Az én véleményem szerint nem tartozik közös vagyonba.
Vagyonjogi vitában kinek kell bizonyítani?
Tisztelt lajcsó!
A kifizetési jogcím keletkezésének időpontja 2 hónappal később volt (június hó) mint az élet és vagyonközösség megszűnésének időpontja (április hó).
"A vagyonközösség megszűnése után 9 hónappal kifizetett végkielégítés nem tartozik a házassági közös vagyonba?"
Ezt innen megmondani lehetetlen. Szerintem nem csupán a kifizetés időpontja releváns, hanem a kifizetési jogcím keletkezésének időpontja is.
T. Obudafan!
Ok ertem. Akkor nem utazok Németországba.
A vagyonközösség megszűnése után 9 hónappal kifizetett végkielégítés nem tartozik a házassági közös vagyonba?
De ezért nem kell elutazni Németországba.
Szerintem pedig itt ha nem bizonyítod a forrást, akkor ezt elbukhatod.
T. Obudafan!
Valóban nem telt el sok idő az életközösség megszakadása és a szerzés ideje között.
Ennek ellenére mégsem tartozik a megszerzett jövedelem a közösen megszerzett jövedelemhez. Ugyanis ennek az a titka, hogy egyszeri, nagy összegű, német leadózott kifizetés történt, amit úgy hívnak hogy végkielégítés. A kifizetés dátuma egész pontosan az életközösség megszűnés dátuma után 9 hónappal történt. Ezt is tudnám bizonyítani, de ez nem az én feladatom. Felőlem, bekérhetik a német adóhatóságtól az éves jövedelmemet, amiben ez a végkielégítés természetesen szerepel. En ezért az adóigazolásokért nem fogok kiutazni Németországba. Utazzon ki az, akit ez érdekel ill. bizonyítani akarja!
A másik oldal csak azt látja hogy a végkielégítés után nagy értékű ingatlant vásároltam, a végkielégítésről persze nem tudnak.
Miből, hogyan?? Már ezerszer hallottam a kérdést....
Véleményem szerint a vagyonközösség megszűnése után 9 hónappal kifizetett végkielégítés nem tartozik a házassági közös vagyonba.
„Miért nem jó stratégia ez az én helyzetemben?”
Mert a bíróság vélelmezheti, hogy közös vagyonból történt a szerzés. Ha nem telt el túl sok idő az életközösség megszakadása és a szerzés között, akkor vélelmezni is fogja.
„Ugye Ön is egyetért azzal, hogy szinte lehetetlen a bizonyítás az ellenfél jövedelmi viszonyairól?”
Nem feltétlenül. Ugyanakkor nyilván nehéz, éppen ezért ha felhívásra nem teszel nyilatkozatot, azt a terhedre értékelheti a bíróság.
„Magyar bíróságnak be tudja kérni a német nyugdíj folyósító, ill. adóhatóság igazolásait?”
A magyar bíróság valószínűleg be tudja.
„Kötelezhet erre engem a bíróság?”
Igen.
Tisztelt Lajcsó!
Adózott jövedelemről van szó, de külföldről származó. Német jövedelem.
1.) Magyar bíróságnak be tudja kérni a német nyugdíj folyósító, ill. adóhatóság igazolásait?
2.) Kötelezhet erre engem a bíróság?
Egyébként semmmi takargatni valóm nincsen, így a másik oldalon levő bizonyítási kényszer miatt maximálisan ,,hátradőlök"
Lássuk mit tudnak intézni, lássuk a bizonyítékokat.....
"szinte lehetetlen a bizonyítás az ellenfél jövedelmi viszonyairól?"
Attól függ, hogy milyen jövedelemről van szó: adózott vagy nem adózott.
Az adózott jövedelem kimutatása érdekében elegendő a bírósággal megkerestetni a Nyufig-ot.
A Nyufig 1988-tól tartja nyilván a jövedelmeket!
"Ettől függetlenül a bizonyítás akkor sem engem terhel."
Ez igaz.
T. Obudafan!
1.) Miért nem jó stratégia ez az én helyzetemben?
2.)Ismer engem személyesen?
3.)Ugye Ön is egyetért azzal, hogy szinte lehetetlen a bizonyítás az ellenfél jövedelmi viszonyairól?
Ettől függetlenül a bizonyítás akkor sem engem terhel.
A gyakorlatban ez azért nagyban függ attól, hogy az eletkozosseg megszakadasa után mennyivel tortent a vásárlás. Általánosságban azt lehet elmondani, hogy a helyzetedben nem jó stratégia a hátradőles.
Tisztelt Fórumozók!
Volt feleségem azt állítja, hogy az élet- és vagyonközösség megszűnése után vásárolt ingatlanomra a rendelkezésre állt pénzösszeg egy része az élet- és vagyonközösség előttről származik. Ezt az állítást beadvány formájában írásban be is nyújtotta a bíróságnak. A bíróságot arra kérte, hogy kötelezzen engem arra, hogy bizonyítsam a rendelkezésre álló pénzösszeg eredetet.
Semmi takargatnivalóm nincsen, de szerintem mindig az állítónak kell bizonyítani, vagyis a volt feleségemnek. Szerintem először meg kell várni volt feleségem bizonyítását, és csak utána kell először reagálnom, vagyis nekem az ellenkezőjét bizonyítani. Előtte semmit sem tenni, állítani meg különösen nem szabad!
Tudom nem az én problémám, de egyébként hogyan tudná ezt volt feleségem bizonyítani?
Jövedelmi igazolásokat bárkinek nem fognak kiadni csak úgy. Személyiségi jogok miatt.
Kösz szépen a választ.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02