élettárs+vagyonmegosztás


ObudaFan # 2016.03.27. 16:53

Hogy milyen szerződést írtatok a nagymamával? És miért?

Bobby85 # 2016.03.28. 12:11

Kedves ObudaFan,
a nyaralót eladásra kínáltuk, erre a nagymama mondta, hogy megvásárolja. Szerződésnek viszont nem vételit íratott, hanem kölcsönt. Ebben az állt, hogy az én nevemen lévő nyaraló tulajdonjoga az övé lesz, ha 5 éven belül nem adjuk neki vissza az "összeget". Ezt mindkettőnk aláírta. Az ügyvédjével "kitalálták", hogy ezzel járunk a legjobban. Fogalmam nincs, hogy ebben akkor mi volt a jó (talán adó, illeték spórolás? passz).
A szerződés pillanatától kezdve tulajdonának tekintette, használta, rendezgette stb. Pontosan, ahogy bárki tenné a vásárolt ingatlanjával.
Ezután lett felvéve a személyi kölcsön a banktól, és bejegyezték a jelzálogot a nyaralóra. A nagyival leültünk, megbeszéltük, hozzájárult. Mivel az én nevemen volt az ingatlan, így én vettem fel a hitelt, amit együtt az "ex"-el, a közös lakásunk felújítására fordítottunk és törlesztettünk (amíg bírtuk...)
A nagyi kölcsönszerződése már évekkel ezelőtt lejárt, a pénzt nem tudtuk neki visszaadni a "szerződésnek megfelelően". A bank is felmondta a hitelt (jelenleg egyezkedek velük más lehetőségekről, ez most lényegtelen is talán).
És most szakításunk után egy évvel, a nagyi fenyegetőzik, hogy az ügyvédbarátaival megnézette a "színlelt kölcsön" szerződést, és én nagyon rosszul fogok járni, szól a banknak, még el is ítélhetnek... hát köszönöm... az unokája is aláírta, őt is meghurcolja? vagy hazudni fog? a hitel ami csak az én nevemen van az élettársi viszonyban nem közösnek számít? nagyon büdös ez most már nekem...

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.28. 12:34

Istenem...

Bobby85 # 2016.03.28. 13:01

én is ezt mondtam... :D ha ez bíróság elé kerülne szerintem, úgy ki lennénk "penderítve", hogy csak na. már egyszer voltam bíróságon kifizetetlen munkabér miatt, aránylag egyszerű ügy is sok időbe, meghallgatásba került, részletesen mindent elmagyarázni... jesszusom, ha az egészet most tárgyalóterembe kellene elmondani, kibogózni... életem végéig oda járnék. :)
hozzáteszem én az egészet el akarom felejteni, a dolgokat lezárni, élje mindenki az életét ahogy akarja. (vannak az életben olyan pillanatok amikor le kell nyelni a békát)
ez van akinek nem tetszik, és most kénytelen vagyok elmerülni eme remek témában. :)

ObudaFan # 2016.03.28. 15:15

Nem igazán lehet itt a szerződések pontos szövegének ismeretében épkézláb tanácsot adni, így fel kellene keresned egy ügyvédet.

Bobby85 # 2016.03.28. 16:33

Köszönöm a választ! Valóban így csak találgatni lehet ennek hiányában.
Viszont én ehhez most nem férek hozzá, mert már nem lakok a közös lakásunkban és a volt élettársam sem. Kérdésem annyi volna, hogy az én meghatalmazásommal a testvérem bemehet-e a lakásba és elhozhatja-e a papírjaimat, ruháimat? Kizárólag ezeket, semmi olyat ami közös vagyoni megosztás tárgyát képezné. Akár fotókat is készítene erről bizonyítéknak.
Elméletileg ebből nem csinálnak problémát, hiszen az ő rokonságából is "jártak" bent többször, amikor pl.korszerűsítés volt az épületben, van kulcsuk. Évek óta nem élünk ott, de nem üres.

ObudaFan # 2016.03.29. 16:02

Meghatalmazással bemehet, de miért nem az okiratszerkesztő ügyvédtol kérsz egy példányt?

K.Alma # 2016.03.30. 05:52

Az lenne a kérdésem, hogy felbontja-e a bíróság a házasságot, ha a vagyonmegosztás (a közös lakásra vonatkozóan) még nem történt meg. Lehet-e ezt később, esetleg egy másik per kapcsán rendezni. Közös lakáshasználatot semmiképpen sem szeretnék.
Köszönöm a választ!
Üdvözlettel: Alma

lajcsó # 2016.03.30. 10:19

"Az lenne a kérdésem, hogy felbontja-e a bíróság a házasságot, ha a vagyonmegosztás (a közös lakásra vonatkozóan) még nem történt meg."
Igen.

"Lehet-e ezt később, esetleg egy másik per kapcsán rendezni."
Igen.

"Közös lakáshasználatot semmiképpen sem szeretnék."
Akkor a bontóper során meg kell állapodni arról (is), hogy kit jogosítson fel a bíróság a lakás használatára! Megállapodás hiányában a bíróság dönti el a kérdést.

K.Alma # 2016.04.02. 14:43

Tisztelt Dr.Szücs Lajos Ügyvéd Úr!

Köszönöm szépen a válaszát.
Üdvözlettel: K.Alma

K.Alma # 2016.04.12. 06:25

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az lenne a kérdésem, hogy ügyvédi megbízással elindított válókeresetet vissza lehet-e vonni és ebben az esetben az ügyvédi megbízási díj, ill. annak egy része visszaigényelhető-e.
Válaszát köszönöm!

Üdvözlettel: Kis Alma

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.12. 08:28

Igen és nem.

ObudaFan # 2016.04.12. 16:49

A második kérdésre szerintem az a válasz, hogy attól függ, hogy mi van a szerződésben.