszonélvezeti jogot,esetleg a tulajdon felét megosztva,ez így jobb-biztonságosabb??? Melyik...??? Hosszú ideje vagyunk együtt,rengeteg pénzt tettem-bele a ingatlanba,felújítás,stb...és ha valami baj lenne,akkor nem szeretném azt,hogy olyanok,akik semmit sem csináltak,/ családtagok/ csak a halál utáni hozományra várnak,kifordítsanak mindenemből,ez érthető igaz...??????!.....Köszönöm a választ !!!

ObudaFan # 2015.05.04. 12:44

munkásnő

Az utolsó közös lakásra haszonélvezetet fogsz kapni, de ettől függetlenül amennyiben házastári közös vagyon címén abban tulajdonjogod is keletkezett, ezt érvényesítheted - ha az örökös nem ismeri el, akkor perben. Mondjuk a haszonélvezet mellet ennek akkor van jelentősége, ha szeretnéd ezt majd valakire hagyni egyszer, vagy ha értékesíteni szeretnéd a tulajdoni hányadodat.

munkásnő (törölt felhasználó) # 2015.05.04. 13:26
Kedves ObudaFan !-
  • Köszönöm szépen a választ !--Én semmit nem szeretnék értékesíteni és ráíratni a saját gyerekeimre,csak azt szeretném,hogy ha esetleg a férjem meghalna akkor annak gyerekei ne túrhassanak ki,ne zavarhassanak el és a halálom napjáig benne élhessek,és ne is költözhessenek be abba a lakásba,amibe semmit nem tettek bele,csak megakarják szerezni mert jó lesz az nekik ! Akkor ne menjek ügyvédhez a haszonélvezetemet ráíratni a tulajdoni lapra ?--És nem foglalhatják el a lakást ? Köszönöm szépen a választ !
munkásnő (törölt felhasználó) # 2015.05.04. 13:29

És azt nem értem,hogy hogyan keletkezhet tulajdoni jogom,talán úgy,hogy a tulajdonjogot rám íratjuk ? Akkor viszont haszonélvezet nem kell igaz,de nekem csak az kell,hogy maradhassak,ha esetleg arra kerülne a sor !

ObudaFan # 2015.05.05. 05:00

Haszonvezetre van akkor szükséged, azt meg várhatóan örökölni fogsz. De természetesen fordulj ügyvédhez, mert egy ilyen internetes kapcsolatfelvételnél fontos információk is elmaradhatnak. Tulajdont egyébként már az által szerzel, hogy közösen beruháztok az ingatlanba, csakhogy ez még ingatlan-nyilvántartásba be nem jegyzett tulajdonjog addig, amíg a földhivatalt meg nem keresitek.

munkásnő (törölt felhasználó) # 2015.05.05. 06:19

Köszönöm szépen!

katus08 # 2015.05.05. 09:02

Az alábbi problémával kapcsolatban kérnék segítséget.
Korábbi élettársammal közös ingatlant vásároltunk deviza alapú jelzáloghitelre. A hitel az én nevemre szólt, az élettársam adóstársként szerepelt. Az ingatlanban nekem volt nagyobb tulajdonrészem. A hitelt visszafizettük, majd a közös ingatlant eladtuk és különváltunk. A banktól visszakaptam a kiszámolt összeget, a volt élettársam most követeli a pénz felét.
mennyi jár neki vissza? A fele vagy a tulajdonrésze arányában?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.05. 13:39

Vagy. (Sőt egy harmadik vagy is van: "a tényleges tulajdoni arányoknak megfelelő rész. Aztán, persze, lehet, hogy ez pont a fele, vagy pont a bejegyzett tulajdoni hányad.)

ObudaFan # 2015.05.05. 17:25

Az élettársi vagyonközösséget egyben érdemes megosztani, nem minden néhány tízezer forintos tételt külön. Így, tételenként meglehetősen nehéz arányt megállapítani.

F.Timi75 # 2015.05.21. 17:32

Segítséget szeretnék kérni élettársi viszonnyal kapcsolatban..
Apukám elhunyt és együtt élt egy nővel kb.20 évig,kisebb-nagyobb megszakításokkal.
A kapcsolat ideje alatt apukám telkére épített egy házat,saját ktgén,de a nő követeli tőlem a ház felét.Se nem volt oda bejelentve,nem volt hivatalos bejegyzett élettárs,semmi, csak ott lakott.Hol dolgozott,hol nem.
Nem gyengén követelőzik,tegnap volt a hagyatéki tárgyalás.30 napos halasztás kértem mert az ügyvédnője pénzt követel tőlem!!!
Tényleg van eszemi értéke annak ,hogy főzőtt,mosott,takarított?????
Mert ilyen indok is elhangzott tőle!!!!

Köszönöm előre is a választ!

ObudaFan # 2015.05.22. 18:42

F.Timi75

Az élettársat a vagyonszaporulatból a szerzésben való közreműködése arányában, elsősorban természetben illeti meg részesedés. A háztartásban, a gyermeknevelésben valamint a másik élettárs vállalkozásában végzett munka a szerzésben való közreműködésnek minősül.

szornyike # 2015.05.23. 22:19

Tisztelt Ügyvédnő, Ügyvéd Úr!

Az alábbiak miatt szeretném a véleményét kérni:

Édesapám (80) végrendelete alapján élettársa (78 éves) örökölte Apám lakását. Nagyon meglepődtem a végrendelet létezésén. Úgy gondolom, hogy Apám „külső nyomás” hatására készítette a végrendeletet, magától nem jutott volna eszébe. Az Élettársnak létkérdés volt a végrendelet készíttetése, mivel Apám halála esetén én lettem volna az egyetlen örökös, s Nekik nem lett volna hová visszamenni.

Apám élettársa kb. 15 éve élt Apám 1/1 tulajdonú lakásában (annak idején én oda születtem) és kb. 2 éve a saját lányát is odavitte. A „lány” 56 éves, rokkantnyugdíjas, az idő zömében fekvő szívbeteg. A saját lakásukat kénytelenek voltak eladni, mivel az élettárs lánya egyedül nem tudta fenntartani, s felhalmozódtak a közüzemi tartozások, eladósodott, így ő is odaköltözött.

Apám lakásába nem fektettek pénzt, pedig állítólag egy "romhalmaz", a saját lakásukért kapott pénzről nem tudni semmit.

Apám az utóbbi időben a két nőnek kiszolgáltatott volt, mert egészségügyi problémái keletkeztek, s már nem érezte magát semmilyen szempontból jól. A két nő rendszeresen csak egymás között beszélt meg mindent, egy alkalommal még jelzálog hitelt is fel akartak vetetni a lakására, de szerencsére már a kora miatt nem kaphatott hitelt. Az élettárs többször is meggyanúsította Apámat, hogy csak „megjátssza”, hogy nem érzi jól magát, mert nem akar bizonyos ház körüli munkákat elvégezni.
Ezeket az információkat Apám nővérétől hallottam, majd később részben Apámtól is hallottam erre való utalásokat, meg azt, hogy már nincs kedve élni, mivel nem tud semmit csinálni, kvázi haszontalannak érezte magát.
Édesapám másfél hónapja elhunyt. Kb. 15 éve nem éltünk együtt és nem is tartottuk a kapcsolatot, mert Élettársa elmérgesítette azt, elszigetelte Őt a vér szerinti rokonaitól, majd hangoztatta, hogy Apámmal senki nem törődik rajta és a lányán kívül.

Halála előtt Apám kórházba került, ami tudomásomra jutott (nem az Élettársától). Bejártam hozzá, melynek minden alkalommal - amikor nem volt benyugtatózva - nagyon örült, s szerencsére el is tudtunk búcsúzni békében egymástól.

Fentiek ismeretében van-e értelme megtámadni a végrendeletet? (Jelenleg még a hagyatéki tárgyalás előtt állunk, nem ismerem a végrendelet tartalmát, csak tudok a létezéséről.)

Azért szeretném tudni, hogy van-e értelme a megtámadásnak, mivel sajnos nem rendelkezem túl sok jövedelemmel, így a lehetőségekhez képest biztosra szeretnék menni, s felkészülni, amire csak lehet.

Amennyiben nem javasolt a végrendelet megtámadása, hogy tudom a köteles részt pénzben érvényesíttetni, ha az élettárs – elvileg - nem tud kifizetni? Elhúzódhat ez évekig?

Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm,

Tisztelettel:

szornyike

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.23. 22:30

Amit hosszan leírtál, az nemigen számít; ami számít, arról meg nem írtál semmit.

szornyike # 2015.05.24. 08:43

Értem......, bocs, nem akartam kisregényt, csak a teljes kép miatt írtam ennyit.

Akkor addig nem is tudom az ügyvédi költségeket, időt (kb. pereskedési időtartam) tervezni, amíg személyesen nem látom meg a hagyatéki tárgyaláson a végrendeletet?
A lakás értéke egyébként kb. 8 millió forint.

Menjek eleve ügyvéddel a hagyatékira?
Mennyibe kerül manapság egy ilyen esetben az ügyvédi díj?

Köszönöm előre is!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.24. 08:48

A költségeket tudod becsülni (a hagyaték értékének a 15-25%-a, ha vesztesz). Az esélyeket nem lehet még valószínűsíteni sem a végrendelet ismerete nélkül.

Nem a köteles részi igényt értem, az fix.

szornyike # 2015.05.24. 08:51

A köteles részt hogyan lehet pénzben érvényesíttetni, ha az örökös – elviekben – nem rendelkezik pénzzel a megélhetésén kívül?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.24. 10:15

Mondjuk, eladja az örökölt ingatlant. De ez nem jogi kérdés.

szornyike # 2015.05.24. 13:33

.... de kötelezhető rá, hogy eladja? Elnézést, ha nem érthetően fejezem ki magam, de nekem csak pénzben lenne megfelelő a köteles rész. Kötelezhető az örökös rá, hogy így teljesítse?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.24. 15:57

Az a főszabály. Bíróság kivételesen elrendelheti a természetben kiadást is.

szornyike # 2015.05.24. 17:28

Értem. Nagyon szépen köszönöm a segítséget, további kellemes hétvégét kívánok!!!!!

Bobby85 # 2016.03.26. 22:08

Kedves Fórumozók,
a következőben kérném segítségeteket, igyekszem rövid lenni. :)
Élettársammal 12 év után szakítottunk, eddig mindent igyekeztünk barátilag elintézni. Megismerkedésünk után rögtön összeköltöztünk az én lakásomba. Ezt nem sokkal előtte vásároltam hitelből, édesanyám anyagi segítségével felújítottam, bútoroztam. Ő oda a ruháin, személyes holmikon kívül mást nem hozott, de az első pillanattól kezdve mindent közösen fizettünk (hitel, rezsi, étel stb). A lakást végül jó áron eladtuk, hitelt visszafizettük, a maradékból vettünk egy nyaralót (2m Ft, bejegyezve az én nevemre) és egy nagyobb lakást - hitelből (én mint adós, ő meg adóstárs). Ebbe beleadtam a maradék 900e Ft-ot (ő semmit, tulajdonosnak 50-50% lettünk bejegyezve). A lakásban nem várt problémák keletkeztek, felújításra szorult, pénz kellett. Exem nagymamája felajánlotta, hogy a nyaralót "megveszi" tőlünk a vásárolt értékben. Aláíratott velünk egy ügyvéd által írt kölcsönszerződést, fedezetként a nyaralóval. Tudta, és nem győzte hangoztatni mindenkinek (nekünk is), hogy az ingatlan építési terület lett, és majdnem a dupláját éri. Értékesíteni fogja majd szép haszonnal, majd lehet, mis kapunk belőle egy kicsit... és bármikor "visszavásárolhatjuk" ha akarjuk.
Rá 2 évre megszorultunk, pénz kellett. Nagymamával megbeszélve a nyaralóra kölcsön lett felvéve, csak az én nevemre.
Kapcsolatunk elkezdett megromlani az állandó anyagi problémák miatt, amit párom okozott. A játékszenvedély vitte a pénzt... mellette terrorizált testileg-lelkileg (tanuk vannak rá, fotók, volt rendőrség is "látogatóban") ha nem adtam pénzt neki bődületes "balhét" rendezett, megfélemlített. Sokszor a nagyi segített ki minket mert a számlákat sem tudtam fizetni. Végül a hiteleket felmondták, szolgáltatóknál rengeteg elmaradás lett...
Nagyon nehezen, de sikerült kilépnem ebből a megfélemlített, zsarnoki kapcsolatból. Csak a személyes dolgaim vittem, mindent otthagytam neki, hogy "önálló" legyen. Munkát szereztem neki, elintéztem és lezártam az egyéb ügyeit, megmutattam mit hogy intézzen stb. Sokat segítettem még egy éven át, mert ő előtte ilyeneket nem csinált. Én vezettem egyedül az anyagi dolgokat, dupláját kerestem, mint ő, házi munkát egyedül csináltam stb. neki ehhez nem volt "idegzete"...
Most egy év után felhívott, hogy a Nagyi ügyvédnél volt a nyaralóval kapcsolatban, és nagyon "megüthetem" a bokámat... Szólhat a banknak, és még a rendőrségen is feljelenthet...
Nagymama egy év után is még személyes sértésként kezeli, hogy az egy szem unokáját elhagytam, és hogy nem vagyok szerinte elég közreműködő ha valamit még intézni kell (hitelek, lakás intézése még folyamatban vannak). Azaz nem veszem fel a telefont 2 napig, nem írok azonnal választ... Mert már rohadtul elegem lett a hívásokból (egymásután 6x stb)...
Kérdésem annyi volna, hogy mivel tud a nagyi most engem sakkban tartani és én mivel tudok védekezni? Én ebbe a kapcsolat szerintem eleget adtam. A hiteleket együtt használtuk fel. És ez egy rosszindulatú hátba-támadás nekem. Ennyi idő és segítség után.
Köszönöm előre is a segítséget, válaszokat.