Tisztelt Szakértők!
Az lenne a kérdésem, hogy a teljesen korlátozó gondnokság alatt álló személy ingatlanának a bérbeadását (hasonlóan az adásvételhez) a gyámügynek is jóvá kell hagynia?
Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelt Szakértők!
Az lenne a kérdésem, hogy a teljesen korlátozó gondnokság alatt álló személy ingatlanának a bérbeadását (hasonlóan az adásvételhez) a gyámügynek is jóvá kell hagynia?
Válaszukat előre is köszönöm!
Egy elhunyt távoli rokonomnál kiderült, hogy én is örökös vagyok, és kicsit átnéztem a gondnok által átadott papírokat, és kaptunk egy 2 éve megírt lakásbérleti szerződést, és a lakók pár hete történő kiköltözéséről egy átadás átvételi jegyzőkönyvet. A végszámadásnál egy évre visszamenőleg bevételi oldalon nem lett bevételként feltüntetve a befolyt bérleti díj (amley egyébként a piaci árnak a fele volt kb), ezt kicsit furcsáltam, mert az is jövedelem akár a munkabér, illetve az átadott sok dokumentum közül gyanúsan az elmúlt 2 évről nincs semmilyen számadási doksi. Ezeket (mint örökös) ki tudom kérni a gyámhivataltól(?).
„ gyámügynek is jóvá kell hagynia?”
Úgy érted, előzetesen? Nem.
Ha a gondok tevékenységével utólag gondod van, szerintem vagy vele beszéled meg, vagy perelsz. Nem hinném, hogy a gyámhatóság kiadna neked bármit is, akkor se, ha örökös vagy. Ha problémád van, bíróságra kell menned, a bíróság kérésére adják ki ezeket a papírokat legfeljebb.
„- a vagyonkezelésre jogosult gyámnak, gondnoknak a vagyonkezelői joga megszűnésekor, ill. a hagyatéki eljárás jogerős befejezését követően kell elkészítenie,”
és akkor megismerhető és nem kell bíróságra mennie...
Közben kiderült, hogy két számlát vezetett a gondnok és csak a gyámhatósági forintszámlán lévő pénz van megemlítve a végszámadásban, erre mentek a segélyek, egy régebbi háznak a vételára stb., a másik számlára ment ugye a bérleti díj, és a bankszámlakivonatok szerint más nem nagyon. Ezek után el tudom képzelni, hogy a gyámügy felé sem számolt el évek óta a másik számlával, és ez így elég neccesen hangzik, mert így lehet, hogy magáról a lakásbérlésről sem tud a gyámhivatal, és ha jól sejtem ez nem lenne túl szabályos vagyonkezelés, főleg, hogy a bérleti szerződésen a piaci ár kb. fele van megállapítva bérleti díjként. A gondnok egyébként tud kérni másodlatot a gyámhivataltól? (ha esetleg arra hivatkozna, hogy elvesztette őket).
nyilván csak akkor tud kérni, ha a gyámhivatal is kapott belőle.
alfateam,
Nem hinném, hogy ez a végelszámolás nyilvános, és ki kell függeszteni a városháza előtt a hirdetőoszlopra. Még ha a hagyatéki vége előtt elékszül, és bekerül a hagyatékba, esetleg megismerheti az örökös, de utána már nem nagyon.
A lényeg, hogy joga van másodlatot kérni a gyámügy felé küldött (kötelező) számadásairól, illetve az ezzel kapcsolatos határozatokról?
drbjózsef-nek:
„- Ha a gondnokság a gondnokolt halála miatt szűnik meg, a gondnok az örökösöknek – és nem a gyámhivatalnak – tartozik számadással.”
köszönöm az eddigi válaszokat, igazából ha jól értem, nem is a gyámügy felé benyújtott számadásokra van szükségem, (mert ahhoz nincs is közöm), hanem az az alapján elkészített korrekt végszámadásra, és erre a kérésünkre nem mondhatja azt, hogy elvesztette XY év számadását, ami alapján elkészítené, mert saját maga számára ki tudja kérni a gyámügy példányait, és azok alapján ugyanúgy el kell tudnia készítenie, jól látom? Nincs akadálya, hogy kikérje a saját számadásait?
alfateam,
A szentesinfo.hu se rossz forrás, de nem feltétlenül elégséges. Ilyen passzust a Ptk. konkrétan nem tartalmaz. Adnál egy hiteles forrást?
149/1997. Korm. rendelet 158/A. § (5) bekezdés:
Ha a gyámság a nagykorúság elérése vagy a gondnokság a gondnokság megszüntetése miatt szűnik meg, a gyámi, illetve a gondnoki tisztséget ellátó személy annak tartozik végszámadással, aki a vagyon felett rendelkezni jogosult. Ez az irányadó a gyámolt vagy gondokolt halála esetén is. A végszámadás egy – a fiatal felnőtt aláírásával átvett – példányát a gyám az illetékes gyámhivatalnak megküldi
A vagyon a gondnokolt halálával az örökösökre száll át (Ptk.), így az örökösök felé kell elszámolni.
A gondnoknak az ÖRÖKÖS számára kell végelszámolást készíteni.
Hogy azt milyen papírokból és miként oldja meg az az ő dolga...
HA az örökös ellentmondás talál vagy hiányosságot az meg az örökös dolga!
Szóvá teszi a gondnok pedig javít vagy megmagyarázza.
(hisz tévedni szabad...)
Ha NEM JUTNAK egymással dűlőre akkor 3 lehetőség van.
1.
Az örökös feladja a harcot és beletörik.
2.
Polgári pert indít és bizonyít.
és/vagy
3.
Büntető ügyet indít...
Burn Out,
jogos, nem értem, ez így miért nincs benne a Ptk.-ban is.
Nekem az is fura, hogy valószínűleg ugyanemiatt írják máshol, hogy a jogerős hagyatéki után kell végelszámolnia, ami logikus egyfelől, hiszen csak ez után derül ki, ki lesz a vagyon kezelője, az örökös, de másrészt meg illogikus, mert ha már a közjegyző átadta a hagyatékot, minek elszámolni vele? Egyáltalán hogy adja át, ha előtte nem számolt el vele a gondnok?
!Bene van csak nem néztél bele...
158. § * (1) * A vagyonkezelésre jogosuIt gyám és gondnok a Ptk. 4:239. § (1) bekezdése és a Ptk. 2:37. § (1) bekezdése szerinti éves számadását, valamint a (3) bekezdés szerinti jelentésben foglalt beszámolóját minden évben annak a hónapnak a 15. napjáig nyújtja be a gyámhivatalhoz, amelyik hónapban a kirendelésről szóló határozatot vele közölték.
alfateam: amit írtál, az teljesen másra vonatkozik. nem a végszámadásra.
Igen de drbjozsef a Ptk.-t hiányolta, hát itt van...
Nem a Ptk-t hiányoltam, hanem az általad idézett részt a Ptk-ból. A Ptk-t én is megtalálom. Csak azt nem, amit írtál, mert az nincs benne. De más jogszabályban benne van. Ahogy az is, amit most írtál, NINCS a Ptk-ban. Ez a Burn Out által írt rendeletben van benne, de még csak köze sincs ahhoz, amiről szó van.
Kiderült ugye, hogy két számlával dolgozott a gondnok. Ahhoz, hogy követelni tudjuk az előlünk titkolt számlához tartozó bevételek és kiadások feltárását kell póthagyatéki eljárás erről a bankszámláról?
stellar,
szerintem nem. Eleve a jogerős végzés után kell elszámolni, és a Ptk. is azt mondja, hogy a gondnok az általános kárfelelősséggel tartozik a végelszámolása után. Ha nem tudod tőle szép szóval megszerezni, perelned kell.
mivel alapos a gyanú, hogy több mint 2 év bérleti díjjal nem számolt el, valószínűleg nem lesz egyszerű, de akkor maximum perelünk.
köszönöm mégegyszer!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |