Családjogászok segítségét kérem!

marcika # 2008.06.13. 10:33

a vádakat ne halld meg, hacsak nem gyilkossággal vádol. A többit hagyd rá, hátha változik valami. Ha azt szeretnéd, hogy éppen akkor ne vigye el a gyerekeket, akkor határozottan, de kedvesen közöld vele. Azért bánt, mert hagyod, hogy bántson. Légy határozott, de kedves.

OFF
A házisárkány anyósomat sikerült megszelídíteni ezzel a módszerrel.

kalamalyka # 2008.06.13. 10:30

Bettike21!

A legjobb ötlet szerintem az lenne, amennyiben nem tudsz vele megbeszélni ilyen dolgokat.
A láthatást korlátozhatják pl havi egy alkalomra, vagy kéthetentire (ritkábban).
A gyermekeknek nagyon jó lesz, hogy van mellettük nagyszülő, és úgy nőnek fel.
A Te magánéleted viszont megkívánja, hogy szabályos keretek között, előre kiszámíthatóan és rendszeresen történjenek ezek a találkozások a nagyszülőkkel.
Lehet, hogy ezt még most fájó hallani, de oly fiatal vagy, hogy előtted az élet..... És attól még éppúgy emlékezhetsz, és szeretheted a volt férjed emlékét, bár ezt megint nem lesz könnyű az anyósnak megérteni. Pedig sajnos ez az élet.............

Sajnálom őt is, téged is, a gyermekeket is.

Kívánom, hogy találjátok meg a lelki nyugalmatokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.06.13. 10:29

Kaméleon már célzott rá, de ha többen mondjuk, talán könnyebben elhiszed: nem kellene tovább rontani az amúgy is rossz helyzeten.

Bettike21 # 2008.06.13. 10:20

Igen megértem a fájdalmát,csak ő nem érti az enyémet.23 éves vagyok és fogalmam sincs mihez kezdjek,nem segít semmiben csak vádol és ez engem is kikészít.Próbálok feledni,talpra állni,de ha nem hagyja félek,hogy nem fog sikerülni.Jó ötlet lenne ügyvédet fogadni?Szabályozhatják a láthatást,Van erre törvény?

kaméleon # 2008.06.13. 10:09

Mielőtt jogi útra lépsz, 4 sorból ismeretlenül:

Nem igen lehet különbséget tenni, mi fájdalmasabb, férjet, apát, vagy gyereket eltemetni, de ha mégis, én megkockáztatom, a gyermekét elveszítő anya fájdalmát tenném az első helyre. Az anyósod valószínűleg képtelen tiszta fejjel átgondolni, hogy két ilyen pici gyereknek a halállal v. temetővel találkozás mit jelent, nyílván az is fáj, hogy ez a két gyerek az apát, az ő fiát, tökéletesen el fogja felejteni, így ezzel védekezik. Muszáj leülni vele és megbeszélni. Ha a gyerekek ilyen kicsik, a haláleset óta nem telt még el annyi idő, hogy az együttműködés képtelenségéről a jövőre nézve következtetéseket vonj le, sőt, esetleg bírósághoz fordulj.

Bettike21 # 2008.06.13. 09:15

Hello.Az a problémám,hogy meghalt a férjem.Vettünk házat ,autót(lizingre),butorokatStb.Van két gyermekünk.És van egy olyan anyósaom aki folyton keresztbe akar nekem tenni.A gyermekeket (1,5és 3,5 évesek)mindig a temetőbe viszi.Az autót amit én törlesztek nem engedi elhozni.Mindig engem vádol.Azt szeretném tudni van e jogom azt mondani,hogy ne vigye a gyerekekt csak mikor én jónaik látom?

ObudaFan # 2008.06.12. 18:24

Ha a házasság felbontása vagy a gyermek elhelyezése iránti perben a gyermeket a szülôk megegyezése vagy a bíróság döntése alapján valamelyik szülônél elhelyezték, a felügyeletet ez a szülô gyakorolja, kivéve, ha a szülôk kérelmére a bíróság a gyermekelhelyezéssel egyidejűleg közös szülôi felügyeletet rendelt el, illetve a szülôknek a közös szülôi felügyeletre vonatkozó egyezségét jóváhagyta.
Ha a közös szülôi felügyelet gyakorlása során a szülôk már nem tudnak együttműködni, a közös szülôi felügyeletet a bíróság bármelyik szülô kérelmére megszünteti, feltéve, hogy a megszüntetés a gyermek fejlôdése szempontjából is indokolt.

Anta1982 # 2008.06.11. 10:18

Erre szeretnék válasz kapni: "mi az első lépés? Nekem azt mondták menjek el a rendőrségre és jelentsem fel, hogy nem fizet gyerektartást. Tényleg ez lenne az első teendőm?" van valami formanyomtatván amit ki kell ölteni, vagy?

alazat # 2008.06.11. 05:54

Kedves Válaszoló!
Szeretném megkérdezni, hogy kérhetek-e közös felügyeleti jogot? Hogy igazából ez mit is jelent?
Eddig nálam élt a fiam - 10éves. December óta apjánál él, mert már nem bírta a hiányát elviselni, rettegett, hogy nem ismeri meg és esetleg meghal, vagy hogy elfelejti (születése óta alig látta, mert a munkája miatt szinte soha nem volt itthon, aztán 3éves volt, mikor elváltunk). Kb.másfél évre rá mentem újra férjhez (első házasságból van egy nővére, a másodikből pedig öccse, húga, apjánál egy húga). Hiába volt igazából jó a kapcsolat, második férjemmel képtelen volt normális, közvetlen kapcsolatot kialakítani, mert félt, hogy akkor apját el fogja felejteni (ezt a gyerek fogalmazta meg így). Nevelési tanácsadóba járunk két éve, és végül decemberben átköltözött. Először próbaidőre, aztán most már "véglegesen". Az erről szóló tárgyalás jún.közepén lesz. Amióta velük lakik, bizonyos szempontból nyugodtabb a gyerek – ez megnyugtat, bár nagyon kevés a találkozás, ezt rajta is látom.
Félek, hogy apjáék el akarnak választani a gyerektől (manipulatív tevékenységgel, akár nem tudatosan). Már nem meri megmondani, ha a kötelező láthatáson kívül szeretne hozzánk jönni, azt kéri, mondjam, hogy én találtam ki. Ez így nincs rendjén, de elárulni nem akarom, mert az apa mindent visszamond, visszakérdez a gyereknél, akkor pedig úgy érezné: elárultam, és a bizalom meginogna kettőnk között. Szóval kutyaszorítóban vagyok, eltiltani semmiképp nem akarom, és harcolni sem, hogy ne költözhessen apjához, mert abba belebetegedne a fiam, tudom. Ezért azt gondoltam, talán a közös felügyeleti jog a legkézenfekvőbb megoldás.
Azt szeretném, ha szabadon jöhetne, nem kéne csatázni, nem kéne félnie, és nem az apja érzelmei irányítanák a köztünk való viszonyt és együttléteket...
Mit tegyek? Neki van ügyvéde, nekem nincs, de nem is tudnám kifizetni. A közös megegyezés megszületett papíron, de akkor volt remény bennem, hogy elindult egy jó, közös kommunikáció, de elmúlt, és megint csak a harc van.... Elejtett megjegyzések, amire nagyon érzékeny a gyerek....
Kérem, segítsen, mi a jó megoldás, hogyan tudnék segíteni a gyerekemnek abban, hogy mindkettőnknél szabad/on lehessen, bármikor lehessen velünk is?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.06.03. 10:42

Kombinálni, persze, lehet. :)
De ahogyan szerinte az önkormányzati jegyző "jelölte meg" az örököst, úgy tévedhet másban is.

Egy szó, mint száz: kérdezni is tudni kell. Legalább egy kicsit.

_Wasp_ # 2008.06.03. 10:25

azt viszont mondta, hogy a jegyző egyedüli örökösként a házastársat jelölte meg, és neki hivatalból vizsgálnia kellett hogy volt e az örökhagyónak gyermeke. (arról nem is beszélve, hogy a kérdező rokonokat említett ami a köznyelvben nem a szülő gyermek viszonyra utal) De bemásoltam azért a törvényes öröklési sorrendre vonatkozó teljes szakaszt is, hátha.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Kovács_Béla_Sándor # 2008.06.03. 10:17

Nem mondta, hogy nincs leszármazó.

_Wasp_ # 2008.06.03. 09:24

A Ptk. vonatkozó rendelkezései:

A törvényes öröklés általános rendje
607. § (1) Törvényes örökös elsősorban az örökhagyó gyermeke.
(2) Több gyermek fejenként egyenlő részben örököl.
(3) Az öröklésből kiesett gyermek vagy távolabbi leszármazó helyén egymás közt egyenlő részekben a kiesett gyermekei örökölnek.
(4) Ha leszármazó nincs, a házastárs örököl.
608. § (1) Leszármazók és házastárs hiányában az örökhagyó szülői örökölnek fejenként egyenlő részben.
(2) Az öröklésből kiesett szülő helyén ennek leszármazói örökölnek olyan módon, mint a gyermek helyén annak leszármazói.
(3) Ha a kiesett szülőnek nincs leszármazója, egyedül a másik szülő, illetőleg annak leszármazói örökölnek.
609. § (1) Leszármazóknak, házastársnak, szülőknek és szülők leszármazóinak hiányában törvényes örökösök egyenlő részekben az örökhagyó nagyszülői.
(2) Az öröklésből kiesett nagyszülő helyén ennek leszármazói örökölnek ugyanúgy, mint a kieső szülő helyén ennek leszármazói.
(3) Ha a kiesett nagyszülőnek leszármazója nincs, helyette nagyszülőpárja, ha pedig ez is kiesett, ennek helyén leszármazója örököl.
(4) Ha valamelyik nagyszülőpár kiesett, és helyükön leszármazójuk nem örökölhet, az egész hagyatékot a másik nagyszülőpár vagy ezek leszármazója örökli.
610. § Ha sem az örökhagyó nagyszülője, sem a nagyszülőktől leszármazó nem örökölhet, törvényes örökösök fejenként egyenlő részekben az örökhagyó távolabbi felmenői.

Ági öröklés
611. § (1) Ha nem az örökhagyó leszármazója a törvényes örökös, az örökhagyóra valamelyik felmenőjéről öröklés vagy ingyenes juttatás útján hárult vagyontárgy ági öröklés alá esik.
(2) Ági öröklésnek van helye testvértől vagy a testvér leszármazójától örökölt vagy ingyenesen szerzett vagyontárgyra is, ha a vagyontárgyat a testvér vagy a testvér leszármazója az örökhagyóval közös felmenőjétől örökölte vagy ingyenesen kapta.
(3) A vagyontárgy ági jellegét annak kell bizonyítania, aki arra ezen a címen öröklési igényt támaszt.
612. § (1) A szülő örökli azokat a vagyontárgyakat, amelyek róla vagy felmenőjéről hárultak az örökhagyóra. A kieső szülő helyén leszármazói a törvényes öröklés általános szabályai szerint örökölnek.
(2) Ha sem az ági vagyontárgyak öröklésére jogosult szülő, sem szülői leszármazó nincs, a nagyszülő, ha nagyszülő sincs, az örökhagyó távolabbi felmenője örökli azt a vagyontárgyat, amely róla vagy felmenőjéről hárult az örökhagyóra.
(3) Ha ági örökös nincs, az ági vagyontárgy az örökhagyó egyéb vagyonával esik egy tekintet alá.
613. § (1) Az ági öröklés szabályai nem terjednek ki

1. arra az ági vagyontárgyra, amely az örökhagyó halálakor már nincs meg;
  2. az ági vagyontárgy helyébe lépett vagy az ági vagyontárgy értékén vásárolt vagyontárgyra;
  3. a szokásos mértékű ajándékra.

(2) Az örökhagyó halálakor meg nem levő (átruházott, veszendőbe ment, felélt stb.) ági vagyontárgy pótlásának vagy értéke megtérítésének nincs helye.
(3) Tizenöt évi házasság után a túlélő házastárssal szemben a szokásos mértékű berendezési és felszerelési tárgyakra ági öröklés címén nem lehet igényt támasztani.
614. § (1) Az ági vagyontárgyat természetben kell kiadni.
(2) Ha a természetben való kiadás célszerűtlennek mutatkozik, a bíróság az ági vagyontárgy értékének pénzbeli kiegyenlítését rendelheti el.

Mint látod, itt csak az ági öröklés jöhet szóba, tehát javaslom, hogy olvasd, és gondold át az adott szakaszt.

_Wasp_

és felesleges megoldása

Muci-ka # 2008.06.03. 08:46

Segítséget kérek (s.o.s)
Szükséges lenne profi családi joggal, öröklési joggal
foglalkozó ügyvédre.
Esetünk rövid leírása: férjem unokatestvére 51 évesen
tavaly (2007) tavaszán házasságot kötött. Házastársa-
val nem éltek közös háztartásban, mindketten élték
tovább életüket külön. A férj idén áprilisban meghalt,
végrendeletet nem készített, az illetékes önkormányzat
jegyzője egyedüli örökösként a feleséget jelölte meg,
rokoni ágon az örökösöket kizárja. Lehetséges ez e?
Van-e megoldásra arra,hogy a rokonok is örököljenek.
Várom a tanácsokat!

der Alte # 2008.05.29. 14:16

Kérem, hogy javasoljatok nekem válóperben kifejezetten jártas, "minden hájjal megkent" (ezt pozitív értelemben értem) ügyvédet.

Előre is köszönöm!

ObudaFan # 2008.05.27. 18:28

A bíróság megszünteti a szülôi felügyeletet:

• ha a szülô felróható magatartásával gyermeke javát, különösen testi jólétét, értelmi vagy erkölcsi fejlôdését súlyosan sérti vagy veszélyezteti,
  • ha a gyermeket más személynél helyezték el, vagy átmeneti nevelésbe vették és a szülô felróhatóan gyermeke érdekét súlyosan sértô módon nem működik együtt a gyermekét gondozó nevelôszülôvel vagy intézménnyel, gyermekével nem tart kapcsolatot, továbbá magatartásán, életvitelén, körülményein az átmeneti nevelés megszüntetése céljából nem változtat,
  • ha a szülôt a bíróság valamelyik gyermeke személye ellen elkövetett szándékos bűncselekmény miatt szabadságvesztésre ítélte.

A szülôi felügyelet megszüntetése iránt a másik szülô, visszaállítása iránt pedig bármelyik szülô indíthat pert. Ezenfelül mindkét esetben perindításra jogosult a gyermek, a gyámhatóság és az ügyész is.

Anta1982 # 2008.05.27. 11:58

értem, bírósági végzés kell hozzá, de mi az első lépés? Nekem azt mondták menjek el a rendőrségre és jelentsem fel, hogy nem fizet gyerektartást. Tényleg ez lenne az első teendőm?

_Wasp_ # 2008.05.27. 10:12

szülő nem lehet gyám.

A feltett kérdésben egyébként bíróság lesz illetékes.

_Wasp_

és felesleges megoldása

Anta1982 # 2008.05.27. 09:06

Tiszteletem!

Azt szeretném megtudni, hogy hova merre kell mennem ahhoz, hogy fiamnak egyedüli gyámja legyek.
A törénet az az, hogy voltam én meg az apa, született egy gyerekünk. Aztán ő elment, gyerektartást nem fizetett. Sok papírhoz kell mindkét szülő beleegyezése, többek közt pl. majd az iskolakezdéshez, útlevélhez és egyéb hivatalos papítokhoz. Mit kell tennem, merre kell induljak, hogy hivatalosan is csak az enyém legyen a fiam?

Előre is köszönöm válaszát!

bgyörgyi # 2008.04.04. 11:21

Köszönöm szépen a segítséget!!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.04. 10:58

Nem munka- hanem biztosítási jogviszony. Legalább 180 nap az utóbbi 2 évben.

bgyörgyi # 2008.04.04. 10:48

Így van sztem is keverem! :)
nem tudod , h mennyi munkaviszony szükséges ahhoz h kapjam a GYED-et?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.04. 09:37

Ja: és az összege fix, és havi 30k alatt van. Valószínűleg kevered a gyeddel.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.04. 09:36

nem tudom, hogy jó helyre írok-e..

Nem éppen. Amit te kérdezel, az TB-jog.
Egyébként a gyes alanyi jogon jár, egyetlen feltétele, hogy saját háztartásodban 3 évesnél fiatalabb gyermeket nevelj.

bgyörgyi # 2008.04.04. 08:17

Sziazstok!
nem tudom, hogy jó helyre írok-e.. lenne egy pár kérdésem és nagyon megköszönném, ha tudna valaki ebben segíteni.
Érdeklődni szeretnék, hogy a GYES-re való jogosultsághoz mennyi munkaviszony szükséges? illetve, én jutalékos rendszerben dolgozm, tehát van egy alapfizetésem (ami a diplomás alapbér) és jutalékot kapok, ugye ez is beleszámít majd GYES megállapításához??
Nagyon szépen köszönöm a segítségeteket!