közös fizikai és jogi felügyelet USA - MO

ObudaFan # 2008.03.21. 17:23

Mivel a magyar jog ilyen jogintézményt nem ismer, ezért a magyar bíróság nem fogja jóváhagyni azt az egyezséget, ami pusztán ennek a jogintézménynek a megnevezésére szorítkozik. Ezzel szemben ha pontosan megegyeztek a kapcsolattartás kérdéseiben, úgy, hogy az megfeleljen ennek a kinti jogintézménynek, az valószínűleg menni fog.

zitamay # 2008.03.21. 08:22

Nagyon köszönöm a hozzászólásokat. De azt hiszem nem voltam én világos. Ismerem a magyar törvényeket, tudom, hogy a közös felügyelet kb ugyanazt jelenti, mint amit a férjem is akar. Az ellentét abból jön, hogy a Kaliforniai Családtörvény ISMERI a közös fizikai és jogi felügyeletet.

Abban igaza van a férjemnek, hogy amikor a láthatásról beszélünk - még közös felügyeletnél is részletezni kell ezt a megállapodásunkban - , az az ő lelkét bántja, mert Amerikában ha közös felügyelet van (a fizikai azt jelenti, h a gyereknek mindkét hely egyenlő mértékben az otthona, én ezt nem látom fából vaskarikának).

A magyar joggyakorlat bár nekem kedvez, mint emberi lény azt mondom, aki tudja, milyen szép kapcsolatban van a gyerekem és az apa, hogy szép lenne látni papíron is, hogy a gyerek hazajön ide is, oda is. Természetes, h pl a műtétről az dönt akinél éppen a gyerek van! A közös fizikai felügyelet Amerikában is azt jelenti, h az dönt sürgős esetekben, akinél a gyermek éppen tartózkodik. Nincs ellentmondás. Csupán arról szól a joint physical custody, h mindkét szülő - amíg együttműködni képesek - teljes jogú szülő marad, egyik sem lesz "csak" látogató, és a szülők a gyerek érdekeit nézve mindketten fenntartanak egy otthont a gyermeknek és szoros kapcsolatban maradnak (pl gyerek fél évig itt fél évig ott, esetünkben a szünidőt és az iskolaévet osztanánk fel, később a gyereket is megkérdezve, de most még csak 4 éves).

A férj ugyanúgy nem érti, hogy miért nem lehet az ő otthona (ahol a fiam felnőtt) kimondva otthonnak továbbra is, csak azért, mert mi nem jövünk ki. Ezt jelenti a közös fizikai felügyelet, nem azt, hogy a gyerek egyszerre él két helyen...:-)

Kaliforiában, a válások nagy részénél így egyeznek meg a szülők, ezért kérte a férjem, h kérjük meg a bíróságot hogy helyt adjon a kérelmünknek. Én kétlem, h menni fog, de a férjem azt mondta, ha nem fogadják el akkor nem lesz több kifogása és belemegy abba, h nálam helyezzék el, közös felügyelet mellett.

Kérdésem igazából az lett volna, be lehet-e adni indítványt vagy kérvényt (és minek nevezzem e kettő közül) a keresetlevél és a megegyezés mellé csatolva. Az, hogy mit válaszol a bíróság, mindketten (ő is ) elfogadjuk, természesen.

ObudaFan # 2008.03.17. 19:18

Ha a házasság felbontása vagy a gyermek elhelyezése iránti perben a gyermeket a szülők megegyezése vagy a bíróság döntése alapján valamelyik szülőnél elhelyezték, a felügyeletet ez a szülő gyakorolja, kivéve, ha a szülők kérelmére a bíróság a gyermekelhelyezéssel egyidejűleg közös szülői felügyeletet rendelt el, illetve a szülőknek a közös szülői felügyeletre vonatkozó egyezségét jóváhagyta.
Ha a közös szülői felügyelet gyakorlása során a szülők már nem tudnak együttműködni, a közös szülői felügyeletet a bíróság bármelyik szülő kérelmére megszünteti, feltéve, hogy a megszüntetés a gyermek fejlődése szempontjából is indokolt.
A különélő szülők a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben a gyermek elhelyezését követően - közös szülői felügyelet hiányában is - együttesen gyakorolják jogaikat, kivéve, ha a különélő szülő felügyeleti jogát a bíróság korlátozta, szüneteltette vagy megszüntette.
A gyermek sorsát érintő lényeges kérdés: a kiskorú gyermek nevének meghatározása, illetve nevének megváltoztatása, tartózkodási helyének kijelölése, továbbá iskolájának, valamint életpályájának megválasztása.
A gyermekétől különélő szülőt a bíróság feljogosíthatja a vagyonkezelés és a gyermek vagyoni ügyeiben a törvényes képviselet jogával is, illetve, ha a gyermek érdekei megkívánják, az őt egyébként megillető szülői felügyeleti jogokat - így a gyermek sorsát érintő valamely lényeges kérdésben való döntés jogát - korlátozhatja vagy megvonhatja, illetve egyes jogosítványok gyakorlásának szünetelését rendelheti el.

monalisa1 # 2008.03.16. 14:12

... és bár fizikailag az egyik szülőnél van elhelyezve, de...

monalisa1 # 2008.03.16. 14:11

Még abban az esetben is ha a gyermeket a bíróság netán az egyik szülőnél helyezi el kizárólagosan, a vele kapcsolatos fontos/lényeges dolgokba a másik szülőnek is joga van beleszólni, illetőleg ki kell kérni a véleményét, eseleges hozzájárulását.

Sarkítsak? A gyermeknek életmentő műtétre lenne szüksége, és bár fizikailag az egyik szülőnél van fizikailag, de a szülőknek közösen kell dönteniük a sorsát/életét illetően.

Tulajdonképpen mi a próblémája a férjednek?

A bíróság általában a közös felügyeletet mondja ki - helyesen, de az abszurd kivánság lenne, hogy ezen belül a gyermeket itt is meg ott is elhelyezzék...

Szerintem.

zitamay # 2008.03.16. 13:41

Férjem amerikai én magyar állampolgár vagyok, fiunk kettős állampolgár és mindkét országban megfelelően dokumentált és állandó lakcímmel bír. Válásunk barátságosan kezdődött, de most van egy kis probléma. Mielőtt hazaköltöztünk a kisfiammal, abban egyeztünk meg, hogy ún. közös fizikai és jogi felügyeletet kérünk, tehát, hogy a fiamnak mind az apja, mind az anyja egyenlő jogokkal rendelkezik és a gyereknek gyakorlatilag két otthona van. Férjem sérelmezte, hogy bár megegyezésünke az ügyvéd belevette a közös felügyeletet, a gyermeket mégis nálam helyezték el, ez azt jelenti, az ügyvédünk szerint, hogy Mo-n mégis el kell helyezni a gyereket valakinél, a jogszabály erre kötelez. Ezt azonban a férjemmel nem lehet elhitetni (mi különben megegyeztünk, hogy a gyermek az iskolaévet itt, szünidőt apjával tölti és nagyon jó apa, nekem ez ellen nincs kifogásom), ezért a kommunikációnk kezd elmérgesedni...

Kérdésem, a megállapodás mellett írhatunk-e egy kérvényt a bírósághoz, hogy vegye figyelembe speciális helyeztünket, hogy az a édesapa amerikai állampolgár és kérjük a bíróságot, hogy erre való tekintettel engedélyezze a gyermek valódi közös felügyeletét (vagy váltott felügyeletét) vagy egyéb más módon hathatunk-e a bíróságra? Eddig minden rendben ment, de itt ő (a férj), hajhatatlan. Minden segítséget szívesen fogadok, tanács, ötlet, konzultáció.

Egyebkent elkuldtem ezt a kerdest az ugyvedet keresekbe is, de amikor elkuldtem, nem jott visszajelzes, h elment-e vagy sem, szoval nem ertem, az a rendszer hogy mukszik...