Üdv mindenkinek!
Szeretnék tanácsot kérni tőletek az alábbiak vonatkozásában:
Tulajdonomban van egy ingatlan 1/1 arányban. Volt rá lakásvásárlási hitelem, ahol a volt férjem volt a kezesem. Azt kiváltottam személyi hitelre, ami az én és a volt férjem nevén "fut". Van 3 közös gyermekünk, valamint nekem is és a volt férjemnek is az előző házasságából 1 és 2 gyermeke. Én azt szeretném, hogy az én esetleges elhalálozásom esetén az én 4 gyermekem örökölne (a kp. induló csak az enyém volt (3 millió Ft)), illetve a volt férjem, mivel ő most nálunk lakik addig, amíg nem tudja megoldani a lakásproblémáját, itt lakhasson, már csak azért is, mert a közös 3 gyerkőc kiskorú. Ezt mivel és hogyan biztosíthatom számukra?
Valamint ha a volt férjemmel történne valami, akkor az első feleség a házammal kapcsolatban igényt tarthat e bármire is? Vagy a bank esetleg variálhat e, mivel a másik adós meghalt? A gyámhivatal mindkét esetben belép az életünkbe? És hogyan?
Az autónk csak a volt férjem nevén van, de válásunkkor az ítélet szerint nekem át kellett adnia, mert abba is én fizettem be 650.000,- Ft-ot (igazolni tudom), de még nem írattam át az autót. Erre igényt tarthat a volt első feleség?
Nem akarunk idő előtt "eltávozni", de a mai világban mindenre gondolni kell...
Válaszokat előre is köszönöm.
köteles rész
- 1
- 2
Jár a kötelesrész, mégpedig annak a fele, amennyi a törvényes örökrészük lenne. Kivéve, ha az édesapád még több, mint 15 évet él.
Tartási szerződést szoktak kötni, de hát az sem túl életszerű, hogy te tartod őt el, amíg tanulsz.
Mindenesetre, ha ajándékozás, vagy végrendelet sem születik, nemcsak kötelesrész, de a törvényes örökrészük jár majd nekik.
A kötelesrésszel kapcsolatban javaslom olvasd ObudaFan a témával kapcsolatos egy előbbi beírását: http://www.jogiforum.hu/forum/35/14037
Kedves Fórumtagok!
Nekem egy olyan problémám lenne, hogy a szüleim háza, fele édesanyámé, fele édesapámé. Mivel édesapámnak az előző házasságából van 3 gyereke, ezért rám akarták iratni az ő fele részét, hogy a gyerekei ne kapjanak belőle. Az ügyvéd az ajándékozást javasolta, de mint kiderült, ebből is kell köteles részt fizetni. Arra lennék kíváncsi, hogy ez így van-e,és, ha igen, akkor mennyit. Azt is mondta, hogy csak úgy lehetett volna, hogy én papíron megveszem tőle a felét, de mivel én még tanulok, ez feltűnt volna, hogy honnan van annyi pénzem.
Segítséget előre is köszönöm!
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02