Mivel a magyar jog ilyen jogintézményt nem ismer, ezért a magyar bíróság nem fogja jóváhagyni azt az egyezséget, ami pusztán ennek a jogintézménynek a megnevezésére szorítkozik. Ezzel szemben ha pontosan megegyeztek a kapcsolattartás kérdéseiben, úgy, hogy az megfeleljen ennek a kinti jogintézménynek, az valószínűleg menni fog.
közös fizikai és jogi felügyelet USA - MO
Nagyon köszönöm a hozzászólásokat. De azt hiszem nem voltam én világos. Ismerem a magyar törvényeket, tudom, hogy a közös felügyelet kb ugyanazt jelenti, mint amit a férjem is akar. Az ellentét abból jön, hogy a Kaliforniai Családtörvény ISMERI a közös fizikai és jogi felügyeletet.
Abban igaza van a férjemnek, hogy amikor a láthatásról beszélünk - még közös felügyeletnél is részletezni kell ezt a megállapodásunkban - , az az ő lelkét bántja, mert Amerikában ha közös felügyelet van (a fizikai azt jelenti, h a gyereknek mindkét hely egyenlő mértékben az otthona, én ezt nem látom fából vaskarikának).
A magyar joggyakorlat bár nekem kedvez, mint emberi lény azt mondom, aki tudja, milyen szép kapcsolatban van a gyerekem és az apa, hogy szép lenne látni papíron is, hogy a gyerek hazajön ide is, oda is. Természetes, h pl a műtétről az dönt akinél éppen a gyerek van! A közös fizikai felügyelet Amerikában is azt jelenti, h az dönt sürgős esetekben, akinél a gyermek éppen tartózkodik. Nincs ellentmondás. Csupán arról szól a joint physical custody, h mindkét szülő - amíg együttműködni képesek - teljes jogú szülő marad, egyik sem lesz "csak" látogató, és a szülők a gyerek érdekeit nézve mindketten fenntartanak egy otthont a gyermeknek és szoros kapcsolatban maradnak (pl gyerek fél évig itt fél évig ott, esetünkben a szünidőt és az iskolaévet osztanánk fel, később a gyereket is megkérdezve, de most még csak 4 éves).
A férj ugyanúgy nem érti, hogy miért nem lehet az ő otthona (ahol a fiam felnőtt) kimondva otthonnak továbbra is, csak azért, mert mi nem jövünk ki. Ezt jelenti a közös fizikai felügyelet, nem azt, hogy a gyerek egyszerre él két helyen...:-)
Kaliforiában, a válások nagy részénél így egyeznek meg a szülők, ezért kérte a férjem, h kérjük meg a bíróságot hogy helyt adjon a kérelmünknek. Én kétlem, h menni fog, de a férjem azt mondta, ha nem fogadják el akkor nem lesz több kifogása és belemegy abba, h nálam helyezzék el, közös felügyelet mellett.
Kérdésem igazából az lett volna, be lehet-e adni indítványt vagy kérvényt (és minek nevezzem e kettő közül) a keresetlevél és a megegyezés mellé csatolva. Az, hogy mit válaszol a bíróság, mindketten (ő is ) elfogadjuk, természesen.
Ha a házasság felbontása vagy a gyermek elhelyezése iránti perben a gyermeket a szülők megegyezése vagy a bíróság döntése alapján valamelyik szülőnél elhelyezték, a felügyeletet ez a szülő gyakorolja, kivéve, ha a szülők kérelmére a bíróság a gyermekelhelyezéssel egyidejűleg közös szülői felügyeletet rendelt el, illetve a szülőknek a közös szülői felügyeletre vonatkozó egyezségét jóváhagyta.
Ha a közös szülői felügyelet gyakorlása során a szülők már nem tudnak együttműködni, a közös szülői felügyeletet a bíróság bármelyik szülő kérelmére megszünteti, feltéve, hogy a megszüntetés a gyermek fejlődése szempontjából is indokolt.
A különélő szülők a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben a gyermek elhelyezését követően - közös szülői felügyelet hiányában is - együttesen gyakorolják jogaikat, kivéve, ha a különélő szülő felügyeleti jogát a bíróság korlátozta, szüneteltette vagy megszüntette.
A gyermek sorsát érintő lényeges kérdés: a kiskorú gyermek nevének meghatározása, illetve nevének megváltoztatása, tartózkodási helyének kijelölése, továbbá iskolájának, valamint életpályájának megválasztása.
A gyermekétől különélő szülőt a bíróság feljogosíthatja a vagyonkezelés és a gyermek vagyoni ügyeiben a törvényes képviselet jogával is, illetve, ha a gyermek érdekei megkívánják, az őt egyébként megillető szülői felügyeleti jogokat - így a gyermek sorsát érintő valamely lényeges kérdésben való döntés jogát - korlátozhatja vagy megvonhatja, illetve egyes jogosítványok gyakorlásának szünetelését rendelheti el.
... és bár fizikailag az egyik szülőnél van elhelyezve, de...
Még abban az esetben is ha a gyermeket a bíróság netán az egyik szülőnél helyezi el kizárólagosan, a vele kapcsolatos fontos/lényeges dolgokba a másik szülőnek is joga van beleszólni, illetőleg ki kell kérni a véleményét, eseleges hozzájárulását.
Sarkítsak? A gyermeknek életmentő műtétre lenne szüksége, és bár fizikailag az egyik szülőnél van fizikailag, de a szülőknek közösen kell dönteniük a sorsát/életét illetően.
Tulajdonképpen mi a próblémája a férjednek?
A bíróság általában a közös felügyeletet mondja ki - helyesen, de az abszurd kivánság lenne, hogy ezen belül a gyermeket itt is meg ott is elhelyezzék...
Szerintem.
Férjem amerikai én magyar állampolgár vagyok, fiunk kettős állampolgár és mindkét országban megfelelően dokumentált és állandó lakcímmel bír. Válásunk barátságosan kezdődött, de most van egy kis probléma. Mielőtt hazaköltöztünk a kisfiammal, abban egyeztünk meg, hogy ún. közös fizikai és jogi felügyeletet kérünk, tehát, hogy a fiamnak mind az apja, mind az anyja egyenlő jogokkal rendelkezik és a gyereknek gyakorlatilag két otthona van. Férjem sérelmezte, hogy bár megegyezésünke az ügyvéd belevette a közös felügyeletet, a gyermeket mégis nálam helyezték el, ez azt jelenti, az ügyvédünk szerint, hogy Mo-n mégis el kell helyezni a gyereket valakinél, a jogszabály erre kötelez. Ezt azonban a férjemmel nem lehet elhitetni (mi különben megegyeztünk, hogy a gyermek az iskolaévet itt, szünidőt apjával tölti és nagyon jó apa, nekem ez ellen nincs kifogásom), ezért a kommunikációnk kezd elmérgesedni...
Kérdésem, a megállapodás mellett írhatunk-e egy kérvényt a bírósághoz, hogy vegye figyelembe speciális helyeztünket, hogy az a édesapa amerikai állampolgár és kérjük a bíróságot, hogy erre való tekintettel engedélyezze a gyermek valódi közös felügyeletét (vagy váltott felügyeletét) vagy egyéb más módon hathatunk-e a bíróságra? Eddig minden rendben ment, de itt ő (a férj), hajhatatlan. Minden segítséget szívesen fogadok, tanács, ötlet, konzultáció.
Egyebkent elkuldtem ezt a kerdest az ugyvedet keresekbe is, de amikor elkuldtem, nem jott visszajelzes, h elment-e vagy sem, szoval nem ertem, az a rendszer hogy mukszik...
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02